Sağlık

Sağlıklı kalmak için neler yapılmalıdır? Sağlıklı yaşamak için uygulanacak bazı adımlar

İnsanlar her geçen gün daha da sağlığından olmaktadır. Maalesef ki bu durum çoğu insanda görülen büyük bir problemdir. Özellikle gelişen ve küreselleşen dünyada her şey değişime uğramaktadır. Değişime uğrayan en büyük alan ise hiç kuşkusuz yemek kültürüdür. Eskiden insanlar daha sağlıklı ve düzgün bezlenirken bu durum maalesef ki günümüzde değişmeye yüz tutmuş durumdadır. Çok az bir insan sağlığını düşünmektedir. Geriye kalan büyük çoğunluk medyanın da reklamlarda çıkardığı zararlı yemekleri yemektedir. Özellikle fast food adı verilen aşırı kızarmış ve aşırı yağlı yemekler insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmektedir. Ayrıca pek çok hastalığa da davetiye çıkaran bu yemekler insanlar ölüme kadar götürebilmektedir. Nitekim geçtiğimiz son yıllarda dijital araçların da hayatımızın her alanına girmesiyle beraber insanların çok büyük bir kısmı yemek alışkanlıklarını tamamen değiştirmişlerdir. Bu durum beraberinde pek çok sorunu getirmektedir. Özellikle sağlıklı yaşama ve hastalıklardan korunma konusunda insanların çok büyük bir kısmı tabiri caizse sınıfta kalmaktadır. Çünkü tükettikleri zararlı besinler sadece sağlıksal olarak onları etkilememektedir. Psikolojik olarak ta insanların daha agresif, sinirli, stresli ve aşırı kaygılı olmalarını sağlamaktadır. Bunun yanında uyku problemleri de görüldüğünden insanların daha az verimli olmasına neden olmaktadır.

İnsan sağlığına hiçte iyi gelmeyen bu yemeklerin en büyük zararları obeziteyi arttırıyor olmalarıdır. Günümüzde yapılan istatistiksel araştırmalara göre son yılların en çok obezite rakamları bulunduğumuz zamanlarda kaydedilmiştir. Bu durumun pek çok sebebi vardır. Ancak en büyük sebep yemek yeme alışkanlığının değişmiş olmasıdır. İnsanlar istedikleri zaman yemek yediklerinden pek çok problemle karşılaşmaktadırlar. İnsanlar bu problemlerden kurtulmak adına pek çok ilaçlar kullanmaktadır. Ancak uzun süreli ilaçların kullanılması da pek çok probleme neden olmaktadır. Özellikle vücutta toksin maddelerin (zararlı maddeler) birikmesine bile yol açabilmektedir. Bunun yerine daha sağlıklı ve doğal yollar kullanılabilir. Peki, ne gibi yollar kullanılarak sağlığımızı koruyabiliriz? İşte detaylar…

Sağlıklı kalmak için uygulanacak adımlar nelerdir?

Sebze ve meyve tüketimi;

Doğada bulunan binlerce sebze ve meyve bulunmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde bu sebze ve meyvelerin çok büyük bir kısmı insan sağlığına çok fazla faydası dokunan ürünlerdir. Özellikle soğuk geçen kış aylarında vücudun direncini korumak için ve aynı zamanda hastalıklara karşı vücudun kendini savunması için mutlaka bol bol sebze ve meyve tüketilmesi gerekmektedir. Örneğin kış aylarında mandalina, greyfurt ve portakal gibi vitamin bakımından çok zengin olan meyveler aktif bir şekilde tüketilebilir. Yine bunun yanında sebzeler salata olarak servis edilerek tüketilebilir. Hem sebzeler hem de meyveler vücudumuz için gerekli olan temel besinleri içerdiklerinden çok fazla önem arz etmektedirler. Vücudun ihtiyacı olan mineralleri ve vitaminleri sebze ve meyvelerle karşılayabiliriz. Bu sayede vücudun hastalıklara karşı daha az yakalanmasını sağlamış oluruz.

Aşırı kızarmış ve aşırı yağlı yemeklerden uzak durmak;

Günümüzde maalesef ki popülerliği gittikçe artan bu zararlı yemekler (fast food) herkesin beğenisini toplamış durumdadır. Pek çok insan bu zararlı yemekleri daha pratik, hızlı ve ekonomik bulduğundan hiç tereddüt etmeden kullanmaktadır. Ancak bu yemekler aşırı kızardığından ve aşırı yağla pişirildiğinden pek çok probleme kapı aralamaktadırlar. İstenmeyen bir sürü hastalığın meydana gelmesini sağlayan bu yemekler organların işlevlerini yerine getirmelerinde bile sıkıntı yaratabilmektedirler. Özellikle son yıllarda artan kalp krizleri, damar tıkanıklıkları ve buna benzer pek çok hastalığın temel nedeni bu zararlı olan yemeklerdir. Sağlığımızı korumamız için bu yemekler yerine daha sağlıklı olan yemekleri tercih etmeliyiz. Örneğin aşırı kızarmış yemekler yerine haşlanmış yemekleri tercih edebiliriz. Böylelikle de vücudumuzu pek çok probleme karşı korumuş oluruz. Bu durumun pek çok olumsuz örneklerini her geçen gün görmekteyiz. Bu yemekler insan sağlığına çok ciddi hasarlar verdiğinden cilt sağlığına ve saç sağlığına da çok fazla etki etmektedir. Saçların daha erken yaşlarda dökülmelerine sebebiyet vermektedir. Ayrıca saç derisinin tahriş olmasını, saçların doğal renginin kaybolmasını ve en sonunda da tamamen dökülmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda cilt sağlığına da çok büyük sıkıntılar yaşatan bu yemekler ciltte pek çok sivilcenin ve yaranın oluşmasını sağlamaktadır. Egzama gibi hiç istenmeyen cilt hastalıklarına da kapı aralamaktadır. Sağlığımızı korumamız için özellikle bu yemeklerden mutlaka uzak durmamız gerekmektedir. Düzenli ve sağlıklı yemekleri tercih etmeliyiz.

Sağlıklı gıdalar
Sağlıklı gıdalar

Dengeli beslenme;

Dengeli beslenme sağlıklı yaşamanın en kilit noktasıdır. Sürekli yemek yiyerek vücudun haddinden fazla çalışmasına ve yorulmasına neden olduğumuzdan pek çok problemle karşılaşmaktayız. Ani acıkmalar, öğün atlamalar ve buna benzer pek çok problem insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmektedir. Zamanla direnci kırılan vücudun hastalıklarla mücadele edecek gücü kalmayacağından hastalanma ihtimalide artabilmektedir. Onun için düzeni ve sağlıklı beslenmeye özen göstermemiz gerekmektedir. Beslenme alışkanlığı kazanırken asla tek bir tip yemeğe odaklanmamamız gerekmektedir. Çünkü vücudumuz birden fazla minerale ve vitamine ihtiyaç duymaktadır. Sürekli karbonhidrat ve ya sürekli protein tüketmek belli bir süreden sonra vücutta pek çok değişikliğin yaşanmasına neden olmaktadır. Onun için tüketilen besinlerin miktarına, zamanına ve çeşidine mutlaka dikkat edilmelidir.

Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak;

Günümüzde sigaraya, alkole ve uyuşturucu maddelere ulaşmak ve bu zararlı maddeleri kullanmak oldukça kolay hale gelmiştir. Özellikle sigara ve alkol artık her adım başı marketlerde bulunduğundan genç yaşlı herkesin rahatlıkla erişebileceği yerlerde satılmaktadırlar. Bu maddeler insan sağlığına çok ciddi sağlıksal sorunlar yaşatmaktadır. Sigara dumanı zamanla akciğerlerin iflas etmesine neden olmaktadır. Son zamanlarda artan akciğer hastalıklarının ve akciğer kanserinin en büyük nedeni hiç kuşkusuz sigara dumanından kaynaklanmaktadır. Bu zararlı madde zamanla vücutta birden fazla toksin maddenin (zararlı maddeler) birikmesine neden olmaktadır. Bu toksin yani zararlı maddeler zamanla vücutta pek çok hastalığın meydana gelmesine neden olduklarından insan sağlığını tehdit etmektedirler. Ayrıca sigara ağız ve diş sağlığına da çok ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Dişlerin sararmasını ve doğal rengini kaybetmelerini sağlamaktadır. Bunun yanında diş çürüklerinin oluşmasını ve ağız kokusunun oluşmasını sağlamaktadır. Her iki durum da ağız sağlığını sıkıntıya düşürdüğünden yemek yerken ve konuşurken pek çok istenmeyen duruma neden olabilmektedir.

Sigara cilt sağlığına da çok fazla zarar vermektedir. Cildin erken yaşlanmasını hızlandırmaktadır. Aynı zamanda kırışıklıkların artmasını ve cildin solmasını, kurumasını sağlamaktadır. Sigaranın yanı sıra alkol ve uyuşturucu maddeler de insan sağlığına çok fazla zarar vermektedirler. Alkol ve uyuşturucu maddeler vücutta birden fazla toksin maddenin birikmesine yol açtıklarından vücudun hastalık kapma ihtimalini arttırmaktadırlar. Aynı zamanda beyin gelişimine de çok ciddi şekilde zarar verdiklerinden telafisi olmayan sorunlara da yol açabilmektedirler. Sağlıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkileyen alkol ve uyuşturucu maddeler odaklanmayı zorlaştırmakta, doğru karar vermeyi engellemekte ve unutmaları attırmaktadırlar. Özellikle Alzheimer hastalığının oluşmasında alkol ve uyuşturucu maddelerinin etkisi oldukça büyüktür.

Vücut sağlığını korumak için nelerin tüketilmesi gerektiğini, nelerin ise tüketilmemesi gerektiğini bireylerin çok iyi araştırması gerekmektedir. Aksi durumlarda vücudun direnci düştüğünde hastalanmak oldukça kolay bir durum haline gelmektedir. Sağlıklı kalabilmek için dengeyi bulmamız şarttır. Hiçbir şeyi aşırı derecede tüketmemeli ve sağlıklı olan besinleri tüketmeliyiz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Bebek aşı takvimi. Hangi aşı ne zaman yapılmalıdır?

Günümüzde en önemli tartışma konularından bir tanesi aşıdır. Aşı ile ilgili uzun bir zamandır süre gelen spekülasyonlar sonrasında ebeveynler büyük
Sağlık

Gözde lensle uyumanın zararları nelerdir? Gözde lens ile uyumamaya dikkat edin

Gözlerinde herhangi bir soru olan bireyler doktorlara giderek randevu alabiliyor ve de görme problemlerinin karşısında kendilerine yardımcı olacak şekilde gözlük