Donmuş kıymayı tadı bozulmadan nasıl çözebiliriz?
Acil bir misafir gelecek ya da hızlıca etli bir yemek yapıp saatinde yetiştirmek istiyorsunuz. Yemeği kıymalı yapacaksanız, özellikle de bu yemekte kıyma yoğurulacak ise kıymayı bir gün öncesinden buzdolabından çıkartıp çözdürmeniz gerekiyor. Kıymanın bakteri üretmeden sağlıklı ve güvenli bir biçimde çözülmesinin en kolay yolu, bir gece önceden buzluktan buzdolabına almak ve yavaş yavaş çözülmesini sağlamak. Buna vaktiniz yok ise, endişe etmeyin. Donmuş kıymayı tadı bozulmadan çözmek için kolay bazı yöntemler var. İşte, donmuş kıymayı kolaylıkla ve tadı bozulmadan çözmek için kullanabileceğiniz yöntemler.
Donmuş kıyma nasıl çözülür?
- Kıymayı mikrodalga fırına koyun
Vaktiniz yok ve kıymalı yemeği sofraya yetiştirmek istiyorsunuz. Merak etmenize gerek yok. Evinizde mikrodalga varsa bu işlem sadece dakikalar içinde halledilebilir. Mikrodalgaların buz çözme özelliği işinizi görecektir. Kıymayı ısıya dayanıklı bir tabağa koyup buz çözdürme modunu açarak dakikalar içinde kıymayı çözdürebilirsiniz.
- Tencere ve su ile kıymanın çözülmesini sağlayın
Eğer mikrodalganız yoksa ve kıymayı hızlı bir şekilde çözdürmek istiyorsanız, basit bir yol daha var. Çelik bir tencereyi ters çevirin ve üzerine donmuş kıymayı koyun. Ardından başka bir çelik tencereye 2-2 buçuk litre kadar oda sıcaklığında olan suyu koyun. Ters çevirdiğiniz çelik tencerenin üzerine su dolu tencereyi koyun ve 5-10 dakika bu şekilde bekletin. Bu yöntem ile kıymanın çözülme hızına inanamayacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, suyun oda sıcaklığında olması ve tencerenin de çelik olmasıdır. Aksi halde bu yöntem işe yaramaz.
- Kıymayı soğuk suda çözdürebilirsiniz
Bu yöntemler dışında, kıymayı soğuk suda da çözdürebilirsiniz. Donmuş kıymayı bir poşete koyun ve soğuk su dolu bir kabın içerisine yerleştirin. Suyu yarım saatte bir değiştirmeniz gerekir. Diğerlerine göre daha yavaş olan bu yöntem de bir gece bekletmekten daha hızlı bir çözülme sağlar. Su ile çözdürme yöntemini ılık su ile de uygulayabilirsiniz. Ilık su ile kıyma çözdürecek iseniz de, donmuş kıymayı ağzı mutlaka kilitli olması gereken bir poşete yerleştirin. Derince bir kaseye poşeti koyun. Ardından kaseye kıyma olan poşetin üzerini biraz geçecek şekilde ılık su yerleştirin. Kıyma dakikalar içerisinde çözülecektir.
Donmuş kıyma hemen pişirilir mi?
Eminiz ki aklınıza “Neden direkt olarak pişirmiyoruz ki?” diye bir soru gelmiştir. Kıymayı çözülmeden pişirmek doğru bir davranış değildir. Kıymanın tadını bozacak bu yöntem, yediğiniz yemeğin size vereceği tüm lezzeti kaçıracaktır. Bu yüzden kıymayı pişirmeden önce çözülmesini sağlamak gerekir.
Kıymanın daha sonra hızlı çözülmesini sağlamak adına buzluğa koymadan önce buna dikkat edin
Kıymayı daha sonra kullanmak adına buzdolabına koyuyoruz ve daha sonra kullanmak istediğimizde uzun saatler beklememiz gerekiyor. Bu durumu yaşamamak için kıymayı buzdolabına koymadan önce küçük parçalara bölün ve bu şekilde dolaba yerleştirin. Kıyma büyük bir blok halinde olduğunda çözülmesi çok daha uzun sürecektir. Ayrıca kıymanın kolay çözülmesi için ince bir şekilde çektirmeniz çok iyi olacaktır.
Kıymayı bu şekilde sakın çözdürmeyin
Kıymayı direkt olarak sıcak suyun içerisine koymak, kıymanın dışının pişmesine ve içerisindeki kısmın bakterilerle dolmasına neden olur. Bu yöntem çok sağlıksız olduğundan sakın kıymayı bu şekilde çözdürmeye çalışmayın.
Dana kıymanın besin değerleri
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (100 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 202 kcal | 202 kcal | % 10.1 |
Karbonhidrat | 0.5 g | 0.5 g | % 0.2 |
Lif | 0.0 g | 0.0 g | % 0.0 |
Protein | 18.6 g | 18.6 g | % 37.3 |
Yağ | 13.6 g | 13.6 g | % 21.0 |
Kolesterol | 58.0 mg | 58.0 mg | % 19.3 |
A Vitamini | 17.0 IU | 17.0 IU | % 0.3 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 310.0 mg | 310.0 mg | % 8.9 |
Kalsiyum | 6.0 mg | 6.0 mg | % 0.6 |
Demir | 1.8 mg | 1.8 mg | % 10.1 |