Beslenme

Hafızayı güçlendirip beyni dinç tutan 10 besin

Beyin insanın yaşamını devam ettirmesi için en önemli organlardan sayılmaktadır. Bu kadar önemli bir organı da tabii ki dinç ve sağlıklı bir yapıda tutmak gerekiyor ki sağlığımızdan olmayalım.  Tüm vücudun çalışmasını düzenleyen ve dolayısı ile her bir sinir hücresi ile bağlantılı olan beyin bir yandan diğer organların çalışmasını düzenliyor, bir diğer yandan ise hatırlanması gerekenleri içeride tutuyor, işlenmesi gereken bilgileri işliyor ve hareket etmeyi sağlıyor. Bu kadar önemli bir organı ise dinç tutmak ve hafıza mekanizmasını koruyarak çalıştırmaya devam etmek için beslemek gerekiyor.

Beyni dinç tutan 10 gıda

Her organa iyi gelen ve genç tutan belirli gıdalar olduğu gibi beynin de yapısını düzenleyen ve çalışmasına yardım eden belirli gıdalar var. Özellikle hafıza konusunda B12 içeren besinlerin tüketilmesi olumlu etkiler oluşturarak beyni genç tutarak hafızayı tetiklemektedir. Ceviz gibi sağlıklı bitkisel yağlar ve proteinler içeren gıdaların tüketilmesi beyni besleyerek çalışmasını düzenlemektedir. Buna bir başka örnek olarak zihin açar diyerek sınavlara çalışan çocuklara kuruyemişler verilmesini sayabiliriz. Faydaları ve özellikleri ile işte beyni dinç tutan ve hafızayı güçlendiren 10 besin:

Zerdeçal
Zerdeçal

Zerdeçal

Kurkumin ismi verilen etken maddesi sayesinde zerdeçal güçlü bir antioksidan. Beyne oksijen gitmesine, bilgiyi öğrenmeye ve işlemeye yardımcı olan kurkuminin faydalarından yararlanabilmek için zerdeçalı et yemeklerinde kullanarak ısıya maruz bırakmak yeterli olacaktır.

Ceviz
Ceviz

Ceviz

Yağlı tohumlar, içerdikleri yağ asitleri ve mineraller sayesinde beyin dostu şeklinde nitelendirilebilen yağlı tohumlar daha çok kuruyemiş türünden yiyeceklerin içerisinde bulunur. Özellikle ceviz içerdiği yüksek miktarda E vitamini ile bu yapıyı kazanmaktadır. e vitaminli yapısı ile ceviz, zararlı serbest radikalleri temizleyerek beynin yaşlanmasını yavaşlatır. Böylelikle bilgi işleme hızını da arttırarak hafızayı genç tutar. Günde 1 avuç çiğ ceviz yiyerek tüm faydalarına erişebilirsiniz.

Yeşil sebzeler

A ve K vitaminleri açısından zengin olan ıspanak, lahana gibi yeşil sebzeler, içerdikleri antioksidan ile beyni zararlı serbest radikallerden koruyor ve genç bir yapıya sahip olmasına yardım ediyor Aynı zamanda çözünebilir lifli yapıları ile inflamatuar hastalıklara karşı direnç sağlayarak beyni hasardan koruyor ve hasarlı yapıyı tedavi ediyor. Yeşil sebzelerin 1 kase kadar tüketilmesi ise günlük ihtiyaç bakımından yeterlidir. Buharlama tekniği ile hem sağlıklı hem leziz şekilde tüketilebilir.

Yaban mersini

Yaban mersini tıpkı yeşil sebzeler gibi anti-inflamatuar ve antioksidan kaynağı olarak sayılır. Hem bu özellikleri hem de zengin yapısı ile yaban mersini beyni hem genç tutar hem de sinir hücreleri arasında iletilen sinyalleri güçlendirir. Aynı zamanda yaban mersini hafızayı daha dinç tutmaya ve kısa süreli hafıza kaybını geçirmeye olan katkıları ile de biliniyor.

Yumurta sarısı

B vitamini, folik asit ve kolin bakımından oldukça zengin olan yumurta ve özellikle de yağlı yapıda bulunan yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını düzenler ve geliştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda dinginlik ve mutluluk katması ile biliniyor.

Kakao

Serotonin hormonu olan mutluluk hormonu salgılama bakımından herkes tarafından bilinen bir kaynak olarak kakao sayılabilir. İçerdiği flavonoidler ile beynin öğrenme ve hafıza mekanizmalarını çalıştırdığı ve özellikle kısa süreli belleği güçlendirdiği bilinen kakao yaşla ilgili Alzheimer gibi beyni etkileyen hastalıklara karşı yardımcıdır ve beynin yaşlanmasını engeller.

Yağlı balık

Özellikle küçük boylu balıklarda bol miktarda bulunan omega-3, beynin sinir hücreleri arasında elektrik yani sinyal aktarımını hızlandırarak düşünce süresini kısaltır ve çalıştırma yolu ile beyni genç tutar. Aynı zamanda hafızayı güçlendiren omega-3 alımı için haftada 2-3 kez balık tüketimi tavsiye edilmektedir.

Kemik suyu

Kemik suyu doğru kaynatıldığı takdirde kemik yapısına olduğu kadar beyin yapısına da katkı sağlıyor. Hem hasar görmüş hücrelerin yenilenmesine katkı sağlayarak beyni genç tutmaya yardımcı oluyor, aynı zamanda da içerdiği asitler ile oksidatif stresin atılmasına katkı sağlayarak ruh halini düzenliyor.

Ananas
Ananas

Ananas

Polifenol bakımından zengin olan ananas, antioksidan özellik göstererek beyni zararlı serbest radikallerden arındırıyor ve aynı zamanda doku hasarını iyileştirmeye de yardım ederek beyni hem genç tutuyor hem de çalışmasını düzenliyor.

Kırmızı et

Kırmızı etler hayvansal gıdalarda bulunan B12 yönünden oldukça zengin olan yapıları ile unutkanlığı geciktiren ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı savaşan bir yapıya sahiptir. Bu yapıları sayesinde hem kansızlığa hem de beynin aktif çalışma hızına etki ediyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Zayıflamak için günde kaç litre su içilmeli?

Su, hayat kaynağımızdır. Bir insanın yaşamsal fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için günlük olarak belirli miktarlarda su içmesi gerekiyor.
Beslenme

Glüten neden zararlıdır ve hangi besinlerde bulunur? Dr. Ayşegül Çoruhlu anlattı

Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi besin gruplarında bulunan bir proteindir. Bu protein, tahıl grubunun çoğu üyesinde bulunur ve vücuda zarar