Beslenme

2000 yıllık geçmişe sahip olan şifalı ot. Çemen otunun mucizevi özellikleri ve faydaları nelerdir?

Son yılların gözde ürünü: Çemen otu

Son yıllarda sağlığa çok ciddi yatırımlar yapılmıştır. Özellikle geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada yaşanan salgın sebebiyle insanların çok büyük bir kısmı sağlığına daha da dikkat etmeye başlamıştır. Bunun için de doğal olan ürünlere, çaylara, şifalı bitkilere, meyve ve sebzelere büyük bir ilgi duyulmuştur. Bu ilgiyle beraber tüketimi de artmakta olan mucizevi ürünler insan sağlığı açısından da son derece önemli bir konumda yer almaktadır. İnsanlar artık besin değeri yüksek olan ve faydaları çok olan ürünlere yoğunlaşmış durumdadır. Bu sebepten dolayı insanlar daha önce adını hiç duymadıkları ve tüketmedikleri pek çok ürünü araştırmaya başlamıştır. Bu araştırmalara konu olan mucizevi ürünlerden biriside çemen otu ve tohumu olmuştur. Adı daha önce pek duyulmayan bu mucizevi bitki içerisindeki faydaları ile son zamanların en çok konuşulan ve merak konusu olan ürünlerinden birisidir.

Çemen otu hangi familyaya mensup bir üründür?

Çemen otu dünyanın pek çok farklı bölgesinde yetişmekte olan ve baklagiller familyasına mensup bir ot türüdür. Pek çok özelliği ile son yılların en çok konuşulan isimlerinden birisi olan çemen otu insan sağlığı için çok önemli bir konumda yer almaktadır. Tarihi milattan önce 2000’lere kadar dayanan bu mucizevi ürün alternatif tıp başta olmak üzere pek çok alanda aktif olarak kullanılmıştır. İçerisinde pek çok maddeyi barındıran bu şifa deposu günümüz dünyasında önemi bilinen ve sıklıkla tüketilen bir şifalı ottur.

Çemen otunun anavatanı neresidir?

Çemen otunun anavatanına baktığımızda Lübnan, Suriye, Hindistan ve Çin gibi ülkeleri görmekteyiz. Çok geniş bir alanda yetişmekte olan çemen otu günümüzde dünyanın pek çok farklı noktasında sıklıkla yetiştirilmektedir. Teknolojinin artması ve bilimin çok fazla ilerlemesiyle birlikte pek çok ürün merak konusu olmuş ve bilimsel çalışmalara konu olarak araştırılmıştır. Bu araştırılan mucizevi ürünlerden biriside çemen otudur. İnsan sağlığına olan faydaları nedeniyle adı son yıllarda çok fazla duyulmaya başlanan bu şifa deposu son yılların en çok tüketilen ve merak edilen ürünlerinden birisi olmuştur. İnsan sağlığı için vazgeçilmez konumda olan bu mucizevi ürün günümüzde pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Çemen otu tohumu
Çemen otu tohumu

Çemen otu Türkiye coğrafyasında yetişir mi?

Çemen otu binlerce yıldır kullanılan ve dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştirilen bir ottur. Bu şifalı ot ülkemiz sınırları içerisinde de yetişmekte dir. Ülkemizde özellikle Yozgat ve Kayseri’de aktif bir şekilde yetiştirilen çemen otu yerel halk tarafından “çaman” olarak adlandırılmış durumdadır. Pek çok özelliği ile ön planda olan bu şifalı ot ortalama olarak 35-40 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Ayrıca sarı çiçeklere ve küçük yapraklara sahiptir.

Çemen otu pek çok dünya mutfağında da kullanılan bir üründür. Yemeklerde aktif olarak kullanılan bu şifa deposu gastronomiden tıpa kadar pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Hem kendisi hem de tohumları kullanılan çemen otu insan sağlığı için vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır. İnsanların sağlığa çok fazla önem vermeye başlamasıyla beraber çemen otu da sıkça duyulmaya başlanan isimlerden birisi olmuştur. Çok uzun bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra önemi son zamanlarda fark edilmiş durumdadır. İnsanların çok büyük bir kısmı son dönemlere yakın daha önce çemen otunun ismini bile duymamışlardı. Ancak sağlığın özellikle tüm dünyada yaşanan pandemiden sonra önem kazanması pek çok ürünün tekrardan önem kazanmasına neden oldu. Önemini tekrardan kazanan şifalı otlardan biriside çemen otu oldu. Peki, bu kadar çok fazla öneme sahip olan çemen otunun insan sağlığına ne gibi faydaları bulunmaktadır? Çemen otunun özellikleri nelerdir? hepsi ve daha fazlası için işte detaylar…

Çemen otu
Çemen otu

Çemen otunun yararları nelerdir?

  • Çok kuvvetli bir antioksidandır.
  • Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır.
  • Vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Cinsel sağlık açısından son derece önemli bir üründür. Libidonun artmasını sağlamaktadır.
  • Kolesterolün düşmesinde çok etkilidir.
  • Kabızlık, ülser ve mide iltihapları gibi pek çok problemin giderilmesinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle lifli yapısı sayesinde kabızlığı önlemektedir.
  • Kendisine has tadı ve aromasıyla yemekleri daha lezzetli yapmaktadır.
  • Kadınların menopoz döneminin daha sakin bir şekilde atlatmalarını sağlar.
  • Anne sütünü arttırmaktadır.
  • Çok yüksek bir besin değerine sahiptir.
  • İştahsızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Kan şekerinin dengelenmesinde çok etkilidir.
  • Öksürük ve boğaz ağrılarına çok iyi geldiği tespit edilmiştir.
  • Kansere karşı çok etkili bir silahtır.
  • Ağız yaraları, cilt enfeksiyonları ve böbrek problemleri gibi pek çok soruna iyi gelmektedir.
  • Sindirimi düzenlemektedir.

Çemen otunun bilimsel araştırmalar neticesinde birden fazla özelliği ve faydası tespit edilmiştir. Bu faydaların çok büyük bir kısmı hatta neredeyse tamamı insan sağlığı için çok büyük önem taşımaktadır. Tarihi milattan önce 2000’lere kadar dayanan bu şifalı otun günümüzde çok fazla merak edilmesi ve araştırılması neticesinde faydaları ortaya çıkarılmıştır. Çemen otu çok kuvvetli bir antioksidan olduğundan vücudun daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda vücudu hastalıklara karşı korumakta ve bağışıklığı güçlendirmektedir. Vücudumuzda zamanla biriken toksin maddelerin (zararlı maddeler) dışarı atılmasını saylayarak vücudun savunmasını hastalıklara karşı güçlendirmektedir. Kolesterolün düşmesinde de çok aktif rol oynayan çemen otu cinsel sağlık açısından da çok büyük faydalar barındırmaktadır. İktidarsızlığı yok etmekte ve libidoyu (enerji) arttırmaktadır.

Çemen otu çok yüksek oranda lif içerdiğinden kabızlık başta olmak üzere ülser ve mide problemlerini çözmektedir. Bu tür problemlerin meydana gelmesini önlemektedir. Ayrıca gastronomi alanında da çok fazla kullanılan çemen otu kendisine has aroması ve tadıyla yemeklere lezzet katmaktadır. Pek çok yemeğin vurucu noktası olduğundan pek çok dünya mutfağında aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Çok yüksek bir besin değerine sahip olan çemen otu yeni anne olmuş olanların çok fazla işine yaramaktadır. Anne sütünün artmasını sağladığından pek çok doğum yapan kadın tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ayrıca şifalı ve faydalı olduğundan pek çok uzman hekimde tavsiye etmektedir. İştahsızlığa çok iyi gelen çemen otu aşırı zayıf olan insanlarında imdadına yetişmektedir. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırdığı tespit edilmiştir. Üstelik karnı da tok tutmakta ve çok yüksek besin değerine sahip bir üründür.

Kan şekerinin düzenlenmesinde aktif rol oynayan çemen otu kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Soğuk geçen kış aylarında hastalıkların artmasına bağlı olarak vücut direncinde düşmeler ve zayıflamalar meydana gelmektedir. Ancak çemen otu bu açığı kapatarak vücudun sürekli dinç ve diri kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarına çok iyi gelmektedir. Kışın yaşanan en büyük sorunlardan biriside öksürükler ve boğaz ağrılarıdır. Her iki problemin de giderilmesinde çok etkili olan çemen otu boğazı rahatlatmaktadır. Aynı zamanda çemen otu ağız yaralarına, cilt enfeksiyonlarına, kansere ve böbrek enfeksiyonlarına çok iyi gelmekte ve bu sorunların tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde faydaları saymakla bitmeyen çemen otu dengeli ve düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde insan sağlığına hiçbir zararı dokunmamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir