Ekonomi

Yeni işe başlayan avukatlar ne kadar maaş alıyor?

Avukatlar; hukuk fakülteleri içerisinde verilen dört yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra mezun olan ve bu süreçten sonra da tam on iki aya denk gelecek gün sayısını doldurarak görev hayatına başlamış olan çalışanlardır.

Avukatların mesleki hayatları içerisinde ustalaşmak ve yoğunlaşmak istedikleri alanlar olabileceği gibi serbest şekilde çok sayıda alanda çalışma yapmaları da mümkündür. Seçilen alanın gerektirdiği beceriler, görev içerisinde sergilenecek olan çalışmalar ve davalardaki başarı oranlarıysa avukatların maaşlarını doğrudan etkileyecektir.

Benzer olarak devlet tarafından verilen görevlendirmelerde, kazanılan davalarda ve özel olarak müvekkillerle anlaşma yapılması halinde de maaş şartları değişir. Bu bakımdan; avukat maaşlarının hangi unsurlara göre değiştiği, ortalama maaşlarının ne kadar olduğu, aylık olarak düzenli maaş alımlarında ücret miktarının ne olduğu ve buna benzer konular da irdelenmelidir.

Yeni İşe Başlayan Avukatların Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Görev hayatına yeni başlamış olan ve baroya kayıtlı avukat statüsü kazanmış birey yanındaki zorunlu staj süresini tamamlamış olan avukatların maaşlarını etkileyen bazı faktörler söz konusudur.

Bu faktörler şöyledir:

  • Çalışılan büronun yeni işe başlayan avukata mı ait olduğu yoksa başka bir avukatın yanında mı çalışıldığı
  • Alınan davaların gelir açısından yüzde kaçlık bir oran istenmesini gerektirdiği
  • Dava içeriğinde çok büyük miktarlarda mı yoksa daha cüzi miktarlarda mı paranın söz konusu olduğu
  • Davanın kazanılması veya başarısız olunarak temyiz sürecine gidilmesinin gerekip gerekmediği
  • Sık olarak mı yoksa daha az sayıda mı davalara bakıldığı

Gibi etkenler, aylık olarak maaşın ne şekilde seyredeceğini değiştirecektir.

Yeni İşe Başlayan Avukatların Maaşı Ortalama Nedir?

Avukatlar çoğu zaman serbest çalışmalarıyla öne çıkan meslekler arasında yer edinirler. Bu nedenle de her avukat için aynı oranlarda maaşların kazanıldığını düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır.

Özellikle meslek içerisinde ustalaşma gerekmeden doğal bir becerisi olan, eğitimleriyle kendisine mesleki bilgilerini katlayarak ilerleyen ve çok sayıda davayı edinerek başarıyla üstesinden gelen çalışanlarla diğerlerinin maaşları bir olmayacaktır. Ancak serbest avukatların ortalama olarak aylık 8 bin lira ile 100 bin liraya varan aralıklarda çalışma yapabildiği bilinmelidir.

Kamu içerisinde çalışmak için yeterlilik sınavına giren ve kamu avukatı olarak çalışma gösteren çalışanlarınsa aylık 15 bin lira ile 25 bin lira arasında net gelirlere ulaştığı bilinmelidir.

Yeni İşe Başlayan Avukatlar Maaşlarını Nereden Alır?

İş hayatına yeni başlamış olan avukatlar, maaşlarını çoğu zaman üç ayrı alandan alarak toplam bir gelire ulaşacaklardır. İlk olarak kamu avukatı olarak yapılan atamaların dışında; müvekkilin gelerek avukatla anlaşma yapması, dava kapsamı ve gösterilmesi gereken emek baz alınarak dava gelirinin toplam yüzde yirmi beşi kadarı müvekkilden talep edilebilir.

Müvekkilden alınacak ücret, doğrudan avukatlık sıfatı ve çalışmalarla alakalı olduğu için bu durumda davanın karşı tarafını bağlayan bir hal söz konusu değildir. Ancak davanın kazanılması halinde mahkeme tarafından karşı taraf suçlu bulunmuş olacağı için gereken avukatlık masraflarının tamamı da karşı tarafa borç olarak iletilir.

Bu durumda yeni işe başlamış olsun veya uzun yıllardır çalışan olsun fark olmaksızın avukatların ikinci gelirleri oluşur. Son olarak da davanın mahkemelerde görülmesi ve devletin huzur ile güvenliği adına çalışıldığı için de devlet tarafından avukatlara bir miktar ödeme yapılır. Her üç gelirin toplanması da maaşları oluşturur.

Yeni İşe Başlayan Avukatlar Ne Sıklıkta Maaş Alıyor?

Halihazırda avukat olarak çalışan bir kimsenin bürosunda çalışma yapan avukatlar genel olarak aylık ödemeler halinde maaş alacaklardır. Benzer devlet kadrolarındaki kamu avukatlarına da normal çalışmalarını sürdüren memurlar gibi aylık şekilde, her ayın on beşinde ödemeler yapılır.

