Yaşam

Daha genç görünmek için neler yapılmalıdır? İşte yaşlanmayı geciktiren yöntemler

Genç kalmanın püf noktaları nelerdir?

Güzel ve genç kalmak her insanın en çok arzuladığı şeydir. Ancak insan, doğası gereği sürekli aynı yaşta kalamadığından yaşlanmaya ve eskiden yaptığı şeyleri yapmada oldukça zorluklar yaşayabilmektedir. Bu durumdan kurtulmak için insanlar yüzyıllardır hatta binlerce yıldır uğraşmışlardır. Ancak doğal sürecin önüne geçmenin mümkün olmadığını anlamışlardır. Örneğin ölümsüzlüğü bulmak ve sürekli genç yaşlarda kalmak tüm toplumlarda, mitlerde ve efsanelerde geçen kavramlardır. Sürekli aynı yaşta kalmanın mümkün olmadığı bilinen bir gerçektir. Ancak bu durum vücudun daha dirençli ve genç gözükmesinin önünde bir engel teşkil etmemektedir. Örneğin her gün düzenli bir şekilde sporunu yapan, sağlıklı beslenen ve kendisine iyi bakan bir insan ile kendisine pek önem vermeyen, bulduğunu tüketen ve spor yapmayan bir insan arasında tabiri caizse dağlar kadar fark vardır. Nitekim bunun örneğini çok fazla görmekteyiz. Bazen sokaklarda gördüğümüz bu örnek olay bilimsel olarakta ispatlanmış bir gerçektir. Bu konuyla alakalı çok büyük bir araştırma yapılmıştır. Her gün spor yapan, sağlıklı besinler tüketen ve kendine iyi bakan birisi ile tüm bunların tersini yapan birisi gözlemleniyor. Her ikisinin de ömrü 60 yaşına geldiğinde birisinin daha dinç, genç ve sağlıklı olduğu gözlemlenirken diğerinin ise pek çok hareketi yapmaktan bile aciz olduğu gözlemlenmiştir. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi insan maalesef ki ölümsüzlüğü olan bir canlı değildir. Ancak yaşlanmayı geciktirmek ve daha genç görünmek mümkündür. Peki, insanların daha genç gözükmesi için neler yapılmalıdır? Hangi yollara başvurulmalıdır? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Daha genç görünmenin yolları nelerdir?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek;

Genç kalmanın ve sürekli enerjik olmanın ilk yolu sağlıklı besinler tüketmekten geçmektedir. İnsanlar günümüzde medyanın da etkisiyle birlikte yemek alışkanlığını büyük ölçüde değiştirmiş durumdadırlar. Özellikle son zamanlarda adını sürekli duyduğumuz fast food denilen aşırı kızarmış ve aşırı yağlı olan yemekler insan vücuduna çok fazla zarar vermektedir. Bu verdiği zararlar neticesinde insanların çok erken yaşlarda yaşlanmasını ve fiziksel olarak çökmelerini sağlamaktadır. Ayrıca bu zararlı yemekler vücutta pek çok toksin maddenin (zararlı madde) birikmesine ve organların işlevlerini yapamamalarına bile neden olmaktadır. Bu da beraberinde hastalığı getirmektedir. Özellikle cilt sağlığında çok büyük tahribatlara neden olduğundan insanların çok erken yaşlarda diş kayıpları yaşamalarına, saçlarının dökülmelerine ve cildin yaşlanmasına, yıpranmasına sebebiyet vermektedir. Tüm bunlar insanların orta yetişkinlik döneminden sonra (yaşlılık) çok fazla sıkıntı yaşamasına kapı aralamaktadır.

Beslenme
Beslenme

Genç kalmak ve olabildiğince çok geç yaşlanmak insanların en çok istediği şeylerden birisidir. Ancak onun için de belli başlı tedbirleri almak gerekmektedir. Özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Ölçülü bir şekilde sağlıklı olan yemekler tüketmek hem insan sağlığı için hem de cilt sağlığı için çok önemlidir. Bunun için de dengeli bir şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. Hiçbir şekilde öğün atlanmamalı ve her öğünde tüketilmesi gereken besinlerin tamamı tüketilmelidir. Günümüzde pek çok insan iş koşulları nedeniyle kahvaltıyı atlayıp işe gitmektedir. Günün belkide en önemli öğünü olan kahvaltının yapılmaması hem verimi düşürmekte hem de zamanla cildin yıpranmasına neden olmaktadır. Onun için öğüt atlamadan dengeli bir şekilde beslenmek gerekmektedir.

Daha genç, sağlıklı, dirençli ve enerjik kalmak için tüketilen gıdaların sağlığına, hijyenine ve miktarına çok aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü tüketilecek olan besinin vücudumuza faydası yoksa damarların tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca sağlıklı besinlerin de hijyenik olması ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Nitekim bu konuyla alakalı pek çok uzman hekim tüketilen besinlerde ölçünün fazla kaçmaması gerektiğini dile getirmektedir. Çünkü ölçü çok fazla olduğunda faydadan çok zararı dokunmaktadır. Onun için genç ve diri kalmanın ilk şartı olan sağlıklı ve dengeli beslenmeye mutlaka gereken önemi vermemiz gerekmektedir.

Uyku
Uyku

Erken saatlerde kalmak;

Erken saatlerde kalkmak pek çok insanın hiç hoşlanmadığı ve istemediği bir durumdur. Ancak erken kalkmak insan sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre erken kalkan insanların daha dirençli ve daha enerjik oldukları tespit edilmiştir. Erken saatlerde kalkmanın cilt sağlığı üzerinde de çok ciddi etkileri bulunmaktadır. Örneğin çok uzun süreler uyuyan ve düzenli bir uyku programı olamayan kişilerde genellikle çatlamalar, morarmalar ve çok şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Çok fazla hareketsiz kalmak vücudun aşırı derecede yıpranmasına neden olmaktadır. Onun için pek çok uzmanın da görüş birliği içerisinde olduğu bu konu hakkında insanların erken saatlerde güne başlamalarını tavsiye etmektedirler. Hem cilt sağlığı için hem de vücudun daha dirençli olması için erkenden kalkmak oldukça özem arz etmektedir.

Düzenli spor yapmak;

Düzenli spor yapmak insan vücudunun her zaman sağlıklı ve dinç kalmasını sağlamaktadır. Bu durum bilimsel araştırmalara da konu olmuştur. Yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre her gün düzenli spor yapan insanların akranlarına göre daha genç ve daha enerjik oldukları tespit edilmiştir. Spor yapmak yaşlanma sürecini tersine çevirmekte ve daha genç durmayı sağlamaktadır. Spor aynı zamanda insanların kendilerini daha değerli hissetmelerini ve kendileriyle barışık bir şekilde yaşamalarını sağlamaktadır. Bu da ruh sağlığını olumlu anlamda etkilediğinden bu tür insanlar daha mutlu, enerjik ve hayattan zevk alabilen insanlardır. Psikolojik olarak sağlıklı olan bir birey fiziksel olarakta daha sağlıklı ve genç duracaktır. Ayrıca kaygı, stres ve sinir gibi pek çok psikolojik sorunun atılmasını ve insanların deşarj olmalarını sağlamaktadır. Tüm bunlar insanların daha genç görünmelerini sağlayacaktır. Nitekim bu konuyla alakalı pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırmalar neticesinde her gün düzenli spor yapan kişilerin spor yapmayan akranlarına göre daha mutlu, enerjik ve genç göründükleri tespit edilmiştir.

Spor yapmak
Spor yapmak

Spor yapmanın bir diğer faydası ise kasların ve kemiklerin her türlü hastalıktan korunmasını sağlamasıdır. Orta yetişkinlik (yaşlılık) döneminden sonra pek çok insanda kemik erimeleri ve kas ağrıları meydana gelmektedir. İnsanlar yaş aldıkça kamburlaşmakta ve yürümekte zorluklar yaşamaktadır. Bunun en büyük nedeni ise zamanında yapılmamış egzersizler ve spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda da bu durum gözler önüne serilen bir gerçektir. Ancak çoğu insan spor yapmanın çokta gerekli olmadığını düşünmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak yaşadıkları sorunları görünce de spor yapmaya başlamaktadırlar. Ancak her şey zamanında yapılması gerektiğinden ilerleyen süreçlerde yapılan spor bir nebze iyi olsa da bu durum genellikle pek uzun ömürlü olmamaktadır. Onun için her gün düzenli bir şekilde spor yapmak hem sağlığımız için hem de daha genç ve enerjik görünmemiz için çok önemlidir.

Makyaj
Makyaj

Kişisel bakımınıza önem verin;

Kişisel bakım genç görünmede oldukça etkili bir yöntemdir. Pek çok insan güne başlamadan önce makyaj ve buna benzer kişisel bakımını yapmaktadır. Bu kişisel bakım insanların daha genç gözükmesini, daha parlak ve ışıltılı bir cilde sahip olmalarını sağlamaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus bulunmaktadır. O da hiç kuşkusuz yeteri kadar kişisel bakıma önem verilmesi ve gün sonunda mutlaka makyajların, sürülen kremlerin vs. temizlenmesidir. Pek çok insan (özellikle kadınlar) aşırı derecede makyaj tarzı bakım ürünlerini kullanmakta ve gün sonunda cilt temizlenmeden uyumaktadır. Bu durum zamanla ciltte pek çok sorunun ve problemin çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda cildin çok erken yaşlarda yıpranmasına neden olduğundan yaşlanmayı arttırmaktadır. Onun için mutlaka kişisel bakıma çok dikkat edilmeli ve cilt mutlaka temizlenmelidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Yaşam

Sabır taşı nasıl kullanılır?

İçerisinde antrokınon bulunan ve sabır taşı olarak adlandırılan bu taş, genellikle annelerin meme uçlarına sürmüş olduğu bir taş türüdür. Ağızda