Beslenme

Boy uzatan besinler – Gelişim çağında hangi gıdalar tüketilmeli?

Gelişim çağındaki her genç için boy uzaması önemli bir gelişme sürecidir. Boy uzamasının yüzde 70’lerde genetik faktörü olsa da yediğimiz ve içtiğimiz besinlerde oldukça önemli ve boy uzaması sürecinde diğer faktörler arasında yardımcı öğe diyebiliriz. Uzmanlar uyarıyor. Bu besinleri gelişim çağında olan herkes tüketmeli ve asla ihmal etmemeli. Bu öğünler gelişim evresinde ihtiyacımız olan boya ulaşmamızı sağlar.

Yumurta

Kahvaltıda hiç ihmal etmemiz gereken, protein açısından oldukça yararlı, içerisinde D vitamini olan yumurta, boy uzama sürecinde bizim en çok ihtiyaç duyacağımız ve bize büyük oranda yardım edecek bir besindir. Kahvaltıda günde bir tane tüketmek, kemiklerimizdeki protein ihtiyacını karşılayacaktır. Eğer yumurta çocuğumuz yumurta yemiyorsa yumurtayı krep gibi alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri

Kalsiyum açısından besin değeri yüksek olan süt ve süt ürünleri kullanmakta boyumuzu uzatacak başka yiyeceklerdir. Uzmanların gelişim çağındaki her bireyin mutlaka günde iki bardak süt ve gün içerisinde süt ürünleri kullanmak gerektiğini söylüyor. Sütte bulunan kalsiyum miktarı kemiklerin gelişiminde büyük katkısı olan süt ve süt ürünlerini bu süreçte kullanmak oldukça önemli.

Kakao

Kakao, içerisinde bulunan çinko sayesinde boy uzamasında bize yardımcı besin kaynaklarından biri. Ozaman çikolatanın boy uzamasına yardımcı olduğunu düşünebilirsiniz ancak durum pek öyle değil saf kakaonun içerisindeki çinko miktarı daha fazla, diğerleri şekerle karıştığı için kakao yararını kaybedebiliyor. O yüzden kakaoyu evde kendi yapacağınız çeşitli karışımlar yapmak daha yararlı olacaktır. Mümkün oldukça şekeri çok az kullanmaya özen gösterelim.

Balık
Balık

Balık

Tabiki gelişme sürecinde  bizim için önemli bir besin olan balığı unutmamalıyız. İçerisinde bulunan omega 3 sayesinde boy uzamasında neredeyse bütün ihtiyacı karşıladığını söyleyebiliriz. Uzmanlar özellikle palamut balığında bulunan siyah etin özellikle boy uzattığını söylüyor. Boy uzama sürecinden her balıktan yararlanabiliriz. Fakat palamut tüketmek daha iyi etki edebilir.  Balığı hiç ihmal etmeden her hafta yemek boy uzama sürecinde size eşsiz bir yardımcı olacak

Melisa çayı

Rahatlatıcı özelliği de olan melisa çayının soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak bir bitki çayı. Melisa çayı gelişme çağında boyumuzun uzamasını hızlandıracak bir performans gösterir. Bunun için çayı şekerli içmek yerine içerisine pekmez ya da bal koymak daha etkili olmasını sağlayacaktır. Melisa çayı kan dolaşımımızı hızlandıracağı için gelişme sürecinde oldukça faydalı olacaktır.

Kuruyemiş
Kuruyemiş

Kuruyemiş

Kuruyemiş boy uzama evresinde bizim için oldukça severek tüketebileceğimiz bir besin. İçerisinde bulunan çinko sayesinde boy uzatmada yardımcı yan öğe besin olarak alabiliriz. En çok kaju, Antep fıstığı, kabak çekirdeği çinko bakımından en yüksek besin değerine sahip kuruyemişler arasında ancak fazla tüketmemekte fayda var. Zira fazlası kilo yapabilir.

Havuç

Havucu göz hastalıkları açısından etkili bir besin olduğu için tüketiriz. Gelişme sürecinde bize ne gibi desteği olacağını düşünürüz. Havucun içerisinde A ve C vitamini bakımından  oldukça yararlı bir besin. A vitamini kemiklerde etki gösterirken, C vitamini ise kıkırdak dokusu açısından katkı sağlayacak.

Süt ve keçi boyunuzu sütü

Bu karışımda boy uzatma sürecinde yeni bir karışım. Keçi boynuzu C vitamini, demir, b6 vitamini ve manganez açısından zengin bir besin, Manganez ise özellikle kemik gelişimi açısından zengin bir bileşen. Demir ise kanda oksijen üreten kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin üretimi için kullanılır. Bu  iki karışım bu yüzden boy uzatma sürecinde bize oldukça yarar sağlayacaktır. Hem kan hücrelerini hem de kemik gelişimi bakımından bize en büyük desteği verecek bir besindir. Bunun için bir su bardağı sütün içerisine bir tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu koymak yeterli.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler hangileri?

Uzmanlar, migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler adlı bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışma sonrasında migreni tetikleyen besinlerin neler oldukları
Beslenme Yaşam

Frenk üzümünün mucizevi faydaları. Frenk üzümü ne işe yarar?

Sağlıklı beslenmek ve uzun yaşamak insanoğlunun binlerce yıldır aradığı iki sordur. Aslında bu iki sorunun cevabı bulunmaktadır. Üstelik çok zor