Bitki Çayı

Kış aylarının vazgeçilmez çaylarından olan ekinezya çayının faydaları nelerdir? İşte ekinezya çayının özellikleri

İnsanoğlunun doğa ile etkileşime girmesinden bu yana binlerce yıl geçmiştir. Bu binlerce yıllık zaman zarfında pek çok deneyim ve tecrübe kazanan insanlar, doğada olup bitenleri, bulunan ürünleri ve daha pek çok şeyi deneme yanılma yoluyla keşfetmiş ve kullanmaya başlamıştır. Günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen Göbeklitepeyi düşündüğümüzde orada bile buğdaya ve çeşitli buluntulara rastladığımızı görmekteyiz. Aslında tarım devriyle beraber insanlar artık doğada nelerin olduğunu, nelerin faydalı nelerin zararlı olduğunu yavaş yavaş kavramaya başlamışlardı. Bu alanda Anadolu coğrafyası çok büyük gizemler barındırmaktadır. Çünkü ilklerin çoğu bu bereketli topraklarda gerçekleşmiştir. İlk buğday hasadı, ilk ekmekler, ilk yerleşim yerleri, ilk tapınaklar ve daha pek çoğu buralarda gerçekleşmiştir. Tüm bunlar insanların artık doğayı tanıdığını göstermektedir.

İnsanlar doğayı tanıdıkça dertlerine deva olacak pek çok ürünü de keşfetmeye başlamışlardı. Özellikle hastalıklara çok iyi gelen meyveler, sebzeler ve bitkiler çok değerli ve özel bir konumdaydı. Özellikle insanlar doğada savunmasız olduklarından vahşi hayvanların ve zehirli hayvanların tehditlerine açık bir haldeydiler. Bu hayvanlardan birisi hiç kuşkusuz yılanlardır. Bu zehirli hayvanlar insanları soktuğunda genellikle sonu ölümle bitmekteydi. İlk zamanlar buna herhangi bir panzehir bulunmadığından çok büyük ölümler meydana gelmekteydi. Ancak doğada bulunan pek çok bitki bu sorunun giderilmesinde çok etkiliydi. Bu ve daha pek çok özelliğe sahip olan bitki ekinezya bitkisidir.

Ekinezya çiçeği
Ekinezya çiçeği

Ekinezya bitkisi nedir?

Ekinezya bitkisi, Papatyagiller familyasına mensup bir bitkidir. Köklerinden ve yapraklarından tıpta çok fazla istifade edilmektedir. Anavatanına baktığımızda genellikle Amerika kıtasında bulunmaktadır. Kurak arazilerde bolca yetişebilen bu bitki ilk kez Amerika yerlileri tarafından kullanılmıştır. Kullanım amaçları ilk önce tıbbi alanda olmuştu. Özellikle yılan sokmalarına karşı çok etkili bir tedavi yöntemi sunmaktaydı. Modern tıbbın gelişesine katkı sağlayan bu bitki pek çok alanda kullanılmış bir bitkidir. 1930 yıllarında şarbon tedavisinde de aktif rol oynamaktadır. Alternatif tıbbın en gözde bitkilerinden biri olan ekinezya bitkisi, pek çok hastalığın tedavisinde ilaç niyetiyle kullanılmıştır. Günümüzde de eski önemini hiç yitirmeden aynı şekilde kullanılan ekinezya bitkisi çay olarak çok fazla tüketilmektedir.

Ekinezya bitkisi aynı zamanda soğuk geçen kış aylarında insanlar için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok alanda sıklıkla aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Vücudun direncini arttırmakta ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Kış aylarında hastalıkların artmasına bağlı olarak vücut direncinin kırılması ve ya düşmesi beraberinde pek çok hastalığa kapı araladığından insanlar hastalanmaktadır. Tam da bu noktada işin içine ekinezya bitkisi girmektedir. Ekinezya pek çok ilacın yapımında, şuruplarda ve merhemlerde aktif olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca günümüzde aktif olarak çay yapılmakta ve çayı çok fazla tüketilmektedir.

Ekinezya bitkisi Türkiye’de yetişiyor mu?

Ekinezya bitkisi ilk olarak Amerika kıtasında ortaya çıkmış bir bitkidir. Anavatanı Amerika toprakları olan bu bitki zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Özellikle coğrafi keşiflerin yapılmasıyla bu bitki dünyanın pek çok farklı noktasına taşınmış ve yetiştirilmiştir. Günümüzde pek çok farklı noktada yetiştirilen bu bitki ülkemiz sınırları içerisinde de yer almaktadır. Ülkemizde 1967 yıllarından itibaren çok fazla yoğun ilgi gören bu bitki Aydın ilimizde yetiştirilmektedir. pek çok farklı hastalığa iyi gelmesiyle bilinen ekinezya bitkisi genellikle çay olarak sıklıkla tüketilmektedir.

Bilimin ve teknolojinin ilerlemesi beraberinde pek çok bitkinin, meyvenin ve sebzenin araştırılmasını sağlamıştır. Pek çok bitki bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Öyle ki bazılarından deneyler bile yapılmıştır. İlaçların yapımında, kremlerde, merhemlerde ve daha pek çok alanda bitkilerden istifade edilmiştir. Bu bilimsel çalışmalara konu olan bitkilerden bir tanesi de ekinezya bitkisidir. Çok uzun yıllar öncesinden beridir kullanılan bu bitkinin bilimsel olarak pek çok özelliği ve faydası gün yüzüne çıkmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde ekinezya bitkisinin faydalarını şu şekilde özetmememiz mümkün olacaktır?

Ekinezya bitkisi
Ekinezya bitkisi

Ekinezya bitkisinin mucizevi faydaları nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Vücut direncini arttırmakta ve pek çok hastalığa engel olmaktadır.
  • Soğuk algınlığına çok iyi gelmektedir.
  • Vücutta meydana gelen pek çok ağrıyı hafifletmektedir.
  • Nezle ve grip gibi pek çok sağlıksal problemin çözülmesine katkı sağlamaktadır.
  • Enfeksiyonlara karşı çok büyük savaşlar vermekte ve enfeksiyon oluşumuna set çekmektedir.
  • Halsizliği, yorgunluğu ve vücut kırgınlığını en aza indirerek vücuda enerji vermektedir.
  • Solunum yolu hastalıklarına karşı çok etkilidir.
  • Migren ağrılarına çok iyi gelmekte ve bu ağrıları hafifletmektedir.
  • Diş ağrılarına çok iyi gelmektedir.
  • Detoks etkisine sahiptir.
  • Anksiyete bozukluğu başta olmak üzere pek çok psikolojik soruna da iyi gelmektedir.
  • Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özelliği bulunmaktadır.
  • Ağız kokuların bastırmakta ve kokuların oluşmasını önlemektedir.
  • Bakterilerin, mantarların ve mikropların vücutta çoğalmasını engellemektedir.
  • Egzama, yara, akne ve sedef hastalığına çok iyi gelmektedir.
  • Cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir.
  • Gargara olarak kullanıldığında pek çok ağız yarasının giderilmesinde de çok etkili bir tedavi yöntemidir.

Ekinezya bitkisi genellikle çay şeklinde günümüzde sıklıkla tüketilen ürünlerin başındadır. Yoğun talebinin olması üzerine ülkemizde de yetiştirilen bu mucizevi bitki pek çok özelliği ile son zamanların en çok konuşulan bitkileri arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden pek çok hastalığın vücuda zarar vermesini önlemektedir. Ayrıca vücut direncini arttırarak pek çok hastalığın vücutta yer bulmasını önlemekte ve yok etmektedir. Vücudu adeta koruma kalkanı gibi korumakta ve hastalıklara karşı dinç tutmaktadır. Ekinezya çayı özellikle soğuk geçen kış aylarında çok fazla tüketilen çaylar arasındadır. Bunun nedeni ise çayın özelliklerinde gizlidir. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca egzama, sedef hastalığı, akne ve yaralara da çok iyi gelmektedir.

Ekinezya çayı pek çok özelliği ile adından sıkça bahsettirmektedir. Vücutta meydana gelen pek çok ağrıyı hafiflemesi onun çok fazla tüketilmesine neden olmaktadır. Ayrıca mikrop, bakteri ve mantarların vücutta çoğalmasını önlemekte ve vücudu sürekli olarak korumaktadır. Bunun dışında cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir. Pek çok cilt sorununun giderilmesinde de önemli roller üstlenmektedir. Gargara olarak kullanıldığında ağızdaki pek çok yarayı, iltihabı ve mikrobu iyileştirmektedir. Ayrıca ağız kokularının oluşmasını da önlemektedir. Migren ağrıları başta olmak üzere pek çok ağrıya deva olan bu çay son zamanların en gözde çaylarından birisi olmuştur.

Ekinezya çayının bir başka önemli özelliği ise sakinleştirici ve dinginleştirici olmasıdır. Halsizliği ve yorgunluğu söküp atmaktadır. Ayrıca psikolojik pek çok probleme de iyi gelmektedir. Anksiyete, kaygı, stres ve buna benzer pek çok sorunu ortadan kaldırmaktadır. Başta tıp olmak üzere pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmıştır. Yüzyıllar boyunca pek çok alanda kullanılan ekinezya bitkisi çok ciddi bir ticaret hacmine de sahiptir. Buda pek çok insanın geçimini sağlamasına olanak sağlamaktadır. Faydaların, özellikleri ve tüketimi çok fazla olan bu doğal çay özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmelidir. Ancak faydaları çok diye de çok fazla tüketmemek gerekmektedir. Dengeli ve düzenli tüketildiğinde hiçbir probleme yol açmamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Mevlana’nın Mesnevi’sine konu olan ak söğüt kabuklarının yararları. Ak söğüt çayı nasıl demlenir?

Ağaçlar sadece oksijen üreten ve havayı temizleyen irili ufaklı çalılardan meydana gelen yeşillikler değildir. Doğada birden fazla çeşit bulunmaktadır. Kimileri
Bitki Çayı

Antidepresanı bırak, kedi otuna başla! Hem uykusuzluğa, hem de depresyona birebir kedi otunun faydaları nelerdir?

Kendinizi huzursuz, uykusuz, gergin mi hissediyorsunuz? Sırf  bu yüzden antidepresan mı kullanıyorsunuz, üstelik doktor kontrolünde olmadan… İşte size o zaman