Beslenme

Şalgam suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Bunları duyduktan sonra evinizden asla eksik etmeyeceksiniz

Ülkemiz dünyada bulunan en çok kültürlü yerlerden birisidir. Özellikle yemekler ve içecekler konusunda ülkemizin her bölgesi birbirinden farklı yemekleri ve içecekleri ile bilinmektedir. Özellikle içecekler konusunda her yöreye has içecekler bulunmaktadır. Özellikle şalgam suyu ülkemizin dört bir yanına yayılmış ve çok fazla tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Şalgam suyu genellikle ülkemizin güney bölgelerinde çok fazla kullanılan ve oralar has bir içecektir. Acılı ve açısız çeşitleriyle pek çok yemeğin yanında sıklıkla tüketilmektedir. Şalgam, özellikle et yemekleri (kebap, döner, tavuk vs.) başta olmak üzere pek çok yemeğin yanında çok fazla içilmektedir. Yemeklerin yanında mükemmel uyumu ile son dönemlerde çok fazla gündemde olan şalgamın kendisine has bir tadı bulunmaktadır. Bu tat özellikle et yemeklerine çok fazla lezzet katmaktadır. Ayrıca pek çok bilimsel araştırma neticesinde de şalgamın çok faydalı ve şifalı olduğu tespit edilmiştir. Sadece bir içeceğin yanı sıra şalgama doğal bir ilaçta denilebilir. Özellikle insan sağlığı açısından çok büyük faydaları bulunan şalgam ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin arasında kendisine yer bulmaktadır.

Şalgam ilk ne zaman hayatımıza girmiştir?

Şalgam ilk olarak 1930 ile 1940 yılları arasında hayatımıza giren ve o tarihlerden itibaren halen daha sevilerek tüketilen bir içecektir. Halk arasında doğal bir ilaç yani antibiyotik olarak görülen şalgam ülkemizde özellikle Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da çok fazla tüketilen bu lezzetli içeceğin ayrıca pek çok özelliği de bulunmaktadır. Özellikle sağlık alanında insanlara sayısız faydası bulunmaktadır. İlk çıktığı günden bu güne pek çok yemeğin yanında aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca kendisine özgü tadı ve aromasıyla pek çok yemekte garnitür olarak tüketilmektedir.

Şalgam suyu yapımı
Şalgam suyu yapımı

Şalgam suyu neyden yapılır?

Şalgam suyu, turpgiller familyasına mensup olan şalgam bitkisinden elde edilmektedir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havuç, su ve tuz ilave edilerek elde edilmektedir. Tüm bu malzemeler belirli bir vakte kadar bekletildikten sonra şalgam suyu içilmeye hazır bir kıvama gelir. Kırmızı bir renge sahip olan şalgam suyu ekşimsi bir tada sahiptir. Kendisine has tadıyla pek çok yemeğin yanında rahatlıkla içilebilmektedir. Ayrıca acılı ve acısız çeşidiyle her damak tadına uygun olarak hazırlanmaktadır.

Şalgam suyunun faydaları nelerdir?

Şalgam suyu adını da taşıdığı şalgam bitkisinden üretilen mucizevi bir içecektir. Pek çok özelliği ile özellikle insan sağlığına iyi gelmekte olan şalgam birçok bilimsel araştırmaya da konu olmuştur. Ülkemizdeki insanların severek tükettiği bu içecek halk arasında doğal bir ilaç olarak görülmektedir. Nitekim pek çok bölgemizde şalgam suyu için doğal bir antibiyotik benzetmesi yapılmaktadır. Hakikaten de yapılan pek çok bilimsel araştırma sonucunda şalgam suyunun sıradan bir içecek olmadığı anlaşılmıştır. Şalgam suyunun pek çok özelliği ve faydası tespit edilmiştir. Bilimsel çalışmalar neticesinde şalgam suyunun faydalarını kısaca özetlemek gerekirse;

  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmaktadır.
  • İştah açma özelliği bulunmaktadır.
  • Kilo almak isteyenlere yardımcı olmaktadır.
  • Sindirim sistemine iyi gelmektedir ve sindirimi düzenlemektedir.
  • Tansiyon sorunlarına da iyi geldiği tespit edilmiştir.
  • Demir ve kalsiyum yönünden oldukça zengin bir içecektir.
  • Diş sağlığına iyi gelmekte ve diş etlerinin güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Şalgam hem mideye hem de karaciğere çok iyi gelmektedir. Yapılan pek çok araştırmada bu durum gözlemlenmiştir.
  • Her bir organın çok iyi çalışmasını sağlamaktadır.
  • Vücutta zamanla biriken pek çok toksin maddenin atılmasını ve vücudun arınıp temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Şalgam cinsel yaşamın da olumlu yönde seyretmesini sağlamaktadır.
  • Şeker hastalığına da çok iyi geldiği yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir.
  • Şalgam göz sağlığı için de çok faydalı bir içecektir.
  • Saç dökülmelerinin önüne geçmektedir.
  • Cilt sağlığına da çok iyi gelen şalgam pek çok cilt probleminin giderilmesinde aktif rol oynamaktadır.
  • Bağırsak problemlerini gidermektedir.
  • Kan şekerini dengelemektedir.

Şalgamın bilimsel olarak daha sayılmayan pek çok faydası ve özelliği bulunmaktadır. Ancak genel itibariyle bu ve buna benzer özelliklere sahiptir. Sanılanın aksine sıradan bir içecek değildir. Şalgam sadece yemeklere hoş bir tat bırakan içecek değildir. Bu özelliklerinin yanı sıra pek çok faydası da bulunmaktadır. Özellikle insan sağlığına olan faydaları şalgamın daha da tüketilmesine neden olmuştur. Son yapılan istatistiklere göre şalgam tüketiminde son yılların en büyük oranlarını görmekteyiz. Tabi ki bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Öncelikle teknoloji geliştiği için şalgamın pek çok özelliği ve faydası ortaya konulmuştur. İnsan sağlığına da çok iyi gelmesi onun daha da fazla tüketilmesine neden olmuştur. Bunun yanı sıra medyanın da etkisi yadsınmayacak kadar çoktur. Özellikle reklamlarla şalgamın popülerliği oldukça artmış durumdadır. Teknolojinin her eve girmesiyle beraber reklamlarda çıkan pek çok ürün insanların en çok aldıkları ve tükettikleri ürünler haline gelmiştir.

Şalgam halk arasında doğal bir antibiyotik olarak anılan bir içecektir. Yapılan araştırmalarda da şalgamın gerçekten de çok şifalı ve faydalı olduğu tespit edilmiştir. Vücudun direncini arttırarak daha dayanıklı olmasını ve güçlü durmasını sağlamaktadır. Ayrıca pek çok hastalığın da vücuda bulaşmasının önüne geçmektedir. İştah açma özelliği ile bilinen şalgam özellikle kilo alamayan ve aşırı zayıf insanların sıklıkla tükettiği içeceklerin başında gelmektedir. Çünkü iştah açıcı bir özelliği bulunduğu için insanların sürekli yemek yemelerini sağlayarak kilo almalarını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra sindirim sistemine çok iyi gelen şalgam, sindirim sisteminin düzenlenmesini de sağlamaktadır.

Şalgam suyu
Şalgam suyu

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamini ve minerali içerisinde barındıran şalgam insan sağlığı için de çok görevler üstlenmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok maddeyi tek başına rahatlıkla karşılamaktadır. Ayrıca şalgam demir ve kalsiyum yönünden de çok fazla zengin bir içecektir. Demir ve kalsiyum zengini olduğundan diş sağlığı için de çok fazla önem arz etmektedir. Özellikle diş etlerinin güçlenmesini sağlamaktadır. Şalgam her organın düzenli ve olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca karaciğer ve mideye de çok iyi gelen şalgam pek çok problemin oluşmasına da mani olmaktadır.

Vücudumuz zamanla pek çok kimyasallara, zehirli gıdalara ve sağlığımız için iyi olmayan maddelere maruz kalabilmektedir. Bunların sonucunda da vücudumuzda toksin maddeler (zararlı maddeler) meydana gelmektedir. Bu zararlı maddeler vücut direncini kırarak hastalanmamızı ve sağlığımızdan olmamızı sağlamaktadır. Ancak şalgam tam bir toksin madde düşmanıdır. Vücudumuzda meydana gelen bu zararlı maddeleri hemen temizlemekte ve bir daha oluşmasını önlemektedir. Bu yönüyle şalgam pek çok içecekten daha farklı ve daha faydalıdır. Şeker hastalığına da çok iyi bir alternatif olan şalgam pek çok hastalığın ve problemin önüne geçerek insan sağlığını korumaktadır. Ayrıca göz sağlığı açısından da çok önemli rollere sahip olan şalgam, saç dökülmelerinin de önüne geçmektedir. Saç dökülmesi günümüzün en büyük problemlerinden olduğu için oldukça önem arz etmektedir. Özellikle erkeklerin bu konuda daha bilinçli şalgam tüketmeleri gerekmektedir.

Cilt sağlığına da çok iyi gelen şalgam pek çok cilt probleminin giderilmesinde aktif bir şekilde rol oynamaktadır. Her şeyin fazlası zarar olduğu için şalgamın da fazla aşırıya kaçarak tüketilmesi hiç istenmeyen bir takım problemlere neden olabilir. Faydası çok deyip aşırıya kaçmamak en doğrusu ve en sağlıklısı olacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal