Beslenme

Vitamin deposu ‘maydanozun’ 11 faydası nedir?

Maydanoz deyip geçmeden, bin derde deva olan bir şifa kaynağı olduğunu hatırlatmak gerekir. Hem direkt olarak tüketiminde hem de ezilerek hazırlanan suyunda insanlar için büyük zenginlikler saklanıyor. Maydanozun faydaları için yazılabilecek uzun bir liste olsa da en göze çarpan 11 faydayı sıraladık.

1- Vitamin Deposu

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin birçoğu, beslenme yoluyla dışarıdan alınır. Özellikle Sebzeler vitamin kaynağı olarak bilinen en önemli besin kaynaklarıdır. Maydanoz yeşil yapraklarının altında, insanlar için faydalı çok sayıda vitamini taşır. Yediğiniz maydanoz, A ve C vitamini yönünden zengin bir depo görevi görüyor.

2- K vitamini Kaynağı

Maydanozun içindeki vitaminler bunlarla sınırlı değil. K vitamini açısından da etkili bir kaynak olan maydanoz, bu vitaminlerin beyaz kan hücreleri üstünde etki etmesini de imkan tanır. Lenf sistemini güçlendiren bu vitaminler, her yaş grubu için gereklidir. Hayatın hangi döneminde olursanız olun, maydanoz tüketimini önem vermeniz ihtiyacınız olan vitaminler için size destek sağlar.

Maydanoz
Maydanoz

3- Kanser Savaşçısı

Maydanozun içindeki doğal maddeler, kanserin önlenmesi ve vücuttan uzaklaştırılması için etki eder. A vitamini ve betakaroten içerikleri, kanser faktörlerinin vücut içinde bloke edilmesine yardımcı olacaktır. Belirli enzimleri aktif eden bu maddeler, zararlı moleküllerle savaşarak vücudun kalkan görevini görür.

4- Antioksidan Özellik

Tükettiğiniz maydanoz içinde yer alan K vitamini, antioksidan işlev görür. Vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştıran karaciğer gibi organlara yardım ederek, vücut yapısının temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur. Belirli de olsa tüketilen maydanoz, kanser savaşçısı olarak uzun vadede vücudunuzu korur.

5- Kalp Dostudur

En hayati organlardan birisi olan kalp, sağlıklı bir şekilde beslenerek korunmalıdır. Kalp sağlığınızı korumak için, günlük besin listenize maydanozu da ekleyebilirsiniz. Çünkü maydanoz zengin bir folik asit kaynağı olmakla beraber, kalp krizi ihtimalini de azaltır.

Maydanoz
Maydanoz

6- İdrar Söktürücü

İdrar arttırıcı olarak bilinen maydanoz, tansiyon yüksekliğinde de etkilidir. Maydanoz içinde yer alan folattan faydalanmak ve kalbi korumak için, özellikle taze maydanoz tüketimi önerilir. Kalp krizi riski taşıyan biriyseniz, diyet listenizden maydanozu eksik etmeyin. Ancak doğru miktarın çok önemli olduğun da göz andı etmemek gerekir.

7- Şekerin Seviyesinin Düzenlenmesi

Diyabet olarak adlandırılan şeker hastalığı, özel diyet listesi gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler ve hastalık potansiyelini taşıyan bireyler, beslenme düzenine özen göstermelidir. Kan şekerini düzenlemek isteyenler için maydanoz en doğru besinlerden biri olur. Anlık olarak kan şekerinin düşürülmesine etki etmese bile, gün içinde tüketilen maydanoz kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede tüketilen besinlerin vücutta şeker olarak depolanmasına da etki ettiği söylenebilir. Ancak belirtmek gerekir ki, şeker hastalarında sadece maydanoz tüketimi yeterli olmayacaktır. Destekleyici bir besin olarak düşünüp listenize not edebilirsiniz.

8- Göz Sağlığına Faydası

Maydanoz, tam bir beta karaten deposudur. Bu madde özellikle retinada oluşan problemlere karşı doğal bir şifa kaynağı olarak bilinir. İleri yaş bireylerde zaman içinde görme sağlığı da bozulma potansiyeli gösterir. Bu aşamada doğal yöntemlerle göz sağlığının korunması ve görme yetisinin geliştirilmesi önem kazanır. Görme ile ilgili bozukluk yaşamasanız bile, uzun vadede göz sağlığımızı korumak için maydanoz tüketmenizi önerebiliriz. A vitamini ile de zengin olan bu bitki, göz sağlığınızın korunmasına da yardımcı olacaktır. Uzun yıllardır süren göz problemlerinde, maydanoz tüketiminin direkt olarak etki göstermesini beklemek yanlıştır. Genel anlamda önleyici bir yöntem olarak bilinçli tüketilmesi tavsiye edilir.

Maydanoz
Maydanoz

9- Ödemlere Elveda Dedirtir

Her vücut yapısı içinde belirli bir miktar sıvı saklanır. Bu insan vücudunun doğal yapısı gereği oluşan bir durumdur. Ancak sıvının fazla birikmesi ve vücuttan atılamaması durumunda; ödem olarak adlandırılan tablo oluşur. Vücutta aşırı kilo olmasa bile, ödem sebebiyle şiş görüntü meydana gelir. Ödem sorunuyla başa çıkamıyorsanız, klinik tedavinin yanı sıra maydanozu da diyet listenizi ekleyebilirsiniz.

10- Maydanoz Suyuyla Kilo Vermek

Maydanoz detoks listelerinde uzun süredir yer alıyor. Yeterli seviyede tüketilen maydanoz, hızlı kilo vermenin de yardımcısıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler
Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması