Beslenme

Hazır ketçap ve mayonezin insan sağlığına verdiği zararlar nelerdir? İçindeki kimyasallar sayesinde insan ömrünü kısaltıyor

Ketçap ve mayonez… Her iki ürün de hiç kuşkusuz günümüzün vazgeçilmez iki lezzetidir. Özellikle bazı yemeklerin yanında (patates kızartması, makarna, tost vs.) çok fazla kullanılması ve yemeklere efsane bir tat katmasıyla insanların vazgeçilmez ikilisidir. Pek çok alanda kullanılan ketçap ve mayonez özellikle yemeklerin yanında, salatalarda ve ya kızartmalarda çok fazla kullanılan soslardır. Özellikle bazı vitaminleri de içlerinde barındırmaları onların sağlıklı olduğunu ve faydalarının olduğunu göstermektedir. Ancak şu husus kesinlikle unutulmamalıdır. Her ne kadar faydalı gibi görünürlerse de çok fazla tüketilmemeli ve tamamen doğal olmalarına özen gösterilmelidir. Çünkü günümüzde ketçap ve mayonezin raf ömrü uzun olsun diye pek çok kimyasal maddelerle doldurulduğunu bilmekteyiz. Bu konuyla ilgili yapılan pek çok araştırmada bu kanıyı desteklemiştir.

Ketçap ve mayonezlere eklenen bu kimyasal maddeler raf ömrünü uzatmakta ancak insan ömrünü kısaltmaktadır. Onun için ketçap ve mayonezlerinizi mutlaka kontrol etmeli ve mümkünse evde kendini yapmalısınız. Zira marketlerden satın alınan pek çok ketçap ve mayonez vücutta zamanla toksin maddelerin (zararlı maddeler) oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumda beraberinde pek çok hastalığı ve problemi getirmektedir. Yediden yetmişe herkesin çok sevdiği bu iki ayrılmaz lezzet tüketilirken bilinçli tüketilmeli ve doğal olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Doğal olmayan ürünlerden mutlaka kaçınılmalıdır. Çünkü zamanla vücudu zehirlediklerinden hiç istenmeyen hastalıklara kapı aralayabilmektedirler.

Ketçap, mayonez, patates kızartması
Ketçap, mayonez, patates kızartması

Ketçap ve mayonez ne zaman ortaya çıktı?

Ketçap ve mayonez günümüzde çocuk, genç, yaşlı demeden herkesin severek tükettiği ürünlerdir. Kimleri sadece ketçabı çok severek tüketmekte kimileri ise sadece mayonezi tüketebilmektedir. Ancak genel itibariyle her ikisi de birbirinden ayrılmayan ikilidir. İlk olarak 1800’lü ve 19oo’lü yıllarda ketçap ortaya çıktı. Ardından da ketçabın en yakını olan ve Fransızca soğuk sos anlamına gelen mayonez ortaya çıktı. Doğada bulunan her ürün ilk önce tıp alanında kullanılmıştır. Bu dünyanın pek çok farklı noktasında herkes tarafından uygulanmaktadır. Yani insanlar ilk önce tıp alanında ürünleri kullanmış ardından da yemeklerde ve çeşitli yerlerde kullanmışlardır. Ketçapla mayonezde ilk önceleri tıp amacıyla kullanılmışlardır. Özellikle ketçap 1835 yıllarında ilaç olarak kullanıldı. Domates hapı olarak piyasaya sürülen ve çok fazla satılan ketçap ishal, sarılık ve hazımsızlık gibi pek çok hastalığın tedavisinde aktif bir şekilde kullanıldı. Ardından zamanın ilerlemesiyle beraber ketçabın sadece bir ilaç olarak kullanılmayacağı tespit edildi ve günümüzde pek çok yemekte kullanılmaktadır. Özellikle tost, makarna, etli yemekler ve patates kızartması denilince ketçap ve mayonez ikilisi mutlaka tüketilmektedir. Öyle ki bazı insanlar ketçap ve mayonez olmadan yemeklerini yememektedir.

Ketçap ve mayonez tüketirken dikkat edin!

Geçtiğimiz son yıllarda meydanın da etkisiyle ve internetin her eve girmesiyle beraber pek çok reklama maruz kalan insanların ketçap ve mayonez tüketme sıklığı da oldukça artmış durumdadır. Eskiden çok az bir kesimin tükettiği ketçap ve mayonezler günümüzde çok fazla ilgi ve talep gördüğünden dünyanın her yerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ticari değeri de bulunan bu iki ürün pek çok ülkeye ihraç bile edilmektedir. Ulaşım olanaklarının iyileşmesi, dünyanın küreselleşmesi ve her geçen gün daha da gelişmesiyle beraber hemen hemen her insan rahatlıkla ketçap ve mayoneze ulaşabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken çok büyük bir husus bulunmaktadır. Çok fazla ilgi ve talep gören ketçaplar ve mayonezler sırf daha uzun ömürlü olsunlar diye pek çok kimyasal maddeye maruz kalmaktadırlar. Nitekim bu konuyla alakalı yapılmış olan pek çok bilimsel çalışmalarda da bu durum gözler önüne serilmiş durumdadır. Raf ömürleri uzun olsun diye pek çok ilaçla ve kimyasal maddeyle karıştırılan ketçap ve mayonezler zamanla insanı yavaş yavaş zehirlemekte ve pek çok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Vücutta zamanla biriken toksin maddeler (zararlı maddeler) pek çok problemin oluşmasına kapı araladığından insan sağlığı sürekli tehdit altında olmaktadır. Ancak çoğu insan bunun bilincinde olmadan aşırı derecede ketçap ve mayonez tüketmektedir. Uzmanların sıklıkla uyarılarda bulunduğu bu konularda çoğu kişi kulaklarını tıkamakta ve kendilerine hiçbir şeyin olmayacağını düşünmektedirler. Ancak geçtiğimiz yıllarda gözlemlenen birçok örnek vakalarda ketçap ve mayonezden zehirlenip zarar gören insan sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur.

