Yaşam

Sodanın saça ve vücuda müthiş faydaları… ‘Sodanın faydalarını’ duyunca inanamayacaksınız!

Soda, ülkemizde en çok içilen içeceklerden biridir. Özellikle yemeklerin ya da kahvenin yanında sıklıkla tercih edilen soda, insan sağlığı için de bir o kadar faydalı bir içecektir. Tabii ki de sade soda, yani doğal maden suyu için geçerli. Meyveli soda diye satılan içecekler, meyve şuruplarından ibaret olan şeker depolarından başka bir şey değildir. Maden suyu, insan sağlığı için oldukça faydalı. Özellikle vücut ve saça sağlamış olduğu faydalar ile dikkatleri üzerine toplayan maden suyu, son ayların en popüler cilt bakım ürünlerinden biri olarak da tercih edilmektedir. Yemeklerden sonraki şişkinliği de azaltmak için tercih edilen soda, zayıflama konusunda da bizlere yardımcı olabilmektedir. Bu yazımızda sizlere, sodanın faydalarından bahsedeceğiz.

Sodanın faydaları nedir?

Soda, insan sağlığı için birçok farklı fayda sağlamaktadır. Hatta sadece sağlık için değil, cilt bakımı için de kullanılabilecek bir ürün olan maden suyunun en önemli özelliği, yemeklerden sonraki hazımsızlığı ve şişkiliği ortadan kaldıramasıdır. Bununla birlikte soda ya da maden suyu, metabolizmanın çalışma hızını arttırdığı için zayıfalamada da etkili olabilmektedir. Ayrıca maden suyu, içerisinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum barındırdığı için kemik ve kas gelişimi için oldukça önemlidir.

Soda içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, bağırsakların daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Bu sayede de kabızlık gibi problemlerin önüne geçebiliyorsunuz. Ayrıca bağırsakların daha hızlı ve daha verimli çalışması, metabolizma hızını da arttırmaktadır. Bu yüzden de daha rahat ve hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak maden suyu, bilişsel aktivitelerin de daha iyi bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktadır. Bu yüzden de düzenli bir şekilde maden suyu tüketen insanlar, gün içerisinde odaklanma ve dikkat dağınıklığı gibi problemler ile karşı karşıya kalmamaktadır.

Doğal kaynak suları ile doğal maden suları içerdikleri mineraller bakımından ayrılırlar. Soda ise tamamen yapay olarak tesislerde üretilen normal suya mineral ve karbondioksit gazı ilave edilerek elde edilen bir içecektir, doğal değildir. Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, en az 1000 mg/l çözünmüş mineraller ve/veya eser elementler bulunduran, doğal yapısında karbondioksit içeren, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usuller ile çıkartılan sıcak veya soğuk yeraltı sularına ise geleneksel adıyla maden suyu denilmektedir.

Maden suyu, sinir sisteminin daha aktif olmasını sağlar. Bu sayede gün içerisinde kendinizi çok daha enerjik ve aktif hissedersiniz. Bunlara ek olarak maden suyunu düzenli bir şekilde tüketmek, özellikle akşamları yaşadığınız stres artışını engelleyecektir. maden suyu tüketen insanlar, gün içerisinde daha sakin bir halde olabilmektedir. Bu yüzden de iş temposu yoğun olan kişilerin kesinlikle düzenli olarak maden suyu içmeleri ve bu sayede de sinirlerini yatıştırmaları gerekiyor. Ayrıca maden suyunun bu özelliği sayesinde uyuku sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.

Maden suyu, kalp ve damar sağlığı için de oldukça iyidir. Bununla birlikte maden suyunun içerisinde yer alan besin maddeleri, kalp sağlığını etkileyen serbest radikaller ile savaşmaktadır. Bu serbest radikallerin yanında maden suyu, kötü kolesterol seviyesini de dengelemektedir. Bu kötü kolesterol seviyesinin dengelenmesi ise ileriki yaşlarda yaşanabilecek birçok farklı hastalığın önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca maden suyu, cilt ve saç sağlığı için de oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Maden suyu, belirli malzemeler ile karıştırılıp cilde uygulandığında, cildin yaşlanmasını geciktirmektedir. Bununla birlikte maden suyunun içerisindeki asidik maddeler, ciltteki gözeneklerin temizlenip açılmasını sağlar. Aryıca limon ile brilikte kullanıldığında ise cildin elastikiyetini sağlayan maden suyu, aynı zamanda cildin kolejen üretmesini sağlar ve cilt tonunu dengeler.

Ülkemiz su kaynaklarının mineral zenginliği, kaplıca ve ılıca kaynakları ile içmeler konusunda dünyanın en şanslı coğrafyalarından birine sahiptir. Şifalı su kaynakları ise Türkiye’nin sahip olduğu doğal zenginlikler içerisinde ayrı bir yer edinmektedir. İnsan vücudu ve sağlığı adına bünyesinde birçok minerali bulunduran bu özel suların Türkiye’de bulunması büyük bir değer teşkil etmektedir.

Maden suyu ile sodanın arasındaki fark nedir?

İnsanlar, maden suyu ile sodanın aynı içecek olduğunu zannediyorlar. Ancak bu çok yanlış bir durum. Çünkü maden suyu doğada kendiliğinden ortaya çıkan bir doğal su çeşidi iken soda, normal içme suyuna karbondioksit eklenmesi ile oluşturulmaktadır. Bunun yanında sodanın tadını dengelemek için glikoz gibi insan sağlığına kötü gelecek olan besin maddeleri eklenmektedir. Bunlara ek olarak maden suyunun farklı rezerv alanları bulunuyor. Bu rezerv alanlarına göre maden suyunun içerisindeki besin maddeleri değişmektedir.

Soda ise normal suya karbondioksit eklenmesi ile ortaya çıkan gazlı bir içecektir. Ek olarak sitrik asit ve glikoz eklendiğinde, gazoz ortaya çıkmaktadır. Sodaları tatlandırılan meyveler ise meyve şuruplarından yapılmaktadır. Bu meyve şurupları içerisinde ise yüksek miktarda glikoz bulunmaktadır. Bu glikoz oranı ise ileriki yaşlarda çeker hastalığına ve obeziteye neden olabilmektedir. Bu yüzden de uzmanlar, meyveli soda yerine kesinlikle maden suyu tüketilmesini tavsiye ediyor. Ancak maden suyunuzun illa ki meyveli olmasını istiyorsanız, kendinizin sıkmış olduğu meyve sularını maden sularına ekleyebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Boy nasıl uzar? En etkili boy uzatan yöntemler

İlk doğum sürecinden sonra insan, belli bir yaşa kadar büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu süreç içerisinde kişinin sağlıklı gıdalarla
Yaşam

Şişe çevirmecede sorulabilecek ilginç sorular nelerdir? Doğruluk mu cesaretlilik mi soruları

Toplu arkadaş gruplarında oynanabilecek en iyi oyunlardan biri de şişe çevirmecedir. Bu oyunda rakip, kazanan ya da kaybeden yoktur. Sadece