Sağlık

Burundan sarı su gelmesi nedendir?

Daha çok kış aylarında başımıza bela olan burun akıntısı kimi zaman hastalıkların habericisi olabiliyor. Fakat sarı su kimi zaman üşütme, stres ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların birkaç gün öncesinden habercisi olarakta karşımıza çıkabiliyor. Burundan sarı su gelmesi neden olur? Ve hangi hastalıkların habercisidir?

Akut Rahatsızlıklar

En yaygın hastalıklar genelde akut yolları iltihapları olarak görülür. Soğuk aylarda kötü mikroplara karşı savaşan faydalı mikroplar bu hastalıklı maddeleri dışarıya yollayarak sarı su şeklinde akıtır. Sarı su geldiği takdir de burnu geri çekmek yerine akıtmak çok daha doğru olacaktır.

Sinüs Yolları Hastalıkları

Burun ve yanak çevresinde bulunan sinüs damarları dış etkenler nedeni ile tıkanıt veya iltihaplanır. Bu da sinüzit hastalıklarını doğrurur. Hafif bir üşütme de baş ağrısı, ıslak saç ile soğukta kalma sonucu burundan Sarı su akıntısı olarak ortaya çıkar. En doğru tedavi yöntemi ise kulak burun boğaz servisine başvurarak tıbbi yardım almak olacaktır.

Nezle ve Grip

Diğer en yaygın görülen sorunlardan birisi de grip ve nezle hastalıklarıdır. Daha çok soğuk algınlığı beraberinde ortaya çıkar. Baş ağrısı ve yoğun burun akıntısı ile birlikte gelir. Geniz akıntısı da buna eklenince burundan yoğun sarı renkli bir sıvı gelir.

Menenjit

Beyin zarlarının iltihabı olarak bilinen menenjit hastalığı ense de sertlik nadir de olsa burundan sarı akıntı olarak belirir. Yüksek ateş ve öksürükte hastalığın habercisidir.

Beyin Hastalıkları

Beyin hastalıkları beyinde ur, tümör veya akit hastalıklar halinde belirtilir. Buna ek olarak boğaz hastalıklarında da sarı akıntı şeklinde ortaya çıkabilir.

Burun akıntısı
Burun akıntısı

Burundan Gelen Sarı Akıntı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Böyle bir rahatsızlıkta internetten teşhis koymak yerine bir doktora görünmekte fayda vardır. Genel soğuk algınlığı hastalıklarında evde basit yöntemlerle tedavi etmek mümkün olsa da eğer sürekli bir durum ise ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Nöroloji ve kulak burun boğaz bölümü bu şikayetlerle ilgilenmekte olup teşhisi bu bölüm uzmanları koyabilir.

Tedavisi Nedir?

Burundan sarı Su gelmesi hastalığa bağlı tedavi gerektirir. Eğer üşütmeye bağlı sorunlar ise doktora gitmeden evde geleneksel yöntemlerle iyileşmek mümkündür. Ama aksi durumda kesinlikle doktora başvurmak gereklidir. Sarı su akıntısı durumunda geri çekmeden dışarı atmak tavsiye edilir. Böylece bakteri ve virüsler iç organlara yayılmadan kolayca kendiliğinden dışarı atılabilir.

Burundan Sarı Su Gelmesine Ne İyi Gelmez?

Böyle durumlarda yukarıda bahsedildiği gibi geri çekmek kesinlikle faydalı değildir. Sürekli olarak dışarı akıtmak faydalı olacaktır. Öte yandan burun icine sürekli su çekmek ve su ile temizlemeye çalışmakta tavsiye edilmez. Ancak su tüketimi önemli bir faktördür. Günde iki litre su içerek hem bakterilerle savaş hem de vücuda direnç için gerekli bir durumdur.

Burun akması
Burun akması

Sarı Akıntıya Ne İyi Gelir?

Burundan sarı su akıntısına en iyi tedavi buhar yöntemidir. Uygun bir kaba kaynar su doldurup bir tülbent ile baş kısmı kapatılarak buhar çıkmasına izin verilecek surette kaynar suyu buruna çekmek sarı su için en iyi tedavi yollarından birisidir. Diğer bir tedavi seçimi ise Vix kremdir. Bu da nefes açıcı olup sarı su akıntısı için birebirdir. Burun akıntısını hızlandırarak iltihabın akmasını sağlar. İlaçlı tedavi yöntemlerinden biri olan antibiyotikler ise sarı su akıntısı için faydalıdır. Burun içindeki ve beyin damarlarındaki iltihapları kurutarak kısa sürede bu dertten kurtulmaya yarar. Alternatif yöntem ise nane limon çaresidir. Nane ve limon antioksidan içermekte olup tam bir bakteri söktürücüdür. Düzenli içilen limon suyu iltihap köklerini kurutmaktadır. Ama her ne olursa olsun mutlaka doktorunuza başvurunuz. Ve hekiminizin tavsiyelerine göre tedavi yöntemlerini uygulayınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

OKB nedir, obsesif kompulsif bozukluk iyileşir mi?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), fiksasyon adı verilen monoton tefekkürlere sahip bireyler tarafından tasvir edilen bir durumdur. Bu fikir onları rahatsız
Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden