Beslenme

Balgam söktürücü özellikli pekmez ve terayağı karışımı nasıl hazırlanır?

Pekmezin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmeyen yoktur. İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan pekmezi tereyağı ile karıştırırsanız, pekmezin faydalarını en az 5 katına kadar çıkartabiliyorsunuz. Bu yazımızda sizlere pekmez ile tereyağı karışımının nasıl yapılması gerektiğini anlattık.

Pekmez ile tereyağı karışımı nasıl hazırlanır?

Limon ve pekmez
Limon ve pekmez

Pekmez ile tereyağı karışımını yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem için bize 3 farklı malzeme gereklidir. Bu malzemeler ise şunlardır:

  • Yarım çay bardağı dut pekmezi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Pekmez ile tereyağı karışımını hazırlamak için öncelikle yarım çay bardağı kadar dut pekmezimizi ve 1 tatlı kaşığı kadar tereyağını bir cezve içerisine alalım. Daha sonra ise kısık ateşte cezvenin altını yakalım ve tereyağı eriyene kadar pişirilmeye devam edilir. Tereyağı eridikten sonra, cezve hemen ocaktan alınır. tereyağı ve pekmez karışımımız biraz ılıdıktan sonra ise 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu eklenir. Bu karışımdan maksimum fayda sağalamak için ise sabah ve akşam olmak üzere tatlı kaşığı kadar tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Pekmez ile tereyağı karışımı faydaları nelerdir?

Tereyağı
Tereyağı

Doğal öksürük şurubu ve balgam söktürücü olan pekmez ile tereyağı karışımı, özellikle çocuklar için kullanılmalıdır. Doğal bir ilaç olarak kullanılabilecek olan bu karışım, herhangi bir kişide yan etkiye sebep olmayacaktır.

Pekmezin içeriğindeki maddeler, vücudumuzun bağışıklık sistemininin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede pekmez ve tereyağı karışımı, soğuk kış günlerinde bizi nezle gibi hastalıklardan korumaktadır. Ayrıca pekmez ve tereyağı karışımı, antioksidan maddeler barındırmaktadır. barındırdığı antioksidan maddeler sayesinde ise bu karışım, kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Özellikle felç ve ani kalp krizi riskini ortadan kaldıran bu karışım, alerjik bir reaksiyon göstermemizi sağladığı için herkes pekmez ve tereyağı karışımını kolaylıkla tüketebilir.

Pekmez ve tereyağı karışımını sadece balgam söktürücü olarak değil, boğaz ağrılarına iyi gelmesi için de kullanabilirsiniz. Tereyağı ve pekmez içerisindeki maddeler, boğazı yumuşattığı için boğaz ağrılarına ve kuru öksürüklere iyi gelmektedir. Ayrıca pekmez ve tereyağı karışımı, yüksek miktarda demir içermektedir. Bu sayede kış aylarında üşümemizi engellemektedir. Ayrıca pekmez ile tereyağı karışımı, astım ve bronşite iyi gelmektedir. Soluk borusunu açan pekmez ve tereyağı karışımı, geceleri daha rahat nefes lamanızı sağlıyor. Bu özelliği sayesinde de oldukça iyi bir uyku  çekmiş oluyorsunuz.

Pekmez ve tereyağı karışımını sabahları tüketirseniz, gün içerisinde yaşayabileceğiniz tatlı krizlerini engellemiş olacaksınız. Çünkü pekmez içerisinde sağlıklı fruktoz şekerleri bulunmaktadır. Bu sayede hem vücudunuza sağlıklı şeker almış olacaksınız ve diğer tatlılardaki glikozdan korunmuş olacaksınızdır.

Pekmez içerisindeki maddeler, kan değerlerini oldukça yükseltmektedir. Bu yüzden kan değerlerinizde bir düşüklük konusuysa, her gün 2 kere içeceğiniz pekmez ve tereyağı karışımı düşen kan değerlerinizi yükseltecektir.

Pekmezin faydası

Pekmez büyük oranda doğal bir üründür ve bu nedenle çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, pekmez antioksidanlar içerir ve bu nedenle vücuttaki serbest radikalleri neutralize ederek vücudu kansere karşı korur. Pekmez ayrıca, kan şekerini düzenler ve bu nedenle diyabetikler için faydalıdır. Pekmez ayrıca, cilt sağlığına da katkıda bulunur ve bu nedenle cilt bakımında da kullanılabilir.

Pekmez ve tereyağı ikilisinin birlikte nasıl kullanılır diye hayal edemezsiniz belki. Bu iki karışımın kendi has çok güzel bir faydası var bu faydası sayesinde kronik öksürüğünüzden tamamen kurtulabilirsiniz. Ciğerleriniz yırtılana kadar öksürük nöbeti geçiriyorsanız ciddi bir ciğer rahatsızlığı geçiriyor olabilirsiniz. Kullandığınız ilaçlar eğer kesin çözüm vermediyse ozaman alternatif yollarından biri olan bu formülü deneyebilirsiniz. Bu yöntemin ne gibi faydaları nelerdir? İşte cevabı.

Pekmezin çeşitleri ve faydaları

Meyve şırasının yoğunlaştırılıp kaynatılmasıyla oluşturulan pekmez, dut, üzüm, keçiboynuzu gibi çeşitleri bulunmaktadır. Pekmezin saklanması zor olan ürünlerin tüketimi ömrünü uzatma işlevi de vardır. Her pekmezin kendine özgü faydaları farklıdır.

Dut pekmezi faydaları 

  • Anemi hastalığına iyi gelir
  • Mide ülseri için rahatlatıcı bir tedavi uygular
  • Astım ve bronşit hastaları için rahatlama sağlar
  • Soğuk havalarda vücut direncini artırır bağışıklık sistemini düzenler
  • Sporcular için bir enerji verir

Üzüm pekmezi faydaları

  • Vücutta kanı artırır
  • Enerji verir, iştah artırır
  • Hamilelikte bebeğin gelişimi için uygun bir besindir
  • Mideyi bağırsakları ve böbrekleri düzgün çalışmasına yardımcı olur
  • Damar sertliğine iyi gelir
  • Kan dolaşımını rahatlatır

Kuşburnu pekmezi faydaları 

  • Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir
  • Vücuda zindelik katar
  • Kanı temizler
  • Mide kramplarına ve sindirim sistemi problemlerine iyi gelir

Andız Pekmezi faydaları

  • Bronşit, öksürük, egzama, kaşıntı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir
  • Akciğer ve karaciğere destek sağlar
  • Kan yapar ve enerji sağlar

Keçi boynuzu pekmezi faydaları 

  • Kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler
  • Kalp ritmini düzenler
  • Vücudu güçlendirir
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Dişleri ve kemikleri güçlendirir
  • Kabızlığı giderir
  • Hamilelikte bebek gelişimine destek sağlar

Karadut pekmezi faydaları

  • Yüksek miktarda demir içerdiğinden kansızlık sorunu yaşayanlar için oldukça faydalı bir besin
  • Anne sütünü artırır
  • Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir
  • Ağız ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelir
  • Kanı temizler kan hastalığı geçirenler için tavsiye edilir
  • Kan basıncını düşürür
  • Sindirim sisteminin kronik rahatsızlığında faydalıdır
  • Mide salgınlarını artırır
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Saçların ve dişlerin güçlenmesinde oldukça faydalıdır
  • Kronik gastrit hastalığında ve hepatit de oldukça faydalıdır

Pekmez ve tereyağı karışımı nasıl yapılmalıdır

Üst solunum yolu rahatsızlıkları ile ortaya çıkan boğaz enfeksiyonu sürekli öksürüğe neden olur. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu rahatsızlık uzun sürdüğünde ciddi boğaz rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Özellikle gece uykusunda başlayan ve boğaz kuruyana kadar devam eden öksürüğe ilk andan itibaren şifa olan mucize ikili tereyağı ve pekmez ikilisinin hazırlanışı ise oldukça basit. Uzmanlar vitamin ve mineral değeri oldukça fazla olan pekmezin boğazı yumuşatması açısından ve ciğerlerdeki yumuşamayı da sağladığı için öksürüğü keser, balgam oluşumunu engellediğini söylüyor. Eğer kronik astım hastasıysanız kullanabileceğiniz tek pekmez keçi boynuzu pekmezidir. İçerisinde bulunan galik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır.

Malzemeler

1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pekmez

Hazırlanışı

Bir su bardağı Keçi boyunuzu ya da üzüm pekmezini yarım çay bardağı suya katarak bir cezvede kısık ateşte kaynatın. Daha sonra tereyağını içine katın. Katı hale gelen bu karışımı ılık halde sabah akşam olmak üzere birer yemek kaşığı tüketin.

Faydaları Nelerdir?

Karışımı boğazın yumuşamasını sağlamanın yani sıra mikropların da sayısını azaltarak iltihabı önler. Karışım sadece boğaza değil tüm vücuda fayda sağlar. Yemek borusu, mide, bağırsaklarındaki zararlı toksinleri idrar yolu ile atmamıza yardımcı olur. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu rahatsızlık uzun sürdüğünde ciddi boğaz hastalıklarına davetiye çıkarır. Bunların dışında kemikleri güçlendireceği için dişlerin güçlenmesinde de oldukça faydalı bir karışımdır.

0 Yorum

  1. Avatar

    seda

    Aralık 15, 2022

    Tereyağını ocakta biraz erittikten sonra pekmeze ilave ediniz. Müthiş iksirimiz hazır, öksürüğe birebir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden
Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.