Bitki Çayı

Yeşil çay tüketmenin faydaları nelerdir? Ağız ve diş sağlığı için birebir, unutkanlığa son veriyor

Oldukça sık çay tüketen bir toplumda sağlıklı bir tercih olan yeşil çay tüketmenin faydaları saymakla bitmiyor. Bilimsel birçok araştırmanın konusu olan ve sağlıklı bir içecek tercihi olarak nitelendirilebilecek yeşil çayın tüketenleri arasında çok farklı sebepten kişiler bulunuyor. En çok tercih edilme sebebi ise sağlıklı bir içecek olmasından ileri geliyor. Bu yazıda yeşil çayın faydalarına yer vereceğiz.

Yeşil Çay Nedir?

Yeşil çay, yaygın olarak bilinen siyah çaya kıyasla oksitlenmemiş çay yapraklarından elde edilerek üretilen çay türüdür. Yeşil çayı diğer çaylardan farklı kılan özelliği, üretim sürecinde oksitlenmemiş olmasından gelir.

Yeşil çay üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda birçok hastalığa faydalı olmasının yanı sıra sağlık sorunlarını önleyerek stabil tutmakta da faydaları bulunuyor. Yeşil çayın sıklıkla tüketildiği Çin, Japonya ve Asya ülkelerinin yanı sıra son dönemlerde yapılan araştırmalardan alınan olumlu sonuçlar, yeşil çayı daha popüler hale getiriyor ve tüketimini yaygınlaştırıyor.

Yeşil Çay Tüketmenin Faydalı Yanları Nelerdir?

Yeşil çay, bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olan bitkisel bir ürün olarak kullanılıyor. Yeşil çayın üretimi esnasında oksitlenmemiş olması, birçok yararlı bileşen bakımından daha zengin kalmasını sağlıyor. Yeşil çayın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeşil çayda önemli miktarda bulunan kateşin bileşeni; hücre hasarlarının önlenmesi ve onarılması, serbest radikallerin uzaklaştırılması ve kanser hücrelerinin oluşmasının önlenmesi gibi birçok faydası bulunuyor.
  • Yeşil çay tüketimi kaygı azaltarak bilinç fonksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunuyor.
  • Düzenli olarak tüketilen yeşil çay kilo kontrolüne yardımcı olarak obezite gibi sorunlarla savaşabiliyor ve metabolizmayı düzenleyerek yağ yakımına destek oluyor.
  • Yeşil çay, diyabet sorunlarını minimize etmenin yanı sıra yakalanma riskini düşürmeye olanak tanıyor.
  • Yeşil çay üzerinde yapılan araştırmalar, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı koruyucu bir etki gösterdiğini kanıtlıyor.
  • Ağız ve diş sağlığına faydaları bulunuyor.

Yeşil çay tüketiminin, birbiriyle bağlantılı birçok faydası bulunuyor. Yeşil çayın sağlık üzerindeki en yaygın faydaları yukarıda sıralandığı gibidir.

Yeşil çay
Yeşil çay

Yeşil Çay Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yeşil çayın olumlu etkilerinden faydalanabilmek için hem doğru şekilde tüketilmesi hem de iyi bir ürün kullanılmasında fayda bulunuyor. Yeşil çay satın alırken kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Yeşil çay satın alırken ürünün uzun süre aynı şekilde beklemiş olması, üründeki nem ya da yabancı madde karışımı gibi zararlı etmenlerin artmasına da sebep olabilir. Bu nedenle yeşil çay alırken kalitesi kanıtlanmış ve yaygın olarak kullanılan markalardan ürün almakta fayda bulunuyor.

Yeşil Çay Nasıl Tüketilir?

Yeşil çay demlenerek tüketiliyor. Yeşil çayın ılık bir şekilde tüketilmesi, içeriğindeki kateşin bileşenlerinin daha fazla olmasına fayda sağlıyor. Bu şekilde daha zengin bir içeriğe sahip oluyor. Bir fincan yeşil çay için bir kaşık yeşil çay yaprağı kullanılmalıdır. Demleme süresi 2-3 dakika ile sınırlı olmalı ve daha uzun süre demlenmemelidir. Bunun yanı sıra yaygın olan markaların poşet yeşil çayları da kullanılabilir. Demleme işleminde paket üzerindeki talimatlara dikkat etmek yeterli olur.

Yeşil Çay Ne Kadar Süre İle Tüketilmelidir?

Yeşil çay tüketirken en önemli husus düzenli olarak ilaç kullanan, kronik hastalığı bulunan ya da hamile olan kişilerin hekim tavsiyesi almalarıdır. Yeşil çay tüketmesinde bir mani olmayan kişiler için günde 2-3 bardak tüketilmesi gerekir.

Yeşil Çay Tüketiminin Cilde Olan Faydaları Nelerdir?

Yeşil çayın vücuda olan etkileri cilde olan etkileri özelinde mercek altına alınırsa, yapılan araştırmalar doğrultusunda ciltte de birçok faydası bulunuyor. Yeşil çayın, siyah çaya kıyasla daha az kafein oranına sahip olması ve üretimde daha az işlem görmesi, ciltte doğal etkisini ortaya çıkarıyor.

Antioksidan özelliği başta olmak üzere içeriğindeki enzimler, polifenoller, B vitamini, folik asit, magnezyum ve potasyum ile oldukça zengin olan bu besin, sağlıklı bir cilde sahip olmaya destek oluyor. Yeşil çayın anti inflamatur ve antioksidan özelliği, ciltteki yaşlanma etkileri ile savaşıyor. Bunun yanı sıra sedef, kepek vb. bazı cilt hastalıklarının etkilerini hafifletmeye de yardımcı oluyor. Cilt rahatsızlığı olan kişilerin yeşil çay tüketimi konusunda hekim tavsiyesi almalarında fayda bulunuyor.

Yeşil çay
Yeşil çay

Yeşil Çay Tüketiminin Yaşlanma Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Yeşil çayın içeriğindeki antioksidanlar, oksidatif stresi azaltarak hücre yaşlanmasını geciktirici bir etki ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerin hücre yenilenmesinin daha aktif olabileceğini ve daha uzun ömürlü yaşayabileceklerini düşünüyor. Yeşil çay, apoptosis adı verilen hücre ölümünü engelleme görevini yerine getiriyor. Uzmanlar tarafından ciltteki yaşlanma etkilerinin minimize edilmesi için yeşil çay içeren kremlerin kullanılması öneriliyor. Bu kremler, cildin elastikiyetini arttırarak daha güçlü bir bariyer oluşmasına katkı sağlıyor.

Yeşil Çayın Kemik Sağlığı Üzerindeki Faydaları

Kemik sağlığının zararlı etkilerden korunması ve doğru beslenme tercihleri ile sağlıklı standartlara sahip olması mümkün. Bunun için kemik sağlığına faydalı ve beslenme rutinlerine son dönemlerde dahil edildiğini gördüğümüz yeşil çayın da önemli derecede faydası bulunuyor.

Yeşil çayın oksidatif stresi azaltması ve antioksidan özelliğe sahip olması, kemik sağlığı için de oldukça önemli bir özellik olarak nitelendiriliyor. Menopoz dönemindeki kadınlarda kemik yoğunluğunun azalmasından dolayı bu dönemde düzenli olarak yeşil çay tüketmenin faydalı olduğu söyleniyor. Yeşil çay, kemik oluşum sürecini destekleyici bir etki gösteriyor.

Kilo Vermek İsteyenlerin Sağlıklı Tercihi: Yeşil Çay

Günümüzde en sık rastlanılan sağlık problemlerinden birini obezite oluşturuyor. Obeziteye bağlı gelişen farklı hastalıklar da bulunuyor. Yeşil çay tüketimi obezite sorunları ile savaşarak sağlıklı bir metabolizma düzenini yakalamaya yardımcı oluyor. Yeşil çay, içeriğindeki kafein ve kateşin sayesinde vücutta yağ yakımını uyarıcı bir etki gösteriyor.

Zayıflamak isteyenlerin popüler tercihleri arasında yerini alan yeşil çay konusundaki bilimsel araştırmalar devam ediyor. Karaciğerde yağ asitlerinin metabolize edilmesini sağlayarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Hem sağlıklı hem de birçok faydası bulunan yeşil çayın tüketilme oranı her geçen gün artış gösteriyor. Kalori bakımından oldukça düşük olan yeşil çay, diyet listelerinde de yerini alıyor.

Yeşil Çayın Kalp Sağlığını Koruyucu Etkisi

Yeşil çay tüketimi, kalp hastalıklarını dolaylı ya da doğrudan etkileyen rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalara göre yeşil çay tüketmek, kötü kolesterol ile savaşıyor. Yeşil çay, kandaki antioksidan seviyesini arttırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Kolesterol emilimini azaltan ve metabolizmayı düzenleyen yeşil çay, kalp hastalıklarına sebep olacak bir zeminin hazırlanmasıyla savaşarak kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Kronik hastalıkları olan kişilerin yeşil çay tüketmek konusunda doktor görüşü almaları öneriliyor.

Yeşil Çay Tüketiminin Ağız ve Diş Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay tüketerek plak oluşumuna sebep olan plak bakterileri ile savaşılabilir. Plaklar, ağız sağlığının en sık rastlanılan sorunlarından biridir. Düzenli diş fırçalama gerçekleştirilerek plak oluşumu engellenebilir. Yeşil çay, diş sağlığının korunmasında önemli bir yeri olan florür maddesini içerir. Düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerde; ağız kokusu, plak oluşumu ve çeşitli bakteriler ile savaşılabilir. Yeşil çayın içeriğindeki kateşin bileşeni, antibakteriyel özellik göstererek ağız ve diş sağlığını destekler. Dişlerin, aşınma ve yıpranma etkilerini minimize eden yeşil çayın gargara yapılarak kullanılması da alternatif kullanım yöntemlerinden birini oluşturuyor.

Yeşil çay
Yeşil çay

Yeşil Çayın Nörolojik Yönden Faydaları

Nörolojik hastalıklar olan Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkilerine rastlanılan yeşil çayın faydaları oldukça ilgi uyandırıyor. Günümüzde yakalanan kişi sayısının her geçen gün artması, bu tür hastalıkları mercek altına alıyor. Yapılan araştırmalara göre yeşil çayın içeriğindeki bileşenler, bu tür hastalıklara karşı faydalı olabileceği doğrultusunda sonuçlar veriyor.

Yeşil çayın stresi azaltıcı etki göstermesi ve hücre yapısını koruması, yaşlıların daha az depresif davranışlar göstermesini engelliyor. Bunun yanı sıra daha önce bahsedilen metabolik etkiler ile metabolizmayı daha zinde tutuyor. Yeşil çayın, nöronlar için koruyucu bir etki gösterdiği iddia ediliyor. Bilişsel fonksiyonları geliştirerek koruması, yaygın görülen nörolojik hastalıklar olan Alzheimer ve Parkinson için dikkate alınan bir gelişme oluyor.

Yeşil Çay ve Bağışıklık Sistemi

Bağışıklığın arttırılması, birçok hastalığın oluşmasının önünü kesen bir durumdur. Yeşil çayın serbest radikallerle ve oksitleyicilerle savaşması, bağışıklık sistemini koruyarak bağışıklığın arttırılmasına katkı sağlar. Yeşil çayda bulunan EGCC, düzenleyici role sahip T hücrelerini arttırarak bağışıklığın artmasına ve iç hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Son dönemlerin popüler çayları arasında yerini alan yeşil çayın, sağlık üzerindeki faydaları analiz edildiğinde kullanımının düzenli olarak gerçekleştirilmesi oldukça faydalı bir rutin olarak değerlendirilebilir.

0 Yorum

  1. Avatar

    eren

    Kasım 15, 2022

    Formu korumaya yaradığına dair neredeyse şüphem kalmadı. Tarçın ve bergamot ile ten uyumu mükemmel oluyor.

  2. Avatar

    taliha

    Kasım 15, 2022

    Tadını güzelleştirmek için içine rafine şeker yerine tarçın çubuğu konulması gereken şifa deposu.

  3. Avatar

    vedat

    Kasım 15, 2022

    Göz altı morluklarına iyi gelen çaydır.

  4. Avatar

    nermin

    Kasım 15, 2022

    Özellikle limonla birlikte tüketildiğinde olumlu etkisi artar. Ama iki bardaktan fazla içmeyin.

  5. Avatar

    hulya

    Kasım 15, 2022

    İçine karanfil atarsanız tadı harika oluyor. Test edilip onaylandı.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Mevlana’nın Mesnevi’sine konu olan ak söğüt kabuklarının yararları. Ak söğüt çayı nasıl demlenir?

Ağaçlar sadece oksijen üreten ve havayı temizleyen irili ufaklı çalılardan meydana gelen yeşillikler değildir. Doğada birden fazla çeşit bulunmaktadır. Kimileri
Bitki Çayı

Antidepresanı bırak, kedi otuna başla! Hem uykusuzluğa, hem de depresyona birebir kedi otunun faydaları nelerdir?

Kendinizi huzursuz, uykusuz, gergin mi hissediyorsunuz? Sırf  bu yüzden antidepresan mı kullanıyorsunuz, üstelik doktor kontrolünde olmadan… İşte size o zaman