Beslenme

İbni Sina’nın reçetelerinde yer alan mucizevi meyve. Alıç meyvesinin faydaları nelerdir?

Gülgiller familyasına mensup olan alıç meyvesi son dönemlerin en çok konuşulan meyvelerinden birisi olmuştur. Her yol kenarında süs amacıyla kullanılan bu çalımsı meyveler yapılan araştırmalarla önemini herkese duyurmuş durumdadır. İçeriğindeki maddelerle insan sağlığına çok iyi gelen alıç meyvesi dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmektedir. Genellikle süs için kullanılan bu meyve çalı formatında olduğu için yol kenarlarında, evlerin önünde ve duvar diplerinde yetiştirilmektedir. İnsanların çok büyük bir kısmı alıç meyvesinin ne gibi özellikleri olduğunu, neye faydalı olduğunu bilmemektedir. Dekoratif amaçlı kullanımı çok yaygın olan bu meyve aslında çok şifalı ve yararlı bir meyvedir. Yapılan son bilimsel çalışmalarda bunu destekler niteliktedir. Araştırmalar sonucunda alıç meyvesinin sadece süslerde kullanılmadığı ortaya koymuştur. Çünkü alıç meyvesi pek çok özelliği ile insan sağlığına inanılmaz katkılar sağlamaktadır. Hastalıklara karşıda vücuda dirençlik kazandırmakta ve pek çok probleme çözüm sunmaktadır.

Alıç meyvesi geçmişten günümüze pek çok alanda kullanılmış bir üründür. Özellikle hastalıkların tedavi edilmesinde çok aktif roller üstlenmiştir. İçeriğindeki maddeler sayesinde pek çok hastalığın iyileşmesini sağladığından bir sürü âlimin, doktorun reçetelerinde yer almış bir meyvedir. Öyle ki İbni Sina’nın reçetelerinde bile yer almıştır. Faydaları çok olduğundan başta tıp olmak üzere her alanda kullanılmış bir meyvedir. Geçmişten günümüze önemini yitirmeden gelmiş olan alıç meyvesi bulunduğumuz zamanda da çok fazla tüketilmektedir. Özellikle şifalı ve faydalarının da çok olması onu diğer pek çok meyveden ayırmaktadır. Alıç meyvesinin günümüzde pek çok ismi bulunmaktadır. Her yörede farklı isimlerle zikredilen bu ağaç son zamanların en popüler meyveleri arasında yer almaktadır.

Alıç meyvesi
Alıç meyvesi

Alıç meyvesi nerelerde yetişir?

Alıç meyvesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Öyle ki İbni Sina zamanında bile alıç meyvesinden istifade edilmekteydi. Tarihine baktığımızda alıç meyvesinin genellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da bulunduğunu görmekteyiz. Dünyada en çok bu bölgelerde yetişen alıç meyvesi çok ciddi bir ekonomik paya da sahiptir. Alıç meyvesinin yetişmediği ülkelere ihraç edilen bu mucizevi meyve ekonomik anlamda da çok büyük katkılara sahiptir. Dünyada pek çok iklim türü bulunmaktadır. Bu iklim türlerinden özellikle karasal iklim ve soğuk iklimde alıç meyvesi yetişmediğinden çok fazla ihraç edilmektedir.

Alıç meyvesi Türkiye’de yetişir mi?

Alıç meyvesi dünyanın pek çok farklı noktasında yetişme imkânı bulan bir meyvedir. Genellikle ılıman iklimlerde yetişen bu meyve Akdeniz iklimine de uyum sağladığından ülkemiz sınırları içerisinde de bolca yetişmektedir. Öyle ki yol kenarlarında, duvar diplerinde ve daha pek çok yerde alıç meyvesini görmemiz mümkündür. Ülkemiz sınırları içerisinde en çok alıç meyvesi Sivas ve çevresinde yetişmektedir.

Alıç meyvesi ilkbahar aylarında yetişmektedir. Beyaz ve pembe renkteki çiçekleriyle etrafa hem güzel koku yaymakta hem de görsel şölen sunmaktadır. Genellikle çalı formatında yetişmekte olan alıç meyvesi ortalama 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Alıç meyvesi reçel yapımında, marmelatta ve macun yapımında çok aktif rol oynamaktadır. Alıç meyvesi sonbahar aylarında tezgâhlarda yerini almaktadır. Çok hafif ekşimtırak tadıyla insanların evlerine giren alıç meyvesi adeta bir şifa deposudur. Alıç meyvesi genellikle dağlık ve kayalık arazilerde yetişmektedir. Geçmişten bu yana alternatif tıbbın vazgeçilmezlerinden biri olan bu şifa deposu günümüzde de aynı şekilde kullanılmaktadır. Pek çok alanda kullanılan alıç meyvesi son dönemlerin en çok konuşulan meyvelerinden olmuştur.

Alıç meyvesi son dönemlerin en çok merak edilen ve tüketilen meyvelerinden birisi olduğu için bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Yapılan araştırmalar neticesinde alıç meyvesinin çok fazla faydasının olduğu tespit edilmiştir. Yüzyıllardır kullanılan bu meyvenin özellikleri bilineninde ötesinde olduğundan değeri çok fazla yükselmiştir. İşte bilimsel araştırmalar sonucunda alıç meyvesinin mucizevi faydaları…

Alıç meyvesinin faydaları nelerdir?

  • Çok büyük bir antioksidan deposu konumundadır.
  • Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Vücutta biriken toksin maddeleri (zararlı maddeler) temizlemektedir.
  • Vücudu dinç ve diri tutmaktadır.
  • Doğal bir idrar sökücüdür.
  • Kanserle savaşmaktadır ve vücudu kansere karşı sürekli olarak korumaktadır.
  • Tansiyon hastalığına çok iyi gelmektedir.
  • Uyku problemlerini çözmekte ve kaliteli bir uykuyu getirmektedir.
  • Beyin sağlığına iyi gelmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Enfeksiyonlara karşı mücadele etmektedir.
  • Hafızayı güçlendirmektedir.
  • Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamakta ve oluşabilecek tüm sorunları çözmektedir.
  • Bağırsak problemlerine iyi gelmektedir.
  • Kabızlığa karşı çok etkili bir meyvedir.
  • Lif oranı yüksektir.
  • Damarlardaki kan akışını hızlandırmaktadır.
  • Pek çok mide problemine iyi gelmektedir.
  • Dinginlik verdiği için vücudun rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlamaktadır.
  • Damarları genişletmektedir.
  • Kalp ve damar sorunlarını çözmektedir.
  • Kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
  • Böbrek taşlarına iyi gelmektedir.
  • Diyabete ve astıma karşı çok etkilidir.
  • Solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Bağ ağrıları başta olmak üzere pek çok ağrının dinmesinde aktif olarak rol almaktadır.

Alıç meyvesi tarihin her devrinde çok büyük öneme sahip olmuş nadir meyvelerden birisidir. Özellikle insan sağlığına olan faydaları sayesinde çok fazla tüketilen alıç meyvesi günümüzde pek çok farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. İbni Sina’nın da eserlerine baktığımızda bu meyveden yararlandığını ve pek çok reçetesinde bu meyveye yer verdiğini görmekteyiz. Günümüzde yapılan pek çok bilimsel çalışma neticesinde alıç meyvesinin sayısı özelliği ve faydası ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde yapılan araştırmalar neticesinde alıç meyvesinin çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu görmekteyiz. Bu durum pek çok hastalığın önünü kestiğinden vücudun sürekli olarak hastalıklardan korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca vücutta biriken pek çok toksin maddeyi de (zararlı maddeler) vücuttan atarak insan sağlığını korumaktadır.

Alıç meyvesi içerisindeki maddeler sayesinde insan vücudunu çok diri ve dinç tutmaktadır. Bu da pek çok hastalığın önüne aşılması zor duvarlar örmektedir. Öyle ki diyabetten kansere kadar pek çok hastalığın oluşumunu önlemektedir. Doğal bir idrar sökücü olan alıç meyvesi bağırsak problemlerini de çözmede çok etkilidir. Ayrıca sindirim sistemini korumakta ve oluşabilecek pek çok probleme karşı önlem almaktadır. Bunun yanı sıra alıç meyvesi midede oluşan pek çok rahatsızlığı çözmektedir. Tansiyon hastalığına çok iyi gelen alıç meyvesi çok kaliteli bir uyku uyumayı sağlayarak uyku problemlerini halletmektedir. Özellikle geceleri uyumakta sıkıntı çekenlere uzmanlar tarafından çok fazla tavsiye edilen bir meyvedir.

Alıç meyvesi
Alıç meyvesi

Bağışıklığı güçlendiren alıç meyvesi aynı zamanda beyin sağlığına da çok iyi gelmektedir. Özellikle beyne giden damarlardaki kan akışını hızlandırmaktadır. Unutkanlığa karşıda çok iyi gelmekte olup hafızayı güçlendirmektedir. Tüm bunların yanında kalp ve damar problemlerine de çok iyi gelmektedir. Damarları genişleterek pek çok damar tıkanıklığının önüne geçmektedir. Aynı zamanda kalp sağlığına da çok iyi gelmektedir. Kalp atılını düzenler ve kalp krizi riskini olabildiğince en aza indirmektedir. Ayrıca alıç meyvesi düzenli tüketildiğinde pek çok enfeksiyona karşıda vücudu korumaktadır. Tüm bunların yanında ruhsal olarak da insanı rahatlatmaktadır. Yorgunluğa, strese, kaygıya ve buna benzer pek çok psikolojik soruna çok iyi gelmektedir. Vücudun rahatlamasını ve dingin olmasını sağlayarak insanlara huzur vermektedir. İnsanların kendilerini daha mutlu, huzurlu ve enerjik hissetmelerini sağlamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Zayıflamak için günde kaç litre su içilmeli?

Su, hayat kaynağımızdır. Bir insanın yaşamsal fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için günlük olarak belirli miktarlarda su içmesi gerekiyor.
Beslenme

Glüten neden zararlıdır ve hangi besinlerde bulunur? Dr. Ayşegül Çoruhlu anlattı

Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi besin gruplarında bulunan bir proteindir. Bu protein, tahıl grubunun çoğu üyesinde bulunur ve vücuda zarar