Ölüm oranlarını çok ciddi oranda düşüren mucizevi ürün. Dünyanın en büyük antioksidanlarından birisi olan tarçının ne gibi faydaları vardır?
Anavatanı Asya kıtası olan dünyanın en güzel baharatlarından biri olan tarçın, hem tatlılarda hem de tuzlularda kullanılabilen çok lezzetli bir baharattır. Lezzetinin yanı sıra sağlığa olan faydaları da çok fazla konuşulmaktadır. Özellikle Sri Lanka bölgesinde yetişen bu baharatın tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Günümüzde de aktif bir şekilde yetiştirilen ve tüketilen tarçın pek çok yemekte ve tatlılarda kullanılmaktadır. Kendisine özgü tadıyla girdiği her yemeğe lezzet katmaktadır. Üstelik sağlık için de çok büyük faydalar sağlamaktadır. Günümüzde en çok tarçın Çin ve Endonezya ülkelerinde yetiştirilmektedir. 100 kadar farklı türe sahip olan bu baharat, günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle mutfak alanında çok fazla kullanılmasıyla bilinen tarçın bunun yanı sıra sağlık alanında da çok fazla kullanılan ürünler arasındandır. Tarihine baktığımızdan binlerce yıl öncesine dayanasından dolayı alternatif tıpta da çok fazla kullanıldığını görmekteyiz. Pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak rol alan tarçın, geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok fazla yetiştirilmektedir. Üstelik tarçın günümüzde dünyanın pek çok farklı bölgesinde yetiştirilmektedir.
Dünyadaki pek çok ölümün sebebine bakıldığında kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, diyabet ve buna benzer pek çok hastalık sıralanmaktadır. Bunların tedavi edilmesinde ve sağlığın korunmasında doğada bulunan ürünlerden istifade edilmektedir. Bu ürünler tamamen doğal olduklarından da hiçbir zararları olmamaktadır. Bu tedavi yöntemleri çok eski devirlerden beridir süregelmekte ve halen de kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden biriside hiç kuşkusuz tarçındır. Tarçın dünyanın en büyük antioksidanlarından birisi olduğu için pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır.
Tarçın ağacı nedir?
Defnegiller familyasına mensup olan tarçın ağacı ortalama olarak 6 ile 12 metre boylarına kadar çıkabilmektedir. Çevresine çok hoş bir koku yayan bu ağacın gövdesi silindir şeklindedir. Tarçının meyveleri yumurtayı anımsatmaktadır. Yaprakları ise toplamda 3 farklı renge bürünmektedir. Kırmızı renkli yapraklar tazeliği temsil etmektedir. Kahverengi ve yeşil renkler ise gelişme ve olgunlaşmayı temsil etmektedir. Tropikal bölgelerde çok fazla yetişmekte ve çok ciddi bir ekonomik hacme sahiptir. Özellikle Asya kıtasında ve Endonezya’da çok fazla yetiştirilmekte ve pek çok Asya mutfağında aşırı derecede kullanılmaktadır.
Türkiye’de tarçın ağacı yetişir mi?
Tropikal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde rahatlıkla yetişebilen tarçın ağacı ülkemiz sınırları içerisinde kolaylıkla yetişen bir ağaç türü değildir. İklimin çok uygun olmaması nedeniyle ülkemizde sadece botanik bahçelerde yetişebilen bir ağaç türüdür. Onun dışında hiçbir yerde yetişmeye uygun değildir. Ülkemizde en çok yetiştirilen tarçın türü kasia tarçınıdır. Koyu renkli ve sert gövdeye sahiptir.
Tarçın nasıl elde edilir?
Tarçın ağaçlarının iç kabuklarından elde edilmektedir. Geçmişten günümüze pek çok alanda aktif olarak kullanılmıştır. Tarihine baktığımızda Antik Mısır’a kadar ileriye gittiğini görmekteyiz. Günümüzden binlerce yıl öncesine dayanan bu baharat çok nadir bulunduğu için sadece kralların ve soylu kişilerin erişip tüketebildiği bir baharat olmuştur. Normal halkın tarçın tüketmesine imkan yoktu. Özellikle krallara hediye gönderilirken tarçında gönderilmekteydi. Tarçın çok güzel kokan ve çok lezzetli olan bir baharattır. Tarçın bu özelliklerini tamamen yağından almaktadır. Tarçının tadı ve kokusu dışında pek çok özelliği bulunmaktadır. Özellikle geçmişten günümüze tıp alanında çok fazla kullanılmış bir baharat olan tarçın, insan sağlığı içinde çok fazla öneme sahiptir. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde çok etkili bir tedavi yöntemi olmuştur. Ayrıca tarçın antioksidan ve antienflamatuar bakımından da oldukça zengin bir besindir. Öyle ki yapılan pek çok bilimsel araştırmada 26 baharattan daha etkili ve çok fazla antioksidan içerdiği tespit edilmiştir.
Tarçının faydaları nelerdir?
Tarçının bilimsel olarak ispat edilmiş pek çok faydası bulunmaktadır. Binlerce yıldır tıp alanı başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan tarçın bir sürü faydası ile dünyada erken ölüm oranlarını çok ciddi şekilde düşürmüştür. Pek çok ilacın yapımında da aktif rol oynayan tarçın sayesinde ölüm oranları eskiye nazaran son yıllarda çok ciddi şekilde düşmüştür. Çünkü tarçın kalp ve damar hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Kalp krizi, damar tıkanıklığı ve buna bağlı olarak gerçekleşen ölümleri en aza indirmektedir. Parkinson, diyabet, kanser ve daha pek çok hastalığın tedavisinde tarçın aktif rol oynamaktadır. Peki, binlerce yıllık tarihi ile insanları koruyan ve onlara birden çok faydalar sağlayan tarçının ne gibi özellikleri bulunmaktadır? İşte detaylar…
- Kalp ve damar hastalıklarına çok iyi gelmektedir.
- Diyabet, Parkinson ve kanser gibi pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır.
- Kan şekerini düşürmektedir.
- Alzheimer ve nörolojik pek çok hastalığın önüne geçmektedir.
- Çok yüksek oranda antioksidan içermektedir.
- Stresi ve kaygıyı azaltmaktadır.
- Pek çok enfeksiyona karşı tam koruma sağlamaktadır.
- Bronşit ve kronik öksürüklerin tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır.
- Virüsleri, mantarları ve parazitleri yok etmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Vücut direncini arttırmaktadır.
- Kolesterolün dengelenmesini sağlamaktadır.
- Beyin sağlığını korumaktadır.
- Hafızayı güçlendirmektedir.
- Anne sütü verimini arttırmaktadır.
- Cilt sağlığı için de çok önemlidir. Deride dökülme, çatlamalar ve tahrişlere karşı çok etkilidir.
- Fazla kilolardan kurulmayı sağlamakta ve zayıflamayı desteklemektedir.
Tarçının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Çünkü dünyadaki ölümlerin en büyük sebebi olan kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemede çok etkilidir. Pek çok sorunun çözümünde aktif olarak kullanılan tarçın kalp-damar hastalıklarına, diyabete, parkinsona, kansere ve alzheimer gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Kan şekerini düşürmesi ve diyabetin olumsuz etkilerini önlemesiyle gündeme gelen tarçın aynı zamanda unutkanlığı da yok etmektedir. Nörolojik pek çok problemin giderilmesinde çok etkilidir. Hafızayı güçlendirmekte ve beyin sağlığını korumaktadır.
Yapılan araştırmalarda en güçlü antioksidan ürünlerin başında gelen tarçın pek çok hastalığın vücuda bulaşmasını da önlemekte ve aşılmaz bir set çekmektedir. Özellikle kış aylarında hastalıkların da artmasıyla beraber meydana gelen öksürükler, soğuk algınlıkları, bronşit, astım ve buna benzer pek çok hastalığın insan sağlığına zarar vermesini engellemektedir. Dış uyaranlara karşıda tam koruma sağlamakta ve parazit, bakteri, virüs, mantar gibi mikropların da bulaşma ihtimalini azaltmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücut direncini çok fazla arttırmaktadır. Bunun yanında cilt sağlığı için de çok kritik roller üstlenmektedir. Deri döküntüleri, kızarıklıklar, kaşıntılar, çatlamalar ve tahriş olma gibi pek çok cilt sorununun çözülmesinde de çok etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca yeni anneler için de çok faydalı bir besindir. Anne sütünün verimliliğini arttırmakta ve hastalıklara karşı korumaktadır.
Tarçın nerelerde nasıl kullanılır?
Tarçın binlerce yıl öncesinden günümüze gelene kadar pek çok alanda kullanılmış bir üründür. Alternatif tıptan yemeklere kadar hemen hemen her alanda kullanılmıştır. Günümüzde de kozmetik sektöründe, yemek sektöründe ve tıp alanında olmak üzere pek çok yerde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde tam olarak yetişmemekte olup sadece botanik bahçelerde yetişmektedir. Ancak ona rağmen tüketimi çok fazla yapılmaktadır. Tarçın hem tatlı hem de tuzlu olarak kullanılmaktadır. Kendisine has aromasıyla yemeklere ve tatlılara lezzet vermektedir. Tarçın ayrıca pek çok ağrının hafiflemesinde de çok etkilidir. Pek çok ilacın, kremin yapımında da kullanılmaktadır.