Bilim

Neden esneriz?

Esneme eylemi istem dışı olarak gerçekleşen refleks ağzın genişçe açarak akciğerlere bol hava dondurulması işlemi ile gerçekleştirilir. Havanın ardından yavaşça dışarı verilmesi esnemenin tam olarak gerçekleştiğini belirtir. Bu esnada kulakları esner aynı zamanda gözlerde sulanma meydana gelebilir. Genelde uyku öncesi ya da sonrası ya da sabit işler yaparken esneme gibi ihtiyaçlarımız olur. Bir de çocuklardan ödevlerini yapmaları istediğinde sıklıkla etmediklerini görebilmeniz mümkündür. Yorgunken uykuluyken ya da aşırı derecede sıkılmış iken esneriz. Kalp atış hızı esneme sırasında çok yükselir. Bu kalp atış hızının artış durgunluğu değil uyanıklık işareti olabiliyor. Esneme vücudun içinde bulunmuş olduğu durumun değiştiğini ifade eden bir durumdur.

En Çok Ne Zaman Esneriz?

Uyumaya yakın olduğumuz süreler boyunca esneme hareketi sıklıkla yapılması söz konusudur. Uyku saatine yakın bir saatte esneme beden uyumak için hazır olduğunu belirten bir işaret olarak biliriz. Bunun yanı sıra sıkılma halinde yani sıkıcı bir iş yaparken esneme gibi hareketini yapılması söz konusu olabilir. Beynin yüksek aktif halden daha yavaş bir hale geçmesine işaret eden bir harekettir. Spor yada egzersiz sonrası aktif durumda yavaşlamaya geçerken birinin yüksek enerjiden daha az bir enerjiye geçmesinin belirtisi olduğu bilinir. Esneme vücudumuzda gerçekleşmiş olan fizyolojik olaylar ile ilgili içinde olmasının yanı sıra iletişimde de bir şeyler ifade etme aracı olabiliyor.

Solunum Fonksiyonuna Yardımcı Olmak

Solunum fonksiyonu yardımcı olmak için esneme esneme bir solunum nefes alışverişi fonksiyonu olarak biliniyor. Esneme Kandaki oksijen seviyesini ihtiyacını daha iyi karşılayabilmek adına ağız yolu ile ciğerlere yüksek miktarda hava alınması ile gerçekleşir. Çünkü daha derin bir nefes ile çok daha oksijen alıp kalp ritminin artışını buna uygun olmasını sağlayabilirsiniz. Yani teorik olarak bir esneme sayesinde kalbin kana daha fazla oksijen pompalamasını sağlayabilirsiniz.

Esneme
Esneme

Bir İletişim Aracı Olarak Esnemenin Kullanılması

Bir iletişim aracı olarak esnemenin kullanması bazı araştırmalara göre insanlar sözlü ya da fiziki iletişimlerini yapamadıkları zaman sözlü iletişim olan dilleri bulunmadığı için önce Beden dili ile iletişim kurmaya çalışıyorlar. Esnemede bir iletişim aracı olabilir sıkılmaya da uygun geldiğini belli etmek adına esneme hareketini gerçekleştiriyor olabilirsiniz.

Esnemek Neden Bulaşıcıdır?

Esneme bir diğer tutarlı refleksler gibi değildir ilginç bir şekilde pek çok insan esnemenin bulaşıcı olduğunu düşünüyor. Bilimde esnemenin neden bulaşıcı olduğunu araştırıyor ve merak ediyor. Bu konu ile ilgili pek çok farklı teori ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi karşıdaki kişiyle yapılan empati durumu söz konusudur. Uykusu geldiğini düşünüp kendimizi onun yerine koyuyorsak biz de onun gibi esniyoruz. Özellikle bize yakın olan insanlarda daha çok bu durumun gözlemlendiği belli oluyor. Mesela şempanzeler ile yapılmış olan bir araştırmada esnemenin tanıdık ya da yakın çevrelerdeki diğer şempanzeleri ulaşarak gerçekleştiğini gözlemlenmiş bir şekilde meydana gelmiştir. Genel olarak bakıldığı zaman esnemenin neden ulaşacağım bir şey olduğu tam olarak bilinemiyor.

Ne Kadar Çok Esniyoruz?

Karın, boğaz ve beyni bağlanmış olan vagus siniri Kan damarları ile etkileşimde bulunarak aşırı bir şekilde izlemeye sebep olabilir. Buna vazovagal Reaksiyon deniliyor. Bu tepkiyi uyku bozukluğu ya da birinin durumunu bir belirtisi olarak meydana gelebilir. Hatta aortta gibi kalp rahatsızlıklarının bir belirtisi bile meydana gelmiş olabilir. Hiçbir sebep olmadan çok esneyen birisi doktora başvurarak bu durumu sorunun ne olduğunu öğrenebilir. Bazı kuş türleri, pekçok memeli, sürüngenler gibi insanlarda sıklıkla esmer esnemek genel olarak bakıldığı zaman istem dışı bir hareket olarak gözlemleniyor. Bunun yanı sıra bir refleksi olarak da tanımlanabilir. Esneme sırasında Agız açılır ve ciğerleri bol miktarda hava çekilir. Daha sonra bu havayı yavaş bu şekilde dışarı verilir. Genellikle esneme esnasında gözler kapatılır ya da gözler yaşarır. Bu çok normal bir olaydır. Bu esnada kulak zarları genişler gezilir esneme hareketi ne bazen vücudun gezme hareketi de eşlik edebiliyor. Esneme hareketi ortalama olarak 6 saniye sürer. Esneme ile ilgili yapılan pek çok araştırma vuruyor hipokrata kadar bu araştırmalar gidebiliyor. Hipokrat yaptığı araştırma esnasında esnemenin kandaki kirli havayı temizleme yardımcı olduğu yönünde araştırmalar yapmıştır.

Esnemeyi Ne Başlatır?

Esnemeyi neyi başlattığı hakkında kesin bir bilgi henüz bulunmuyor. Hangi aktivite düşünce sonrasında esneme meydana gelir. Bu henüz net değildir. Esnemeyi sağlayan Merkez insan beyninde talamusta yer alır bir dönem yorgun insanların çok daha fazla oksijen almak adını vücudun yaptığı bir solunum hareketi olarak kabul ediliyor. Ancak daha sonraki çalışmalarda esnemenin solunum ile ilgisi olmadığını belirtiyor. Çünkü bazı insanlar uykusuz kaldıklarında esnerler Üstelik insanlar karşılarında esneyen birini gördüklerinde taklit etmeye başlayabilirler. By nedenden dolayı çok farklı ortamlarda meydana gelen esneme hareketlerinin pek çok farklı amacı olabildiği düşünüyor.

Vucüdun Durum Değişikliği

Uyumadan önce ya da uyuduktan sonra kişi sıklıkla esneme hareketi yapar. Bunun yanı sıra spor yaptıktan sonra basınç değişikliğinde yani yüksek basınçtan alçak basınca geçtikleri zaman esneme hareketi meydana gelebilir. Solunuma yardımcı olan pek çok esneme bulunuyor. Esneme Kandaki artan oksijen seviyesini karşılamak için gerekli olan ihtiyaçtır daha derin alınan nefes ile daha fazla oksijen alır. Kalp hızı artar sonsuz olarak bakıldığında kalp daha çok oksijeni kala pompalar.

Beynin Serin Edilmesi

Beynin serin edilmesi için esneme hareketi esnasında iyice açılan çene sebebiyle yüz ve boyunda kan dolaşımı azalır. Alınan derin nefes ile birlikte Sinüs boşluklarına hava dolar. Artan kalp atış hızı ile birlikte dolaşım hızı artan kan akımını sayesinde ısıyı düşürür. Aynı şekilde uygun hemen öncesinde ya da hemen sonrasında vücut ısısı biraz yükselir. O dönemlerde esnememiz sayesinde ısı düşürülmesinde etkili olur. Solunuma yardımcı olmak amacıyla ve esneme hareketleri ne sıklıkla gerçekleştiririz. Esneme pan’daki artan oksijen seviyesini ihtiyacını karşılamak için bulunur her kızı artar Sonuç olarak kalbin daha çok oksijen ihtiyacı olduğu için esneme hareketini yaparız. Mesaj vermek için esneme hareketinin yapıldığı da biliniyor. Esneme insan İçerisinde bulunduğu durumu anlatan bir beden hareketi olarak bunun biliniyor.

Esneme Üzerine Yapılan Araştırmalar

Esneme üzerine yapılan pek çok çalışmada esneme ile ilgili sıkıntıları strese durumlar arasında bir ilişki olabileceği yönünde bulgulara rastlanmıştır. Bir grup maymun davranışları incelendiği zaman maymunların ama olmaktan kurtuldukları sırada tehlikeli bir durum algıladığında daha çok etkiledikleri gözlemlenmiştir. Esneme ile içinde bulunan sitesinin azalarak esnemeyi sakinleştirdiği sonucuna varılmıştır. Bu gözlemler neticesinde esnemenin bir taraftan sakinleştir. Diğer taraftan beynin alarm durumuna geçirdiğini meydana getiriyor. İsanlarda da benzer davranışların yaşamasından dolayı insanlara da bu özelliklerin geçtiği düşünebiliyor. İnsan spor yaparken göreve çıkacak askerlerde konser öncesi müzisyenlerde olduğu gibi pek çok stres altında olan insanların esnediği gözlemlenmiştir. Tüm bu bilgiler ışığında esnemenin aynı zamanda bir savunma mekanizması olarak görünüyor esneme aslında vücudun bir sakinleşme mekanizması olarak kabul ediliyor. Önemli olaylar öncesinde esneme ile uyku sakinleştirilmesi söz konusudur. Esneme hareketi daha anne karnındayken başlar 11 haftalık olduğunuzdan itibaren fetüs esnemeyi hareketin gerçekleştirmeye başlar. Esneme sıklığı da anneyim ucuzu içinde bulunduğu oksijen miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Esneme insan hareketleri içinde hala çözülememiş olan bir hareket olarak bilinir. Örneğin insanların ağzı kapalı olduğunda esneme hareketini kesinlikle gerçekleştiremezler.

Esneme
Esneme

Karşımızdaki İnsan Esneyince Neden Esneriz?

Görme engelli olan insanlara esneyen insanları sesi dinle edildiğinde ya da insanlarla esnemek ile ilgili bir yazı okuduklarında ya da karşılarında esneyen bir insan gördüklerinde insanların esneme hareketinin gerçekleştirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Çok Küçük yaşlarda insanlar karşılığındaki insanlardan etkilenerek esneme ilimini gerçekleştirmeye başlarlar. Bir başka bakış açısı ise esneme hareketi sırasında gösterilen dişler nedeniyle karşı tarafın bunu bilinçaltında saldırgan bir hareket olarak görüp karşı tavır aldığı gözlemlenebilir.

Esnemek Bulaşıcı Mıdır?

Esnemek tutarlı bir refleks hareketi değildir Ama genel kanı esnemenin bulaşıcı bir davranış olduğu yönündedir insanlar beynim vücuda pek çok mesaj verebilirler. Bu mesajlardan bir tanesi de esneyen birini gördüğü zaman vermiş olduğumuz tepkidir. Bu sebepten dolayı esneme hareketi bulaşıcı olarak kabul ediliyor. Bir başka teori ise insanın karşısındaki ile kurduğu empati davranışlarıdır kişi karşısındakini yorgun uykusuz bitkin gördüğü zaman empati yaparak esneme hareketini gerçekleştirebilir. Şempanzeler üzerinde yapılmış olan araştırmalarda bunu sıklıkla gözlemliyoruz.

Bazen uygun olmayan bir ortamda esneme hareketini hoş karşılanmayacak zamanlarda esneme hareketini durdurmak isteyebiliriz. Bu durumlarda İslami hareketin durdurmak için yüz yıkanması ya da bol miktarda su içilmesi, temiz havaya çıkılması, derin nefes alınması gibi öneriler bulunuyor. Dini açıdan olaya bakılacak olursa İslamiyet dininde esneme hareketi kesinlikle hoş karşılanmıyor. Hz Muhammed tarafından toplum içinde özellikle Allah zikri yapılırken esneme olayının şeytandan geldiği düşünülüyor. Bu nedenden dolayı çabucak verilmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Bazen aşırı esneme yol açan olaylar meydana geliyor olabilir. Uzun süreli ve sık izlemeler bir hastalığın belirtisi dahi olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda zaman mutlaka uzman bir doktor ile görüşmeniz gerekiyor.

Esneme, genellikle uyku sırasında daha sık görülür ve uyku sırasında vücudunuzun rahatlamasını sağlar. Esneme, ayrıca uyku esnasında solunum yolunun açık kalmasını sağlar ve bu da daha iyi bir uyku kalitesine yardımcı olur. Ancak, esneme aynı zamanda uyanık iken de olabilir ve bu durumda genellikle stres, yorgunluk veya sinir sistemi ile ilgili sorunların bir belirtisi olabilir. Eğer esneme sorunu yaşıyorsanız veya esnemeyle ilgili endişe duyuyorsanız, bir doktor veya diş hekimi ile konuşarak sorunun nedeni hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve uygun çözümler üretebilirsiniz.

0 Yorum

  1. Avatar

    ferhan

    Aralık 16, 2022

    süper

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bilim

Kedi neden hapşırır?

Sevimli dostlarımız çoğu zaman tüm keyfimizin yerine gelmesini sağlayan ve üzerimizde bulunan negatif enerjinin yok olmasını son derece ustalıkla gerçekleştirmektedirler.
Bilim

Kargalar kaç sene yaşar?

Kargaların 100 ya da 200 sene boyunca hayatta kaldıkları söyleniyor. Ancak bu durum çok da gerçek bir durum değil. Hatta