Dudakta uçuk neden çıkar? Dudak uçuklarına karşı doğal kür
Hep en olmaz zamanlarda çıkan uçuk, hayatı oldukça zorlaştıran bir şeydir. Uçuk bir kez çıktıktan sonra çeşitli zaman ve durumlarda tekrarlanır. Dudak önce hafifçe kaşınmaya başlar, sonrasında ise bir yanma hissi oluşur. Şişen ve yemek yemeyi dahi oldukça zorlaştıran uçuk problemi, önüne geçmesi zor bir durumdur. Uçuk çıkmaya başladığı anda müdahale edilirse çok kötü duruma gelmez ancak çıktıktan sonra çeşitli kremlerle hızlı geçmesi sağlanmaya çalışılır.
Uçuk nedir?
Uçuk, Herpes Simpleks isimli virüsün bir şekilde vücuda girmesiyle oluşan bir viral enfeksiyondur. Bir kez vücuda bulaşan bu virüs, hayat boyu çeşitli zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Uçuk vücudun pek çok yerinde çıkabilmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak çıkan uçuk, deri ile temas etme ya da ortak eşya kullanımı ile bulaşabilmektedir. Uçuk çıkan kişinin bağışlık sistemi güçlüyse, 1 hafta gibi bir sürede geçen uçuk, eğer bağışıklık sistemi zayıfsa haftalarca sürebilmektedir. İyileşme aşamasında kabuk bağlayan ve oldukça kötü bir görüntü oluşturan uçuk, bir an önce iyileşmesi için çaba sarf edilen bir enfeksiyondur.
Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Tip 1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken, Tip 2 genital bölgede hastalık oluşturur. Bu broşürde sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yapan Tip 1 Herpes simpleks enfeksiyonundan bahsedilecektir
Uçuk nerelerde çıkar?
Dudak
Genellikle dudakta çıkan uçuk, ufak bir kaşıntıyla başlar ve bazen bir tane bazen de dudağın çeşitli bölgelerinde olabilmektedir. Dudağında uçuk çıktığı gözlemlenen kişiyle temas edilmemeli, ortak eşyalar kullanılmamalıdır.
Göz
Gözde çıkan uçuk dudağa nazaran daha sıkıntılı bir durum oluşturabilmektedir. Korneayı etkileyip korneanın yırtılmasına bile neden olabilen bu uçuk, gözde ağrı, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Başka bir yerde uçuk çıksa dahi, göze temas edilmesi çok risklidir.
Uçuk Belirtileri
- Kaşıntı ve kızarıklık
- Ateşlenme
- Karıncalanma hissiyatı
- Diş etinin tahriş olması
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Derinin tahriş olması ve su toplaması
- Ağrı ve yanma hissiyatı
- Ağızda kuruluk
- Dudakta kuruluk
- Ağızda tahriş
- Dudaklarca kabarcık oluşumu
Uçuktan nasıl korunulur?
- Hijyen kurallarına riayet etmek
- Elleri sık sık yıkamak ve temiz tutmak
- Uçuklu bölgeyi kaşımamak ve dokunmamak
- Uçuklu bölgeye temas halinde diğer yerlere el sürmemek
- Yakın temas halinden kaçınmak
- Hiç kimseyi öpmemek
- Özellikle bağışıklık sistemi çok zayıf olan bebeklerden uzak durmak
- Yeme içme malzemelerini ortak kullanmamak
- Havlu, tıraş bıçağı, makyaj süngeri gibi kişisel bakım ürünlerini ortak kullanmamak
- Dudak kremi, ruj gibi makyaj malzemelerini ortak kullanmamak
Uçuk hastalığı nasıl oluşur? Etken virüs vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur, daha sonra sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğunda tekrarlayıcı ataklar yapar. İlk atağın belirtileri enfekte kişi ile temastan sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkar ve 7-10 gün içinde iyileşir. Daha çok çocuklarda görülen bu durumda ağız içinde yaygın su dolu kabarcıklar, ateş, huzursuzluk gibi bulgular izlenir. Tekrarlayan ataklar ilk enfeksiyondan daha hafif geçer.
Seyredin: EN HIZLI UÇUK GEÇİRME YÖNTEMLERİ |RUJ UÇUĞA İYİ GELİR Mİ?
Uçuğa neler iyi gelir?
- Bal
Bal, uçuğa iyi gelen bir besindir. Uçuk çıkan bölgeye biraz bak sürüldüğünde hem uçuğun kısa sürede iyileşmesi sağlanır hem de dudaklar beslenir ve yumuşar.
- Aloevera
Pek çok konuda oldukça faydalı olan aloevera, uçuk tedavisinde de etkilidir. Aloeveranın yağı çıkartılıp dudaktaki uçuklu bölgeye sürüldüğünde uçuk iyileşecektir.
- Süt
Var olan uçuğun iyileşmesini sağlayan süt, daha sonra uçuk çıkmasını da engelleyen bir besindir.
- Sarımsak
Uçuk tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olan sarımsak, uçuk çıkacağı zaman ya da çıktığında uçuklu bölgenin üzerinde bekletilir ve kısa sürede iyileşmesini sağlar.
- Sirke
Sirke de oldukça etkili bir yöntemdir. Bir pamuk yardımıyla sirke uçuklu bölgede bekletilirse, kısa sürede iyileşir.
- Buz
Uçuklu bölgeye buz tutmak da uçuk tedavisinde kullanılan iyi bir yöntemdir. Buz, peçeteye sarıp uçuk üzerinde bekletilirse hemen iyileşir.
Uçuk için doğal kür
- Limon ve karbonat kürü
Uçuğun geçmesini sağlayan en iyi seçeneklerden bir tanesi, limon ve karbonat kürüdür. Limonun içerdiği asit, uçuğun yanmasına ve hızla iyileşmesine neden olur. 1 kaşık limon ve 1 kaşık karbonatı karıştırın. Uçuk üzerine sürün ve bir süre bekletin. Uçuğun hızla iyileştiğini gözlemleyeceksiniz. Bu doğal kür sayesinde uçuktan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Uçuk tanısı nasıl koyulur? Hastalığın tipik klinik görüntüsü tanı koymak için yeterlidir. Eğer doktorunuz gerek görürse kültür, yayma, özel mikroskopik tetkikler ve bazı kan tahlilleri yapabilir.
manolya
Kasım 22, 2022Arkadaşlar uçuk kremlerini kullanmayın çünkü uzun süre kalıcı dudakta yanma zonklama gibi his değişikliği yapıyorlar
ece
Kasım 22, 2022Eğer uçuğu ellerseniz büyür ve ruj iyi geliyor diye biliyordum sürdüm şu an acıdığı için silemiyorm ve yayıldı sarımsak mantıklı stres yapmayın ve dokunmayın