Yeşil zeytin nasıl saklanmalı? Bu yöntemlerle ‘zeytinleriniz’ uzun süre bozulmasın
Lezzetli kahvaltılık gıdalar arasında yer alan zeytin, sık tüketilen bir besindir. Çizik, ızgara ve salamura gibi türlerle satılan veya hazırlanan yeşil zeytinler vardır. Kendiniz hazırlayıp emek verdiğiniz salamura zeytinleri en güzel şekilde saklamak isteyebilirsiniz. Ayrıca satın alınan yeşil zeytinleri saklarken de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Yeşil zeytinlerinizi lezzetinden ödün vermeden doğru şekilde saklamak için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Buzdolabında Saklama Yöntemi
Yeşil zeytinlerin saklama koşulları, özellikleri dikkate alınırsa siyah zeytine göre daha kolaydır. Siyah zeytinin içindeki tuz dengesinin iyi ayarlanması gerektiği için, saklama koşullarında da farklılıklar vardır. Özellikle kahvaltılarda tüketilen yeşil zeytin, genellikle kavanoz gibi cam ürünlerin içinde satışa sunulur. Açık olarak satılan yeşil zeytin neresi plastik poşetlerde satılabilir. Bu şekilde satın aldığınız yeşil zeytinleri evde cam kavanozlara veya saklama kaplarına aktarmanız ömrünü uzatacaktır.
Cam gıdaların saklanması için en uygun olan maddelerin başında gelir. Buzdolabına kaldırmak istediğiniz yeşil zeytinleri öncelikle salamuralı suyla kavanoza aktarın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatmanız, içine hava girişi olmasını engeller. Besinlerin bozulmasının en büyük sebeplerinden birisi dışarıdan hava akışının olmasıdır. Ağzı sıkı şekilde kapatılan yeşil zeytin kavanozu buzdolabının normal kısmında uzun süre saklanabilir.
Zeytinyağı ile Saklama
O zeytinin kendi özünden elde edilen zeytin yağı, besinin korunması içinde en önemli kaynaklardan biridir. Hangi ortamda saklandığı fark etmeksizin, yeşil zeytinlerin içine bir miktar zeytin yağı ekleyebilirsiniz. Bu besinin formunun korunmasına ve yumuşaklığını da sürdürmesine yardımcı olacaktır. Ancak içine zeytin yağı koyarken çok aşırıya kaçmamak dikkat edilmesi gereken bir noktadır. O kavanoza öncelikle yeşil zeytinleri aktarın. Üst kısmına 4/1 seviyesine gelecek kadar zeytin yağı ekleyip, kavanozu sallayarak iyice karıştırın.
Salamura Olarak Saklama
Evde kendiniz hazırladığınız veya dışardan satın aldığınız yeşil zeytinleri salamura olarak da saklayabilirsiniz. Salamura olarak satın aldığınız yeşil zeytinleri ekstra herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Zaten bu şekilde satılan salamura zeytinleri, bulunduğu kabının içinden sadece tüketeceksiniz kadar alıp ağzını tekrar sıkıca kapatmanız önerilir. Ayırdığınız zeytini yıkayarak fazla tuzundan arındıra bilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Salamura Yeşil Zeytin Hazırlama
Direkt olarak salamura zeytin yapıp saklayacaksanız, öncelikle sağlam zeytinlerin seçilmesine dikkat edin. Bir cam kavanoza veya plastik şişeye doldurulan yeşil zeytinlerin üstüne, Kaya tuzu eklemeniz gerekir. Kaya tuzunda doğru oran 5 1 kilo zeytin için 1 yemek kaşığı olarak ifade edilir. Kavanozun üst kısmına şişeyi dolduracak kadar su eklemeniz ve ardından da ağzını sıkıca kapamanız gerekir. Salamura yeşil zeytinlerin tüketme hazır hale gelmesi için ortalama 40 günlük bir süreç geçmesine beklemelisiniz.
Çizik Yeşil Zeytini Saklama Koşulları
Kahvaltılık gıdaları arasında Çizik yeşil zeytinler oldukça sık tüketilen gıdalardan biridir. Çizik yeşil zeytinlerin saklama koşulları diğerlerine göre biraz daha hassastır. Çizik zeytinler yapı formuyla dışarıdan hava ile temas ettiği için bozulmaya daha yatkın olacaktır. Çizik yeşil zeytinleri saklarken cam bir kavanoz kullanabilirsiniz. İçi su dolu olan kavanozun içine çizik zeytin doldurup, tüketeceğiniz kadarını içinden almanızı tavsiye edebiliriz. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Zeytinler içlerindeki tat oranını kaybetmemesi için defalarca kez yıkanmaması gerekir. Bu sebeple yalnızca tüketeceksiniz kadarını almak ve kalanını kavanozlarda saklamak uzun vadede sizi israftan korur.
Kuru ve Serin Yerde Saklama
Birçok gıdada olduğu gibi, yeşil zeytinler de sıcağı sevmez. Bu sebeple buzdolabı olmasa dahi, serin ve nemsiz ortamlar tercih edilmelidir. Ayrıca saklandığı kabın içine hava girişi olmaması, yeşil zeytinlerinizi küflenme problemine karşı korur.
Zeytin nasıl saklanır?
Zeytin ve zeytinyağı geleneğimizin ve kültürümüzün bir parçasıdır. Zeytin ağaçları yüzyıllardır ülkemizde yetiştirilmektedir ve zeytinyağının M.Ö. 3000 kadar erken ticaret yaptığına dair tarihi kanıtlar vardır. Egeyi gezerseniz binlerce yıllık zeytinlikler göreceksiniz. Yeryüzünde var olan zeytin ağaçlarının çoğu Akdeniz bölgesindedir. Genellikle, zeytinler ilk yağmur gelene kadar ağaçlardan toplanmaz ve ağaçları yıkar ve uzun, sıcak ve kurak bir yazdan sonra susuzluklarını giderir. Yeşil ve siyah zeytinler aynı ağaçtan gelir, Siyah olanlar ağaçlarda daha uzun süre kalan olgunlaşmış meyvelerdir. Daha yumuşaktırlar ve daha fazla yağ ile doldurulurlar.
Salamura Yeşil Zeytin Akdeniz Tarzı Tarifi
Hazırlık süresi: 90 dk
Malzemeler:
- 4 kilogram yeşil zeytin
- 10 büyük limon veya limon
- 200 gram pul biber (yeşil biber kullanıyorum)
- 1 1/3 su bardağı taze sıkılmış limon suyu;
- 1 1/3 su bardağı zeytinyağı
- 8 su bardağı su
- 2/3 su bardağı kaba tuz
- Toplam 8 litre kapasiteli turşu kavanozlar
Zeytinleri lavabo havzasına veya büyük kaseye yerleştirin ve iyice yıkayın. Çürük ve çürük meyveleri atın. Genellikle yaklaşık 100-200 gram atılan 4 kilo alırım Bir bıçakla, her meyvede 2 çapraz kesim yapın. Bıçak tohuma ulaşana kadar derin kesin. Ayrıca zeytinleri daha sonra ağır bir aletle ezerek de kırabilirsiniz.
Zeytinleri büyük bir cam veya plastik kaseye yerleştirin. Tüm zeytinleri örtmek için soğuk suyla doldurun. 4 saat bekletin. Bundan sonra, suyu atın ve zeytinleri örtmek için kaseyi tekrar soğuk suyla doldurun. Suyu atmadan önce 4 saat daha bekletin.
Zeytinleri suya batırırız çünkü zeytinlerin yıkamak istediğimiz acı bir tadı vardır. Bazı tarifler birkaç gün ıslatma çağrısıdır. Bölgemizde o kadar uzun süre ıslatmıyoruz. Bazıları bir gecede veya bir gün boyunca ıslatın. Zeytinleri aşırı ıslatmak, orada şekil ve tadı gevşek olan çok yumuşak salamura zeytinlere neden olabilir. Kesinlikle tatsız zeytin istemiyorsun. Zeytinlerimi maksimum 8 saatten fazla ıslatmamayı tercih ederim. Ayrıca 8 saatlik partiyi bitirdikten sonra yılın ilerleyen dönemlerinde tüketim için sadece 4 saat bekleteceğim bir parti hazırlıyorum.
Zeytinleri 8 saat bekletip suyu devre arasında değiştirdikten sonra zeytinleriniz artık turşuya hazır.
Kaynama noktasına kadar 2 su bardağı suyu ısıtın. Ateşi kapatın, tuzu ekleyin ve çözmek için iyice karıştırın. Kalan 6 su bardağı suyu ekleyin ve karıştırın. Soğuması için kenara alın. Salamuranın çiğ bir yumurtanın üste yüzecek kadar tuzlu olduğunu fark edeceksiniz.
10 limonu orta boy dilimler halinde doğrayın. Bölgemizde limon ve limon birlikte gruplandırılıyor; Hatta aynı isimdeler. Hangisini tercih ederseniz kullanın.
Acı yeşil biberleri büyük parçalar halinde doğrayın. Acı biber miktarını damak tadına göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. Tarifte çağrılan miktar, ezici bir şekilde baharatlı olmayan güzel, sıcak, tangy bir lezzet verir. Çocuklarınız çok küçükse ve baharatlı yiyeceklere alışık değilse, onu azaltmanızı ve çağrılan miktarın sadece 2/3’lerini kullanmanızı öneririm.
Yıkanmış ve süzülmüş yeşil zeytinleri büyük bir kaseye yerleştirin. Taze limon suyunu (derileri atmamaya unutmayın), zeytinyağını, dilimlenmiş limonları ve dilimlenmiş biberleri ekleyin. Ellerinizi kullanarak tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Zeytinleri doldurun – limon-biber karışımını zeytinlerin üzerine iyice bastıran turşu kavanozlarına koyun.
Bir fincanın dibi ile zeytinleri kavanozlara bastırın.
Salamura karışımını tüm meyveler kaplanana kadar zeytin dolu kavanozlara dökün. Hazırladığın salamura miktarı doğru olmalı.
Kavanozları sıkıca kapatın ve zeytinler hazır olana kadar saklayın.
Afiyet olsun