Beslenme

Akciğerleri temizleyen keçiboynuzunun faydaları. Keçiboynuzu nerelerde yetişmektedir?

Anavatanı Akdeniz havzası olan keçiboynuzu pek çok özelliği ile son dönemlerin en çok merak edilen ve tüketilen ürünlerinden birisi olmuştur. Çok fazla faydasının olması, çoğu bölgede yetişmesi ve insan sağlığına çok iyi gelmesi onu çok değerli yapmıştır. Keçiboynuzu Akdeniz iklim kuşağında yer alan ve bu bölgelerde yetişen bir bitkidir. Ağaç formundaki bu bitki tüm Akdeniz havasında çok fazla yetişmektedir. Faydaları çok fazla olan keçiboynuzu pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak rol almaktadır. Şifa deposu konumunda olan keçiboynuzu son yıllarda en çok araştırma konusu olan ürünlerden birisi olmuştur. Ülkemiz sınırları içerisinde en çok Muğla (Datça), Antalya (Manavgat) ve Mersinde (Anamur) yetişmektedir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü her yerde yetişen bu şifa deposu Kıbrıs’tan Amerika’ya kadar dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmektedir.

Baklagiller familyasına ait olan keçiboynuzu “Harnup” ismiyle de çok fazla tanınmaktadır. İçerisindeki faydaları sayesinde başta tıp olmak üzere pek çok alanda sıklıkla kullanılan bir üründür. Genellikle bitki olarak literatüre geçen keçiboynuzu yeşil küçük çalı ve ya ağaç formunda bulunmaktadır. Uzun yıllar boyunca yaşayabilmektedir. Çok zengin bir besin değerine sahip olan keçiboynuzu aynı zamanda da çok güçlü bir antioksidandır. Bu da bağışıklık sistemimiz için çok fazla önem arz etmektedir. Vücudun hastalıklardan korunmasını sağlamakta ve pek çok mikroba, bakteriye, enfeksiyona karşı tam koruma sağlamaktadır. Vücut direncinin kırılmamasını ve her daim güçlü olmasını sağlamaktadır.

Ülkemiz sınırları içerisinde Akdeniz sahilleri boyunca yetişmekte olan bu şifa deposu pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Potasyum ve kalsiyum açısından çok zengin olan bu ürün aynı zamanda A ve C vitaminleri açısından da çok zengindir. İçerisinde bulunan bu mineraller ve vitaminler sayesinde insanlar uzun yıllardır keçiboynuzunu belli başlı hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanmışlardır. Keçiboynuzu sadece tıp alanında değil pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik ürünlerin yapımında ve ilaçların yapımında çok fazla kullanılmaktadır. Sağlığın da çok büyük önem taşıdığı bu dönemlerde artık insanlar sağlıklı ürünlere yöneldiğinden son yıllarda keçiboynuzuna çok ciddi bir talep yağmıştır. Bu da keçiboynuzunun tekrardan araştırılmasına neden olmuştur. Yapılan sayısız araştırma neticesinde pek çok özelliği keşfedilmiştir. Ayrıca çok ciddi bir ekonomik değer olan keçiboynuzu ticarette de çok aktif rol oynamaktadır. Binlerce insanın geçinmesini sağlamaktadır. Peki, bunca özelliği bulunan bu mucizevi şifa deposu olan keçiboynuzunun ne gibi özellikleri var? İşte bilimsel çalışmaların sonucunda keçiboynuzunun mucizevi faydaları;

  • Zengin mineral ve vitamin deposudur.
  • Çok güçlü bir antioksidandır.
  • Kemik erimesine karşı çok iyi gelmektedir.
  • Öksürüğe ve griplere iyi gelmektedir.
  • Kansızlık sorununa karşı çok etkilidir.
  • Akciğer kanserine karşı çok etkilidir.
  • Nefes darlığı sorununa iyi gelmektedir.
  • Balgam söktürme özelliği bulunmaktadır.
  • Göğsü yumuşatır ve rahatlatır.
  • Radyasyonlara karşı vücudu tam korumaktadır.
  • Çok güçlü ve zengin bir besin kaynağıdır.
  • Kanda bulunan zehirli maddeleri temizlemektedir.
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Kalp krizini ve kalp çarpıntılarını önlemektedir.
  • Bakterileri hızlıca yok ettiğinden yara ve iltihapları iyileştirmektedir.
  • Diş sağlığı için de çok önemlidir. Dişlere ve diş etine iyi gelmektedir.
  • Mide sorunlarına karşı çok etkilidir.
  • Zengin lif oranına sahiptir.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
  • Vücuda çok yüksek oranda enerji vermektedir.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Diyabete karşı çok iyi gelmektedir.

Keçiboynuzunun bilimsel olarak kanıtlanmış daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde insanlar için çok büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle sağlıklı yaşamanın çok zor olduğu ünümüz şartlarında böylesine koruyucu ve sağlıklı besinlerin tüketimi son zamanlarda çok ciddi oranda artmış durumdadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma sonucunda keçiboynuzunun çok zengin minerallere ve vitaminlere sahip olduğu belirtilmiştir. Bu özellikler sayesinde insanlar pek çok hastalığa karşı korunmaktadır. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan olan keçiboynuzu, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve insan vücudunun hastalanmasını önlemektedir. Bunun için vücut direncini olabildiğince arttırmaktadır.

Keçiboynuzu vücuda yüksek oranda enerji sağladığından maddi manevi pek çok faydası bulunmaktadır. Hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlamaktadır. Ayrıca insan ruh sağlığını da çok ciddi oranda etkilemekte ve insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Keçiboynuzu kemik erimelerine karşıda çok etkili bir yöntemdir. Bu özelliğinden dolayı özellikle küçük yaşlardaki çocukların bolca keçiboynuzu tüketmesi çok önemlidir. Yaşamın ilk yılları çocukların gelişimleri için kritik dönemi teşkil ettiğinden keçiboynuzu tüketmenin pek çok faydası bulunmaktadır. Kemiklerin daha sağlıklı, kuvvetli ve sağlam olmasını sağlamaktadır. Ayrıca ileriki dönemlerde (yaşlılık dönemi) yaşın ilerlemesiyle beraber oluşabilecek kemik erimelerine karşıda çok etkilidir.

Keçi boynuzu
Keçi boynuzu

Soğuk geçen kış aylarında hastalıkların artması ve solunum yolu problemlerinin görülmesi insanları çok zor duruma düşürmektedir. Bu noktada keçiboynuzu çok aktif rol oynamaktadır. Soğuk algınlığından gribe kadar pek çok problemi çözmektedir. Son yıllarda artan sigara, uyuşturucu ve alkol tüketimi akciğerlerin ve kanın çok fazla kirlenmesine ve zarar görmesine neden olmuştur. Bu nedenlerden dolayı son dönemlerde kan kanseri (Lösemi) ve akciğer kanseri çok fazla artmış durumdadır. Keçiboynuzu her iki hastalığa karşı çok etkili bir tedavi yöntemi konumundadır. Kandaki zehirli maddeleri temizlemektedir. Ayrıca akciğer kanserine karşı akciğerlerin de sağlığını korumaktadır.

Nefes darlığı gibi pek çok sorunun çözümünde de kullanılan keçiboynuzu aynı zamanda çok güçlü bir balgam söktürücüdür. Göğsü yumuşatmakta ve şiddetli öksürükleri anında kesmektedir. Çok güçlü bir besin kaynağı olduğu için de vücudun ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamaktadır. Ayrıca keçiboynuzu diyabete karşıda çok fazla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kan şekerini dengelemekte ve diyabete karşı vücudu sürekli korumaktadır. Keçiboynuzu çok zengin lif oranına sahip olduğundan karnı sürekli olarak tok tutmaktadır. Bu da haliyle kilo vermeyi ve fazla yağların yakılmasını tetiklemektedir. Özellikle fazla kilolarından muzdarip olanların keçiboynuzu tüketmelerini uzmanlar önermektedir. Üstelik tamamen sağlıklı ve doğal olduğundan vücuda herhangi bir zarar vermemektedir.

Keçiboynuzu aynı zamanda kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. Damar tıkanıklıklarının önüne geçmekte ve kalp çarpıntılarını önlemektedir. Ayriyeten kalp krizi riskini de en aza indirmektedir. Radyasyonlara karşı vücudu koruma kalkanı gibi korumakta ve hiçbir hastalığın vücuda kolaylıkla zarar vermesini engellemektedir. Ayrıca diş ve diş eti sağlığı için de çok fazla önem arz eden keçiboynuzu bu alanda da çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Tıp alanının dışında keçiboynuzu pek çok farklı alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik sektöründe pek çok şampuanda ve kremlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Astıma, bronşite ve daha hep çok probleme iyi gelmekte olan keçiboynuzu günümüzde de aktif bir şekilde tüketilmektedir. Bazı ilaçların yapımında da aktif rol oynayan keçiboynuzu dünya genelinde çok fazla kullanılan ürünlerden birisidir. Pek çok özelliği ile insanlara birden fazla fayda sağlayan bu ürünün erken yaşlardan itibaren tüketilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çocukların daha da çok tüketmesi gereken bu mucizevi ürün pek çok özelliği ile çocukların gelişimlerine destek olmaktadır. Fiziksel gelişim başta olmak üzere pek çok alanın gelişmesine katkı sağlayan keçiboynuzu her yaşta kullanılabilen bir üründür.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal