Ekonomi

Miras yoluyla tapu devri yapılınca tapu harcı ödenir mi?

Ülkemizde gayrimenkul sahibi olmanın yollarından biri olan miras, gayrimenkul sahibinin vefatı durumunda gerçekleşir. gayrimenkul sahibinin vefatından sonra kişinin varisleri, bu gayrimenkulun sahibi olurlar. Ancak gayrimenkulun tapusunu üstüne almaları gerekmektedir. Miras yoluyla tapunun devredilmesi sırasında belli bazı işlemler vardır.

Miras yoluyla tapu devrinde tapu harcı ödenir mi?

Ev tapusu
Ev tapusu

Bir gayrimenkulun mülk sahibi vefat ederse, bu gayrimenkul yasal mirasçıların olur. Yasal mirasçılar, tapunun kendi üzerlerine geçirmek için tapu harcı adı altında herhangi bir ücret ödememektedir. Fakat tapu müdürlüklerindeki döner sermaye için cüzi bir ücret ödemektedir. Bu ücretler çok uygun olur. Gayrimenkul sahibinin vefatından sonra, miras yoluyla tapu devri işlemlerinde herhangi bir tapu harcı ücreti talep edilmemektedir. Ancak tapu müdürlüklerinde, tapu harcı ödemeden işlem yapabilmeniz için ödemeniz gereken başka ücretler vardır. Bu ödenecek ücretler ise tapu müdürlükleri dışında ödemeniz gereken ücretlerdir.

Miras yoluyla tapu devri sırasında ödenmesi gereken ücretler nelerdir?

Para Sayma

Miras yolu ile gayrimenkul tapularının devir işlemleri için tapu harcı ödenmemektedir. Ancak tapu devri sırasında vergi dairesine ödenmesi gereken belli ücretler vardır. Eğer bu ücretler ödenmezse, tapu müdürlüklerinde tapu devri işleminizi gerçekleştiremezsiniz. Miras yolu ile yapılacak tapu devri işlemlerinde, vergi dairelerine ödenmesi gereken vergiler şunlardır:

  • Veraset vergisi
  • İntikal vergisi

Veraset ve intikal vergisi, miras yolu ile yapılacak tapu devri işlemlerinde talep edilmektedir. Bu vergiler ödenmediği zaman, tapu müdürlüklerinde herhangi bir işlemi gerçekleştiremezsiniz.

Miras kalan gayrimenkulun tapu işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Miras kalan ev veya dükkan gibi gayrimenkulların tapu devri, tapu müdürlüklerine gidilerek gerçekleştirilmektedir. Tapu müdürlüklerine giderken götürmeniz gereken birkaç belge vardır. Tapu müdürlüklerine giderken götürmeniz gereken vergiler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı
  • 4 adet biyometrik fotoğraf (Artık fotoğraf zorunlu değil)
  • Zorunlu deprem sigortası
  • Mirasçılık belgesi
  • Veraset vergisinin ödendiğine dair ıslak imzalı belge
  • İntikal vergisinin ödendiğine dair ıslak imzalı belge

Bu belgeleri hazırladıktan sonra, tapu müdürlüklerine gidip başvuru yapabilisiniz. Miras yolu ile tapu devri işlemleri sırasında bu belgelerle tapu müdürlüklerine gidip tapu devri işlemlerinizi, tapu harcı ödemeden yapabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok