Sağlık

Diş lekeleri neden oluşur? Diş lekelerini gidermenin doğal yolları

Diş sağlığı hemen hemen her toplumda çok önemli yer edinmiş bir konudur. Özellikle diş ağrılarının çok çetin geçmesi, insanların çok acı çekmesi ve buna bağlı olarak çok büyük problemler ekmesi insan hayatını çok ciddi oranda olumsuz etkilemektedir. Özellikle günümüz toplumlarında tamamen değişen hayat koşulları nedeniyle dişlerin zarar görmesi, çürümesi, diş lekelerinin oluşması ve daha pek çok sorun rahatlıkla göze çarpmaktadır. Son yıllarda artan bu diş problemleri çok ciddi boyutlara gelmiş durumadır. Genellikle dişler çekilmekte ve yerine yenileri takılmaktadır. Ancak doğal dişlerin yerlerini tutamayan bu dişler çoğu zaman ağızda şişliklere ve ağrılara neden olmaktadır. Diş ağrılarının, lekelerinin ve çürümelerin tarihine baktığımızda her devirde bu sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ancak insanların tarım hayatına geçmesiyle beraber bu sorunların da çok ciddi şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Özellikle Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük’te yapılan kazılarda çok fazla diş çürüklerine rastlanılmıştır. Bu da aslında insanların karbonhidrat ağırlıklı beslendiklerini bizlere göstermektedir.

Diş sağlığı geçmişten günümüze pek çok toplumda önemli görülmüş bir konudur. Öyle ki ilk diş ameliyatının günümüzden binlerce yıl önce yapılması buna en büyük örnektir. Günümüzden binlerce yıl önce Antik Mısır medeniyetinde ilk diş operasyonunun yapıldığı bulunan arkeolojik kalıntılarla resmen kesinleşmiştir. Duvar resimlerinde de tasvir edilen bu durum yapılan arkeolojik kazılarla da desteklenmiştir. Günümüzde de diş sağlığı insanların en çok dikkat ettiği konulardan birisidir. Ancak günümüz koşullarında dişlere gereken önemi vermek çokta kolay olmamaktadır. Özellikle şekerli içeceklerin artmasıyla beraber artık dişlerde çok ciddi oranda lekeler oluşmaktadır. Her ne kadar fırçalarla, macunlarla bu durumdan kurtulmak istense de geç kalınan bu durumdan kurtulmak çok zordur.

Kahve, çay ve buna benzer pek çok içecek diş lekelerinin oluşmasını hızlandırmaktadır. Ayrıca bu içeceklerin yanı sıra hem vücuda hem de diş sağlığına çok büyük zararları olan sigara ve nargilede diş lekelerini hızlandıran etmenlerin başında gelmektedir. Tüm bunlar günümüzde çok aşırı tüketildiği için diş sağlığı çok ciddi anlamda etkilenmektedir. Eski zamanlarda bu ve buna benzer maddelerin, ,içeceklerin olmaması diş sağlığı açısından çok fazla zararlara ve lekelere neden olmamıştır. Nitekim yapılan arkeolojik kazılarda bu gerçek gözler önüne serilmiştir. Ancak günümüz toplumlarında özellikle gelişmiş ülkelerde çok ciddi diş sorunları görülmektedir. Çok aşırı kahve tüketmek, çay tüketmek ve sigara gibi toksin maddeler (zararlı maddeler) kullanmak dişlerin zamanla sarımsı bir renge bürünmelerini ve doğal renklerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Bu duruma erken müdahale yapılmadığında ise sonu diş çekilmelerine kadar gitmektedir. Ayrıca pek çok ağız sorununa, ağız kokusuna ve ağrılara neden olmaktadır. Ağızda meydana gelen ağrılar, şişlikler ve morluklar beslenmeyi de çok fazla etkilediğinden çok ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Günümüzde bu ve buna benzer pek çok soruna karşılaşılmakta ve buna çareler aranmaktadır. Diş macunlarının bu lekeleri söküp attığı söylense de diş macunlarındaki bulunan florür maddesi, aktif karbon ve buna benzer kimyasallar dişleri zamanla çok fazla yıpratmakta ve tahriş etmektedir. Ayrıca diş fırçalarının uzun süreli kullanımı zamanla dişlerin yontulmasına ve ufalmasına neden olduğu belirtilmiştir. Günümüzde her ne kadar doğal diş macunları var denilse de yapılan araştırmalar bunu yalanlamaktadır. Pek çok diş macununda birden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Yani hiçbir diş macunu tamamen yüzde yüz doğal değildir. Etkileri vardır ancak kullanmayı bıraktığınız an etkisini kaybetmektedir. Çok kısa süreli etkileri olan ve zamanla dişlere zarar veren diş macunları yerine evde doğal yollarla kendi diş sağlığını koruyabilirsiniz. Üstelik çok kolay, ekonomik ve sağlıklıdır. Ayrıca dişlere hiçbir şekilde zarar vermemekte ve dişlerin tahriş olmasını önlemektedir. Diş macunları kadar çok pahalı ürünlerde değildir. Tüm bunların yanında dişlerin doğal rengine dönmesini sağlamakta ve diş lekelerini ortadan kaldırmaktadır. Peki, diş lekelerini doğal yollarla nasıl giderebiliriz? Hangi yöntemlerle diş lekelerini temizleyebiliriz? Bu yöntemler için neler gereklidir? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Diş lekesi temizleme
Diş lekesi temizleme

Diş lekelerini gidermenin doğal yolları

Öncelikle her yemekten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilecek en büyük husus doğru diş macunu ve fırça kullanmaktadır. Olabildiğince dişlere zararı en az olan fırça ve macunu kullanmak yemeklerden ve içeceklerden sonra dişlerde oluşacak olan lekelerin giderilmesine katkıda bulunacaktır. Özellikle hassas dişler için mutlaka doktorunuza danışmanız ve ona göre fırçalama yapmanız gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması hem diş taşlarının oluşumunu hem de sarı renkteki lekelerin oluşumunu hızlandırmaktadır. Ancak sadece fırça ve macunla lekelerden tamamen kalıcı olarak kurulmak pek mümkün değildir. Onun için belli başlı doğal yöntemlerin kullanılması gerekmektedir.

Limon ve karbonat ile diş lekelerine son vermek;

Limon ve karbonat, her iki üründe insan sağlığına çok fazla faydası bulunan ürünler olup pek çok alanda kullanılmaktadırlar. Diş lekelerinde de oldukça başarılı olan bu ikili hem pratik hem sağlıklı hem de tamamen ekonomiktir. Öncelikle yapmanız gereken şey bir kabın içerisinde 1 çay kaşığı kadar karbonatı ilave etmek olacaktır. Ardından da bu karbonata limon sıkın. Limonu sıktıkça karbonatı karıştırın ve köpükler çıkana kadar hem limon sıkın hem de karıştırma işlemine devam edin. Köpükler geldiğinde artık limonu ve karıştırma işlemini bırakabilirsiniz. Daha sonra fırçanıza bu hazırlamış olduğunuz karışımdan sürerek dişlerinizi fırçalayınız. Bu işlem haftada 2 kere kullanılmaya uygun bir yöntemdir. Çok fazla kullanılmaması diş sağlığı için oldukça önemlidir. Düzenli kullanıldığında diş lekelerinden kurtulmuş olacaksınız.

Seyredin: Diş lekeleri nasıl giderilir (renkli tükürük)

Muz kabuğu ile diş lekelerine son vermek;

Muz sadece meyve olarak kullanılan bir ürün değildir. Yemeklerde ve tatlılarda aktif olarak kullanılan muz pek çok farklı alanda kullanılan bir üründür. Kozmetik sektöründe de çok ciddi oranda kullanılmaktadır. Ayrıca diş lekelerinin giderilmesinde de çok başarılı bir yöntemdir. Özellikle muz kabukları diş lekelerinin giderilmesinde çok etkilidir. Muz kabuğu ile dişlerin beyazlaması ve doğal rengine gelmesi mümkünüdür. Muz kabuklarını çöpe atmak yerine diş temizliği için kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey muz kabuklarını dişlerinize uygulayarak dişlerinizi iyice fırçalamak olacaktır.

Tarçın, karbonat ve ada çayı ile diş lekelerine son vermek;

Her üç üründe kendi içlerinde inanılmaz faydalar sahip ürünlerdir. Her birisinin ayrı bir görevi, özelliği ve faydası bulunmaktadır. Ancak hepsi bir araya geldiğinde diş temizliği için inanılmaz faydalar sağlamaktadırlar. Bunun için yapmanız gereken ilk önce havanda ada çayını iyice öğütmeniz olacaktır. Ardından ada çayının üzerine 1 çay kaşığı tarçın ve karbonat ekleyin. Bu üç malzemeyi de iyice karıştırın ve hazırladığınız bu karışım ile dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak yapıldığında diş lekelerinin tamamını temizlemekte ve dişlerin sağlığını korumaktadır.

Video: TEK UYGULAMADA BEMBEYAZ DİŞLER./ Evde diş beyazlatma yöntemi

Diş lekeleri neden oluşur?

Diş lekelerinin oluşmasında birden fazla faktör bulunmaktadır. Özellikle günümüzde gazlı içeceklerin artması, kahve, çay ve buna benzer şekerli ürünlerin artması diş lekelerinin oluşmasını hızlandırmıştır. Ayrıca kullanılan zararlı maddeler de (sigara) diş lekelerini meydana getirmektedir. Bu dış etmenlerin yanında kalıtsal problemlerde diş lekelerini tetikleyebilmektedir. Tüm bunlar için doğal yöntemleri kullanmak oldukça etkili olacaktır. Ayrıca bu yöntemler tamamen doğal olduklarından hiçbir şekilde yan etkilere sebebiyet vermemektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge