Beslenme Sağlık

Dört adımda migren ağrılarına veda edin. Migren ağrılarına hangi besinler iyi gelir?

Migren ağrıları belkide tarihin her devrinde sıklıkla karşılaşılan ve hala etkisini sürdüren en şiddetli ağrılardır. Migren ağrılarının oluşmasında birden fazla sebep bulunmaktadır. Nitekim yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde migren ağrılarına yol açan birden fazla unsurun bulunduğu tespit edilmiştir. Bu şiddetli ağrılar zaman zaman vücudun farklı noktalarında kendilerini göstermektedirler. Pek çok insan bu ağrıların verdiği acıya tahammül bile edememektedir. İlk çare olarak ilaçlara ve kimyasal maddelere başvurulmaktadır. Ancak bu durum migren ağrılarını hafifletirken başka sorunların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Örneğin kullanılan ilaçlar, kimyasal maddeler ve buna benzer şeyler zamanla vücutta birikerek toksin maddelerin (zararlı maddeler) oluşmasını sağlamaktadır. Bu maddeler de zamanla pek çok hastalığa kapı araladığından vücudun direncini kırmaktadır.

Kullanılan ilaçlar ve kimyasal maddeler kısa süreli çözümler sunduğundan problemlerin tekrardan ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar. Üstelik eskisinden daha büyük bir şekilde problemlerle vücut karşı karşıya kalmaktadır. Pek çok uzmanın da belirttiği gibi ilaçlar her zaman ikinci planda durmalıdır. Çok acil müdahalelerde ilaç tedavisine başvurulabilir. Ancak her şeyde ilaç kullanmak sıkıntı yaratabilmektedir. Örneğin baş ağrısı meydana geldiğinde direk ilaçlara sarılmak yerine biraz temiz hava almayı, uzanmayı ve ya rahatlatıcı bitki çayları içmeyi denemek daha sağlıklı olacaktır. Bu ve buna benzer uygulamalarla vücutta meydana gelen problemi ilaçsız bir şekilde tedavi etmek mümkündür. Bu durum migren ağrıları için de geçerlidir. Migren ağrılarının dayanılmaz ağrılarını göz önüne getirerek hemen ilaç kullanmaktansa daha doğal yollarla bu problemi aşmak oldukça mümkündür.

Migren ağrıları nasıl oluşur?

Migren ağrıları kan damarlarının genişlemesi sonucunda damarları saran sinirlerden kaynaklanmaktadır. Pek çok farklı noktada oluşan bu ağrılar bazen çok hafif bazense çok şiddetli geçmektedir. Bu ağrıların nasıl oluştuğu araştırıldığında pek çok sebebinin olduğu belirtilmiştir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde migren ağrılarının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Migren ağrılarının başlıca nedenleri;

  • Hava değişimi
  • Uykusuzluk
  • Tüketilen gıdalar
  • Aç kalmak
  • Öğün atlamak (özellikle kahvaltı)
  • Yoğun stres ve kaygı
  • Çok fazla ışığa maruz kalmak
  • Aşırı müzikli ve gürültülü bir ortamda uzun saatler durmak

Migren ağrılarının oluşmasını bu ve buna benzer pek çok etmen tetiklemektedir. Günümüzde insanların çok büyük bir kısmı yemek yeme alışkanlığını tamamen değiştirmiş durumdadır. Özellikle öğün atlama artık bir alışkanlık haline dönüşmüş gibidir. Gelişen dünyanın en büyük dezavantajlarından biriside belkide yemek kültürünün yavaş yavaş yozlaşarak yok olmasıdır. İnsanlar artık günün herhangi bir saatinde istedikleri yemekleri istedikleri kadar tüketebilmektedirler. Üstelik bu yemeklerde çok sağlıklı olan yemekler değildir. Genellikle fast food tarzı aşırı kızarmış ve yağlı yemeklerdir. Bu yemekler zamanla pek çok sağlıksal probleme yol açmaktadır. Bunun yanında migren ağrılarının da oluşmasına da kapı aralamaktadır. Yemek kültürünün bozulmaya yüz tutmasında sosyal medyanın çok büyük bir payı bulunmaktadır. İnsanlar gördükleri reklamlar yüzünden sürekli tüketme eğiliminde olduklarından migren ağrılarının oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar.

Migren ağrılarının oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerden biriside hiç kuşkusuz uykusuzluktur. Uykusuzluk sadece migren ağrılarını değil pek çok sağlıksal problemin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Vücudun zamanla direnci kırıldığından hem hastalıkların bulaşma ihtimali artmakta hem de çok şiddetli migren ağrıları meydana gelmektedir. Uykusuz kalmak insanları hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak yıpratan bir durum olduğundan baş ağrıları, migren kaçınılmaz olmaktadır. Yapılan araştırmalarda da gözlemlenen durum tamda budur. İnsanların uykusuz kalması günün tamamına sirayet ettiğinden çok şiddetli migren ağrılarına sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra düzensiz beslenme, öğün atlama, çok gürültülü ortamlarda uzun saatler geçirme gibi pek çok etmen migren ağrılarına kapı aralayan unsurlardır.

Migren ağrılarına çok iyi gelen besinler nelerdir?

Migren ağrıları sonucunda insanların çok büyük bir kısmı ilk olarak ilaç tedavisine başvurmaktadır. Ancak bu durum sanıldığı kadar iyi bir şey değildir. Çünkü migren ağrılarınız azalırken vücutta başka bir problemin oluşmasına zemin hazırlanmaktadır. Özellikle çeşitli ilaçları her durumda kullanmak, aşırı tüketmek zamanla vücutta pek çok toksin maddenin (zararlı maddeler) birikmesine yol açmaktadır. Bu da hiç istenmeyen bir sürü hastalığa neden olmaktadır. Her durumda ilaçlara atlamak yerine daha doğal yollarla problemleri ilaçsız yok etmenin yollarını bulmak lazım. Nitekim yapılan araştırmalarda aşırı ilaç kullanımının da pek çok hastalığa neden olduğu tespit edilmiştir. Peki, hangi besinleri tüketerek migren ağrılarına son verebiliriz? İşte detaylar…

Biber
Biber

Acı biber ile migren ağrılarına son vermek;

Acı biber denilince pek çok insan kendisini geri çekmektedir. Acı biberin çok faydalı olduğunu insanların büyük bir kısmı bilmemektedir. Çoğu insana göre acı biber faydalı bir besin bile değildir. Ancak bu durum tamamen yanlıştır. Acı biberin sayısız faydası olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla sabittir. Özellikle migren ağrılarına da çok iyi gelmesi acı biberin aslında çok faydalı olduğunun en büyük kanıtlarından birisidir. Acı biber beynin trigeminal sinirini uyuşturan nörotransmitteri engellemektedir. Bu sayede migren ağrılarının da ortaya çıkmasını önlemektedir.

Meyveler
Meyveler

Meyveler ile migren ağrılarına son vermek;

Doğada binlerce meyve bulunmaktadır. Bu meyvelerin her birisi kendine özgü özellikleriyle insan sağlığına çok büyük faydalar sağlamaktadırlar. Her bir meyvenin görevi, işlevi ve faydası diğerinden farklı olsa da pek çok ortak konularda aynı etkiyi yaratmaktadırlar. Örneğin migren ağrılarına hemen hemen pek çok meyve iyi gelmektedir. Özellikle su oranı yüksek olan meyvelerin tercih edilmesi daha doğru ve daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede migren ağrılarından ilaç kullanmadan kurtulmuş olacağız. Üstelik hiçbir yan etkisi ve zararı da bulunmayan meyveler vücudun ihtiyaç duyduğu vitamini ve mineralleri de karşılamaktadırlar.

Balık ızgara
Balık ızgara

Balık tüketerek migren ağrılarına son vermek;

Balık tüketmek insan sağlığı açısından çok fazla önem arz etmektedir. Özellikle beyin gelişimi ve sağlığı için balıkların çok ayrı bir yeri bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri açısından çok zengin olan balıklar migren ağrılarına da çok iyi gelmektedirler. Nitekim yapılan pek çok bilimsel çalışma neticesinde bu durum tespit edilmiştir. Balıklar, migren ağrılarına çok iyi gelen riboflavin (B2) dâhil olmak üzere B vitaminleri içerirler. Bu da migren ağrılarının son bulması anlamına gelmektedir. Balık tüketimi insan sağlığı saçısından çok önemli olduğundan haftada en az 1 kere tüketilmesi pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir.

Fındık
Fındık

Fındık ile migren ağrılarına son vermek;

Fındık magnezyum açısından çok zengin bir besindir. Bu da kan damarlarının gevşemesini sağladığından pek çok baş ağrısına iyi gelmektedir. Fındık, migren ağrılarının kontrol edilmesini sağlayan E vitamini açısından da oldukça zengin bir üründür. Baş ağrısı çok fazla olanların bir avuç içi kadar fındık tüketmeleri baş ağrılarına son vermektedir. Bu yöntem özellikle migren ağrıları baş gösterdiğinde kullanıldığında çok büyük etkilere sahip olacaktır.

Migrenin tedavisi var mıdır?

Migren rahatsızlığının kesin ve net bir tedavisi bulunmamaktadır. Yani kullanılan ilaçlar aslında migrene değil, migreni tetikleyen diğer etmenlere etki ettiğinden migren ağrıları da geçiştirilmektedir. Migrenden kurtulmanın iki yolu bulunmaktadır. İlki ilaç kullanmaktır. Ancak ilaç kullanmayı (eğer çok şiddetli değilse) pek tasnif etmiyoruz. İkinci yol ise ilaç dışı tedavilerdir. Bunu da meyvelerden, yemişlerden ve doğada bulunan ürünlerden yapmaktayız. İkinci yol tamamen doğal, sağlıklı ve pratik olduğundan genellikle ikinci yol tercih edilmektedir.

NOT: Makalemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık sorunlarınızla ilgili mutlaka hekiminize başvurunuz.

0 Yorum

  1. Avatar

    özlem

    Kasım 24, 2022

    Migreni olanlar, sürekli alkali su için, şiddetin azaldığını ve ağrı sürecin uzadığını göreceksiniz.

  2. Avatar

    jale

    Kasım 24, 2022

    Kesinlikle magnezyum

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal