Sağlık

Şiddetli boğaz ağrılarının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Kış aylarının hiç eksilmeyen hastalığı: Boğaz ağrıları

Kış aylarında soğukların etkisini iyice arttırmasıyla beraber insanlarda pek çok hastalık baş göstermektedir. Bu hastalıkların en başında da hiç kuşkusuz boğaz ağrıları gelmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına bağlı olarak artan bu ağrı pek çok insan için kabus olabilmektedir. Yutkunmada, yemek yemede ve ya bir şeyler konuşmada bir hayli sıkıntılar yaratan bu boğaz ağrısı insanları oldukça rahatsız eden bir problemdir. Genellikle kış aylarında görülen bu problem hastalıkların artmasına bağlı olarak meydana gelmekte ve bazen haftalarca kalabilmektedir. Konuşmada ve yemede insanlara zahmet yaşatan bu ağrının oluşmasına elbette pek çok neden bulunmaktadır. Bu nedenleri sadece soğuk kış geceleriyle sınırlandırmak doğru değildir. Nitekim bu konuyla alakalı pek çok bilimsel araştırma yapılmış ve boğaz ağrılarının birden fazla nedeninin olduğu tespit edilmiştir.

Boğaz ağrılarının meydana gelmesi pek çok insan için hiç istenmeyen ve kabus niteliğinde bir olaydır. Özellikle işi gereği sürekli konuşması gereken spikerler, gazeteciler ve hatipler bu konudan en çok etkilenen meslek gruplarından sadece birkaçıdır. Çoğu insan hastalanmaktan hiç hoşlanmaz ancak söylemlerle davranışlar birbirini desteklemediğinden maalesef vücut direnci kırılmakta ve pek çok hastalık vücuda nüfuz etmektedir. Örnek vermek gerekirse herkes soğuk kış günü buzlu suyun içilmemesi gerektiğini bilir. Ancak bazı insanlar ona rağmen bile bile kendi sağlığını riske atabilmektedir. Bu da hiç istenmeyen pek çok hastalığa kapı aralamaktadır. Çok soğuk su içmek, aşırı yüksek sesle konuşmak, çok kuru ve kırıt yiyecekler tüketmek gibi bir sürü neden boğazda ağrının medyana gelmesine zemin hazırlamaktadır. Ancak bu ağrılar meydana gelmeden önce kendini belli etmek için birkaç belirti göstermektedir. Bu belirtiler baş gösterdiğinde boğaz ağrılarının meydana geleceğini öngörmek mümkündür. Bu belirtiler sayesinde erken tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu belirtileri kısaca özetlemek gerekirse;

Boğaz ağrısının belirtileri nelerdir?

  • Boğuk ve kısık ses
  • Boğazda şiddetli ağrıların meydana gelmeye başlaması
  • İğne batma hissinin meydana gelmesi
  • Boğaz içinde kaşıntı hissi
  • Yutkunmada oldukça zorlanmaların olması
  • Boğazın şişmesi
  • Burun akıntısının ve baş ağrılarının artması
  • Öksürükler ve ateşin ortaya çıkması

Boğaz ağrısının genel olarak belirtileri bunlar olduğu için herhangi birisi yaşandığında erken müdahale ile ağrının şiddetini ve süresini kısaltabiliriz. Genel olarak boğazda boğuk ve hırıltılı bir ses çıkmaktadır. Aynı zamanda iğne batması gibi bir histe yaşanmaktadır. Bu ve buna benzer belirtiler boğaz ağrısının yaşanacağına işaret etmektedir. bu işaretler görüldüğünde mutlaka tedbir alınmalıdır. Bunun için de hastaneye gitmek gerekmektedir. çünkü boğaz ağrısına erken müdahale edilmediğinde çok şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Özellikle konuşmada, yutkunmada ve yemek yemede pek çok sorunun meydana gelmesine neden olmaktadır.

Boğaz ağrısının nedenleri nelerdir?

Boğaz ağrısının meydana gelmesinde birden çok faktör işin içerisine girmektedir. Bu ağrıyı sadece soğuk algınlığıyla sınırlandırmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü yapılan bir sürü bilimsel araştırma neticesinde boğaz ağrılarının birden fazla nedeninin olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu bilimsel araştırmalar neticesinde boğaz ağrısının nedenlerini kısaca şı şekilde özetlememiz mümkündür;

  • Soğuk algınlığı
  • Gribal enfeksiyonlar
  • Alerjiler
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Kuru hava
  • Nezle
  • Aşırı soğuk su içmek

Boğaz ağrısının nedenlerine baktığımızda genel olarak bunları görmekteyiz. Ancak yukarıdaki nedenlerin dışında da pek çok nedenin olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. fakat genel olarak yukarıdaki nedenler bilinmektedir. en başta soğuk algınlığı ve nezle gelmektedir. Kış günlerinde havalar bazı durumlarda eksi derecelere düşmektedir. Bu soğuk havalarda insanların yedikleri ve içtikleri çok fazla önemlidir. Özellikle içecekler soğuk geçen kış aylarında kritik bir rol oynamaktadırlar. Soğuk içilen sular ve ya diğer içecekler boğazın şişmesine ve boğazda şiddetli ağrıların meydana gelmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda kış aylarında artan gribal enfeksiyonlar ve alerjilerde boğazda ağrıların meydana gelmesinde çok etkilidirler. Kuru havalar ve aşırı soğuk içilen içeceklerde boğazda hiç istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için birden fazla yol bulunmaktadır. Peki, bu yollar nelerdir? hangi yollarla boğaz ağrılarından kurtulabiliriz? Hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Boğaz ağrılarından kurtulmanın yolları nelerdir?

Boğaz ağrıları günlük hayatta pek çok sıkıntıya ve probleme yol açtığından hiç kimsenin istemediği bir durumdur. Ancak elde olmayan durumlardan dolayı bazen bu istenmeyen durumun içerisinde bulunabilmekteyiz. Bunun için de genellikle ilaçlara sarılmaktayız. İlaçlar çok etkili ve kuvvetli olmalarının yanı sıra hem maddi olarak pahalı hem de sağlık açısından uzun süre kullanıldığında vücutta toksin maddelerin (zararlı maddeler) birikmesine neden olabilmektedirler. Bunun için daha doğal, pratik ve ekonomik yöntemlerle boğaz ağrılarından kurtulmak mümkündür. Özellikle şehir merkezinden uzak kırsal ve dağlık bölgelerde yaşıyorsanız bu yöntemler tam size göredir. Evde herkesin yapabileceği bu yollar doğal olduğundan sağlığa da herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Tuzlu su kullanmak;

Tuzlu su kullanmak hemen hemen herkesin hayatında bir kerede olsa yapmış olduğu bit yöntemdir. Genellikle diş ağrılarının dayanılmaz olduğu zamanlarda yapılan bu tedavi yöntemi aynı zamanda boğaz ağrılarına da çok iyi gelmektedir. Bu alanda yapılan pek çok araştırma da bu gerçeği desteklemektedir. Üstelik bu tedavi yöntemini hazırlamak ve kullanmakta oldukça basit ve pratiktir. İlk önce ılık bir bardak suya 1 çay kaşığı kadar tuz atmak gerekmektedir. Ardından da bu suyu yutmadan ağızda gargara yapmak suretiyle kullanıyoruz. Tuzlu su gargarası boğazda bulunan pek çok mikrobun ölmesine ve yok olmasına neden olduğundan boğaz ağrılarının dinmesine ve hafiflemesine neden olmaktadır. bu işlemi günde birkaç kez tekrar edebilirsiniz. İçerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmadığından gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Çemen otu kullanmak;

Çemen otu doğada bulunan pek çok şifalı otlardan sadece birisidir. Bu otu çay olarak tüketebilirsiniz. Bu çay boğaz ağrılarını gidermede oldukça etkilidir. Ancak tohumlarını da kullanarak boğaz ağrılarından kurtulmanız mümkündür. Çemen otu iltihaplara, ağrılara ve tahrişlere çok iyi geldiğinden boğaz ağrılarının tedavi edilmesinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Sarımsak
Sarımsak

Sarımsak kullanmak;

Sarımsak halk arasında doğal bir antibiyotik olarak adlandırılmaktadır. Yapılan sayısız bilimsel çalışma sayesinde birden çok özelliğinin ve faydasının olduğu tespit edilmiştir. içeriğindeki vitamin ve minerallerle pek çok hastalığın tedavisinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle enfeksiyonların giderilmesinde oldukça etkili olan sarımsak boğaz ağrılarının giderilmesinde de çok fazla kullanılmaktadır. Taze bir şekilde tüketilen sarımsak boğazdaki enfeksiyonu yok ederek ağrıların dinmesini sağlamaktadır.

Papatya çayı
Papatya çayı

Papatya çayı kullanmak;

Papatya çayı vücudu yatıştıran ve yorgunluğu söküp insanın rahatlamasını sağlayan bir çaydır. İçeriğinde pek çok özelliği ve faydayı taşıyan papatya çayının kullanım alanı da oldukça geniştir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber faydaları da ortaya çıkarılan papatya çayının boğaz ağrılarına da çok iyi geldiği tespit edilmiştir. iltihabın giderilmesini sağlayan papatya çayı soğuk algınlığına ve nezleye çok iyi gelmektedir. Papatya çayı boğazın nemlenmesini ve rahatlamasını sağlamaktadır.

Bal
Bal

Bal kullanmak;

Bal içerindeki pek çok fayda ile insan sağlığı için çok büyük bir öneme sahiptir. Halk arasında şifalı olduğuna inanılan bal gerçekten de pek çok hastalığın tedavisinde aktif rol almaktadır. Bu hastalıklardan biriside boğaz ağrılarıdır. Yapılan araştırmalara göre özellikle geceleri şiddetli olan boğaz ağrılarına çok iyi geldiği tespit edilmiştir. boğazda bulunan mikropların giderilmesini ve boğazın rahatlamasını sağlamaktadır.

Boğaz ağrılarından kurtulmak için daha pek çok yol bulunmaktadır. Ancak yukarıda sayılan yolların neredeyse tamamı her evde bulunan ürünlerden yapılmaktadır. Hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı olan bu yollardan istifade edilebilir. Tamamen doğal olduklarından sağlığa da hiçbir zararları bulunmamaktadır. Ayrıca sadece boğaz ağrılarına değil tüm vücuda fayda sağlamaktadırlar.

Şiddetli boğaz ağrısı için yukarıdaki makale bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen sağlık sorunlarınız için bir uzman hekimden yardım alınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge