Ekonomi

Doğal felaket için nakit hazırlığı nasıl olmalı? İslam Memiş uyardı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Soru takipçileri için hazırladığı videoda, doğal felaketler için nasıl tedbir alınmalı konusunda uyarılarda bulundu.

İslam Memiş sözlerine doğal felaket yaşayanlara acil şifalar dileyerek başladı:

“Merhaba arkadaşlar. Bugünkü videomda farklı bir konuya değinecektim, ancak son yaşanan deprem hadisesi ile birlikte doğal felaketlerde nasıl nakit hazırlığı yapmamız gerekiyor? Bununla ilgili bir farkındalık oluşturmak için birkaç konuya değinmek istiyorum. Öncelikle Düzce merkez üstü yaşanan ve İstanbul çevre illerinde hissettiği bu depremden dolayı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun dileklerim iletiyorum.”

İzleyin: Doğal felaket için nakit hazırlığı nasıl olmalı? İslam Memiş uyardı

Doğal felaket yaşanırsa, ne kadar nakitin var?

“Tabii beni yakından tanıyanlar çok iyi bilir. Yine uzun zamandır bütün insanlara şu soruyu soruyorum. Allah gecinden versin, Allah korusun günün birinde, herhangi bir doğal felaket yaşansa, ne kadar nakitin kenarda duruyor? Ne kadar nakitin var? Seni kaç ay idare edebilecek? Bu nakit hazırlığını yaptın mı? sorusunu çok soruyorum. Özellikle yine iki hafta önce sosyal medya hesaplarımdan bu uyarıyı yaptım. Bu soruyu sordum. Yine herkesin genel olarak düşüncesi şu. Kredi kartım var, banka ATM kartım var, giderim bankamatikten paramı çekerim falan. Söylemleriyle genelde cevap verdiğini gözlemliyoruz. Tabii bu Türkiye’de yaşayan hazırlığını yapmamış insanlar %90’ı aynı hamleyi yapacak. Ancak yine Allah gecinden versin bir doğal felaket, büyük bir doğal felaket yaşandığı zamanda, bir elektrik kesintisi veya sistem arızası veya ATM’lerde nakit bulunmaması gibi risklere karşı da yine çok özgüvenli olmamak gerekiyor. Yine tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Türkiye bir deprem kuşağında ve depremi çok hisseden bir ülke. Yine mevsimsel etkiden dolayı sellerin yoğun yaşandığı, işte yine doğal felaketlerin yoğun yaşandığı bir ülkemiz var. Ve dolayısıyla da çığ felaketleri, seller, depremler vesaire derken bir çok doğal felakete de görüyoruz ve gözlemliyoruz. Özellikle yine arkadaşlarımıza, insanlara bu hazırlığınızı mutlaka yapmanız gerekiyor uyarım da şundan kaynaklanıyor. Böyle bir felaket yaşandığı zaman can mutlaka kıymetli. Canımızı kurtardıktan sonra, farklı yerlere sığınmak veya memleketimize gitmek veya farklı güvenli alanlara geçiş yaptığımız zaman da en az kendi hayatımızı 3-5 ay idare edecek kadar bir nakiti kenarda cüzdanımızın bir kenarında bulundurmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu hazırlıkta çok önemli olduğunu hissediyorum. ”

Bu kadar altını veya parayı her gün cebimde mi taşıyacağım?

“Farklı alternatiflerle, farklı uygulamalarla aslında kendimizi garantiye alabiliriz. Dolayısıyla da bunu işte ben bu kadar parayı her gün cebimde taşıyacağım? Bu kadar altını her gün cebimde mi taşıyacağım? diye çok sorular geliyor. Basit basit örneklerle anlatmaya çalışacağım. Fiziki göstererek bunları.”

Kolunuza bir ray bilezik

“İlk önce hanımefendilerden başlamak istiyorum. Genelde muhatap olduğum hanımefendiler. Diyorum ki siz depremle alakalı, Allah korusun bir doğal felaketle alakalı hiç altınla alakalı bir birikim yaptınız mı? Kenarda kötü gün dostu olarak gördüğünüz bunu günün birinde kullanacağınız bir hazırlık yaptınız mı? diye soruyorum. Genelde küçük bir ince ray bilezik dediğimiz ince bilezikleri kolunuza taksanız. Bir tane bile taksanız. Bugünkü değerde 20 gramlık bir bileziğin işte 19.500 lira olduğunu düşünün. Ya da 20.000 lira olduğunu düşünün. Bir dal bilezik 20 bin lira. Yani şu elimde görmüş olduğunuz ray model incecik, herhangi bir deseni yok, vesaire. Bunu dilerseniz beyaz renkte yapabiliyorsunuz kıymetli arkadaşlar. Yani hanımefendilere söylüyorum. Ben takı takmıyorum. İşte takı takmayı sevmiyorum. Bilezik kullanmayı sevmiyorum. Bunu sevgiyle görsellikle alakası yok. Bu tamamen tedbirle alakalı bir durumdur kıymetli arkadaşım. Şu elimde görmüş olduğunuz incecik model bunun isterseniz beyaz rengini de yapabilirsiniz. Yani ben bilezik takmak istemiyorum. Göstermek istemiyorum. Hoşlanmıyorum Benim tarzım değil diyebilirsiniz. Ama bu sizin sigortanız. Sizin kolunuzdaki değeri de 20 bin lira. 20 bin liraya para olarak çalışmaktan ziyade kolunuzda bir tane kötü gün dost olarak en azından bir tane böyle kolunuza taktığınız zaman bunu herhangi bir Allah korusun acil durumlarda çıkarıp nakit yapabiliyorsunuz. İhtiyacınıza giderebiliyorsunuz. En azından bugünkü Türkiye’ye koşullarda 2 ay 3 ay gıda ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Sadece şu elimdeki gördüğünüz metal parçasıyla 22 ayar bilezik. Bu sadece bir tane. En azından kötü günde olsa olarak kolunuzda incecik bir şey, çok da göze batmayan, çok da altın olduğu belli olmayan, çok da sizi rahatsız etmeyen, bir sigorta gözüyle bakmak lazım. Bir altın bilezik olarak bakmamak lazım olaya. ”

Beşi bir yerde altın

“Veya alternatif olarak beşi bir yerde altınlar var beşi bir yerde altınlar da tercih olarak cüzdanınızın bir kenarında olabilir. Yani ne kadar bozuk paralar taşıyorsunuz. Herkes cüzdanına bir şeyler taşıyor. Şu kadarcık bir beşi bir yerde altına da yer bulunabilir. Tercih artık size. ”

Dolar
Dolar

Dolar ve euro

“Veya benim 20.000 lira 30 bin lira işte çok yer kaplıyor. Ben bunu bir destek iki deste her gün cebimde mi taşıyacağım? Şu elimde görmüş olduğunuz dolarlar arkadaşlar 1100 dolar 11 tane 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11. Yani elimde şu anda 1100 dolar var. Bunu katladığım zaman, cüzdanın bir kenarına koyduğumuz zaman, incecik bir şey. Bunun değeri 20.000 lira. 20 bin lira bir deste parayı gezdirmekten ziyade, şöyle şöyle 11 tane kağıt parçasını cüzdanın bir tarafına koymak, size bir şey kaybettirmez. Nakit olarak da cebinizde her zaman durur. Allah korusun yine herhangi bir doğal felaket yaşandığı zamanda, bu şekilde cüzdanınızın bir kenarında durması sizin için avantaj olacaktır. Veya elimde görmüş olduğunuz Euro 100 euro, bugünkü değeri 1920 lira. Bunu böyle katladığınız zaman. Cüzdanınız şöyle bir kenarına koyduğunuz zaman. Bu size bir yük, bir maliyet yaptırmaz. Yani bundan 2-3 tane, en azından 4 tane böyle doğal felaketleri için mutlaka cüzdanımızın bir kenarında tutmamız lazım. Bunu neden söylüyorum kıymetli arkadaşlar. Yine canımızı kurtardığımız zaman mutlaka hayatımızı devam ettireceğiz. Hayat devam ediyor ve başkasının merhametine muhtaç olmamak için, mutlaka bireysel olarak kendi tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Mutlaka bir deprem çantamız olacak. Kıyafetlerimiz olacak, farklı soğuk gıda falan vesaire olacak. Bunu bir kere kabullenmemiz lazım. Doğal felaketlerin yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz ve tedbiri hiçbir zaman evden bırakmayacağız. Deprem çantamızı, yani bir yerde muhafaza edeceğiz. Yazın yazlık kıyafetler, kışın kışlık kıyafetler. Bunları hazırlamak, bir yerde tutmak, hiç kimsenin Bence zahmeti olmamalı. Ve böyle bir gerçek varken bu gerçeklere karşı da tedbir almak lazım. Ancak yine canımızı kurtardıktan sonra dediğim gibi şöyle nakit paraları cüzdanımızın bir kenarında 11 tane kağıt parçası, 20 bin lira para yapıyor. En azından şöyle kötü gün dostu olarak cüzlerimizin bir kenarında cebimizin bir kenarında bunu taşımak bize eziyet olmamalı. Ve mutlaka da bu tedbirimizi almalıyız. En azından hayat normalleşme sürecine girdiği zaman da, yine burada ihtiyacımızı giderecek kadar kendi hayatınızı devam ettirecek kadar da, kimseye muhtaç olmadan, hayatımızı bir şekilde devam ettireceğiz.”

Deprem
Deprem

O anda ki Türkiye’nin ekonomisi ne olabilir?

“Yani gelecek günler ne gösterir? Gelecek sistemde gösterir? O anda ki Türkiye’nin ekonomisi ne olabilir? insanların psikolojisi nasıl olabilir? bilemiyoruz. Ancak bilmediğimiz bir ortamdan geçtiğimiz için, belirsiz bir süreç olduğu için biz tedbirler almak zorundayız. Ve hiç kimseden para isteyemeyeceksiniz. Çünkü herkes aynı şartlarda olacak. Hiç kimseden yardım istemeyeceksiniz. Çünkü herkes aynı şartlarda olacak. Bugün her şey iyi güzel haz. Sıkıştığınız zaman eşiniz dostunuza akrabanız size borç para verebilir. Ama o gün o doğal felaketin büyük felaketi yaşandığı zamanda, herkes aynı ortak kaderi yaşadığı için de güvendiğiniz dağlara karlar yağabilir. Ve buna da gönül koymamak lazım. Çünkü herkes kendi başının başının çaresine bakacak. Ve çok zorlu bir süreç olacak o yüzden ben son iki haftadır, yine sosyal medya hesabından yaptım uyarıların altında yatan sebeplere baktığımız zaman; Türkiye’de insanların yani %50’den fazla insanın nakit bir birikiminin cüzdanında, cebinde olmadığı. Herkesin banka kartlarına kredi kartlarına güvendiğini gözlemliyorum. Bunu, bu güvencin veya bu uygulamanın da benim için çok yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Başımıza bir şey gelmeden bunu anlayamayız. Ama 99 depreminde yaşayan insanlara sorduğumuz zaman, o günlerde mağdur olmuş insanlarla konuştuğunuz zaman, aslında doğal felaketlerde nakitin ne kadar kıymetli olduğunu o insanlar bize daha güzel anlatabiliyorlar. Toparlayacak olursak, kıymetli hanımefendiler öncelikle elimde görmüş olduğunuz bu incecik 22 ayar 20 gramlık bilezik, 19-20 bin lira arasında. Sadece kendi nefsinizle veya zevkinize değil. Bunu bir sigorta olarak bunu beyaz renkle yapabiliyorsunuz. Bence herkesin kolunda bir tane bu bilezikten olması lazım. Hanımefendiler için. Beyefendilerde beşi bir yerde altını cüzdanın bir kenarında durması gerekiyor. Yine hanımefendiler veya beyefendilerde şöyle görmüş olduğunuz 1100 dolara, en az 1100 dolara cüzdanın bir kenarında mutlaka bu doğal felaketlere karşı nakit hazırlığına yapması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden bu uyarıyı önemsiyorum. İnşallah umarım, Allah korusun daha büyük felaketlerden ancak bize düşen görev tedbir almaktır. Takdir Allah’ındır. Biz kul olarak tedbirimizi alalım. Takdir Allah’ındır yapabileceği bir şey yok. Ama bunlar hoşumuza gitmese de duymak istemesek de, tüylerimizi diken diken etse de, bu bir gerçektir. Bu gerçeklere karşı mutlaka tedbirlerimizi almamız gerekiyor kıymetli arkadaşlar.”

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok