Beslenme

‘Hurma çekirdeği kahvesi’ nasıl yapılır? Hurma çekirdeği kahvesinin özellikleri ve diğer kahvelerden farkı

İnsanları zinde tutan ve daha enerji olmasını sağlayan en büyük içecek kahvelerdir. Kahve aklı keskinleştirmekte ve uykuyu almaktadır. Bu da insanların daha üretken, aktif ve enerjik olmalarını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre sabah erken saatlerde bir bardak kahve içmek insanların daha dinç olmasını, enerjik ve mutlu olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca kahve ile güne başlamak insanların iş hayatını da çok ciddi anlamda değiştirmekte ve insanların daha çok üretken olmasını sağlamaktadır. Pek çok özelliği ve faydası bulunan kahvenin miktarı da çok önemlidir. Aşırı tüketim sonucunda kalp rahatsızlıklarına bile yol açabildiği tespit edilmiştir. Ancak dengeli bir tüketim alışkanlığı edinildiğinde hiçbir zararı bulunmamaktadır. Günümüzde insanların çok büyük bir kısmı kahve içemeden güne başlamak istemediklerini ifade etmektedirler. Bunun yanında pek çoğu çay yerine kahveyi daha hoş bulmakta ve kahve tüketmektedir. Özellikle iş dünyasında çok aşırı derecede tüketilmekte olan kahve insanların daha dinç ve diri olmalarını sağlamaktadır.

Kahvenin günümüzde pek çok çeşidi bulunmaktadır. Sütlü, şekerli, şekersiz ve daha niceleri günümüzde sıklıkla tüketilmektedir. Her insanın damak lezzetine göre kahve çeşidi bulunmakta ve çok fazla tüketilmektedir. Yapılan istatistiklere göre dünya genelinde kahve tüketim oranları son zamanların en yüksek seviyesindedir. Bu durumun elbette pek çok nedeni bulunmaktadır. Dünyanın küreselleşmesiyle beraber insanlar dünyanın bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla gidebilmekte ve ticaretini yapabilmektedir. Günümüzde dünya küçük bir köy gibi olduğu için kahve dünyanın pek çok farklı noktasına taşınmıştır. Özellikle faydalarının da bilimsel olarak açıklanması kahveye olan ilgiyi gittikçe arttırmıştır.

Kahve kültürü ülkemizde çok eskilere dayanmaktadır. İlk kahvenin ülkemize Osmanlı imparatorluğu zamanında yemenden geldiği belirtilmektedir. Tarihi kaynaklara da baktığımızda ilk kez 1500’lü yılların sonlarına doğru kahvenin İstanbul’a geldiği ve saray halkı tarafından tüketildiği bilinmektedir. Zamanla kahve sarayın dışına da çıkarak tüm ülkede kullanılır hale gelmiştir. O kadar sevilir ki artık Türk Kahvesi olarak tarihe geçmektedir. Normal şartlarda kahve ülkemiz sınırları içerisinde yetişmemektedir. Ancak çok sevildiği için ve aşırı tüketildiği için kahveye bu isim verilmiştir.

Kahvenin anavatanı neresidir? Türkiye’de kahve yetişir mi?

Kahve ilk olarak Etiyopya’da bulunmuş bir tropikal üründür. Anavatanı da yine Etiyopya olan kahve maalesef ülkemiz sınırları içerisinde yetişmemektedir. Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında yer aldığından kahvenin yetişme ihtimali hiç yoktur. Çünkü kahve tropikal iklimleri görüldüğü yerlerde yetişebilen bir üründür. Kahvenin yetiştiği ağaçta çok narin ve hassas bir yapıya sahip oluğundan farklı iklimlerde yetişmeye elverişli değildir. Özellikle 16. Yüzyıldan itibaren hayatımıza giren kahve zamanla tüm dünyada en çok içilen içeceklerin başında yer almayı başarmıştır. Kahvenin diğer ülkelere ve kıtalara gitme hikâyesi çikolata ile çok benzerlik göstermektedir. Çikolata da olduğu gibi kahve 15. ve 16. Yüzyıllarda meydana gelen coğrafi keşifler sayesinde dünyanın pek çok farklı noktasına taşınmıştır. Coğrafi keşiflerden önce pek fazla bilinmeyen kahve bu asırlardan sonra artık hayatın her alanına nüfuz etmiştir. Özellikle günümüzde evde, iş yerinde, toplantılarda, kafelerde kısaca her yerde kahve mutlaka karşımıza çıkmaktadır. Zamanla pek çok çeşidi ortaya sürülen kahve herkesin damak tadına uygun olarak hazırlanmıştır. Şekerli, sütlü, çikolatalı ve daha pek çok çeşidiyle kahve üretilmekte ve tüketilmektedir.

Yapılan son istatistiklere göre dünya üzerinde kahve tüketimi en çok Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında görülmektedir. Özellikle sanayileşmiş ve gelişmiş toplumlarda kahve tüketimi diğer ülkelere göre daha fazladır. Bunu en büyük nedenlerinden birisi iş yükünün çok ağır olmasıdır. İnsanlar daha aktif, verimli, enerjik ve üretken olmak adına kahveyi her alanda tüketmektedirler. Bu tüketim oranları Afrika gibi az gelişmiş ülkelerde oldukça düşüktür. Öyle ki kahvenin üretildiği Afrika ülkelerinin çoğunda kahve içme oranları da oldukça düşüktür. Bilimsel verilerin zamanla artmasına bağlı olarak kahvenin araştırılması, faydalarının ve zararlarının ortaya çıkarılması ve insan sağlığına olan etkileri merak konusu olmuştu. Tüm bunların neticesinde kahve bilimsel çalışmalara konu olmuş ve sayısız faydası tespit edilmiştir. Faydalarının da ortaya çıkmasıyla beraber insanların kahveye olan ilgileri de çok fazla artmış ve kahve tüketim oranları da çok ciddi şekilde artmıştır.

Kahve ilk kullanıldığı günden bu güne kadar değerini hiçbir şekilde kaybetmeyen çok nadir ürünlerden birisidir. Değerini kaybetmek şöyle dursun daha da popüler hale gelmiştir. Bunun en büyük ispatı ise günümüzde tüketilen kahve oranlarıdır. Çok ciddi bir tüketimi olan kahvenin aynı zamanda çok büyük bir ekonomik değeri bulunmaktadır. Özellikle dünyanın her yerinde yetişmediğinden değeri daha da artan kahve, ihracatta pek çok ülkenin ekonomisinde katkıda bulunmaktadır. Kahvenin bulunduğu ülkelerin ekonomik verileri incelendiğinde kahve satışlarının ülke ekonomisine olan katkıları gözler önüne serilmektedir. Pek çok insanın da çalışmasını ve geçimini sağlamasına destek olmaktadır.

Hurma çekirdeği
Hurma çekirdeği

Hurma çekirdeğinden nasıl kahve elde edilir?

Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber ortaya pek çok yeni üründe ortaya çıkarılmaktadır. Her üründen daha iyi nasıl istifade edilebilir düşüncesi pek çok insanın kafasını kurcalayan bir konudur. Özellikle kahve konusunda yeniliklerin her geçen gün arttığı günümüz dünyasında hurma çekirdeklerinden kahve yapma fikri gündemde yerini korumaktadır. Hurma, insan sağlığına çok büyük katkısı olan bir meyvedir. Genellikle sıcak iklimlerin bulunduğu bölgelerde sıklıkla yetişmekte olan hurma çok doyurucu bir besin olmasının yanı sıra içeriğindeki maddelerle, vitamin ve minerallerle de adından sıklıkla bahsettiren bir üründür. Bilimsel araştırmalara konu olan bu mucizevi ürünün pek çok hastalığa iyi geldiği tespit edilmiştir. Alternatif tıp başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Son zamanlarda yapılamaya başlanan hurma çekirdeği kahvesi çok popüler bir konuma yükselmiştir. Ayrıca pek çok faydasının ve özelliğinin olması ona duyulan ilgiyi daha da arttırmıştır. Peki, hurma çekirdeği kahvesi nasıl yapılır? Ne gibi özellikleri ve faydaları bulunmaktadır? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Hurma çekirdeğinin faydaları nelerdir?

  • Zihin sağlığına çok iyi gelmektedir.
  • İnsan ruh sağlığına çok iyi gelmektedir.
  • Vücuda çok fazla enerji vermektedir.
  • Vücudu dinç ve diri tutmaktadır.
  • Bağımlılığa ve buna bağlı olarak oluşan sorunlara yol açmamaktadır.
  • Yorgunluğu almakta ve dinlendirici bir özelliği bulunmaktadır.
  • Sinir bozukluğuna çok iyi geldiği yapılan araştırmalara belirlenmiştir.
  • Stres, kaygı ve buna benzer pek çok soruna iyi gelmektedir.
  • Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Kabızlığa karşıda çok etkilidir.
  • Karaciğer ve böbrek hastalıklarına da çok iyi gelmekte ve insan sağlığı sürekli olarak korumaktadır.
  • Vücutta biriken toksin maddeleri (zararlı maddeler) dışarı atmaktadır.
  • Çok güçlü bir antioksidan olan hurma çekirdeği kahvesi pek çok hastalığın oluşmasını da engellemektedir.
  • Diyabet hastalığına da iyi geldiği yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.
Hurma çekirdeği kahvesi pişirme
Hurma çekirdeği kahvesi pişirme

Pek çok özelliği ve faydasıyla gündeme gelen hurma çekirdeği kahvesi diğer kahvelere oranla daha sağlıklıdır. Bağımlılık yapmaması ve buna bağlı olarak çarpıntı gibi problemlerin olmaması bu kahveyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliktir. Diğer kahvelerde olan pek çok özellik hurma çekirdeği kahvesinde de bulunmaktadır. Ancak hurma çekirdeği kahvesi diğerlerine nazaran daha sağlıklı bir kahvedir. Tüm bunların yanında yapılışı da oldukça basit ve pratiktir. Peki, hurma çekirdeği kahvesi nasıl yapılmaktadır? İşte detaylar…

İzleyin: Hurma Çekirdeğinden KAHVE YAPTIK? İLK DEFA DUYACAKSINIZ ? Tam Tarifi veriyorum

Hurma çekirdeği kahvesi nasıl yapılır?

Öncelikle hurma çekirdeklerini çıkararak işe başlıyoruz. Arından da çekirdeğin üzerindeki kalıntıları güzelce temizliyoruz. Bunu yapmamızdaki en büyük amaç yanık tadının gelmemesidir. Bunu da yaptıktan sonra çekirdekleri iyice yıkayıp kurutuyoruz. Ardından da çekirdekleri kavurma işlemine başlıyoruz. İster fırında ister tavada hiç fark etmez en az 30-40 dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz bu çekirdekleri daha sonra öğütücüden geçirerek toz haline getiriyoruz. Toz haline getirdiğimiz bu kahveyi istediğiniz gibi pişirebilir ve tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal