Pilav pişirirken en çok yapılan hatalar. Hangi hatalar pilavı lapa lapa yapıyor?
Türk mutfağının en sevilen ve her yemeğin yanına mutlaka pişirilen pilavı hemen hemen herkes tarafından en çok sevilen gıdalar arasında yerini almaktadır. Pilav en sevilen yemekler arasında yerini alırken, pilavın nasıl yapıldığı da esasında en önemli konulardan bir tanesidir. Çatala aldığınız ilk andan itibaren tane tane dökülen bir pilav herkes tarafından kabul görülen bir yapıda olurken, lapa kıvamındaki pilavlar beğenilmezken aynı zaman ayıp unsur olarak görülmektedir. Haberimizin bu bölümünde pilav yapılırken en sık yapılan hataları ele alacağız. Bu hataları kesinlikle yapmayın!
Bu hatalar pilavı lapa yapıyor!
Lezzetli ve usulüne uygun pilav yapmak hemen hemen herkesin önem verdiği konular arasında yer alırken, pilavın lezzetli bir formda olmasına katkı sağlayan durumların başında şüphesiz pilavı yapma yöntemleri gelmektedir. Pilavın lezzetli ve tane tane olmasını sağlayabilmek için bu yöntemlere dikkat etmeniz önemlidir. İşte pilavın lapa olmasına neden olan o durumlar;
- Lezzetli ve tane tane bir pilav yapma aşamasında dikkat edilmesi gereken en büyük durumların başında şüphesiz pilavın uygun tencere içerisinde yapılması gerekliliğidir. Pilavınızı yapacağınız tencerenizin tabanının kalın tabanlı bir formda olması, pilavın çok daha lezzetli ve güzel bir formda olmasına yardımcı olacaktır. Bu durumun nedeni ise, kalın tabanlı tencere içerisinde ısı çok daha uzun süre kalacağı için pilavın çok daha lezzetli bir formda olmasına yardımcı olmaktadır. Isının uzun süre tencerede kalması, pirinçlerin çok daha güzel bir şekilde pişmesini sağlayacaktır.
- Tane tane ve lezzetli bir pilav yapmak istiyorsanız o noktada pirinç seçiminiz kadar pirinci yıkama durumunuz da son derece önemlidir. Pirincinizi uzun süre yıkamanız pirincin içerisinde yer alan nişastanın temizlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda pirinçte bulunan kimyasalların pirinçten temizlenmesini de sağlamaktadır. Bu noktada pilavınızın lapa formda olmasını istemiyorsanız ve lezzetli bir pilav pişirmek istiyorsanız pilavınızı yapmadan evvel pirincinizi güzelce yıkamanız gerekmektedir.
- Pilavınızın lezzetli ve sağlıklı bir formda olmasını istiyorsanız o noktada pilavınızı kısık ateşte pişirmeniz son derece önemlidir. Yüksek ısı, pirinçlerin pişmeden ve yumuşamadan sertleşmesine neden olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için pirincinizi pişirirken çok daha kısık ateş içerisinde ve kontrollü pişirmeniz gerekmektedir.
- Yüksek ateşe konulan pirinçler büyük ölçüde nişasta salımının yükselmesine neden olurken pilavınızı pişirirken yüksek ateş kullanmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Pilavın lapa bir formda olmasının en büyük nedeni, yüksek ısıda pişirmenizden kaynaklanmaktadır. Pirinçler suyunu çekmeden evvel direkt olarak yüksek ısıya kalmasına neden olurken pilavın pişmeden haşlak bir kıvamda olmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla tane tane bir pilav yapmak istiyorsanız pilavınızı uygun tencerede ve uygun ısıda pişirmeniz son derece önemlidir.
- Pilavın pişip pişmediğini kontrol etmek için sürekli olarak tencerenin kapağını açmak pilavın içerisindeki su buharının dengesinin bozulmasına neden olurken pilavın lezzetsiz ve uygun formda olmasının önüne geçmektedir.
- Pilavın lezzetli ve tane tane olması için pilava koyduğunuzun suyun büyük ölçüde önemi bulunmaktadır. Lezzetli ve güzel formda bir pilav yapabilmek için pilavınıza uygun ölçüde su eklemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Pilava çok fazla su ilave ettiğinizde lapa olabileceği gibi az su eklediğinizde pilavınız uygun ölçülerde pişmeyecektir.
Pilavın besin değeri;
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (80 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 147 kcal | 117.6 kcal | % 7.3 |
Karbonhidrat | 28.27 g | 23.0 g | % 9.4 |
Lif | 0.5 g | 0.4 g | % 2.0 |
Protein | 2.5 g | 2.0 g | % 5.0 |
Yağ | 2.5 g | 2.0 g | % 3.8 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 15.1 IU | 12.1 IU | % 0.3 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 38.5 mg | 30.8 mg | % 1.1 |
Kalsiyum | 6.0 mg | 4.8 mg | % 0.6 |
Demir | 0.2 mg | 0.2 mg | % 1.3 |
Pirinç pilavı, ülkemizde en çok tercih edilen ve tüketilen yiyeceklerden bir tanesidir. Tavuk, et ve pek çok sebze ile birlikte tüketilen sofraların olmazsa olmazı pirinç pilavı, yiyeni kendine hayran bırakır. Kilo artışına sebep olan yoğun nişasta içermesi kimilerini pilavdan uzak tutsa da, kontrollü tüketilirse büyük bir sorun teşkil etmez. İşte pirinç pilavının besin değerleri ve kalorisi.