Ketçap
Ketçap

Hazır ketçabın ve mayonezin zararları nelerdir?

Marketlerde satılan hazır ketçap ve mayonezler raf ömürleri çok uzun olsun diye pek çok kimyasal madde içermektedirler. Konuyla alakalı sayısız bilimsel araştırma yapılmış ve bu gerçek gözler önüne serilmiştir. Marketlerden alınan hazır ketçap ve mayonezlerin insan sağlığına pek çok zararı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde hazır ketçap ve mayonezin zararlarını şu şekilde özetlememiz mümkün olacaktır;

  • Pek çok mide sorunlarına kapı aralamaktadırlar.
  • Beyin sağlığına zarar verebilmektedirler.
  • Dikkat ve konsantrasyonu bozabilmektedirler.
  • Alzheimer gibi pek çok nörolojik probleme yol açabilmektedirler.
  • Kalpte çarpıntıların oluşmasına neden olurlar.
  • Aşırı kilo almaya sebep olmaktadırlar.
  • Kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar.
  • Kolesterolü arttırdıkları tespit edilmiştir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadırlar.
  • Kalp krizlerine ve damar tıkanıklıklarına yol açabilmektedirler.
  • Kan şekerinin birden artmasına neden olabilir.
  • İçerisindeki kimyasal maddeler ve renklendiriciler çocuk gelişimi açısından son derece tehlikelidir.

Hazır ketçap ve mayonezlerin insan sağlığına olan zararları yukarıda sayılan maddelerden daha da fazladır. Ancak genel olarak bakıldığında bu ve buna benzer hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığı tespit edilmiştir. Vücuda pek çok kimyasal maddenin yani toksin maddenin (zararlı maddeler) girmesini sağlayan hazır ketçap ve mayonezler başta mide sorunları olmak üzere pek çok problemin oluşmasına neden olmaktadırlar. Beyin sağlığını da çok fazla olumsuz etkileyen bu hazır ürünler zekâ geriliğine bile neden olmaktadırlar. Kalp ve damar hastalıklarına da yol açan ketçap ve mayonez kanser başta olmak üzere pek çok problemin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Kalp krizleri ve damar tıkanıklıklarına yol açmakta ve ölümle sonuçlanan pek çok vakaya neden olmaktadır.

Ketçap ve mayonez dünyada çok fazla tüketildiğinden ve ilgi gördüğünden pek çok marka tarafından üretilmekte ve dünya pazarına sunulmaktadır. Bu sunulan ürünlerin kalite kontrolleri bazen göz ardı edilmektedir. Pek çok markası bulunduğu için kaliteli ve kalitesiz ürünleri ayırt etmek oldukça zordur. Özellikle raf ömürleri çok uzun olsun diye insan sağlığı bazı durumlarda yok sayılmaktadır. Bu kimyasal maddelerin yanı sıra renklendirici ve tatlandırıcı pek çok katkı maddesi eklenmektedir. Tüm bunlar insan vücudunda hiç istenmeyen ve sonu ölümle biten pek çok hastalığa, probleme ve sorunlara yol açabilmektedirler. Aç karna tüketildiğinde içerisindeki şeker oranından dolayı kan şekerini yükseltmekte ve diyabete bile neden olmaktadır. Ayrıca vücudun belli başlı uzuvlarının işlevlerini kaybetmelerine neden olabilmektedir. Zamanla biriken toksin maddeler (zararlı maddeler) organların işlevini tam anlamıyla yerine getirememelerine neden olabilmektedir. Bu da beraberinde pek çok hastalığı getirmektedir. Hazır ketçap ve mayonezlerin bir diğer tehlikesi de çocuk gelişimini çok fazla etkilemeleridir. Özellikle erken yaşlardan itibaren ketçaba alışmış olan çocuklar için durum çok vahimdir. Çünkü ketçap ve mayonezlerde bulunan kimyasal maddeler çocuk gelişiminin sekteye uğramasına neden olabilmektedir. Onun için erken yaşlarda ketçap tüketiminden olabildiğince uzak durulmalıdır.

0 Yorum

  1. Avatar

    musa

    Aralık 10, 2022

    en üşengeç insan bile ev şartlarında iki buçuk dakikada kullanıma hazır ve krallara layık ketçap üretebilecek durumdayken hazırını, fabrikasyonunu, paketlisini almaktan vazgeçemiyoruz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler
Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması