Bitki Çayı

Yemeklerin vazgeçilmez baharatı olan karabiberin özellikleri nelerdir? Öksürüğü kökünden kesen karabiber çayı nedir, nasıl yapılır?

Karabiber günümüzde çok aktif bir şekilde kullanılan baharatlardan birisidir. Özellikle tarihi ile çok dikkat çeken karabiber pek çok toplumda yaygın olarak kullanılmış bir üründür. İçerisindeki faydaları ve özellikleri sayesinde insan sağlığına çok büyük katkılar sunmaktadır. Günümüzden binlerce yıl önce önemi anlaşılan ve çok değerli görülmüş olan karabiber bulunduğumuz çağın en çok ilgi gören baharatları arasında önemini korumaktadır. Neredeyse tüm mutfaklarda bulunan bu baharat yemeklere çok farklı bir aroma ve lezzet katmaktadır. Aynı zamanda kendisine has tadıyla yemekleri çok farklı bir boyuta taşımaktadır. Gastronomi alanında çok fazla kullanılan bu baharat pek çok yemeğin ana maddelerinden birisini oluşturmaktadır. Özellikle belli başlı yemeklerde karabiber kullanılmadığı takdirde yemeğin hiçbir anlamı, tadı, tuzu kalmamaktadır. Bu yönüyle pek çok baharattan ayrılmaktadır. Ancak insanların çok büyük bir kısmı karabiberin işlevlerinin neler olduğunu bilmemektedir. Sadece yemeklerde kullanılan bir baharattan ziyade pek çok alanda kullanılabilen bir ürün olan karabiber tıp alanında da çok fazla kullanılmaktadır.

Geleneksel (alternatif) tıp uygulamalarında çok köklü bir geçmişe sahip olan karabiber içerisindeki pek çok madde ile insan sağlığı için önemli bir konumda yer almaktadır. Özellikle hastalıkların tedavi edilmesinde, ilaçların yapımında ve daha pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmıştır. Yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre karabiberin gastronomi ve tıp haricinde pek çok farklı alanda kullanıldığı tespit edilmiştir. Ancak insan sağlığına çok iyi geldiğinden tıp alanında yani sağlık alanında çok fazla kullanıldığından insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Eski zamanlarda sadece yemeklerde kullanıldığı düşünülen karabiberin bilimsel olarak araştırılması ve faydalarının da ortaya çıkmasıyla beraber çok fazla ilgi görmüş ve tüketimi de bu doğrultuda artmıştır. Nitekim son zamanların en çok karabiber tüketimi istatistiklerde de görülmüştür.

Karabiberin anavatanı neresidir?

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan karabiberin anavatanına baktığımızda kendimizi Asya’nın en güzel ülkelerinden birisi olan Hindistan’da bulmaktayız. Hindistan pek çok bitkinin, meyvenin ve şifalı bitkilerin anavatanı olma özelliğine sahip olan bir coğrafyadır. İklim koşullarının iyi olması, verimli topraklara sahip olması ve zengin su kaynaklarının bulunması pek çok ürünün yetişmesine olanak tanımaktadır. Bu yetişen ürünlerden biriside tüm dünyada çok sevilerek tüketilen karabiberdir. Anavatanı Hindistan olan karabiber uygun iklim koşullarının bulunduğu her yerde rahatlıkla yetişmekte olan bir baharattır. Sıcak iklimi seven karabiber günümüzde Hindistan başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştirilmektedir.

Karabiber
Karabiber

Karabiber Türkiye’de yetişir mi?

Karabiber dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmekte olan bir baharattır. Ancak karabiber uygun iklim koşullarının bulunduğu ortamlarda yetişen bir üründür. Ülkemiz sınırları içerisinde karabiber üretimine en uygun bölge hiç kuşkusuz Akdeniz bölgesidir. Zira Akdeniz bölgesinin iklimi daha sıcak ve nemli olduğundan karabiber yetiştirmek için uygundur. Ancak ülkemiz sınırları içerisinde sadece çok dar bir alanda yapılan bu üretim maalesef ki çok fazla olamıyor. Genellikle Türkiye karabiber ihtiyacını yurtdışından tedarik etmektedir. Ancak sınırlı da olsa ülkemizde yetişmektedir.

Karabiberin faydaları nelerdir?

Karabiber pek çok özelliği ile son dönemlerin en çok tüketilen baharatlarından birisidir. Özellikle gastronomi alanında çok fazla kullanılan karabiber yemeklere kattığı tat ve aroma ile adından sıklıkla söz ettirmektedir. İçeriğindeki pek çok madde ile sadece yemeklere değil insan sağlığına da çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu konuyla alakalı yapılmış olan bir sürü bilimsel araştırmaya bakıldığında karabiberin sadece yemeklerde kullanılan bir baharat olmadığı tespit edilmiştir. Kısaca karabiberin faydalarına bakmamız gerekirse şu şekilde bir özetleme yapmamız mümkün olacaktır;

  • Doğal bir antibiyotiktir.
  • Vücudu dış etkenlere karşı korumaktadır.
  • Daha rahat nefes almayı sağlamaktadır.
  • Bağışıklık sistemini korumakta ve güçlenmesine destek olmaktadır.
  • Kanserin birden çok türüyle sürekli bir savaş halindedir.
  • İnsan vücudunu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Vücudun daha dinç ve diri olmasını sağlamaktadır.
  • Kalp krizi riskini olabildiğince en aza indirmektedir.
  • Depresyon, stres ve kaygı gibi ruhsal problemlere iyi gelmektedir.
  • Burun tıkanıklığına çok iyi gelmektedir.
  • Baş ağrılarını dindirmede oldukça etkilidir.
  • Dişlerin çürümesini önlemektedir.
  • Öksürüğü ve soğuk algınlığını kesmektedir.
  • Sindirimin daha kolay olmasını sağlamaktadır.
  • Metabolizmayı hızlandırmaktadır.
  • Pek çok enfeksiyona karşı vücudu korumaktadır.

Karabiber bilimsel araştırmalara konu olan ve araştırılan baharatların başında gelmektedir. Sayısız kere araştırılan bu baharatın önemi diğerlerine göre daha fazladır. Özellikle Antik Mısır döneminde firavun 2. Ramses’in burun deliklerine karabiber kalıntıları bulunmuştur. Bu da karabiberin hem çok eski zamanlardan beridir kullanıldığını göstermekte hem de çok kıymetli ve değerli olduğunu göstermektedir. Karabiber pek çok özelliği ile insan sağlığına çok iyi gelmektedir. Özellikle çok soğuk geçen kış aylarında hastalıkların artmasıyla beraber insan vücudunun direnci kırılmaktadır. Bu da hastalıkların çoğalmasını ve soğuk algınlığı, öksürük gibi problemlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu durumdan kurtulmak için de karabiber çok etkili bir tedavi yöntemidir.

Karabiber

Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde karabiberin öksürüğü kestiği ve rahatlamayı sağladığı tespit edilmiştir. Özellikle doğal bir antibiyotik gibi olması nedeniyle vücudun kolay kolay hastalanmasını önlemektedir. Vücudun direncini arttırdığından daha dayanıklı olmayı sağlamaktadır. Aynı zamanda rahat nefes almayı sağlamaktadır. Solunum yolları problemlerine çok iyi gelmektedir. Kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın giderilmesinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini korumakta olan karabiber aynı zamanda burun tıkanıklığı gibi pek çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Stres, kaygı ve depresyon gibi pek çok ruhsal problemin de giderilmesinde aktif rol oynayan karabiber metabolizmayı hızlandırmakta ve insan sağlığını sürekli olarak koruma altına almaktadır.

Karabiber çayı nedir, nasıl yapılır?

Karabiber soğuk algınlığına ve özellikle de öksürüğe çok iyi gelmesiyle bilinen bir baharattır. İçerisinde barındırdığı pek çok madde ile öksürük derdine son vermektedir. Son zamanlarda çayı ortaya çıkan karabibere rağbet oldukça fazladır. Özellikle kış aylarında şiddetli öksürüklerin yaşandığı zamanlarda bu çay çok fazla tüketilmektedir. Öksürüğe kesin çare olarak görülen bu mucizevi çayın yapılışı da oldukça basittir. Peki, karabiber çayı nasıl yapılır? Hangi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Karabiber çayı için gerekli malzemeler;

  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 2-3 damla limon
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 diş sarımsak
  • 6 adet karabiber
  • 2 adet karanfil

Seyredin: 5 dakikada hazırla 1 bardak iç kuru öksürük Boğaz ağrısı grip yok olup gitsin

Tüm malzemeler bir demliğe konulup ocağa alınır. İyice kaynadıktan sonra demlenmesi için ortalama 5 dakika kadar bekledikten sonra servis edilmeye ve tüketilmeye hazır hale gelir. Karabiber çayının bilinen bir sürü faydası ve özelliği bulunmaktadır. Ancak en önemli özelliği öksürüğü anında kesmesidir. Özellikle kış aylarında çok şiddetli görülen öksürüklere karşı ilaç kullanmak yerine daha doğal ve pratik yollarla öksürükten kurtulmak mümkündür. İçerisindeki pek çok madde sayesinde birden fazla alanda fayda sağlayan bu mucizevi çay son zamanların en çok konuşulan ve tüketilmeye başlanan çaylarından birisi olmuştur. İlaç kullanmayı sevmeyenlere ve şiddetli öksürüklerden mustarip olanlara çok fazla tavsiye edilen bu çay öksürüğü kökünden halletmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı

Mevlana’nın Mesnevi’sine konu olan ak söğüt kabuklarının yararları. Ak söğüt çayı nasıl demlenir?

Ağaçlar sadece oksijen üreten ve havayı temizleyen irili ufaklı çalılardan meydana gelen yeşillikler değildir. Doğada birden fazla çeşit bulunmaktadır. Kimileri
Bitki Çayı

Antidepresanı bırak, kedi otuna başla! Hem uykusuzluğa, hem de depresyona birebir kedi otunun faydaları nelerdir?

Kendinizi huzursuz, uykusuz, gergin mi hissediyorsunuz? Sırf  bu yüzden antidepresan mı kullanıyorsunuz, üstelik doktor kontrolünde olmadan… İşte size o zaman