Püf Noktası

Üzerinize dökülen yemek lekeleri nasıl çıkar?

Herkesin aklındaki üzerinize dökülen yemek lekeleri nasıl çıkar? Sorusu çoğu zaman gündemdedir. Aslında yemek ve yağ lekelerini çıkarmak için leke tazeyken müdahale etmek en doğrusudur. Fakat bazen lekeler fark edilmeyebilir. Bu yüzden çoğu kişi lekeleri çıkarmak için etkili ürünler ya da karışımlar arar. Yemek lekelerini çıkarmak için pahalı deterjanlara, sabunlara ya da ulaşılmaz malzemelere ihtiyacınız yok. Siz de üzerinize dökülen yemek lekeleri nasıl çıkar? Diyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Yemek Lekeleri Nasıl Çıkar?

Piyasada yemek, yağ, çay ve kahve gibi zorlu lekeleri çıkarmak için pek çok deterjan vardır. Ancak bazen ne kadar kaliteli bir deterjan alırsanız alın, size istediğiniz sonucu vermeyebilir. Sizin için hem ekonomik hem de kolay bulunabilen temizlik ürünleri şu şekildedir;

  • Tuz
  • Bulaşık deterjanı
  • Karbonat
  • Mısır nişastası
  • Bebek pudrası
  • Eter
  • Beyaz sirke
  • Süt
  • Soda
  • Hindistancevizi yağı
  • Limon suyu
  • Su buharı
  • Yapay tatlandırıcı
  • Beyaz şarap
  • Beyaz tebeşir
  • Boraks
  • Aspirin

Bunlar lekeleri çıkarmak için işinize yarayacak olan malzemelerdir. Görüldüğü üzere bulunması son derece kolay ve ekonomik olan bu ürünlerle, siz de kabusunuz olan lekelere veda edebilirsiniz.

Yemek lekesi deterjan ile temizleme
Yemek lekesi deterjan ile temizleme

Bulaşık Deterjanı

Bulaşık deterjanı belki de ilk akla gelen seçenektir. Kıyafetiniz yemek lekesi olduğunda bulaşık deterjanı uygulayın. Leke taze olmasa da bulaşık deterjanı işe yarayabilir. Fakat bulaşık deterjanınız limonlu olursa daha etkili olur. Lekenin olduğu bölgeye bir miktar limonlu bulaşık deterjanı dökün ve elinizde çitileyin. Ardından ılık su ile durulayın. Kıyafetinizi makinede yıkayın. Bu şekilde kıyafetinize hiç yemek dökülmemiş gibi olacak.

Tuz

Tuz, bir kadının hemen hemen her alanda işini gören bir malzemedir. Özellikle zorlu yağ lekelerinde tuzu rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Fakat tuzun şöyle bir dezavantajı var. Tuz çok güzel bir şekilde işinize yarar ama leke oluştuğu anda kullanmalısınız. Yani tuzun işe yarayabilmesi için lekenin taze olması gerekir.

Kıyafetinizin üstü yağlı yemek lekesi olduğunda, hemen üzerine biraz tuz serpin. Tuz, kumaşın üzerindeki lekeyi emecektir. Tuzu serptikten sonra 10 dakika bekleyin. Daha sonra ılık su ile kıyafetinizi durulayın. Son olarak kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkadığınızda lekeden eser kalmayacaktır.

Yemek lekesi karbonat ile çıkarma
Yemek lekesi karbonat ile çıkarma

Karbonat

Karbonatı duymayan yoktur. Kişisel bakımdan tutun da bazı yemek tariflerine kadar her yerde kullanılan karbonat, temizlik alanında da oldukça etkilidir. Yemek lekesinin olduğu yere karbonat dökün. Daha sonra kullanmadığınız bir diş fırçasını ıslatın ve karbonat döktüğünüz yeri güzelce fırçalayın. Yemek lekesi bu şekilde çıkacaktır.

Eğer yemek lekesi çok yağlı ve salçalıysa, karbonatı bulaşık deterjanıyla karıştırın. Karışımı lekenin üzerine döküp ıslak diş fırçasıyla fırçalayın. Lekelerin çok inatçı olduğunu düşünüyorsanız, karbonatlı ılık su hazırlayıp kıyafetlerinizi bu suda bir süre bekletebilirsiniz. Ardından makinede yıkayabilirsiniz.

Video: Çamaşırlardan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? / 2 Dakikada Püf Noktalar

Mısır Nişastası

Lekeli kısma bir yemek kaşığı kadar mısır nişastası dökün. Daha sonra bir bezi ıslatıp lekenin üzerine koyun. Bu şekilde bez lekeyi çekecektir. Mısır nişastası en etkili sonucu, leke tazeyken verecektir. Ancak lekenin üzerinden zaman geçtikten sonra da bu işlemi uygulayıp, sonrasında kıyafetinizi makinede yıkayarak da aynı sonucu elde edebilirsiniz. Mısır nişastası yünlü kıyafetlerde ve kazaklarda oldukça etkili bir malzemedir.

Beyaz Tebeşir

Gerçekten ilginç ve duyulmayan bir yöntem de beyaz tebeşirdir. Kıyafetinizdeki yemek lekesinin üzerini beyaz tebeşirle çizin. Sonrasında ise soğuk suyla durulayın. Lekenin iyice silikleşmesini beklemelisiniz. Leke silikleştikten sonra kıyafetinizi makineye atabilirsiniz. Bu yöntemi de leke tazeyken yapmanız daha iyi sonuç verecektir.

Boraks

Boraks, hemen hemen her deterjanın içeriğinde bulunan bir mineraldir. Boraksın içeriğinde ise, bor, su, oksijen ve sodyum vardır. Elinizde boraks varsa, lekeli kıyafetinize boraks uygulayabilirsiniz. Lekenin üzerine boraks döküp nazik hareketlerle kıyafetinizi çitileyebilirsiniz. En son ise kıyafetinizi makinede yıkayabilirsiniz. Boraks da her zaman elinizde olmayabilir fakat inatçı ve yağlı lekelerde çok işinize yarayabilir. Elinizin altında boraks bulundurmanız temizlik açısından iyi olur.

Yemek lekesi bebek pudrası ile çıkarma
Yemek lekesi bebek pudrası ile çıkarma

Bebek Pudrası

İpek ya da saten gibi hassas bir kıyafetiniz lekelendiyse kesinlikle bebek pudrası kullanmalısınız. Kıyafetinizin lekeli bölgesine biraz bebek pudrası serpin. 10 dakika bu şekilde bekleyin. Sonra bir bezi ılık suyla ıslatıp lekeli bölgeye baskılar uygulayın. Leke yok olacaktır. Çamaşır makinesinin hassas programında kıyafetinizi yıkadıktan sonra lekeden iz bile kalmayacaktır.

Seyredin: Çamaşırlardan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Eter

Sentetik kumaşlı bir giysideki lekeleri çıkartmak için eterden iyisi yoktur. Sadece eteri kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Açık alanda ya da pencere açıkken yapmanız doğru olur. Bir bezi eterle iyice ıslatın. Daha sonra lekenin olduğu bölgeyi bezle silin. Fakat silerken nazik davranmalısınız çünkü sentetik kumaşlar hemen yıpranabilir.

Beyaz Sirke

Beyaz sirke de çok duyulan ve kullanılan bir malzemedir. Oda sıcaklığında bulunan suya bir miktar beyaz sirke karıştırın. Kıyafetin lekeli kısmını bu karışıma batırın. 30 dakika bu şekilde bekletin. 30 dakikanın sonunda lekeden ufak bir iz kalabilir. Kıyafetinizi makinede yıkayabilirsiniz. Bir lekeye müdahale ederken sıcak su kullanmamaya özen göstermelisiniz. Sıcak su kullanırsanız, leke daha kalıcı olabilir.

Yemek lekeleri çıkarma
Yemek lekeleri çıkarma

Süt

Bir kaseye süt koyun. Kıyafetinizin lekeli kısmını süte batırın ve bir gece boyunca öyle bekletin. Bu biraz uzun bir işlemdir ancak çok etkilidir. Ertesi gün kıyafetinizi makinede yıkayabilirsiniz. Pratik bir işlemdir fakat çok bilinmez. Süt de iyi bir temizlik malzemesidir.

Soda

Türk kahvelerinin yanında ya da ağır yemeklerin üzerine afiyetle içilen soda, çok etkili bir temizlik ürünüdür. Lekeli kısma bolca soda döküp biraz bekleyin. Daha sonra bir beze de soda dökün ve lekeli bölgeyi iyice ovalayın. Yağ, yemek, çay ve kahve lekelerinde son derece etkili bir yöntemdir.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağı ve karbonatı karıştırarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ancak karbonatı daha fazla kullanmanız iyi olur çünkü hindistancevizi yağı da yağ lekesi bırakabilirsiniz. Bu karışımı hazırladıktan sonra lekeli kısma sürüp birkaç dakika bekleyin. Sonra ıslak bezle iyice silin. Bu şekilde lekeden kurtulabilirsiniz.

Limon Suyu

Limon suyunun etkili olabilmesi için limonun suyunu kendiniz sıkmalısınız. Taze sıkılmış limon suyu lekeler üzerinde oldukça etkilidir. Limonun suyunu sıkıp lekeli kısma döküp biraz bekleyin ve ardından makineye atın. Limon suyunu sıkmak istemezseniz, limonun yarısını lekenin üzerine direkt olarak sürebilirsiniz. Bu da etkilidir.

Su Buharı

Su buharı kıyafetlerden çok deri eşyalarda etkilidir fakat kıyafetlerde de kullanılabilir. Leke olan bölgeye kaynar suyun buharını tutun. Lekelerin git gide silikleştiğini göreceksiniz. Kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayarak kesin sonucu alabilirsiniz.

Yapay Tatlandırıcı

Bu yöntemi de leke tazeyken uygulamalısınız. Örneğin kıyafetinizin üzerine yemek döküldü hemen üzerine toz yapay tatlandırıcıdan döküp iyice yaymalısınız. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin. Daha sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayın. Böylece hem yemek hem de inatçı yağ lekesi tamamen gitmiş olacak.

Beyaz Şarap

Yemek ya da yağ lekesi olan kıyafetinize bir miktar beyaz şarap damlatarak etkili sonuç alabilirsiniz. Bu metot herkes tarafından bilinmez ve kullanılmaz. Beyaz şarap da bazen temizlik konusunda işinize yarayabilir.

Aspirin

Genelde çocuklar hastalandığında kullanılan aspirin bile temizlik konusunda imdadınıza yetişebilir. Sadece bir aspirini lekenin üzerine yavaşça sürtün. Bir tane aspirin yeterli gelmezse iki tane aspirin kullanabilirsiniz. Bu işlemi uyguladıktan sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde bol deterjanla birlikte yıkayın. Lekeden hiçbir iz kalmadığını göreceksiniz. Bu gerçekten çok az bilinen bir temizlik yöntemidir. Siz de bu yöntemi uygulayarak, temizlik işinize pratiklik kazandırabilirsiniz. Ayrıca, aspirini kolayca bulabilir ve alabilirsiniz. Hem ekonomik hem de bulunması kolay bir üründür. Siz de bu yöntemi mutlaka denemelisiniz.

İzleyin: Meltem Açıkel Pratik Bilgi Yağ Lekeleri Giysilerden Nasıl Çıkartılır?

Beklemiş Lekeler Nasıl Çıkar?

Kıyafetinizin üzerindeki lekenin üzerinden zaman geçmiş, ya da siz o lekeyi sonradan fark etmiş olabilirsiniz. Bu durumda yapmanı gereken şey sıcak su kullanmaktır. Bir kovanın içerisine sıcak su doldurun. İçine giysiniz için kullandığınız deterjandan bir miktar ilave edin. Homojen hale gelene kadar karıştırın. Sonra kıyafetinizi bu karışımın içine atın. Bir süre bekleyin.

Bu karışım sayesinde lekenizin kurumuş katmanı yumuşar ve daha kolay çıkabilecek hale gelir. Lekeniz iyice yumuşadığında çamaşır makinesine atın ve doğru programda yıkayın. Böylece leke tamamen çıkmış olacak. Bu yöntem beklemiş olan her leke için geçerlidir. Yemek, yağ, çay ve kahve lekesi gibi zorlu lekelerde kullanabilirsiniz. Çamaşır deterjanı tek başına yeterli gelmezse, karışımınıza bir miktar da bulaşık deterjanı ilave edebilirsiniz.

Kıyafetinize dökülen kahve lekesi nasıl çıkar?

Kahve lekesini çıkarmak oldukça zor ve meşakkatli bilinen birçok yöntem var ancak biraz kuruyunca ne yazık ki izi kalıyor. Kahve lekesinin izinin kalmaması için önceden müdahale yöntemine gerek yok. Kahve döküldükten sonra da kurusa bile rahatlıkla çıkartabileceğiniz yöntemler var. Çok uğraşamadan kahve lekesini anında çıkarabileceğiniz basit yöntemlerin hepsi evinizde bulunan malzemelerle yapabilirsiniz

Deterjan

  • İlk olarak kahve lekesini hemen ilk aklımıza gelen yöntem olan deterjanla silebilirsiniz. Bunun için bulaşık deterjanı de işinizi görebilir
  • Bulaşık deterjanını bir beze çok az miktarda dökün
  • Sonra biraz nemli bir bezle ovalayın. Daha sonra sıcak bir suyu kahve dökülen yere az miktarda dökün ve 15 dakika bekleyin.
  • Bekledikten sonra kuru bir bezi alarak üstüne bastıra bastıra silin. Çok zaman harcayan bir iş gibi görünse de 15 dakikada giderebileceğiniz bir yöntem

Karbonat

Her yerde ve her şeyde kullandığımız karbonatı kahve lekesini çıkarmak içinde kullanabiliriz. İlk olarak yapmamız gereken şey kuruyan lekeye biraz karbonat döküp ardından üstüne sıcak bir su gezdirebilirsiniz. Karbonat suyla reaksiyona geçtiğinde 15 dakika bekleyip daha sonra nemli bir bezle suyunu aldığınız zaman tamamen temizlenmiş olduğunu göreceksiniz

Sirke

Temizlikte her zaman kullandığımız bir diğer ürün ise tabiki sirke, mutfakta banyoda, lekeler de çok harika temizlik sağlayan sirke, kuruyan kahve lekesini çıkarmada da oldukça etkili ve çabuk.

  • Bir kabın içerisine bir miktar su ve sirke ekleyin
  • Bu karışımı kahve lekesi olan kısma dökün
  • Daha sonra ılık bir bezle temizleyin. Kahve lekesinin nasıl gittiğini göreceksiniz

Eğer kahve lekeniz çok kurumuşsa ozaman önce kahve lekesinin olduğu yeri hafif ıslatın. Bu yumuşamasını sağlayacaktır. Daha sonra sirkeyi üzerine döküp leke çıkana kadar bekletin daha sonra silin. Eğer kıyafetlerinize döküldüyse ozaman sirkeyi döktükten sonra anında makineye atın.

Maden suyu

  • Maden suyunun içerisinde çok fazla madde bulunur. Bu maddeler hem sağlığınız için yararlı hem de evde temizlik için iyi bir  yardımcı
  • İçerisinde bulunan doğal asitler sayesinde oldukça harika temizlik sağlarlar.
  • Yeni oluşan bir leke ya  da kurumuş kahve lekesine bir miktar soda ekleyin ardından nemli bir bezle silmeye başlayın. Kahvedeki lekeleri çıkarmak asitler reaksiyona girecek bu da lekelerin hızlı çözümünü sağlayacak.

Gliserin

Gliserinde kahve lekelerini çıkarmada oldukça başarılı bir madde. Eczanelerde ve aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz gliserin neredeyse bütün lekelere karşı oldukça başarılı bir performans gösterir. Eğer evinizde yoksa bir tane edinmek oldukça mühim  ilk kullandığınızda daha önce kullanmadığınız için pişman olacaksınız

  • Temizliğe başlamadan önce bir pamuk hazır halde bulunsun
  • Lekenin alt kısmına geniş bir şekilde pamuğu yayın
  • Daha sonra bu lekenin üzerine gliserini sürün
  • 5 dakika bekleyin ve çamaşır makineye atıp yıkayın
  • Gliserini kullanarak kumaşa işlenmiş kahveyi pamuğa alıp temizlik işlemini kolaylaştırmış olacaksınız

Limonlu su

  • Limonun içerisinde bulunan asitler bu defa kahve lekesini çıkarmak için çalışacak
  • Her hangi bir lekeden kurtulmanın bir yolu da limonlu su
  • Açık renkte  bir halınızı, yahu bir kıyafetinizi ya da bir mobilyanızı bu yöntemle temizleyebilirsiniz
  • Bir bardağa bir adet limon sıkın. Sıktığınız limonun üzerine bir miktar su ekleyin
  • Elde ettiğiniz karışımı daha sonra kahve lekesinin üzerine koyun ve 10 dakika kadar bekleyin
  • Daha sonra halılar için ovma işlemi kıyafetler içinse makineye atma işlemini uygulayın
  • Bu işlem kıyafetlerinizi hassaslaştıracağı için hassas yıkama yapmak daha doğru olacaktır
  • Limonlu su ile çok fazla alanda temizlik yapabilirsiniz

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası Yaşam

Kan lekesi nasıl çıkar?

Vücudumuzun bir yeri kandığında ya da yaralandığımızda bu kesinlikle can yakan bir durum olmak ile birlikte küçük kanamaların kıyafetlere ya
Püf Noktası

Dişteki lekeler nasıl geçer? Dişleri bembeyaz yapan yöntemler

Dışarıdan bakıldığında vücudumuzun diğer kısımlarından daha farklı olan yapısı ve rengi le dikkat çeken dişlerimiz aynı zamanda anlattıklarımızı dinleyen insanların