Hazırlarından çok daha lezzetli. Lezzetiyle büyüleyen meşhur evde ‘Adana böreği’ nasıl yapılır?
Son dönemlerin en meşhur lezzetlerinden bir tanesi olan Adana böreğini evinde denemek isteyenler için harika bir tarifle geldik. Kısa süre içerisinde lezzet harika bir börek yapmak istiyorsanız bu tarifi mutlaka denemeniz gerekmektedir. Uzadıkça uzayan peyniri ve çıtırdayan enfes yufkasıyla bu börek favorilerinizden bir tanesi olacak. İşte lezzet harikası Adana böreğinin ev yapımı hali...
Malzemeler;
- 16 adet baklavalık yufka
- 2 adet yufka
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 200 gr tereyağı
- 500 gr kaşar peyniri
- 200 gr çeçil peyniri
Yapılışı;
İlk olarak böreğimizde kullanacağımız 16 kat yufkanın 8’ni tezgaha alalım ve fırın tepsinin boyutunda yufkamızı keselim. Kenarlarında kalan yufkaları kesmemiz bu tarif için önemli bir unsurdur. 8 kat yufkanın kenarlarını kesme işlemini tamamladıktan sonra böreğin üst katmanı için gerekli olan diğer 8 kat yufkanın da kenarlarını keselim ve bir kenara alarak bekletelim. Bekleyecek olan yufkaların kurumasını önlemek için yufkaları buzdolabı poşetinin içerisine yerleştirerek muhafaza etmeye özen gösterelim. Böreğimizi hazırlamaya başlamadan evvel, uygun bir tavada yaklaşık olarak 200 gram tereyağını eritmeye başlayalım. Tereyağını eritirken üzerinde oluşan tereyağları almaya özen gösterelim. Tereyağını erittikten sonra önümüze fırın tepsisini alalım ve tepsinin tamamını tereyağı ile yağlamaya başlayalım.
Akabinde alt taban için hazırladığımız yufkaları birer birer tepsinin içerisine almaya başlayalım. Bu noktada her yufkanın arasına tereyağı sürmeyi kesinlikle ihmal etmeyelim. 8 kat yufkayı tepsiye yerleştirdikten sonra kare formun yufkamızı keselim. Ardından tepsimizi kenara alalım ve uygun bir kasenin içerisinde 2 adet yumurta ile birlikte 1 su bardağı sütü güzelce çırpalım. 1 adet böreklik yufkayı parçalara ayıralım. Hazırladığımız yumurtalı sosa batırarak tepsinin içerisine yaylım. Tüm parçalar bitene dek bu işlemi devam ettirelim. Tepsi için uygun miktarda kaşar peyniri rendelemesini gerçekleştirelim. Kaşar peynirini rendeledikten sonra tepsinin tamamını kaplayacak şekilde fırın tepsinin içerisine serelim.
Kaşar peynirin ardından 200 gram çeçil peynirini de tepsinin içerisine alalım. Tekrar bir tane daha böreklik yufkayı alalım ve hazırladığımız sosun içerisine batırarak tepsinin içerisine dizelim. Hazırladığımız üst kat yufkaları da tepsiye dizmeye başlayalım ve aralarına tereyağı sürmeyi kesinlikle ihmal etmeyelim.
Video: Uzadıkça Uzayan Peyniriyle Meşhur Adana Böreği 😋
https://www.youtube.com/watch?v=zlWVQSOZ9Ag&t=79s
Son katın üzerine de tereyağı sürdükten sonra böreğimizi pişirmeye başlayabiliriz. İlk olarak ocağımızı kısık ateşte açalım. Tepsiyi ara ara hareket ettirerek pişirmeye başlayalım. Pişirme esnasında spatula yardımıyla kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Alt tabanının piştiğinden emin olduktan sonra böreğimizi ters çevirelim ve çevirme işlemini gerçekleştirdikten sonra tepsinin alt tabanını yağlamayı da ihmal etmeyelim. Yağladığımız tepsiye böreği tekrar yerleştirelim ve diğer yüzünü de pişirelim. Her iki tarafını da kontrollü bir şekilde pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…
Hazırlarından çok daha lezzetli. Meşhur Adana Böreği tarifi
Son zamanlarda oldukça popülerleşen Adana Böreği, her köşe başında açılan börekçilerde mutlaka tezgahlarda yer alıyor. Sünen ve uzadıkça uzayan peyniriyle, çıtır çıtır hamuruyla bir kez yiyenin aklından bir daha çıkmayacak Adana Böreği, evde de kolaylıkla yapılabilen bir börek çeşidi. Adana sınırlarını aşan ve çok beğenilen bu böreği evde yapmak, misafirlerinize gururla ikram etmek için sizi tarife alalım. İşte meşhur Adana Böreği tarifi.
Malzemeler
- 16 adet baklavalık yufka
- 2 adet yufka
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 200 gr tereyağı
- 500 gr kaşar peyniri
- 200 gr çeçil peyniri
Meşhur Adana Böreği tarifi ve detaylı video için:
https://www.youtube.com/watch?v=zlWVQSOZ9Ag
Hazırlanışı
- İlk olarak börek tabanı için kullanılacak olan 8 kat baklavalık yufkayı tezgaha alın.
- Tepsiyi üzerine yerleştirin. Tepsinin boyutunda olması için kenarlarda kalan fazla yufkaları kesin.
- Kullanacağınız tepsi ısıya dayanıklı olmalıdır.
- 8 kat yufkayı kestikten sonra böreğin üstünde kullanılacak olan diğer 8 katı da kesin ve kenarda bekletin.
- Bu sırada yufkaların kurumamaları için bir buzdolabı poşetine yerleştirin ve öyle saklayın.
- 200 gram tereyağını bir tavada eritin ve üzerindeki köpükleri temizleyin.
- Tepsinin tabanını ve kenarlarını eritilmiş tereyağı ile bir güzel yağlayın.
- Böreğin nar gibi kızarması için tabanı yağlamak önemli.
- Kestiğiniz 8 tane baklavalık yufkaları bir bir sırayla tepsiye yerleştirin.
- Her katın arasına erittiğiniz tereyağını fırça ile sürün ve böylece yufkayı yağlayın.
- 8 kat yufkayı bu şekilde yağlayarak dizin. Sonra ise kare kare olacak şekilde dilimleyin.
- Tepsiyi bir kenara alın. Bir kaba 2 adet yumurta ve 1 su bardağı sütü alın ve iyice çırpın.
- 1 adet böreklik yufkayı parça parça koparın. Hazırlamış olduğunuz sosa batırarak tepsiye yerleştirin.
- Tüm parçalar bitene dek sosa batırıp süzün ve tepsiye yerleştirin.
- 500 gram kadar kaşar peynirini rendeleyin.
- Sonrasında tepsiyi kaplayacak kadar peyniri yufkanın üzerine serpin.
- Üzerine 200 gram da çeçil peyniri ekleyin.
- Yine 1 adet böreklik yufkayı parçalara ayırın ve yumurtalı sütlü karışıma batırarak peynirin üzerine kapatacak doğrultuda tepsiye yerleştirin.
- Son aşamada 8 adet baklavalık yufkayı böreğin üzerini kapatmak için tepsiye tek tek yerleştirin.
- Yufkaların aralarına erittiğiniz tereyağından sürmeyi ihmal etmeyin.
- Son katın üzerine de tereyağı sürün ve böreği pişirmeye başlayın.
- İlk olarak ocağı kısık ateşte açın.
- Tepsinin şekline göre ocağın büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz.
- Tepsiyi ocağa yerleştirin ve pişirme işlemine koyulun.
- Tepsiyi ara ara hareket ettirin. Bu sayede her tarafı eşit kızaracaktır.
- Böreği kenarlarından bir spatula ile kontrol edin.
- Alt kısmı piştikten sonra tepsiyi çevirmek için aynı boyutta başka bir tepsiyi tereyağı ile bir güzel yağlayın.
- Sonrasında böreğin ters çevrilmesi için kenar kısımlarını bir bıçak ile kazıyın.
- Ocağı kapatın ve yağladığınız tepsiye böreğin üzerine yerleştirerek dikkatli bir şekilde ters çevirin.
- Ocağı tekrar açın ve böreğin diğer kısmını da kontrollü bir şekilde pişirin.
- Altı ve üstü iyice kızaran börek pişti.
- Meşhur Adana Böreği servise hazır. Afiyet olsun.