Beslenme

Kış aylarının en faydalı sebzelerinden birisi olan turpun faydaları. Turpun zararları var mıdır?

Kış ayları gelince insanların çok büyük bir kısmı sağlıklı beslenmeye ve hastalıklardan korunmaya çalışmaktadır. Pek çok insan kış aylarında sebzelere yönelmektedir. Özellikle kış sebzeleri olarak bilinen turp gibi sebzeler çok fazla tüketilmektedir. Üstelik bu sebzeler oldukça faydalı ve şifa deposu konumundadırlar. Turplar da kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığın tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan turp içerdiği faydalar sayesinde başta alternatif (geleneksel) tıp olmak üzere pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde de önemi çok fazla bilinen turp insanların vazgeçilmezi konumunda olan bir sebzedir. Çoğu insan bahçesinde yetiştirerek bol bol tüketmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde neredeyse her evin bahçesinde turp görmek mümkündür.

Turpun anavatanı neresidir?

Turp kış ayarının en çok tüketilen sebzeleri arasında yerini almaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan turp en çok Avrupa ve Batı Asya topraklarında yetişen bir kış sebzesidir. Pek çok özelliği ile gündemde olan turp, günümüzde dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştirilen bir sebzedir. Faydaları ve özellikleri ile dikkat çeken turp, kış aylarının daha iyi geçmesini ve insanların hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamaktadır.

Turpun kaç çeşidi vardır?

Bir kış sebzesi olan turpun dünya üzerinde sadece 3 tane türü bulunmaktadır. Kırmızı, siyah ve beyaz olan bu türler dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştirilmektedir. Ayrıca ticareti de yapılan turp ekonomik bir değerde taşımaktadır. Her bir türün pek çok faydası ve özellikleri bulunmaktadır. Günümüzde teknolojinin ve bilimin de ilerlemesiyle beraber turpların tüm çeşitleri araştırılmış ve sonuçlar karşısında pek çok insan şaşırıştır. Çünkü tahmin edilenin de ötesinde özelliklere ve faydalara sahip olduklarından pek çok alanda kullanılmaktadırlar.

Turp
Turp

Türkiye’de turp yetişiyor mu?

Anavatanı Avrupa ve Batı Asya toprakları olan turp, ülkemiz sınırları içerisinde de yetişebilen bir kış sebzesidir. Ülkemiz topraklarının hemen hemen tümünde rahatlıkla yetişebilen turp en çok Osmaniye ilimizin Kadirli ilçesinde yetişektedir. Öyle ki Türkiye’nin turp ihtiyacının neredeyse %100’ünü tek başına Kadirli ilçemiz karşılamaktadır. Ancak hobi olarak yetiştirmek ve kendi ihtiyacını karşılamak isteyen insanlar bulundukları her yerde turp ekebilirler. Ülkemiz toprakları bu konuda çok elverişli ve bereketli topraklardır.

Turp pek çok özelliği ile insan sağlığı için çok önemli bir konumda yer almaktadır. Turp öyle faydalı ve yararlı bir besindir ki halk arasında “Turp gibi olmak” deyimi bile söylenmektedir. Turpun ne kadar önemli, faydalı ve sağlıklı bir sebze olduğunu bu deyimle daha da iyi görmekteyiz. Turp çok eskilere dayanan bir sebze olduğundan pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle bazı yemeklerde ve salatalarda turp çok fazla kullanılan bir üründür. Ülkemizde de çok fazla yetişmekte olan turp pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde turpun pek çok özelliğe ve faydaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Özellikle insan sağlığı için çok büyük bir öneme sahip olan turp kış aylarında insan sağlığını koruyan doğal bir kalkan görevi görmektedir. Pek çok özelliği ile son zamanlarda da tüketimi oldukça artan turpun kısaca faydalarına ve özelliklerine bakacak olursak;

Turpun özellikleri ve faydaları nelerdir?

  • Kan hücrelerinin güçlenmesini, onarılmasını ve çoğalmasını sağlamaktadır.
  • Tam bir C vitamini deposudur.
  • Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi pek çok probleme iyi gelmektedir.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Saçlarda kepeğin oluşmasını önlemektedir.
  • Cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir.
  • Cildin nemli kalmasını sağlamaktadır.
  • Tiroit hastalıklarından vücudu korumaktadır.
  • Kalp sağlığına da çok iyi gelmektedir.
  • Kalp – damar hastalıklarında da aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Kan basıncını kontrol altına alarak düzenlemektedir.
  • Potasyum açısından çok zengin bir besindir.
  • Yüksek tansiyonun düşürülmesinde çok aktif görev üstlenmektedir.
  • Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan turp, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok şeyi rahatlıkla karşılamaktadır.
  • Şeker hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir.
  • Kabızlığa karşı çok etkilidir.
  • Öksürük ve bronşite karşı çok iyi gelmektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırmaktadır.
  • Lifli yapısı sayesinde ani acıkmaların önüne geçmektedir.
  • Uzun süreli tokluk hissi oluşturduğundan kilo vermeye de yardımcı bir sebzedir.
  • Mide bulantısı başta olmak üzere pek çok probleme karşı çok etkilidir.

Kış aylarında insanların çok büyük bir kısmı bünyeleri zayıf olduğundan çabucak hastalanmaktadır. Bünyelerinin zayıf olmasının nedeni ise tükettikleri gıdalardan kaynaklanmaktadır. İnsan sağlığına faydasından çok zararı dokunan fast food tarzı yemeklerin çok fazla tüketilmesi zamanla vücut direncini kırmaktadır. Vücudun direnci kırıldığı için de özellikle kış aylarında çok çabuk hastalanabilmektedir. İşte tam da bu durumda turp adeta imdadımıza yetişen doğal bir ilaçtır. Pek çok özelliği ile vücudumuzun hastalıklara karşı korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi pek çok sağlıksal problem karşısında da oldukça etkili bir sebzedir.

Turp tüketerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri rahatlıkla karşılayabiliriz. Özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. C vitaminini insanların çok büyük bir kısmı sadece narenciyelerde yani greyfurt, mandalina ve portakalda olduğunu düşünmektedir. Ancak C vitamini açısından oldukça zengin olan bir başka ürün daha bulunmaktadır. Bu üründe hiç kuşkusuz turptur. İçerisindeki pek çok özellik ile vücudun ihtiyaçlarına cevap veren turp, aynı zamanda kan hücrelerinin onarılmasını ve güçlenmesini sağlamaktadır. Bunun dışında cildin nemli kalmasını sağlayarak kepeğin oluşmasını önlemektedir. Turp, özellikle kepek sorunu ile mustarip olan kişilerin sıklıkla tüketmesi tavsiye edilen bir sebzedir. Turp pek çok alanda kullanıldığından her probleme deva olabilmektedir.

Turp
Turp

Dünyada yapılan araştırmalara göre insan ölümlerinin en büyük sebeplerinden biriside kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıklara karşı turp oldukça etkilidir. Kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli bir ürün olan turp pek çok hastalığın önüne set çekmektedir. Kalp dostu olan turp insan sağlığını doğal bir koruma kalkanı gibi koruma altına almaktadır. Tansiyonun da düşmesini sağlayan turp metabolizmayı hızlandıran bir sebzedir. Lifli yapısı ile turp, ani acıkmaların önüne geçmektedir. Öyle ki pek çok diyet listesinde adı sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ayrıca karnı uzun süre tok tutarak kilo vermeyi de desteklemektedir. Özellikle fazla kilolarından mustarip insanların sıklıkla tüketmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca turp, midede meydana gelen pek çok probleme de iyi gelmektedir. Kış aylarının hiç vazgeçilmez problemlerinden öksürük ve bronşite karşı tam koruma sağlamaktadır. Öksürüklerin azalması ve yavaş yavaş ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Ayrıca kabızlık gibi pek çok probleme de iyi gelen turp sindirim sistemine de çok iyi gelmekte ve sindirimi düzenlemektedir.

Turpun zararları var mıdır?

Turpun her ne kadar faydalarından söz etsek te elbette aşırı tüketildiğinde hiç istenmeyen problemlere yol açabilmektedir. Örneğin çok aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen turp başka problemlerin oluşmasına da zemin hazırlayabilmektedir. Her şeyin fazlası zarar olduğu için yerinde ve dengeli bir şekilde turp tüketmek gerekmektedir. Ayrıca turp kesilir kesilmez tüketilmelidir. İçerisindeki tüm faydalarını kaybetmeden düzenli bir şekilde tüketildiği sürece herhangi bir problemle karşılaşılmamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir