Ekonomi

Apple hissesi nasıl alınır?

Apple, 1 Nisan 1976 tarihinde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulmuş bir teknoloji şirketidir. Son yıllarda ismini daha çok duysak da aslında yıllardır var olan bir kuruluştur. Piyasa değeri yaklaşık 3 trilyon doları geçmiştir. Yaklaşık olarak da 154 bin çalışanı bulunmaktadır.

Türkiye Borsasının insanlara çok güven vermemesi sebebiyle ve paralarını TL de tutarak enflasyona karşı ezilmemek için son yıllarda Türkiye Borsasından ABD Borsalarına bir geçiş söz konusudur.

ABD borsalarına yatırım yapmanın avantajları

  • Paranız Türk Lirasında değil dolarda olduğu için enflasyona karşı ezilmiyorsunuz.
  • ABD borsalarında genellikle temettü (kar payı)dağıtma alışkanlığı olduğu için temettü gelirlerinden faydanalayorsunuz.
  • ABD gelişmiş bir ülke olduğu için hisseler daha istikrarlı

Apple hissesinin geçmişi

2022 Mart ayında değeri 159 dolar olan hisse son bir yıl içinde yatırımcısına %36, son 5 yıl içindeyse %355 oranında getiri sağlamıştır. Ayıca yıllardır hissedarlarına temettü ödemesi yapmaktadır. Mesela son bir içinde 4 kere ödeme yapmıştır. Hisse başına geçen sene toplamda 3 dolara yakın ödeme yapmıştır. Dolayısıyla uzun vadeli baktığımızda çok mantıklı bir yatırım olarak gözükmektedir. Hem paranız dolarda kalacak hem de aldığınız hissenin fiyatı değer kazanacaktır. Şu anda 24 Kasım Perşembe fiyatı 151,07 dolardır.

Hisse senedi
Hisse senedi

Apple hissesi almanın aşamaları

ABD borsasından Apple hissesi almak zor bir işlem değildir. Ancak planlı ve programlı gitmek gerekir.

  • Önce bir aracı kurum bulunur.
  • Aracı kurumda hesap açılır.
  • Aracı kurumun masraf, komisyon bilgileri öğrenilir.
  • Aracı kuruma para gönderilir.
  • Ve hisse satın alınır.

Seyredin: Yurt Dışı Hisse Senedi (Apple) Nasıl Alınır? / ABD Borsası ve Midas

Apple hissesi almanın yolları

Apple hissesi almanın yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı bir çok yolu bulunmaktadır.

Bunlardan en önemlileri:

Midas: Yerli bir kuruluş Midas yeni kurulduğu için daha güveni tam olarak tesis etmemiş olsa da fazla da bir alternatif olmaması sebebiyle tercih edilir. Öncelikle hesap açılışı çok kolaydır. Mobil uygulamasını indirip üye kaydı oluşturulur. Kaydınız onaylandıktan sonra kurye vasıtasıyla sözleşmeniz adresinize getirilir. Siz imzaladıktan sonra hesabınızdan işlem yapılabilirsiniz. 

Türkiye’deki tüm bankalardan para gönderebilirsiniz. Minimum limitleri 1 dolardır. Hatta firma yeni kurulduğu için yaptıkları kampanyaya göre ilk işlemlerden komisyon alınmamaktadır. Zaten bu kampanyasıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir. Çünkü diğer aracı kurumlarda komisyon oranları fazlasıyla yüksektir. 

Midas’da ayrıca şirketlere ait birçok bilgi de bulunur. Geçmiş yıl değerleri, temettü tutarları, hisse ile ilgili son haberler ve daha fazlası uygulamada yer alır. Ayrıca Midas geçtiğimiz günlerde yurtdışında bulunan girişimlerden 11 milyon dolarlık yatırım aldı. Firmanın kaynak bulması bir yana böyle bir yatırım desteğinden sonra Midasa olan güven de arttı.

İş Bankası: İş Bankası da yıllardır ABD borsalarından işlem yapılabilen bir aracı kurumdur. Hesabınızı şubeye giderek hızlıca açıp hemen işlem yapmaya başlayabilirsiniz ancak bankanın komisyon oranları yüksektir. İşlem başına 8 dolardır. Doların 18 TL olduğunu düşünürsek işlem başı 140 TL yapar.

Interactive Brokers: Yurtdışı aracılık yapan en köklü firmalardan biridir. 1970 lerden beri aracılık yaparak ABD borsasında işlem yapılmasını sağlar. Ayrıca Türkçe eğitim videosu vardır. İnternette hesap açıp hemen işlemlere başlanabilir. Minimum işlem tutarı 1 dolardır.

Bu ve bunlar gibi birçok aracı kurum bulunur. Ancak önemli olan masraf ve komisyon oranları kadar aracı firmanın güvenilirliğidir. Sonuçta uzun vadeli bir yatırım yapılacak ve 2-3 sene sonra aracı kurum batarsa veya kaçarsa gibi sorular da düşünülür. dolayısıyla kurumsal bir firmayı aracı olarak seçmek daha mantıklıdır. Hem bir problemle karşılaşıldığında karşınızda yetkili bulmak daha kolaydır. Hem de güven problemini olmayacağı için kafanızı yastığınıza rahat koyarsınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok