Yaşam

Kefirin kalorisi ne kadar? Kefir besin değerleri. Faydasını öğrendiğinizde her gün içmek isteyeceksiniz

Sağlık dolu bir besin olarak kefir probiyotik yapısı ile tüketen herkese sağlıklı bir yaşam sunan başka bir süt ürünü. Yağ yakımını arttıran ve kas parçalanma hızını destekleyerek daha hızlı ve daha dengeli vücut şekli kazanmaya yardımcı olan kefir aynı zamanda protein deposu olması sayesinde sporcu bireylerin vazgeçilmez gıdaları arasında yer almaktadır. Spor için önemli bir besin olması ile de kalori ve besin değerli ile merak konusu olan kefir hakkında sporu ne kadar desteklediği de sorulmaya devam ediliyor.

Kefir kalori değeri

Sağlıklı bir süt ürünü olan ve metabolizma hızlandırması ile bilinen kefirin sporcuların çantasından eksik etmeme sebepleri arasında protein deposu olması nedeni de yer alıyor. En çok merak edilen konu olan kefirin kalori miktarı ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Tam yağlı ve yağsız kefir kalori değerleri

200 ml olarak alınan tam yağlı kefiri içen birinin alacağı kalori miktarı 104,80 kcal kadar olacaktır. Bu değer 1 su bardağı kefir için geçerli olur ve yapısında yüksek miktarda karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar barındırır. Yağsız olarak satılan ve tüketilen kefirin 200ml yani ortalama 1 su bardağı kadar tüketimi sonucunda ise alınan kalori miktarı 76 kcal olarak karşımıza çıkar.

Meyveli kefir kalori değeri

Hazır satılan kefirin sade ve yağsız alınan çeşitleri gibi market raflarında meyveli çeşitleri de mevcuttur ve 200 ml olarak satılan tam yağlı meyveli kefirin kalori miktarı 198 kcal olarak karşımıza çıkar. Yarım yağlı kefirin ise 200 ml tüketimi sonucu alınan kalori miktarı 172 kcal kadar olur. Yağsız meyveli kefirden 200 ml tüketen bir birey ise ortalam olarak 152 kcal kalori alacaktır.

Kefir
Kefir

Kefir besin değerleri

Kefirin kalori değeri kadar besin değerleri tablosu da önemlidir. Kalori değeri düşük olmasa da alınan bu kalori ile birlikte insan vücudu için birçok sağlıklı mineral ve vitaminden bolca alım sağlayan kefirin 200 ml içerisindeki besin değerleri tablosu ise şu şekilde:

  • Karbonhidrat: 6,40 gram
  • Protein: 5,40 gram
  • Yağ: 6,40 gram
  • Kolesterol: 26,0 mg
  • Lif: 0 mg
  • Sodyum: 100 mg
  • Kalsiyum: 240 mg
  • Potasyum: 300 mg
  • Demir: 0,18 mg
  • A vitamini: 106 ui
  • C vitamini: 2 mg

Kefir nedir?

Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya ile fermente edilerek hazırlanan bir süt ürünüdür. Tadı sütten çok ayranı andırır ve içildiğinde ağızda ekşimsi bir tat bırakır. Fermente bir içecek olmasından kaynaklı olarak ekşi tada sahip olan kefirin hazırlanma usulü daha çok bozayı andırır ve insanlık tarihindeki yeri de neredeyse boza kadar eskidir. 5000 yıldır var olduğu bilinen kefir özellikle eski dönemlerde Türk ordularında askerlerin güç kazanmasına ve hastalıklardan korunmasına yardım etmesi amacıyla içilen bir içecektir Avrupa’ya ilk gelişi ile birlikte mucize içecek ismini almıştır.

Kefir zayıflatır mı?

Kefir probiyotik yapısı nedeni ile metabolizma hızlandıran bir içecektir. Bu nedenle uzmanlar tarafından kilo vermek isteyen bireylere sıkça önerilen kefir hem sindirim hem boşaltım sistemlerindeki sorunları giderir ve düzenli bir mineral emilimi sağlayarak hem gıdalardan daha çok faydalanmayı hem de bu gıdaların posasını rahatça atmayı sağlar. Kalorisinin düşük olması sayesinde gün içerisinde tüketilebilir ve içerdiği hayvansal protein ile bağırsak sağlığını koruyarak emilimi destekler. Aynı zamanda üt ürünü olması sayesinde kas ve kemik yapısını güçlendiren kefir hem kolaylıkla zayıflamayı hem de zayıflarken şekilli bir görünüm kazanmayı sağlar.

Yine de dikkat etmek gerek

Her gıdanın tüketiminde olduğu gibi kefir için de belirli bir günlük tüketim miktarı bulunmakta. Günlük olarak 1 su bardağı kadar tüketildiği takdirde hiç bir zararı olmayan kefir aynı zamanda birçok açıdan vücudu hem korur hem yeniler. Fakat herhangi bir alerjik reaksiyon riskine karşı öncelikle doktor onayı almakta ve günlük tüketimi 1 su bardağı ile sınırlı tutmakta fayda var.

Faydasını bildiğiniz anda her gün içmek isteyeceksiniz!

Üzerine yapılan araştırmalar sonucunda insan sağlığını büyük ölçüde kontrol altına yardımcı olan kefir, kişinin yaşamını çok daha kaliteli bir şekilde yaşamasına katkı sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller kefirin vücut içerisindeki pek çok olaya müdahale etmesine yardımcı olmaktadır. Başta sindirim sistemine sağladığı faydaları olmak üzere kefirin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kefirin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sindirim sistemi üzerinde son derece etkilidir. Sindirimin sağlıklı ve sistematik bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kefir, bağırsakların florasını koruma altına alan oldukça kıymetli bir gıdadır. Bağırsakların sistematik bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kefir, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olmaktadır. Başta huzursuz bağırsak sendromu ve mide ülseri gibi pek olaya karşı kişinin dirençli olmasına yardımcı olmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan yüksek orandaki protein seviyesi sayesinde kemiklerin gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Kemiklerin güçlü bir yapısı olması için düzenli olarak kefir içmeyi deneyebilirsiniz. Kefirin içeriğinde bulunan bileşenler kemiklerin güçlü ve dirençli olmasına katkı sağlamaktadır. Bilhassa gelişme çağındaki kişilerin kefiri düzenli olarak tüketmesi önemlidir.
  • Kefir aynı zamanda alerji gibi problemlerin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan biyoaktif bileşenler sayesinde astımın gelişmesinin önüne geçen kefir, antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan tüm toksinlerin ve mikropların dışarı atılmasına katkı sağlamaktadır.
  • Cilt, tırnak, göz ve diş sağlığı açısından da bir hayli etkili olan kefiri düzenli olarak tüketmeniz önemlidir.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda yeterli ve düzenli miktarda kefir tüketimi kişide bulunan kansızlığın giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Vücudun direncinin artmasına yardımcı olan bu mucizevi içecek, kişinin bağışıklık sisteminin artmasını sağlamaktadır.
  • Kilo kontrolüne yardımcı olan kefir, düzenli tüketimi sayesinde kişinin tüm toksinlerinin dışarı atılmasına katkı sağlarken aynı zamanda kişinin kilo vermesine de yardımcı olmaktadır.

Video: Kefir Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı

Kefirin içeriğinde bulunan bileşenler nelerdir?

  • %90 su
  • %3 protein
  • %3.5 total yağ
  • %6 doğal şeker türleri
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Laktik asit
  • Biyoaktif bileşenler

Kefir nasıl tüketilmelidir?

Kişinin sağlığını büyük ölçüde koruma altına alan kefiri düzenli olarak tüketmek son derece önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan kefiri ara öğünlerde tüketmeyi deneyebilir ve ara öğünlerde tokluk hissiyatınızın güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlayan kefiri ara öğünlerde tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda yemeklerinizin yanında da tüketebilirsiniz. Bilhassa karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin yanında tüketeceğiniz kefiri, bağırsaklarınızın aktif bir şekilde çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Kefirin tüm faydalarından yararlanabilmek için günde 1 ile 3 bardak kefir tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Günde 1 ile 3 bardak arasında tüketeceğiniz kefir vücut içerisinde ihtiyacınız olan probiyotik bileşenin düzeyini arttırmaktadır. Kefir için şu saatte tüketmeniz için herhangi bir saat bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenleri dolayısıyla vücuda sağlık depoladığı için dilediğiniz saat diliminde kefir tüketimini yapabilirsiniz.

0 Yorum

  1. rabia

    Mart 25, 2023

    Marketten hazır olanını alıp tadına bayıldığım içecek. Evde mayalanmış halinin nasıl olduğunu bilmiyorum.

  2. zeliha

    Mart 25, 2023

    Sindirim sistemi için çok faydalı, bağışıklık sistemini güçlendiren bence süper lezzetli içecek.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Resimde gördüğünüze göre karakteriniz nasıl? İlk fark ettiğiniz hayvan kişiliğinizi belirliyor

İnternette sık sık rastlanan optik illüzyon testleri, kişilik testi olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre, kişilerin bu testlerde yaptıkları seçimler, onların
Yaşam

2023 yılının şanslı burçları şimdiden belli oldu. Aşk, para ve kariyerde 2023 hangi burçların yılı olacak?

Kişinin karakter oluşumunda fazlasıyla etkileri bulunan burçların kişinin hayatına olan etkileri fazlasıyla yüksektir. Bu etkiler bazı durumlarda olumlu şekilde neticelenirken