Beyaz pirinç pilavı kaç kalori?
Tereyağlı pirinç pilavının 100 gramında 167 kalori vardır. 1 silme yemek kaşığı pirinç pilavı 17 kaloriyken, 170 gramlık bir porsiyonu da 283 kaloridir. Diyet yapanların 1 porsiyonu geçmedikçe pilav yemesinde ciddi bir sorun yoktur. Kontrollü ve dengeli tüketildiğinde çoğu besin zararsızdır. Yüksek karbonhidrat ve nişasta içeren pirinç, kan şekerini aniden yükselttiği için hoş görülen bir besin değildir. Ayrıca, pilavın tüketildiği saatlerin de önemi büyüktür. Sabah ve öğlen saatlerinde tüketilen pilav kilo artışına neden olmazken, gece yenirse durum değişebilir.
Pirinç pilavı tarifi
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Pirinçleri ıslatmak için
- Pirinçlerin üzerini örtecek kadar ılık su
- Tuz
Yapılışı
- İlk olarak pirinci bol su ile yıkayın.
- Bir kaba pirinçleri koyun ve üzerini biraz geçecek gibi ılık su ekleyin.
- Sonrasında tuz ilave edin ve karıştırın.
- Yaklaşık 15-20 dakika bu şekilde bekletin.
- Sürenin sonunda yıkayın ve suyunu süzün. Pirinci nişastası gidene kadar yıkamanız gerekiyor.
- Tereyağı bir tencerede eritin. Ardından pirinci ekleyin ve 5 dakika kadar kavurun.
- Pirinçlerin rengi hafiften değiştiğinde ölçüdeki kadar sıcak su ekleyin. Et suyu veya tavuk suyu da ekleyebilirsiniz.
- Sonrasında tuzunu da ekleyin ve çok az karıştırın.
- Pilavın kapağını kapatın ve yüksek ateşte bir süreliğine böyle pişirin.
- Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda ocağı kısık ateşe alın. Pirinçler suyunu iyice çekinceye dek kısık ateşte demleyin.
- Pişen pilavı ocaktan alın ve kapağını açıp üzerine kağıt havlu serin. Bu şekilde kapağını kapatın ve bir süre daha bekletin.
- Pirinç pilavı hazır. Tam kararında ve tane tane pirinç pilavının yanına dilediğiniz yemeği yapabilirsiniz.
Pilavın yanına hangi yemekler yakışır?
Pilavla tüketilebilecek yemek çeşidi çok fazladır. Pilav dendiğinde akla ilk olarak kuru fasulye yemeği gelir. Nohut yemeği, çeşit çeşit kırmızı et ve tavuk yemeği pilavla yakışan diğer yemeklerdir. Kısıtlı vaktiniz varsa, sadece salata ile bile yenilebilen pilav, sofralara kattığı lezzetle en sevilen yiyeceklerden birisidir.
Pirinç besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (150 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 349 kcal | 523.5 kcal | % 17.4 |
Karbonhidrat | 77.73 g | 117.0 g | % 25.9 |
Lif | 1.4 g | 2.1 g | % 5.6 |
Protein | 6.8 g | 10.2 g | % 13.7 |
Yağ | 0.6 g | 0.9 g | % 1.0 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 103.0 mg | 154.5 mg | % 2.9 |
Kalsiyum | 6.0 mg | 9.0 mg | % 0.6 |
Demir | 0.6 mg | 0.9 mg | % 3.3 |
Pirinç pilavı besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (80 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 147 kcal | 117.6 kcal | % 7.3 |
Karbonhidrat | 28.27 g | 23.0 g | % 9.4 |
Lif | 0.5 g | 0.4 g | % 2.0 |
Protein | 2.5 g | 2.0 g | % 5.0 |
Yağ | 2.5 g | 2.0 g | % 3.8 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 15.1 IU | 12.1 IU | % 0.3 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 38.5 mg | 30.8 mg | % 1.1 |
Kalsiyum | 6.0 mg | 4.8 mg | % 0.6 |
Demir | 0.2 mg | 0.2 mg | % 1.3 |
Pirinç pilavı tüketilecekse, bunun basmati pirincinden yapılması kilo kontrolünü sağlar.
Basmati pirinci besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Su Bardağı (160 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 365 kcal | 584 kcal | % 18.3 |
Karbonhidrat | 79.95 g | 128.0 g | % 26.6 |
Lif | 1.3 g | 2.1 g | % 5.2 |
Protein | 7.1 g | 11.4 g | % 14.3 |
Yağ | 0.7 g | 1.1 g | % 1.0 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 115.0 mg | 184.0 mg | % 3.3 |
Kalsiyum | 28.0 mg | 44.8 mg | % 2.8 |
Demir | 0.8 mg | 1.3 mg | % 4.4 |
fatih
Kasım 15, 2022Dikkat: kişinin tabakta bıraktığı pirinç sayısı kadar çocuğu olurmuş ilerde.
deniz
Kasım 15, 2022Yöntem basit, yapılırken suyuna damlatılan bir kaç damla limon suyu ile tane tane olur.