Un nasıl saklanır?
Mutfaklarımızda bulunan malzemelerimizin bazılarının muhafaza edilmesi konusunda dikkatli olmalıyız. Dikkatli bir şekilde ürünlerin muhafazası gerçekleşmezse, kısa süre içerisinde ürünlerde böceklenme ve çürüme gibi durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Daha çok bakliyatlarda ve un gibi ürünlerde meydana gelen böceklenmelerin önüne geçmek için doğru muhafaza yöntemlerinin bilinmesi gerekmektedir. Doğru muhafaza ile uzun süre bakliyat ve unları sağlıklı bir biçimde saklayabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için unlarınızı nasıl saklayabileceğinizi anlattık.
Un neden böceklenir?
Evlerimizde sıkça kullandığımız ve kilo olarak aldığımız unlar, belirli bir süre yanlış şekilde saklanması halinde böceklenmeye başlar. Un saklama konusunda yapılan yanlışlar böceklenme başlamasına neden olur ve kısa süre içerisinde böcekler gezmeye başlar. Bu durum meydana geldiği zaman ise unun kullanımı imkansız hale gelmiş olur. Unların böceklenme sebebi genel olarak nemlenme olarak bilinir. Unun dış ortamdan nem kapması ya da içerisinde su kalması sonucunda un böceklenmeye başlar. Hava ile ya da su ile temas etmesi sonucunda un böceklenmeye başlar. Daha çok böceklenmeler ağzı açık bırakılan ve hava ile temas eden unlarda görülür.
Un nasıl saklanır?
Satın alınan unların böceklenmesinin önüne geçmek için doğru saklanma çeşitlerinin bilinmesi gerekmektedir. Un doğru bir şekilde saklanmadığı zaman böceklenme meydana gelecektir. Özellikle ağzı açık bir şekilde hava alan yerlerde ya da nemli alanlarda bırakılan unlar böceklenmeye müsaittir. Unların böceklenmesini önlemek ve uzun süre sağlıklı kalmasını sağlamak için doğru un saklama şekilleri ve un saklamanın püf noktaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Cam kavanozda bekletin
Un saklarken yapılan en büyük hata, unu kendi paketi ile birlikte saklamaktır. Un saklarken dışarıdan hava alma ihtimalini kesmek için kapaklı cam kavanozları tercih etmek gerekiyor. Ayrıca unları içerisine koyacağınız cam kavanozun tamamen kuru olmasına ve dışarıdan kapağı açılmadan hava almamasına da dikkat etmelisiniz.
Serin ve karanlık yerde saklayın
Un saklarken havadan nem almaması için nemli ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir. Un saklarken kiler gibi serin ve karanlık ortamların tercihe dilmesi daha doru olacaktır. Bu ortamların nemden ve güneş ışığından uzakta olması daha mantıklıdır. Ayrıca un saklarken unların daha uzun süre kullanılabilmesi için direkt olarak zeminle teması da kesilmelidir.
Tahta kaşık kullanın
Tahta kaşıkları mutfakta kullanmak demir ya da çelik kaşıkların kullanılmasından çok daha sağlıklı olarak bilinir. Tahta kaşık nem ya da ıslaklığı geçirmeyeceği için un bu şekilde nemlenmez. Un kullanırken kavanozun içine kaşık bekletmek yanlış bir davranış olacaktır. Bunun yerine un kullanmak isteyeceğiniz aman dışarıda tuttuğunuz kuru bir tahta kaşık ile unu kavanozdan almanız gerekiyor. Bu şekilde kullanarak unları son kullanma tarihine kadar sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Defne yaprağı ve karanfil
Defne yaprağı ve kuru karanfil gibi bitkiler, ürünlerin içerisinde nemlenmeye bağlı şekilde böceklenmelerin oluşmasını engeller. Defne yaprağı ya da kuru karanfili unları sakladığınız kabın içerisine koymanız halinde un içerisinde böceklenme ihtimalini sıfıra düşürebilirsiniz. Bu gibi bitkiler aynı zamanda bakliyatların da nemlenmesinin önüne geçer. Defne yaprağı ve kuru karanfil dışında aynı zamanda nergis çiçeği de un nemlenmesini engellemek için kullanılabilir. Bu sayede az da olsa un içerisine yemeklere hoş bir tat bırakacak aroma da vermiş olursunuz.
Paketi açık bırakmayın
Un saklama işlemi gerçekleştirilirken, eğer plastik ya da cam bir kavanoz yerine direkt olarak unun kendi paketini kullanacaksanız, bu durumda da bazı saklama koşulları bulunuyor. Un saklarken unun kendi paketini kullanacak olanların öncelikle bu alışkanlığı bırakmasının daha doğru olacağını bilmek gerekiyor. Paket ile saklama konusunda ise paketin ağzının kesinlikle hava almayacak şekilde kapatılması gerekiyor. Paket açık kalan ya da hava alan un, sürekli olarak neme maruz kalacaktır. Maruz kaldığı nem ile birlikte de böceklenme kısa süre içerisinde başlayacaktır.