Yaşam

Buzdolabına asla konmaması gereken besinler hangileri? ‘Domatesi’ buzdolabında saklarsanız…

Buzdolabı, birçok yiyeceğimizi güvenle sakladığımız yerdir. Genellikle buzdolabına koyduğumuz yiyecekler, buzdolabı soğuk olduğu için çabucak bozulmuyor. Fakat bazı yiyeceklerde bu durum tam tersi. Eğer bu yazımızı okumaya devam ederseniz, buzdolabına koymamanız gereken yiyecekleri öğreneceksiniz.

Hangi yiyecekler buzdolabına koyulmamalı?

Yiyecekleri satın aldıktan sonra, en önemli aşama başlıyor. Yiyecekleri güzel bir şekilde muhafaza etmek, sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Bunun için yiyeceklerinizi düzgün bir şekilde saklamanız gerekiyor. Bazı yiyecekleri buzdolabında düzgün bir şekilde saklayabiliyorsunuz. Ancak listeleyeceğimiz yiyecekleri buzdolabında asla saklamamalısınız.

Soğan

Soğan
Soğan

Soğanı buzdolabında saklarsanız, yumuşak ve küflü bir hal almaya başlar. Çünkü soğanın kabukları, soğanı soğuktan koruyamıyor. Bu yüzden de soğanaları soğuk yerlerde hemen yumuşayıp küflenebiliyor. Soğanları her zaman için serin ve kuru bir yerde saklamanız gerekiyor. Ancak evinizde böyle bir alanınız yoksa ya da böyle bir alan olmasına rağmen soğanı koyabilmeniz için bir yeriniz yoksa, soğanın kabuklarını soymanız ve daha sonra da kapalı bir kap içerisinde buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

Muz

Muz
Muz

Muz, en çok sevilen meyveler arasındadır. Ancak muzu buzdolabında saklamanız hiç uygun bir hareket olmayacaktır. Çünkü muz, koparıldıktan sonra da olgunlaşmaya devam etmesi gereken meyveler arasındadır. Ancak muzu buzdolabında saklarsanız, muzun olgunlaşma sürecini geciktirmiş olacaksınız. Aynı zamanda muzun buzdolabında saklanması, muzun besin değerlerini kaybetmesine neden olacaktır.

Domates

Domates
Domates

Domates, salatalarımızın olmazsa olmazlarındandır. Ancak domatesleri genelde buzdolabında saklarız. Bu durum çok yanlış bir harekettir. Çünkü domatesin tadı buzdolabında azalır. Çünkü domates olgunlaştıkça tat kazanan bir meyvedir. Fakat domatesi buzdolabında saklamak, domatesin olgunlaşma sürecini çok fazla uzatacaktır. Aynı zamanda soğuk mekanlar, domatesin dokusunu kaybetmesine neden oluyor. Bu yüzden domateslerinizi serin yerlerde bir sepet içerisinde saklamanız gerekiyor.

Bal

Bal, kahvaltı sofraların en sevilen yiyeceklerinden biridir. Ancak balı buzdolabında saklamanız çok yanlış bir hareket olacaktır. Çünkü bal içeriğindeki maddeler, soğuk ile temas edince balın kristalleşmesine enden oluyor. Bu durum da balın yapısını bozuyor ve tadını değiştiriyor.

Bal insan sağlığı için çok faydalı maddeleri bünyesinde barındırıyor. Eğer bal hakkındaki her türlü bilgiyi öğrenmek istiyorsanız, aşağıda vereceğimiz linke tıklayarak hazırladığımız videoyu izleyebilirsiniz.

Kahve

Kahve çekirdekleri
Kahve çekirdekleri

Kahve en sevilen sıcak içeceklerden biridir. Ancak kahveyi de buzdolabında saklamamanız gerekiyor. Çünkü kahve buzdolabındayken hem tadını hem de o çarpıcı kokusunu kaybedecektir.

Ekmek

Ekmek
Ekmek

Ekmek, öğünlerimizin olmazsa olmazlarındandır. Büyüklerimiz ise ekmeği buzdolabında saklamaktadır. Ancak buzdolabında ekmekleriniz saklarsanız, ekmeğinizin küflenmesini hızlandırmış olursunuz. Bu yüzden ekmeklerinizi buzdolabı yerine, serin ve kapalı yerde saklamanızı öneriyoruz.

Ananas

Ananas, en sevilen tropikal meyvelerden biridir. Ancak çoğu tropikal meyvenin tadını kazanabilmesi için olgunlaşması gerekiyor. Bunun için de buzdolabında bu tarz meyveleri saklamamalısınız. Çünkü buzdolabında saklanan ananasın olgunlaşma süreci kısalabiliyor. Ananası daha çok kuru ve serin yerlerde saklamanız çok daha iyi olacaktır. Bu sayede hem olgunlaşma süreci düzgün ilerleyecek hem de ananasın tadında herhangi bir bozulma olmayacak.

Besinlerimizi saklamaya yardımcı olan ev eşyalarından bir tanesi buzdolabına bazı besinlerin saklanması ve muhafaza edilmesi için uygun değildir. Bu besinlerin buzdolabında muhafaza edilmeye çalışılması, besinlerin bozulmasına neden olmaktadır. Uzun ömürlü, küflenme problemi olmaması amacıyla kullanılan buzdolabı bazı minvalde besinler için uygun koşulu sağlayamamaktadır. Besinlerin içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin bozulmasına neden olan bu ortam kısa vadede, besinlerin çöp olmasına ve hatta bakteri üretmeye başlamasına neden olur. yiyecekleri tüketmeden evvel doğru muhafaza ortamında saklamak, kişinin sağlığının bozulmaması amacıyla da büyük önem taşır. Peki hangi yiyecekleri buzdolabı soğukluğundan uzak tutmamız gerekir? İşte konuya dair tüm detaylar…

Bu yiyecekleri buzdolabından uzak tutun!

Besinlerin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller kişinin sağlığını etkileme de oldukça önem taşıyan faktörlerin başında gelmektedir. Sağlıklı besinlerin tüketilmesi gibi, besinleri bozmadan uygun saklama koşuluyla muhafaza etmek de sağlığı etkileyen etmenler arasında yer alır. Besinlerin doğru şekilde buzdolabı ortamında saklanmaması; bakteri ve küf probleminin kısa sürede yaşanmasına neden olmaktadır. Hem sağlıksal olarak büyük bir risk faktörü taşıyan bu durum hem de israfın oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden besinlerin içeriğini bilip o doğrultuda muhafaza ortamını sağlamak önemlidir. Bazı besinler için buzdolabı adeta bakteri dünyasına dönüşürken gelin o besinler nelermiş birlikte öğrenelim…

  • Büyük bir antibakteriyel özelliğe sahip olan sarımsak, insan sağlığına pek çok faydası bulunan antioksidan kaynağıdır. Gribal enfeksiyonlara karşı kişinin çok daha sağlıklı olmasını sağlarken, düzenli kullanımda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Buzdolabı ortamında 2 günden fazla muhafaza edilmesi taktirde sarımsağın tüm formunda bozulmalar meydana gelirken, içeriğinin de insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin oluşmasına neden olmaktadır. Sarımsağın mucizelerinden doğru faydalanmak amacıyla, sarımsağı kesinlikle buzdolabında muhafaza etmekten kaçınmalısınız.
  • Pek çok kişinin besinleri saklama noktasında yaptığı hataların başında domatesi buzdolabı içerisine koymaları gelir. Kalp rahatsızlığı başta olmak üzere, vücutta bulunan kanser hücreleri üzerinde olumlu etkileri olan domatesi, buzdolabında muhafaza etmek domatesin organik yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Organik yapısında bozulma meydana gelen domatesin tüketilmesi içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerinden faydalanmanın önüne geçmektedir. Domatesin tüm faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanmak istiyorsanız kesinlikle buzdolabında muhafaza etmekten kaçınmalısınız.
  • Kahvaltıların olmazsa olmaz yiyeceklerinden olan reçel, bal, pekmez ya da sürülebilir çikolataların buzdolabında muhafaza edilmesi, yiyeceklerin bileşenlerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bozulan yiyeceklerin tekrar geri kazanılması adına uygulanan ısı da sağlık açısından büyük bir tehdidin oluşmasına neden olmaktadır. Örneğin donmuş balın eski formuna dönmesini sağlamak amacıyla uygulanan ısı, balın sağlıksız olmasına neden olmaktadır. Bala sonradan uygulanan bu ısı işlemi, balın içeriğindeki bileşenlerin bozulmasına neden olmaktadır. Bala uygulanan ısı sonrasında tüketilmesi, kişinin sağlığını olumsuz etkilemektedir.
  • Türk mutfağının olmazsa olmaz içeceklerinden olan Türk kahvesinin, buzdolabında muhafaza edilmesi kahvenin kısa sürede bayatlayıp bozulmasına neden olmaktadır. Bu yöntem dolayısıyla nemli ve serin ortamı sevmeyen kahveyi buzdolabında muhafaza etmekten kesinlikle kaçınılması gerekmektedir. Dışarı içtiğiniz Türk kahvelerinin lezzeti size bir başka geliyorsa bu durumun en temel sebebi, kahveyi buzdolabında saklamanız olabilir. Bayatlamadan ve lezzetli kahveleriniz için tatlıyı kuru ve nem olmayan bir yerde muhafaza etmelisiniz.
  • İnsan sağlığına pek çok faydası bulunan muz, potasyum kaynağı olmasının yanı sıra lifli yapısı sayesinde kişinin sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurken kişiyi uzun süre tok tutmaktadır. Olgunlaşmamış muzları olgunlaşması amacıyla buzdolabına koymak yapılan en büyük yanlışların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra muzlarınızı oda sıcaklığında muhafaza etmeniz muzun içeriğindeki vitaminlerin ölmemesine de yardımcı olmaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan