Ekonomi

İspanya’da asgari ücret ne kadar?

Avrupa’da geçimin nasıl olduğunu merak edenler ispanya’da asgari ücret ne kadar? Diye sorarlar. İspanya, Avrupa kıtasının güneybatısında yer alan bir ülkedir. İspanya, sıcak insanlarıyla, danslarıyla ve müzikleriyle meşhurdur. Refah seviyesi oldukça yüksek olan İspanya, hem turistik açıdan hem de eğitim açısından çok ziyaret edilen bir ülkedir. Asgari ücret de, rahat yaşamak için yeterli bir miktardır. İspanya’da yaşamak gerçekten iç açıcıdır. Siz de ispanya’da asgari ücret ne kadar? Diyenlerdenseniz, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

İspanya Coğrafi Konumu

İspanya’nın resmi adı İspanya Krallığıdır. Resmi dili İspanyolcadır. İspanya, Avrupa’nın güneybatısında yer alır. Ayrıca, İber Yarımadası’nda konumlanır. Batı sınır komşusu Portekiz, kuzey sınır komşusu Fransa ve Androrra, güney sınır komşusu ise Birleşik Krallıktır. Güneyde ve doğuda Akdeniz’e kıyısı vardır. İspanya’nın kuzeyinde ise Atlantik Okyanusu’na kıyısı mevcuttur. Başkenti Madrid’dir. Para birimi ise Euro’dur.

İspanya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

İspanya’da asgari ücret 2022 yılında 1150-1200 Euro (22.000-23.000 TL) arasındadır. İspanya, ekonomik anlamda çoğu zaman iyi durumdadır. Market fiyatları ucuzdur ve kiralar yüksek değildir. Kirası yüksek olan yerler, konumu ya da lüks olması sebebiyle yüksektir.

İspanya’da Ev Kiraları

İspanya’da ev kiralarken, merkezde mi yoksa banliyöde mi olduğu fiyat açısından önemlidir. Ev fiyatları şu şekildedir;

  • Merkezde tek yatak odalı daireler aylık 623 Euro
  • Banliyöde tek yatak odalı daireler aylık 484 Euro
  • Merkezde 3 yatak odalı daireler aylık 1000 Euro
  • Merkez 90 metrekarelik evlerin aylık kirası ortama 710 Euro
  • Barselona ya da Madrid gibi şehirlerde ortalama bir evin kirası aylık 1220-1300 Euro
  • Madrid’in merkezinde 1+1 dairenin aylık kirası 882 Euro, merkeze uzaksa 665 Euro
  • Madrid 3+1 şehir merkezi daire aylık kira 1530 Euro, merkeze uzaksa 1070 Euro
  • Barselona şehir merkezi 1+1 daire aylık 907 Euro, merkeze uzaksa 722 Euro
  • Barselona şehir merkezinde 3+1 ev kirası 1513 Euro, merkezin dışında ise, 1096 Euro
  • Valencia şehir merkezi 1+1 daireler 703 Euro, merkezin dışındaysa 509 Euro
  • Valencia şehir merkezinde 3+1 daireler 1084 Euro, merkez dışı 3+1 daireler 726 Euro
  • Malaga 1+1 daireler 530-680 Euro
  • Malaga 3+1 daireler 830-1195 Euro
  • Zaragoza 1+1 daireler 432-553 Euro
  • Zaragoza 3+1 daireler 635-815 Euro

Bunlar İspanya’daki ev kiralarıdır. Bazı evlerde birkaç yatak odası bulunurken, bazı evlerde tek yatak odası bulunur. Banyo sayısını da kullanım yoğunluğunuza göre seçmelisiniz. Madrid, Barselona şehirleri popülerdir.

İspanya Market Fiyatları

İspanya’da market fiyatları çok uygundur. Temel gıda fiyatları şu şekilde sıralanabilir;

  • 1 litre süt 0,79 Euro
  • 1 kilogram peynir 10 Euro
  • Şişe bira 1,60 Euro
  • 1 kilogram sosis ya da salam çeşidi 13 Euro
  • 1 şişe standart şarap 5 Euro
  • 1 ekmek 0,95 Euro
  • 1 koli yumurta 1,70 Euro
  • 1,5 litre su 0,52 Euro
  • 1 kilogram tavuk kanadı 5,84 Euro
  • 1 kg patates 0,98 Euro
  • 1 kg elma 1,63 Euro
  • 1 kilogram domates 1,50 Euro
  • 1 kilogram portakal 1,26 Euro
  • 1 kilogram muz 1,50 Euro
  • 1 kilogram marul 0,90 Euro
  • 1 kilogram soğan 1,05 Euro
  • 1 kg et 10,45 Euro
  • 1 kg şeker 0,99 Euro
  • 1 kg tuz 0,59 Euro

Bunlar temel gıda fiyatlarıdır. Görüldüğü üzere market fiyatları son derece uygundur. En pahalı ürün sadece 13 Euro’dur. Yani 13 Euro ile dilediğiniz sosis ya da salam ürününü alabilirsiniz. Kırmızı et bile sadece 10,45 Euro ve beyaz et ise neredeyse bedavadır. İspanya’da istediklerinize kolayca ulaşabilirsiniz.

İspanya’da Restoran Fiyatları Nasıldır?

İspanya’da tek başınıza ucuz bir restoranda yemek yemek isterseniz sadece 10 Euro ödersiniz. İyi bir restorana giderseniz kişi başı 17,5 Euro yeterli olacaktır. Mc Donalds, Burger King gibi menüler yalnızca 7 Euro’dur. Herhangi bir kafede kahve çeşitleri 1,50-2 Euro arasında değişiklik gösterir. Sütlü kahve ya da kapuçino çeşitleri oldukça ucuzdur. Kutu kola 1,71 Euro ve bir şişe su 1,15 Euro’dur. İspanya’da en güzel restoranlara gitseniz bile çok para harcamanıza gerek yok. Ancak, Madrid’in merkezinde, son derece lüks ve kaliteli bir yere giderseniz biraz daha fazla ödersiniz. Fakat yine Türkiye’deki gibi uçuk rakamlar ödemezsiniz. En fazla 70-80 Euro ile mükemmel bir yemek yiyebilirsiniz.

İspanya yemek
İspanya yemek

İspanya’da Günde Kaç Saat Çalışılır?

İspanya’da haftada en fazla 40, günde en fazla 9 saat çalışılır. 9 saatin üzerinde işçi çalıştırmak yasalara aykırıdır. Ancak 9 saat çalışma sistemi de çok yaygın değildir. Genelde 6 ya da 7 saat gibi sürelerle çalışılır. Saatlik asgari ücret ise 7,43 Euro’dur. Saatlik ücretle bile marketten bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

İspanya’da Asgari Ücret Yaygın Mıdır?

İspanya’da asgari ücretle çalışan oranı oldukça düşüktür. Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı maalesef %45’tir. İspanya’da ise bu oran %2-3 arasındadır. Avrupa genelinde asgari ücret uygulaması oranı çok düşüktür. Yani İspanya’da herhangi bir işe girip asgari ücretin birkaç kat fazlasını alabilirsiniz. Asgari ücretle bile çok rahat bir hayat sunan İspanya, asgari ücretten fazlasını alınca size çok daha güzel bir yaşam sunar.

İspanya’da Giyim Fiyatları

İspanya’da giyim Türkiye’ye göre gene çok ucuz kalır. Erkekler için deri kundura çeşitleri ortalama 84,25 Euro’dur. Türkiye’de deri kundura fiyatları minimum 200 TL hatta 500 TL’ye kadar çıkar. Kot pantolonlar 70 Euro, kadınlar için elbiseler 27,30 Euro, kaliteli spor ayakkabılar 68,90 Euro’dur. Ayrıca klasik tişört çeşitleri 10-15 Euro arasındadır. Aldığınız maaşla her ay kendinize yeni şeyler alabilirsiniz.

En kaliteli markalardan biri olan Zara’da, kazak 25 Euro, pantolon 30, etek/şort 25, tişört 12, ceket 40, elbise 30 ve mont 70 Euro’dur. En kaliteli mağazalardan giyinebilirsiniz. Zara haricinde Mango, Oysho ve Bershka gibi mağazalarda da fiyatlar aşağı yukarı benzerdir. Sadece mont pahalıdır ama o bile çok rahat alınabilir. Fakat Türkiye’de bir ailede her bireye mont alabilmek için aylarca çalışmak gerekebilir. Çünkü sadece mont değil, daha pek çok şeye ihtiyaç vardır. Giyim konusunda İspanya diğer Avrupa ülkelerine göre %8 daha uygun fiyatlıdır.

İyi bir topuklu ayakkabı 40 Euro, babet ayakkabı 50, önü açık ayakkabı 40, takunya ayakkabı 50, terlik 30 Euro’dur. En kaliteli yüz temizleme jelleri 13-15 Euro iken, kaliteli yüz serumları 25-35 Euro’dur. Şampuanlar ortalama 7 Euro, güneş kremleri ise en fazla 15 Euro’dur.

İspanya Araba Fiyatları

Roller Team Kronos 52,000 Euro’dur. Seyahat, tatil ya da farklı yerlerde konaklama planınız varsa Roller Team Kronos kesinlikle işinizi görecektir. Fiat Hymer Sunlight 63,900 Euro’dur. Kalabalık aileler için ideal bir modeldir. Mercedes Benz A 14,150 Euro’dur. Audi A7 14,500 Euro’dur. Volvo XC40 25,000 Euro’dur. Land Rover Discovery 7,250 Euro’dur. En kaliteli arabalar bile uygun fiyatlıdır. Sadece karavan ve minibüs tipi arabalar biraz pahalıdır ancak isterseniz biraz birikim yaparak alabilirsiniz. Türkiye’deki gibi bir araba için bir ömür boyu çalışıp üstüne ekstra borca girmenize gerek yoktur.

İspanya’da Yaşamanın Avantajları

İspanya’da yaşamanın en güzel avantajı güvenli olmasıdır. Özellikle LGBT üyeleri için çok rahattır. Özgürlükçü bir ülkedir. Fikirlerinizi istediğiniz gibi söyleme hakkınız vardır. Eşit bir ülkedir. Ekonomik açıdan çok rahattır. Halkın yüzde 90’ından fazlası asgari ücretten fazla maaş alır ve istediklerini özgürce yapabilir. İspanya’da sosyalleşmek çok kolaydır. Yapılabilecek bir sürü aktivite vardır. Irkçı bir ülke değildir. İspanyolca haricinde İngilizce de konuşulur. Yaşam kalitesi çok yüksektir. Aktif bir gece hayatı vardır. Çalışma şartları genel anlamda çok iyidir. Ülke genelinde İnternet çok hızlıdır.

Video: İSPANYA´DA YAŞAMAK 101 | OTURUM VE ÇALIŞMA İZNİ (YURT DIŞINDA YAŞAMAK)

İspanya’da Toplu Taşıma

Eviniz merkezden uzak bir konumdaysa, bir gidiş için otobüs bileti, 1,40 Euro’dur. Aylık kart çıkartmak isterseniz 43 Euro yeterlidir. Taksi ile gelmeniz 1 saat sürse bile sadece 20,30 Euro ödersiniz. İspanya’da 1 litre benzin sadece 1,28 Euro’dur. Eviniz merkezi bir konumda değilse bile çok uygun toplu taşıma hizmetlerinden yararlanabilir ya da kendi özel aracınızı kullanabilirsiniz.

İspanya
İspanya

İspanya İklimi

İspanya, kıtasal Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları olabildiğince sıcak olur. Kışları da çok soğuk olur. Kuzey kesimlerinde bol bol kar yağışı görülebilir. Yazın eğlence, gece hayatı ve sosyallik ön planda iken kışın insanlar genelde evlerinde ya da kış tatillerinde vakit geçirirler. İklimi biraz Türkiye’ye benzerdir.

İspanya’da çalışmayı, yaşamayı ya da gezmeyi düşünüyorsanız hemen işlemlere başlamalısınız. Sadece gezip görmek için bile mükemmel bir ülkedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi

FAST limiti ne kadar, günlük FAST limiti nedir?

FAST sistemi; 24 saat para transferi imkanı sağlaması nedeniyle para göndermek isteyen kişilere büyük bir kolaylık sunuyor. Farklı bankalar arasında
Ekonomi

Kuzuluk Kaplıca Evleri günlük kiralık fiyatları ve kaplıca evlerinin özellikleri nelerdir?

Sakarya’da turizmin göz bebeği olarak kabul edilebilecek olan İhlas Kuzuluk Kaplıca Evleri, dairelerindeki büyük konfor ve huzur ile hem tatil