Ancak serbest olan ve kendi bürosu olan yeni mezun avukatlarda durum değişecektir. Ödemelerin aylık olarak alınması zorunlu olmazken, müvekkille yapılan anlaşmaya göre bir kısmı davadan önce bir kısmı da dava sonrasında alınabilir.

Devletin yatıracak olduğu dava ücretleri genelde üç ile dört ay sonrasında yatırılırken kazanılan davalarda da ücret alımı için ortalama iki ay kadar bir sürenin geçirilmesi gerekecektir. Sık dava alımlarında çeşitli dava gelirleri ayın farklı günlerine denk geleceği için tutarı değişecek olan aylık gelirler oluşturulur.

Yeni İşe Başlayan Avukatlar Nasıl Fazla Maş Alabilirler?

Fazla maaş elde etme amacı güden yeni mezun avukatlar, staj yapacakları büroları seçerken nitelikli avukatlardan kazanım sağlayabileceklerine bakmalıdır. Çünkü aynı ortam içerisinde şahit olunacak avukat çalışmaları neticesinde kendi bürolarını açtıkları zaman seri olarak iş yapabilirler. Ayrıca tanınmış bir avukat olmaya çalışılması da aylık maaş oranlarını artıracaktır.

2022- 2023 YILI AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA ÖZET

2022- 2023 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 03.09.2022 tarihli 311942 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığını almaları için azami çaba gösterdiğimiz bu süreç sonunda gelinen noktada Tarifemizin yaşadığımız ekonomik sorunların çözümüne katkı olması umudu ile yapılan değişikler aşağıda sıralanmaktadır:

  1. Maktu ücretlere ilişkin önceki Tarife’nin yayımı sonrası oluşan mali tablo dikkate alınarak, çeşitli kalemlerde yüzde 70 ile yüzde 199 arasında olmak üzere ortalama yüzde 110 oranında artış yapılmıştır.
  2. Tarife’nin “Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” başlıklı Üçüncü Kısmına yeni bir basamak eklenmiştir. Bu kapsamda yeni eklenen 100.000 TL limitli ve yüzde 16 oranlı ilk basamağın yanında eskiden 40.000 TL olan yüzde 15 oranlı basamak da 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Takip eden basamaklarda da benzer şekilde miktar ve oranlar artırılarak yeniden düzenlenmiştir. Böylece, dava konusu miktara bağlı olarak önceki tarifeye oranla kayda değer artık gerçekleştirilmiştir.
  3. Tarife’nin “Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” başlıklı Üçüncü Kısmına yeni bir basamak eklenmiştir. Bu kapsamda 40.000 TL’lik ilk basamak 100.000 TL’ye yükseltilmiştir. Ayrıca ilk basamak için önceki tarifede yüzde 15 olan oran yüzde 16’ya çıkarılmıştır. Takip eden basamaklarda da benzer şekilde miktar ve oranlar artırılarak yeniden düzenlenmiştir. Böylece, dava konusu miktara bağlı olarak önceki tarifeye oranla kayda değer artık gerçekleştirilmiştir.
  4. Tarife’nin “Arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmasında ücret” başlıklı 16. maddesinin ikinci fıkrasında değişikliğe gidilerek, dava şartı arabuluculuk aşamasında avukat aracılığı ile takip edilen işlerde anlaşma belgesinin imzalanması halinde, avukatın anlaşma belgesinin hazırlanması için sarf ettiği ilave emek ve mesai göz önünde bulundurularak tarife maddesi uyarınca hesaplanacak ücrete dörtte bir oranında artış yapılması sağlanmıştır.
  5. Yargı kararlarına uygun olarak Tarife’nin İkinci Kısım Birinci Bölümü’nde dördüncü bentte yer alan “Vergi mahkemelerinde takip edilen dava ve işler için” ve İkinci Kısım İkinci Bölüm 16. bent “İdare ve Vergi mahkemelerinde takip edilen dava ve işler için” (a) ve (b), 20. bent “Danıştay’da ilk derecede görülen dava ve işler için” (a) ve (b) ile 23. bendin (b) alt bendinde duruşmalı işler, duruşmasız işler için belirlenen miktarın iki katı olarak düzenlenmiştir.
  6. Yargı kararlarının gereğini yerine getirmek amacıyla Tarife’nin “Tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerinde ücret” başlıklı 12. maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere “Ancak, hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez.” hükmü ile “Ancak, mevcut olduğu halde tüketici hakem heyetine sunulmayan bir bilgi veya belgenin tüketici mahkemesine sunulması nedeniyle kararın iptali halinde tüketici aleyhine vekalet ücretine hükmedilemez.” şeklinde iki fıkra eklenmiştir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok