Beslenme

Hazır meyve suları ne kadar sağlıklı? İşte hazır meyve sularının vücudumuza verdiği zararlar

Hazır meyve suları zararlı mı?

Meyve suyu çok uzun yıllardır tartışmalara konu olmuş bir üründür. Özellikle çocuklar için faydalı olup olmadığı pek çok insan tarafından tartışılmıştır. Kimilerine göre meyve suları zararlı, kimilerine göre de meyve suyunun çok fazla faydası bulunmaktadır. Ancak tüm bu tartışmaları tamamen ortadan kaldıran bilimsel dayanaklar ortaya çıkmıştır. Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle beraber pek çok alanda araştırmalar yapılmıştır. Doğada bulunanlar başta olmak üzere pek çok ürün birden fazla bilimsel araştırmaya konu olarak incelenmiş ve faydalarının, zararlarının neler olduğu tespit edilmiştir. Ancak buna rağmen çok bilinçsizce davranan ebeveynler maalesef ki bulunmaktadır. Çocukların hoşuna gittiği için sürekli olarak meyve suyu içmesine izin verilmektedir. Ancak bu hazır meyve suları hiç göründüğü gibi masum ve faydalı değildir.

Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde hazır meyve sularının pek çok kimyasal maddeyi de içerdikleri tespit edilmiştir. Yüzde yüz doğal meyve suyu haricinde pek çok meyve suyu başta çocuklar olmak üzere insanlara çok büyük zararlar verebilmektedir. İçerisindeki kimyasal maddeler zamanla vücudumuzda birikerek pek çok toksin maddenin (zararlı maddeler) birikmesine neden olabilmektedir. Bu zararlı maddeler de beraberinde pek çok hastalığı doğurmakta ve zamanla vücut direncini kırmaktadır. Onun için hazır meyve sularının olabildiğince tüketilmemesi gerekmektedir. Bu hazır meyve suları yerine meyvelerden daha doğal ve sağlıklı meyve suları hazırlayabilirsiniz.

Hazır meyve sularının çocuklara zararı var mıdır?

Hazır meyve suları en çok çocukları etkilemektedir. Çocuklar gelişimlerini daha tam anlamıyla tamamlamadıkları için meyve sularının etkisi yetişkinlere göre çocuklarda daha fazladır. Uzmanlar özellikle ilk altı ayın meyve suyu verilmeden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca altıncı aydan itibaren verilmeye başlanan meyve suları kesinlikle yüzde yüz doğal meyve suyu olmalıdır. Onun dışındaki ambalajlı hazır meyve sularından kesinlikle kaçınılmalıdır. Çok erken yaşlarda hazır ambalajlı meyve suyu kullanmak çocukların pek çok alanda yetersizlik yaşamasına bile neden olabilmektedir. Ayrıca çocukların ileriki yaşlarını da çok fazla etkileyen hazır meyve suları yaşın ilerlemesiyle beraber pek çok hastalığın, problemin ve sorunun meydana gelmesini de sağlamaktadır. Onun için mutlaka uzak durulması gerekmektedir. Ambalajlı hazır meyve suları çocukların diş sağlığını da çok ciddi oranda etkilemektedir. Çoğunluğu şeker ve sudan meydana gelen hazır meyve suları diş çürüklerine, diş kayıpların eve aşınmalara sebebiyet verebilmektedir.

Doğal meyve suyu ne kadar tüketilmelidir?

Ambalajlı hazır meyve sularına alternatif olarak daha sağlıklı olan doğal meyve suyu meyvelerden yapılarak taze taze tüketilmektedir. Ancak her ne kadar doğal ve sağlıklı da olsa mutlaka aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekmektedir. Pek çok ebeveynin yaptığı en büyük hata çocuklarına istedikleri kadar doğal meyve suyu vermeleridir. Çok faydalı ve sağlıklı olan doğal meyve suları aşırı tüketildiğinde bir sürü problemin oluşmasına kapı aralayabilmektedir. Onun için mutlaka dengeli ve aşırıya kaçmadan meyve suyu tüketimi gerçekleştirmek gerekmektedir. Uzmanlara göre doğal olan meyve suyundan çocuklar en fazla 1,5 çay bardağı kadar içmelidir. Fazla tüketilmesi faydadan çok zarar doğurabileceğinden mutlaka bu ölçülere dikkat edilmelidir. Ölçülü ve dengeli kullanıldığı sürece çok fazla zararı olmayan doğal meyve sularını düzenli olarak tüketmede de herhangi bir problem bulunmamaktadır.

Evde doğal meyve suyu bulunmuyorsa kesinlikle ambalajlı hazır meyve sularına yönelmiyoruz. Raf ömrü uzun olsun diye pek çok kimyasal madde konulmaktadır. Bu kimyasal maddeler zamanla vücutta birikerek pek çok sağlıksal problemin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu hazır meyve suları yerine ayran, süt ve ya kefir tercih edilebilir. Ancak asla asitli ve gazlı içecekler içilmemelidir. Yapılan bir sürü bilimsel araştırmada da bu gerçekler dile getirilmektedir. Ancak ne yazık ki insanların çok büyük bir kesimi hala bu uyarılara dikkat etmemektedir. Bu uyarılara uymayan pek çok insan zamanla hastalıklar geçirmekte ve bunun bedelini çoğu zaman sağlığı ile ödemektedir. İleriki yaşlarda çok büyük sıkıntılara ve rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Portakal suyu
Portakal suyu

Hazır meyve suyunun zararları nelerdir?

Hazır meyve sularının bilimsel araştırmalar neticesinde birden fazla zararının olduğu tespit edilmiştir. Bu zararları içerisinde barındırdığı maddelerden kaynaklanmaktadır. Genellikle raf örü uzun olsun diye meyve sularının içerisine bir sürü kimyasal madde konulmaktadır. Bu kimyasal maddeler zamanla vücutta birikerek pek çok hastalığın ortaya çıkmasına kapı aralamaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde ambalajlı hazır meyve sularının zararlarını şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Çocuklarda boy kısalığına ve şişmanlığa neden olabilmektedirler.
  • Ağız ve diş sağlığına zarar vermektedir.
  • Diş çürümelerine neden olmakta ve dişlerin çok erken yaşlarda dökülmelerine sebep olmaktadır.
  • İçerisinde pek çok kimyasal madde bulunmaktadır.
  • Çok fazla şeker içermektedir.
  • Besin değeri oldukça düşüktür.
  • Gut hastalığına neden olduğu yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
  • Diyabet riskini arttırdığı bilinmektedir.
  • Ani ve şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir.
  • Kızarıklık, şişlik, ağrılar ve buna benzer pek çok probleme neden olabilmektedir.
  • Aşırı şekerin bulunması pek çok organın işlevini yerine getirmesine mani olduğundan bir sürü hastalığın oluşmasına kapı aralamaktadır.
  • Vücudun direncini düşürmektedir.
  • Pek çok toksin maddenin (zararlı madde) vücutta birikmesine ve bir sürü problemin baş göstermesine neden olmaktadır.

Hazır meyve suları erken yaşlarda kullanıldığında çocukların gelişimsel dönemlerine çok ciddi zararlar verebilmektedir. Örneğin boy kısalığı ve şişmanlık en sık görülen problemlerin başında yer almaktadır. Çocukların ilk yılları fiziksel gelişimleri için çok kritik bir dönemdir. Onun için mutlaka tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Günümüzde maalesef ki çok ilgisiz ve ya aşırı hoşgörülü anne babalar olduğu için çocuklar istediklerini tüketmektedir. Ancak bu durum ilerleyen yaşlarda çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Çocukları bu zararlı içeceklerden uzak tutmak ilk öncelikle anne babanın görevi olduğu için anne babalar bu konularda çok duyarlı olmalıdır.

Hazır meyve sularının en büyük zararlarından biriside hiç kuşkusuz ağız ve diş sağlığına verdiği zararlardır. Bu zararlar tüm diş hekimleri tarafından anlatılsa da ne yazık ki pek çok insan buna aldırış etmemektedir. Hazır meyve sularında çok yüksek oranda şeker bulunduğundan diş sağlığı için çok zararlı ve tehlikelidir. Özellikle dişlerin çok erken yaşlarda çürümeye başlaması, doğal rengini kaybetmesi, aşınması ve ağrıların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra hazır meyve sularının besin değeri de oldukça düşüktür. Yani besleyici ve doyurucu bir ürün de değildir. Doyurucu olmayan bu zararlı içecek kadınlarda çok fazla gut hastalığının görünmesine de neden olmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok hastalığa davetiye çıkaran meyve sularının ne çocuklar tarafından ne de bireyler tarafından tüketilmesi son derece tehlikelidir.

Çok yüksek oranda şeker içerdiğinden hazır meyve suları diyabet hastalığına bile neden olabilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde hazır meyve sularının diyabet riskini %8 daha fazla arttırdığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda ani ve çok şiddetli geçen ağrılara neden olabilmektedir. Kızarıklıklara, şişliklere ve pek çok ağrıya neden olan hazır meyve suları aynı zamanda yüksek şeker içerdiklerinden organların tam olarak işlevlerini yapmasını önlemektedir. Vücudun direncini kırarak pek çok hastalığa neden olan meyve suları vücutta pek çok zararlı maddenin birikmesine ve sağlığa zarar vermesine sebebiyet vermektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler hangileri?

Uzmanlar, migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler adlı bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışma sonrasında migreni tetikleyen besinlerin neler oldukları
Beslenme Yaşam

Frenk üzümünün mucizevi faydaları. Frenk üzümü ne işe yarar?

Sağlıklı beslenmek ve uzun yaşamak insanoğlunun binlerce yıldır aradığı iki sordur. Aslında bu iki sorunun cevabı bulunmaktadır. Üstelik çok zor