Ekonomi

Dolandırıcılara dikkat. Kredi kartı bilgilerini nasıl koruyabiliriz?

Son on yılın en yaygın dolandırıcılık yöntemi olan kredi kartı dolandırıcılığı yöntemlerine her gün bir yenisi eklenmeye devam ediyor. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi ile birlikte türeyen ve kredi kartı bilgilerimizi tehdit etmeye devam eden dolandırıcılara karşı ise yapabileceğimiz bazı karşı savunma yöntemleri bulunuyor. Bu yöntemleri kullanarak kredi kartınızı ve kredi kartı bilgilerinizi çalınmalara karşı koruyarak tehdit altında hissetmek zorunda kalmazsınız.

Kredi kartı bilgilerini nasıl koruyabiliriz?

Bilindiği gibi ilk ortaya çıktığı dönemde kredi kartı hırsızları, sizleri arayarak sahte kimlikler verirler ve bu şekilde kredi kartı bilgilerinize erişmek için sizleri kandırırlardı. ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu durum çok daha tehlikeli bir hale geldi. Çünkü bilinmedik bir siteden gerçekleştireceğiniz internet alışverişinde bile kredi kartı bilgilerinizin başka birinin eline geçme riski bulunuyor. Hatta bazı yöntemler akıl almaz seviyede. sahte ATM’ler kuruluyor ve ATM’den işlem yapmak için kredi kartınızı kullandığınız anda karşı taraf bilgilerinize sahip olmuş oluyor. Aynı zamanda bazı siber suçlar kapsamında bankalara gerçekleştirilen siber hırsızlıklar sonucunda banka verileri ve banka müşterilerinin kredi ve banka kartı bilgileri de çalınabiliyor. Tüm bu olası durumlara karşı ise hem kredi hem de banka kartlarınızı daha güvenli bir hale getirmek artık şart oldu desek yanlış olmaz. Bu durumlarda uygulanabilecek yöntemler ise şu şekilde:

Kredi kartı
Kredi kartı

Bilinmeyen adreslerden gönderilen mailler

Rehberinizde kayıtlı olmayan ya da kaynağını bilmediğiniz adreslerden gelen şüpheli mail ya da SMS cinsi mesajlara kesinlikle itibar etmeyin. Aynı şekilde bu gibi adreslerden gelen mail ya da SMS üzerinde yer alan ek ve linklere de kesinlikle tıklamayın. bu gibi adreslerden gelen özellikle linklerin içerisine genle olarak bir virüs saklanır. Saklanan bu virüs, link ya da eke tıklamanız sonucunda telefonunuza, bilgisayarınıza giriş yaparak burada sizlerin kişisel bilgilerini mailin gönderildiği kaynağa aktarmaya başlar. Bu durum yalnıza kredi kartı bilgilerinizi değil, sahip olduğunuz tüm kişisel bilgileri de karşı taraf aktararak gizliliğine zarar verir. bu tarz mail ya da SMS’ler aldığınız takdirde spam olarak işaretlemek ve okumadan silmek en mantıklısı olacaktır.

Halka açık ağlara bağlanmayın

Halka açık yerlerde bulunan kablosuz ağlar vasıtası ile ücretsiz şekilde internete bağlanmak cazip ve ekonomik bir yöntem olarak görülebilir. Ancak bunu yapmanız sonucunda kredi kartı ve banka kartı bilgilerinizin çalınma riski de ortada olacaktır. Özellikle havaalanı gibi yerlerde bulunan kablosuz ağlara bağlanmak riskli bir durum. Kredi kartı bilgilerinizi çalmak isteyen siber suçlular, bu gibi alanlarda ücretsiz kablosuz ağlar oluşturarak hem ağ trafiğini dinlemekte hem de bağlanan bireylerin teknolojik aletlerine sızarak kişisel bilgilerini çalmaktalar. Bunun yanı sıra güncellemeleri sürekli olarak denetlemek de önemli. Güncellemeler aynı zamanda güvenlik sorunlarını da düzeltmektedirler ve bu sayede özellikle telefona sızacak herhangi bir virüse karşı daha korunaklı bir konumda olursunuz.

Antivirüs programları kullanın

Uygulama mağazaları tarafından onaylanmış olan ve Android telefonlarda Play Stor ve İOS telefonlarda App Store gibi telefon mağazalarında yer alan antivirüs uygulamalarını telefonlarınıza indirmeniz halinde herhangi bir tehdit karşısında daha korunaklı olursunuz. Ancak bu yöntemi kullanırken üçüncü taraf uygulamaları tercih etmemek oldukça önemli. Bu üçüncü taraf uygulamaları kullanmanız halinde içlerinde gizli bir yazılık olarak yer alan Truva atı isimli virüslerin telefonunuza giriş yapmasına olanak sağlayabilir. Eğer antivirüs uygulaması kullanacaksanız, kesinlikle uygulama mağazası tarafından onaylı olan uygulamaları indirmeniz gerekiyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok