Beslenme

Brokoli gaz yapar mı?

Brokoli, lahanagiller familyasına ait, haşlanma usulü ile yemeği hazırlanabilen bir sebzedir. Şekil olarak minyatür bir ağacı andıran brokolinin vücuda etkileri ise pek de ağaç görünümü vermiyor.  Bilimsel adı Brassica oleracea olan brokoli sebze sınıfından bir besin maddesidir. C vitamini açısından zengin olan brokoli aynı zamanda hazırlanması kolay bir gıda olarak bilinir.

Bir kase brokoli için besin değerleri listesi

  • Kalori: 30.9 kcal
  • Protein: 2.6 gram
  • Yağ: 0.3 gram
  • C vitamini: 81.2 mg
  • K vitamini: 92.5 mcg
  • Folat: 57.3 mcg
  • Manganez: 0.2 mg
  • Potasyum: 288 mg
  • Karbonhidrat: 6 gram
  • Lif: 2.4 gram
  • Şeker: 1.5 gram

Brokoli faydaları

Brokoli
Brokoli

Tat olarak pek çok kişi tarafından sevilmese de brokoli oldukça faydalı bir besindir. Bu faydalar içerisinde kansere karşı koruyucu rol oynaması, diş ve kemik sağlığını güçlendirmesi de mevcut. Diğer faydaları ise sindirim sistemini güçlendirmek, kalp sağlığını korumak kan şekerini düzenleyerek anemiye karşı koruma sağlamak, bağışıklık sistemini desteklemek sayılabilir. Brokoli aynı zamanda göz ve cilt sağlığını korur ve daha genç bir görünüm kazanmaya yardımcı olur. C ve K vitaminleri  içeren brokoli vücutta antioksidan görevi görür. Lif ve protein bakımından zengin olan brokoli kükürt ve potasyum kaynağı bir sebzedir. Aynı zamanda brokoli filizlerinin tip 2 diyabet hastalarda insülin dengesi sağladığı da öne sürülmüştür. Kötü kolestrol ve trigliserit düzeylerinin kalp sağlığı için yarattığı olumsuz etkilere karşı koruma sağlar. Saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra brokoli gibi bazı sebzeler aynı zamanda yan etkilere yol açabilmektedir. Bu da akla bazı soruları getirmektedir.

Brokoli gaz yapar mı?

Brokoli
Brokoli

Sağlık deposu brokolinin maalesef ki yan etkilerinden biri gaz yapmasıdır. Bağırsak gazı genellikle sindirim sistemine çok fazla hava girmesiyle yahut brokoli gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi sonrasında görülebilen bir reaksiyondur. Brokolinin gaz yapmasının asıl sebebi ise rafinoz ismi verilen şekeri içinde barındırıyor olmasıdır. İnsan vücudunda rafinozu parçalayabilecek bir enzim olmadığı için rafinoz ince bağırsakta başarılı bir şekilde parçalanamayarak kalın bağırsağa iner. Kalın bağırsakta yüksek iş gücü ile parçalama işlemi başlar.

Sonuç olarak ise özellikle rafinozlu gıdalara alışık olmayan bünyelerde fazlaca gaz üretimi yaşandığı gözlemlenebilir. Rafinoz oranı yüksek diğer gıdalar arasında lahana, brüksel lahanası kuşkonmaz ve fasulye sayılabilir. Brokolinin yaptığı gazın da ayrıca yan etkileri olduğu görülmektedir. Emziren annelerde bu gaz anne sütüne karışarak sütün tadında değişikliğe yol açabiliyor. Gıdanın tüketimini kesmeden parçalanmayı sağlamak da mümkün. Alfa-galaktosidaz enzimi sağlayan ilaçların kullanımı rafinozun başarılı şekilde parçalanmasını sağlayarak gaz üretimine karşı önlem almayı sağlayabilir. Brokoli de bu tarz lif oranı yüksek bir besin olduğundan tüketimi kontrol altına almanın yardımını görebilirsiniz. Eğer bu enzimi sağlayan ilaçlar bünyenizde işe yaramıyorsa  bu da yüksek lifli gıdalar tükettiğinizi gösterir. Eğer brokoli yedikten sonra anormal bir gaz artışı yaşıyorsanız sindirim sisteminde ciddi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz ve bu durum için dahiliye doktoruna görünmeniz sağlıklı olacaktır.

Brokoli A, C ve K vitaminleri, demir, kalsiyum ve folik asit gibi birçok faydalı maddeyi içerir. Bu sebze ayrıca lif, protein ve antioksidanlar açısından da zengindir. Brokoli, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tüketilebilir ve insan vücudu için birçok faydalı etkiye sahip olabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir