Ekonomi Püf Noktası

Doğalgaz faturalarınız artık çok kabarık gelmeyecek. Doğalgazda tasarruf nasıl yapılır?

Kış aylarının en çok konuşulan konusu hiç kuşkusuz doğalgazdır. Özellikle kış aylarında çok fazla gündeme gelmesi ve konuşulmasının tek bir sebebi vardır o da ısınma problemidir. Isınmak için yakılan doğalgaz belli zamanlarda aldığı üst üste zamlarla pek çok insanın üşümesine neden olmaktadır. İş kazaları sonucunda patlayan doğalgaz boruları, zamlar, arızalar ve daha pek çok nedenden dolayı pek çok insan bu konudan mustarip durumdadır. Özellikle 2022 yılında yaşanan enerji krizinde dünyanın pek çok farklı noktasından milyonlarca isyan bu konuyla alakalı eylemler bile yapmıştır. Doğalgaz akışının kesintiye uğraması ve var olan doğalgazın da çok uçuk fiyatlara satılması milyonlarca insanı çok zor duruma düşürmüştür. Bu durum özellikle alt kesimde yaşayan insanların hayatlarını epey bir zorlamıştır. Çünkü artan kiralar, hayat pahalılığı vs. derken doğalgaz sıkıntısının da ortaya çıkmasıyla pek çok insan kara kara ne yapması gerektiğini düşünmektedir. Çok eski zamanlarda doğalgaz olmadığından insanlar ısınma ihtiyaçlarını genellikle soba yakarak karşılamaktaydılar. Ancak günümüzde sobalardan eser kalmamıştır. Hala soba kullanan evler olsa da çok azınlıktadır. Gelişen dünya sürekli değişimlere maruz olduğundan her alanda yeniliklere gidilmiştir. Bu yeniliklerden biriside ısınma konusunda doğalgazın kullanılmaya başlamasıdır. Doğalgaz sadece ısınmada işimize yarayan bir yakıt değildir. Aynı zamanda yemekleri yaparken, suları ısıtırken, arabaları ve toplu taşımaları kullanırken hep doğalgaza ihtiyaç duymaktayız. Aslında birden fazla alanda kullanılan doğalgaz en çok kışın insanların kafasını düşündürmektedir. Çünkü en temel ihtiyaçların başında gelen ısınmada çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Doğalgaz nedir?

Doğalgaz kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Yer kabuğunun içerisinde bulunan fosillerden meydana gelmektedir. Yakıt olarak çok fazla kullanılan doğalgaz bir petrol türevidir. Çok büyük bir kısmı (%95) metan gazından oluşmaktadır. Doğalgazın en büyük dezavantajı kokusuz olmasıdır. Bu durum pek çok ölüme neden olduğundan fark edilmesi amacıyla özel kokulandırılır. Isınma başta olmak üzere enerji üretiminde, araba yakıtlarında ve daha pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılmaktadır.

Doğalgaz fatura
Doğalgaz fatura

Doğalgazından tasarruf etmek için yapılması gerekenler nelerdir?

Doğalgaz özellikle kış aylarında adından çok söz ettiren bir yakıt türüdür. Pek çok farklı yakıt türü olmasına rağmen doğalgaz başta ısınma olmak üzere pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Diğer yakıtlardan pek çok noktada ayrılan doğalgaz son zamanlarda artan enerji krizlerinden çok fazla etkilenmiştir. Özellikle günümüzde artan problemlerin temelinde enerji krizi yatmaktadır. Bu konuyla ilgili zamanında savaşlar bile yapılmıştır. Enerji her şeyden daha önce geldiği için çok büyük bir önem arz etmektedir.

Son dönemlerde üst üste gelen doğalgaz zamları pek çok insanı maddi olarak zora sokmuştur. Özellikle asgari ücretle geçinmekte olan alt kesim bu durumdan en çok etkilenenler olmuştur. İçinde bulunduğumuz zamanda enerji çok fazla önemli olduğundan pek çok devlet doğalgaz başta olmak üzere bir sürü petrol yakıtlar depolamaktadır. Ancak bu durum doğalgaz için hiçte kolay değildir. Çünkü başta ısınma olmak üzere neredeyse her alanda kullanıldığından depolanması pekte mümkün görünmemektedir. Bulunduğumuz dönemde de gaz üreticileri her geçen gün daha da artmaktadır. Bu fiyat artışının elbette birden fazla sebebi bulunmaktadır. Ancak en büyük sebebi günümüzde yaşanan enerji krizleridir. Dünya son yarım asırda çok ciddi bir şekilde enerji krizleriyle boğuşmaktadır. Alınan pek çok önleme rağmen maalesef ki pek başarılı olunmamıştır.

Yaşanan bu durumlar pek çok insanın sıkıntıya düşmesini ve kara kara düşünmesini sağlamıştır. Pek çok insan orta kesim ve alt kesimde yer aldığı için çok büyük maddi bedeller ödemek zorunda kalmaktadır. Yaşanan bunca olumsuzluk yetmezmiş gibi hayat pahalılığı başta olmak üzere pek çok alanda da sıkıntılar yaşanınca insanların büyük bit kısmı kendince önlemler almaya kalkmaktadır. Bu kötü gidişattan en az hasarla sıyrılmak düşünüldüğü gibi çokta zor bir şey değildir. Alınacak bazı önlemlerle doğalgazdan tasarruf ederek daha ekonomik ve hesaplı faturalar ödeyebiliriz. Peki, doğalgazdan tasarruf sağlamak için ne gibi tedbirler alınabilir? İşte detaylar…

Pencere ve kapı korumaları kullanmak;

Evimi ne kadar sıcak olursa olsun maalesef ki en ufak bir yerden bile hava girişinin olması tüm ısının kaybolmasına neden olabilmektedir. Onun için mutlaka pencerelere ve kapılara korumalar taktırmak gerekmektedir. Isıyı evin içerisinde uzun süreler tutabilmek için kapı kenarlarını ve cam kenarlarını sünger ya da fitil ile kapatabiliriz. Bu sayede hava akışını kesmiş oluruz. Bu da evin daha sıcak olmasını sağlamaktadır. Ayrıca pencerelerde çift cam kullanmakta ısı kaybını önlediğinden evin çok fazla soğuk olmasını önlemektedir.

Bina yalıtımı yaptırmak;

Doğalgazdan tasarruf yapmada başvurulması gereken ilk yol binanın yalıtımıdır. Bina yalıtımlı değilse çok fazla doğalgazda yakılsa bina aniden soğuyabilir. Onun için mutlaka binaların yalıtımlı inşa edilmesi gerekmektedir. Yalıtımsız inşa edilen binalarda sonradan yalıtımlı binalara dönüşebildiğinden mutlaka yalıtım yapılmalıdır. Çünkü yalıtımlı binalar çok çabuk ısınmakta ve fazla doğalgaz yakılmasına ihtiyaç duymamaktadır. Binalar sürekli sıcak kaldığından doğalgazın çok az açılması bile binayı uzun süre sıcak tutabilmektedir. Yalıtımsız evlerde maalesef ki doğalgaz faturaları çok kabarık gelmektedir. Çünkü kolay kolay ısınamadığından çok fazla masraflı bir iştir. Onun için mutlaka geç olmada bina yalıtımı yaptırılması gerekmektedir.

Termostat kullanmak;

Kombiyi gündüzleri açıp geceleri kapatan bir sürü insan bulunmaktadır. İnsanların çok büyük bir kısmı böyle yaparak tasarruf yaptıklarını düşünmektedirler. Ancak bu durum hiç te sanıldığı gibi değildir. Çünkü doğalgazı sürekli açıp kapatmak çok fazla enerjinin yani doğalgazın tüketilmesine neden olduğundan hiç ekonomik bir yöntem değildir. Açıp kapatmak yerine termostat kullanarak ısıyı sabitleyebiliriz. Bu sayede daha az doğalgaz kullanmış oluruz.

Perde
Perde

Geceleri perdeleri kapatmak;

Perdelerle ısının ne alakası var diye soran pek çok insan bulunmaktadır. Evet, kulağa ilk başta çok anlamsız ve tuhaf gelse de aslında perdeleri kapatarak ta doğalgazdan tasarruf sağlayabiliriz. Güneş battıktan sonra perdeleri kapatmak içerdeki ısının sürekli olarak aynı yerde muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Bu da aslında doğalgazdan tasarruf etmemizi sağlamaktadır. İnsanların çok büyük bir kısmı perdenin sadece güneşin ışınlarını örttüğünü düşünmektedir. Ancak perdeler ısının muhafaza edilmesi ve tutulması bakımından da oldukça aktif olarak kullanılmaktadırlar.

Çatı
Çatı

Çatı izolasyonunu yaptırmak;

Çatı bir evin olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Evin içini dışarıdan gelebilecek pek çok tehlikeye karşı korumaktadır. Ancak çatılar sadece evi dış tehlikelere karşı korumamaktalar. Aynı zamanda ısının da sürekli olarak evde durmasını sağlamaktadırlar. Yapılan pek çok araştırmaya göre çatı izolasyonu olmayan evlerin çok fazla doğalgaz tükettikleri ortaya çıkmıştır. Çatı izolasyonu yetersiz ise ısı kaybınız yaklaşık %20 civarında olacaktır. Bu oran çok fazla olduğundan ekstra bir maddi külfet gerektirmektedir. Bu d çok fazla para kaybına ve enerji kaybına neden olmaktadır. Onun için mutlaka çatı izolasyonu yaptırılmalıdır. Bu ve buna benzer pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerle doğalgazdan tasarruf edebilir ve daha az doğalgaz faturası ödeyebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek