Günde 1 çay kaşığından fazla tuz tüketenler dikkat. Günde ne kadar tuz tüketilmeli?
Ülkemizde yemeklerde fazla tuz tüketimi hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Küçük ve önemsiz bir nokta gibi görülse de fazla tuz tüketiminin beraberinde getirdiği sağlık sorunları hiç masum değil. Özellikle uzun vadede ve ileri yaşlarda, fazla tuz tüketiminin yarattığı sorunlar bir çığ gibi büyüyerek insanların karşılarına çıkıyor. Tuz tüketimi ve fazla tuzun zararları ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Günlük Tüketmeniz Gereken Tuz Miktarı
Günlük tuz tüketimi için net bir miktar belirtmek oldukça yanlış bir yorum olacaktır. Çünkü bireyin yaşına, cinsiyetine ve eşlik eden sağlık sorunlarına göre; günlük tüketmesi gereken maksimum tuz miktarı değişkenlik gösterir. Ancak sağlıklı ve yetişkin bir birey için doğru miktarda ortalama tuz tüketim miktarından bahsedilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından; günlük tuz tüketimi dozu 6 gram olarak ifade edilir. Günlük hayatta 6 gram olarak net şekilde tüketimi ayarlamak zor olacağı için; bu miktarı bir çay kaşığı olarak da söyleyebiliriz. Bir çay kaşığı yaklaşık olarak 5-6 gramlık tuz miktarına denk gelir.
İçinde Fazla Tuz Bulunduran Besinler
Türkiye özellikle tuzlu besinler yönünden zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Uzun vadede bakıldığında; tuz tüketiminin ileri evrelerde istenmeyen sağlık problemleri için kapı araladığını fark edebilirsiniz. Tuz oranı yüksek olan gıdaları bilerek, diyet listenizi daha orantılı ve dengeli şekilde ayarlamanız mümkündür. Normalin üstünde tuz barındıran bazı besinler şunlardır;
- Basma peynir
- Çeşitli turşular ve turşu suyu
- Pastırma o gibi kurutulmuş et türleri
- Salamura zeytin
- Domates ve biber salçaları
- Tuzlu fıstık gibi kuru yemişler
- Tavuk bulyon
- Fast Food olarak adlandırılan hamburger türü besinler
- Bazı özel soslar
- Konserve ton balığı besinleri
Listeye eklenebilecek daha çok sayıda besin olsa da en yoğun tuz içeriğine sahip olan gıdalar bu şekilde sıralanabilir.
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları
Sürekli olarak tuz tüketiminde dozu ayarlayamayan ve normalin üstünde tuz tüketen bireyler, hemen olumsuz etki yaşamasa da uzun vadede sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Peki tuzun anlık veya uzun yıllar sonra ortaya çıkan zararları nelerdir?
Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiler
İnsanlar için en hayati organlar arasında yer alan kalp, özellikle beslenme alışkanlıklarından kolayca etkilenebilir. Fazla tuz tüketimi hızlı bir şekilde tansiyonun yükselmesine ve kolesterolde artış yaşanmasına sebep olacaktır. Tükettiğiniz fazla tuz ve yaşadığınız hipertansiyon kalp sağlığınız için adeta bir düşman gibidir. Ayrıca fazla kolesterol miktarı kalp damarlarının tıkanmasına ve uzun vadede damar sağlığının bozulmasına sebep olur.
Böbreklerin Dengesini Bozuyor
İnsanın vücudundaki kanın temizlenmesi ve zararlı maddelerin uzaklaştırılması için sürekli olarak çalışan organ elbette böbreklerdir. Vücuda ihtiyacı olandan fazla tuz alınması durumunda böbrekler ekstra çalışmak zorunda kalacak ve vücudun dengesini bozacaktır. Ayrıca böbrekleriniz vücudun tuz seviyesini de normalde tutmak için anormal işlevler geliştirebilir.
Ödemin Destekleyicisidir
Fazla kilo sorunu olmayan bireylerde dahi ödem ve şişkinlik durumu görselliğe de direkt olarak yansır. Özellikle el ve ayak bölgesinde oluşan ödemler, böbreklerin tuz dengesini sağlayamaması ve vücudun su tutmaya başlamasıyla oluşan genel tablonun sonucudur. İleri evrede ödem sorunu vücudun normal işleminin bozulmasına, diğer sağlık sorunları için domino taşı etkisi göstermesine sebep olacaktır.
Susuzluk Hissinin Artmasını Sağlar
Su insan ve insanlık için en önemli hayati sıvıların başında gelir. Ancak aşırı tuz tüketme hızlı susamanın da sebebi olur. Vücut bu susama etkisine karşı, su ihtiyacını gideremezse uzun vadede daha büyük sorunlarla karşılaşır. Özellikle kanda bulunan sodyum düzeyinin aşırı yükselmesi, bilinç bulanıklığının ve ileri evre koma gibi sorunların ana nedenlerinden biridir.
ceren
Kasım 17, 20223 beyaz un ve sekerle beraber zararlı ve canımıza okur. Fazlası zarar, azı karar.
şeyda
Kasım 17, 2022Böbrekler için zehridir. tuz damarlar için zehiridir. Tipleri ve türleri arasında fark yoktur. Az tüketilmeli ve karbonhidrat ve yağ ölçülü tüketilmelidir.