Beslenme

İbni Sina’nın reçetelerinden eksik olmayan sebze! Kerevizin mucizevi faydaları ve özellikleri nelerdir?

İlk izlerine Sisam Adası’nda rastlanılan kereviz kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer almaktadır. Hem kökleri hem de yaprakları çok faydalı olan kereviz pek çok hastalığa da iyi gelmektedir. Yaprakları ve kökleri tüketilebilen kereviz son derece faydalı bir kış sebzedir. Tarihine baktığımızda Antik Yunan medeniyetinde çok fazla bilinen ve tüketilen bu sebze insan sağlığına da çok iyi gelmektedir. Sağlığa çok iyi geldiğinden pek çok geleneksel tıp (alternatif) uygulamasında da aktif bir şekilde kullanılmıştır. İçerisindeki maddeler sayesinde kışın pek çok hastalıkla savaşmakta ve vücut sağlığını korumaktadır. İnsanlar için çok fazla önem taşıyan bu mucizevi kış sebzesi geçmişten günümüze pek çok alanda aktif olarak kullanılmıştı. Günümüzde de kış aylarının vazgeçilmez sebepleri arasında yer alan kereviz çok fazla tüketilmektedir.

Kereviz hangi familyaya mensuptur?

Maydanozgiller familyasına mensup olan kereviz, insan sağlığı için çok büyük faydalar barındıran bir kış sebzesidir. İçerisindeki pek çok fayda sayesinde başta tıp olmak üzere pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Kıtır kıtır saplara sahip olan kereviz son zamanların en çok tüketilen kış sebzeleri arasında yer almaktadır. Özellikle son dönemlerde sağlıklı yaşama bilinci insanlarda yavaş yavaş oluştuğu için kereviz tüketiminde çok ciddi bir sıçrayış yaşanmıştır. Sağlıklı yaşamaya verilen önem sayesinde kereviz çok popüler bir hale gelmiştir.

Kereviz
Kereviz

Kereviz nerelerde yetişmektedir?

Anavatanı Akdeniz havzası ve Kafkaslar olan kereviz dünyada pek çok farklı noktada yetişen bir sebzedir. Kış aylarının vazgeçilmez şifa deposu olan kereviz günümüzde modern tarım uygulamaları sayesinde pek çok yerde rahatlıkla yetişmektedir. Son dönemlerde oldukça popüler olan kereviz faydaları sayesinde pek çok insanın tükettiği sebzeler arsında yer almaktadır. Kış aylarının çok şiddetli ve hastalıklı geçmesi kerevizin de tüketimini arttırmıştır. Çünkü içerideki pek çok özelliği ile insan sağlığı için çok faydalı olan kereviz insan sağlığını pek çok hastalığa karşı korumaktadır.

Kereviz Türkiye’de yetişir mi?

Kereviz ülkemiz sınırları içerisinde de oldukça fazla yetişen bir sebzedir. Kerevizin anavatanı Akdeniz havzası ve Kafkaslar olduğu için ülkemizde çok fazla yetişme imkânı bulmaktadır. Ülkemiz topraklarında en çok kereviz Akdeniz bölgesinde çok fazla yetiştirilmektedir.  Ülkemizin kıyı kesimlerinde çok fazla yetişen kereviz pek çok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen bir kış sebzesidir. Özellikle kış aylarında hastalıklarında artmasıyla beraber vücut direnci çok ciddi bir şekilde kırılmaktadır. Tam da bu noktada kereviz işin içine girmektedir. Son dönemlerde sağlıklı yaşamanın önem çok fazla anlaşılmıştır. Özellikle pandeminin (Covid 19) yaşanması pek çok insanın sağlığına önem vermesine neden oldu. Sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için kereviz son derece önemli bir sebzedir.

İbni Sina’nın reçetesinde yer alan sebze: Kereviz

Kereviz çok eski devirlerden beridir önemi bilinen ve her alanda aktif bir şekilde kullanılan bir sebzedir. Yemeklerden tıp alanına kadar bir sürü yerde kullanılabilen kereviz içerisindeki faydaları ile son zamanlarda en çok popüler olan sebzelerden birisidir. İbni Sina gibi tüm dünyayı derinden etkileyen ve eserleriyle tıp alanında çığır açan kişiler kerevizin faydalarını çok iyi bildiklerinden pek çok ilacın yapımında aktif bir şekilde kerevizden istifade etmişlerdir. Günümüz doktorlarında bu konuda insanları yarmakta ve kerevizin öneminden sıkça söz etmektedirler. Günümüzden yüzyıllar öncesinde yaşamış olan tıbbın babası İbni Sina’nın reçetelerinde sıkça adı geçen kereviz günümüzde teknolojinin ve bilimin ilerlemesiyle beraber pek ok özelliğinin olduğu tespit edilmiştir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber doğada bulunan pek çok ürün araştırma konusu oluştur. Bilimsel araştırmalara konu olan ürünlerden birisi olan kereviz faydaları ile insanları şaşırmaktadır. Özellikle sağlık alanındaki sağlamış olduğu faydaları ile gündemde olan kereviz kış aylarında insan sağlığını koruyan doğal bir kalkan görevi görmektedir. Pek çok insan kerevizi severek tüketmektedir. Ancak faydalarının neler olduğu konusunda çok fazla bir bilgiye sahip değildir. Son dönemlerde yapılan araştırmalarla kerevizin çok faydalı ve şifalı olduğu tespit edilmiştir. Faydalarının ortay çıkmasına paralel olarakta tüketimi çok ciddi bir şekilde artmıştır. Bilimsel araştırmalar neticesinde kerevizin faydalarına bakacak olursak;

Kereviz sapı
Kereviz sapı

Kerevizin faydaları nelerdir?

  • Yüksek oranda lif içermektedir.
  • Karnı uzun süre tok tutmaktadır.
  • Kalori açısından çok düşük olduğu için diyet listelerinde çok fazla yer almaktadır.
  • Cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir.
  • Sivilceler başta olmak üzere ek çok cilt problemine karşı oldukça etkilidir.
  • Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Beyin sağlığı açısından da çok büyük roller üstlenmektedir.
  • Hafızayı güçlendirmektedir.
  • Zihnin çalışmasını ve sürekli aktif kalmasını sağlamaktadır.
  • İçerinde bulunan vitaminler ve minerallerle vücudun pek çok ihtiyacını tek başına rahatlıkla karşılamaktadır.
  • Yorgunluğa çok iyi gelmektedir.
  • Vücuttaki hücrelerin onarılmasını sağlamaktadır.
  • Doğal bir antioksidan olduğundan pek çok hastalığın vücuda bulaşmasını önlemektedir.
  • Vücutta zamanla biriken toksin maddelerin (zararlı maddeler) atılmasını ve vücudun arındırılmasını sağlamaktadır.
  • Karaciğer sağlığı için kereviz çok büyük bir rol üstlenmektedir. Karaciğer yağlanmasının önüne geçerek karaciğer sağlığını korumaktadır.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Çok zengin bir C vitamini deposudur.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Mide problemlerine çok iyi gelmektedir.
  • Gut gibi pek çok hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kerevizin faydalarına baktığımızda özellikle insan sağlığı için çok büyük öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Kış aylarında hastalıkların artmasına bağlı olarak insanların çok büyük bir kesimi hastalanmakta ve vücut direnleri kırılmaktadır ancak kereviz vücudun direncini çok fazla arttırarak hastalıkların nüne aşılması zor dir duvar örmektedir. Aynı zamanda çok fazla vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırdığı için vücudun ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedir. Lif oranı bakımından çok zengin olan kereviz ani acıkmaların ve sık sık yemek yemenin önüne geçmektedir. Çok düşük kaloriye de sahip olması kerevizin pek çok diyet listesinde yer almasını sağlamıştır. Aynı zamanda karnı uzun süre tok tuttuğundan kilo vermeyi de hızlandırmaktadır.

Kereviz beyin sağlığı ve cilt sağlığı açısından da çok kritik öneme sahip bir sebzedir. Beyin sağlığının korunması konusunda kereviz oldukça etkilidir. Hafızanın güçlenmesi ve zihnin sürekli aktif olması ileriki dönemlerde unutkanlığı yani alzheimeri engellemektedir. Bu yönüyle kereviz çok büyük bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda cilt sağlığına da çok iyi gelmektedir başta sivilceler olmak üzere pek çok cilt sorununun önüne geçmektedir. Cildin daha parlak, canlı ve güzel gözükmesini sağlamaktadır. Sindirime de çok iyi gelen kereviz sindirim sisteminin iyi çalışmasını ve tüketilen besinlerin kolaylıkla hazmedilmesini sağlamaktadır. Ayrıca vücudun tüm yorgunluğunu söküp atmakta ve vücuda enerji vermektedir.

Günümüzde pek çok yemek türü bulunmaktadır. Bu yemeklerin çok büyük bir kısmı geçtiğimiz son 50 yılda ortaya çıkmış yemeklerdir. Bu yemeklerin en büyük özelliği çok aşırı kızarmış ve ya aşırı yağlı olmalarıdır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde bu yemeklerin insan sağlığı açısından çok zararlı oldukları tespit ediliştir. Ancak insanların çok büyük bir kısmı bu yemekleri tükettiğinden vücutta zamanla toksin maddeler (zararlı maddeler) birikmektedir. Bu toksin maddeler de pek çok hastalığa kapı aralamaktadır. Örneğin karaciğer yağlanması gut hastalığı gibi daha pek çok hastalığa neden oldukları için insan sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit etmektedirler. Ancak bu sorunun çözümü oldukça basittir. Kereviz hem sağlığı korumakta hem de temel fizyolojik ihtiyaçlara cevap vermektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde kerevizin pek çok hastalığa ve toksin maddeye karşı etkili sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her gün neden en az bir yumurta yemeliyiz?

Sağlıklı beslenen pek çok insanın en çok tükettiği besinler arasında yer alan ve protein açısından oldukça zengin olan yumurtanın insan
Beslenme

Mikrodalga fırın besinlerin değerini düşürür mü?

Yoğun geçen günlerin ardından yemek yapmak zor olabiliyor. Bu nedenle bazen dışarıdan getirdiğimiz yemekleri mikrodalga fırınlar kullanarak ısıtarak tüketiyoruz. Aynı