Yaşam

Her ambalajda ve gazetede olan renkli noktalar nedir?

Her ambalajda ve gazetede renkli noktalar bulunur. Bu noktalar bazı kişiler tarafından dikkat edilmediği için çokta önemsenmez, bazı kişiler tarafından farklı yorumlanır. Bu renkli noktalar ana renklerde oluşmakta olup, kullanıcı veya okuyucu tarafından fazla bir şey ifade etmese de, ambalaj ve gazetelerde renk skalası açısından büyük öneme sahiptir. Renkli noktaların düzenli olması, basım hatasında oluşabilecek renk karmaşasının önüne geçmek için, imalat açısından büyük önem taşır. Kullanıcı açısından pek bir anlam ifade etmese de, nitelikli basım için renkli noktalar ihtiyaç vardır.

Ambalajda Ve Gazetede Noktalar Hangi Renklerden Oluşur?

Ambalajda ve Gazetelerde renk karmaşasının önüne geçilmesi için renkli noktalar kullanılır. Noktalarda kullanılan renkler;

  • Camgöbeği (Cyan)
  • Galibarta (Magenta)
  • Sarı (Yellow)
  • Siyah (Key)

Renkleri kullanılır. Renklerin baş harfleri kullanılarak CMYK renkleri olarak isimlendirilir. Siyah (black) rengin anahtar renk olması sebebi ile key kelimesinin baş harfi kullanılmıştır.

Ambalaj renkli nokta
Ambalaj renkli nokta

Ambalajda Ve Gazetede Neden Dört Renk Kullanılır?

Ambalajda ve Gazetede dört ana renk kullanılır. Diğer renkler, bu ana renklerin berili oranlarda karışımı ile elde edilir ve bu sayede tonlaması yapılır. Bu sayede imalatçı renkleri gözlemleyerek imalat hatalarını görebilir ve basım hatalarının önüne geçebilir.

Ambalajda Ve Gazetede Dört Renk Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

1970 yılına kadar, ambalajda ve gazetede CMY renk paleti kullanılmaktaydı. Siyah (key) en fazla kullanılan renkti ve CMY renk paletinin karışımından elde ediliyordu. Siyah rengin elde edilmesi, baskıda uzun sürüyordu ve maliyeti artırıyordu. Bunun önüne geçmek için, 1970 yılında renk paletinde, siyah renge yer verildi. Bu sayede maliyet ve zamandan kazanım elde edildi. Matbaa teknolojisinde siyah rengin kullanılması, bir devrim niteliğindedir.

Ambalajda Ve Gazetede Kullanılan Renkli Noktalar Gerekli Mi?

Ambalajda ve gazetede birçok bilgi yer alır. Yazı ve karakterlerin uyumlu renkleri kullanması, kullanıcı tarafından renk uyumuna bağlı olarak kolayca okunabilmesi arzulanır. Ambalajda ve gazetede yer alan renkli noktalar gözlemlenerek, uygun renk paletinin kullanılması, yazılarda kayma meydana gelmemesi, tonlamanın istenen düzeyde olması sağlanır. Renkli noktalarda kayma ve tonlama arzulanan düzeyde olmadığında, yazım hatasının oluşur. Bu sayede basım hataları daha kısa sürede fark edilerek, gerekli önlemler alınır.

Ambalajda Ve Gazetede Başka Renkli Noktalar Kullanılır Mı?

Gazetelerde sadece 3 ana renk ve siyah noktalar kullanılırken, diş macunu gibi bazı ambalajlarda daha farklı renkler kullanılmaktadır. Bu renkler, ambalajın dip noktasını sensörler tarafından algılanmasını sağlar. Bu sayede dolumun ve imalatın kesintisiz ve istenen düzeyde olması sağlanır.

Ambalajda Ve Gazetede Olan Renkli Noktalar Hakkında Yanlış Bilinenler

Gazetede bulunan renkli noktalar okuyucu tarafından pek ilgi çekmese de, ambalajlı ürünler üzerinde bulunan mavi noktalar, kullanıcı tarafından yanlış yorumlanmaktadır. Bazı kullanıcılar ambalajda bulunan renk paletlerini, sağlıklı ürün seçenekleri için kullanıldığını düşünmektedir.

Oysaki ürün ambalajları üzerinde, ürün içerisinde bulunan maddeler yasal zorunluluk olarak belirtilmektedir. Ürünler üzerinde bulunan renkli noktalar, tüketicinin değil, üreticinin ihtiyaç duyduğu ayrıntılar arasında yer alır. Ürün ambalajları üzerinde yer alan renkli noktaların, ürünün kalitesi ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu yanlış anlama sebebi ile sağlıklı olduğu halde birçok sağlıklı ürün raflarda kalmaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan