Beslenme

Öksürüğü anında kesiyor. Havlıcan bitkisinin mucizevi özellikleri ve faydaları nelerdir?

İnsan sağlığı açısından çok fazla önem arz eden mucizevi bitki: Havlıcan bitkisi!

Bitkiler insanoğlu için doğada bulunan en büyük şifa kaynaklarıdır. Özellikle tarihin ilk zamanlarında geleneksel (alternatif) tıpta çok fazla kullanılan bitkiler tıp ilminin de temelini oluşturmaktadırlar. Öyle ki alternatif tıp ve modern tıp köklerini bitkilerden beslemektedir. İnsanların uğraşları ve deneyimleri sonucunda ortaya çıkan tıp ilmi hiç kuşkusuz insanların doğada bulunan ürünlerle kurdukları etkileşime dayanmaktadır. Geçmişten günümüze neredeyse tüm ilaçlarda bitkilerden, meyvelerde, şifalı otlardan aktif bir şekilde istifade edilmiştir. Dünyanın her bölgesinde bulunan bitkiler farklı amaçlarda ve farklı alanlarda çok yoğun bir şekilde kullanılmışlardır. Her bit bitkinin görevi, özellikleri ve faydaları diğer bitkilerden farklı olduğu için insanlar hastalıklardan kurtulmak için pek çok bitkiden istifade etmişlerdir. Bu bitkilerden biriside havlıcan bitkisidir. İçerisindeki özellikleri ve faydaları sayesinde insan sağlığı açısından son derece önemli bir bitkidir. Pek çok özelliği içerisinde barındıran havlıcan bitkisi son dönemlerde sıklıkla gündeme gelen ve yoğun bir şekilde tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Son yıllarda artan hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı olarak yaşanan ölümler pek çok insanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesine neden olmuştur. Günümüzde her alanda gelişme görüldüğü gibi yemek alanında da çok fazla gelişmeler ve değişmeler meydana gelmiştir. Özellikle fast food tarzı yemeklerin artması ve insan sağlığına çok ciddi zararlar vermesi pek çok insanın daha sağlıklı besinler tüketmesine sebebiyet vermiştir. Bu nedenle insanların büyük bir kısmı daha organik ve sağlıklı beslenme adına doğada bulunan pek çok bitkiyi tüketmeye başlamıştır. Sebze, meyve ve bitki ağırlıklı beslenme alışkanlığı iyice yerleşmeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Tüketilen gıdaların özellikle sağladığı faydalara, sahip oldukları özelliklere ve besleyici olup olmamalarına çok fazla dikkat edilmektedir.

Havlıcan bitkisi hangi familyaya mensup bir bitkidir?

Havlıcan bitkisi zencefilgiller ailesine mensup bir bitkidir. Kökleri baharat olarakta kullanılan havlıcan bitkisi çok yıllıktır. Ortalama 3merte boyuna kadar uzayabilen havlıcan bitkisinin dünyada pek çok türü bulunmaktadır. Ayrıca tropikal iklimlerde çok yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir.

Havlıcan
Havlıcan

Havlıcan bitkisinin kaç tane çeşidi bulunmaktadır?

Dünyanın pek çok noktasında yoğun bir şekilde yetiştirilen havlıcan bitkisinin yeryüzünde ortalama 150 türünün olduğu bilinmektedir. Pek çok özelliği ile insan sağlığı açısından çok önemli olan havlıcan bitkisi içerisindeki faydaları ve özellikleri ile son dönemlerin en çok tüketilen ve kullanılan bitkileri arasında yer almaktadır. Pek çok türü ile insanlara faydalı olan bu mucizevi bitki pek çok alternatif tıp uygulamasında kendisine yer bulmuştur.

Havlıcan bitkisi nerelerde yetişmektedir?

Havlıcan bitkisi dünyanın pek çok farklı bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Ancak bu şifa dolu bitkinin ilk izlerine baktığımızda kendimizi uçsuz bucaksız topraklarda yani Asya’da buluyoruz. Güneydoğu Asya bölgesinde bulunan havlıcan bitkisinin anavatanı Hindistan’dır. O bölgelerde çok fazla yetişmekte olan mucizevi bitki zamanla tüm Asya’ya oradan da tüm dünyaya yayılmıştır.

Havlıcan bitkisi hangi iklimlerde yetişebilmektedir?

Havlıcan bitkisi genellikle tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelerde çok fazla yetişme imkânı bulmaktadır. Özellikle sıcak ve nemli bölgelerde bolca yetişmektedir. Dünyanın pek çok bölgesinde yetişmekte olup çok fazla tüketilmektedir. Tıp dünyasında aktif bir şekilde kullanıldığı için çok değerli ve kıymetli bir bitkidir.

Havlıcan bitkisi Türkiye’de yetişir mi?

Havlıcan bitkisi Asya’dan tüm dünyaya yayılmış bir bitkidir. İlk izlerine Hindistan’da rastlanan bu mucizevi bitki sıcak ve tropikal iklimlerde çok fazla yetişme imkânı bulmaktadır. Özellikle toprak yapısının da uygun koşullara sahip olması gerekmektedir. Ülkemiz tropikal iklim kuşağında yer almadığından çok büyük bir üretim kapasitesi bulunmamaktadır. Ancak ülkemizde sadece Akdeniz sahillerinde yetişebilmektedir.

Havlıcan
Havlıcan

Havlıcan bitkisinin özellikleri ve faydaları nelerdir?

Havlıcan bitkisi 150’ye yakın türüyle dünyanın pek çok yerinde yetişmekte olan bir bitkidir. Pek çok özelliği ve faydasıyla özellikle insan sağlığı için olmazsa olmaz bir şifa kaynağıdır. İçerisindeki maddeler sayesinde insan sağlığını koruyan bu bitki pek çok hastalığın, problemin ve sorunun çözümünde de aktif rol oynamaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber doğada pek çok keşfe imza atılmıştır. Doğamızda bulunan bir sürü bitki incelenmiş ve araştırmalara konu olmuştur. Bu araştırmalara konu olan bitkilerden biriside hiç şüphesiz havlıcan bitkisidir. İnsan sağlığına çok iyi gelen ve adından sıkça söz ettiren bu bitki pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Yapılan bu araştırmalar neticesinde havlıcan bitkisinin sıradan bir bitki olmadığı ortaya çıkmıştır. Pek çok özelliği ile diğer bitkilerden kendisini ayıran havlıcan bitkisi sayısız özelliği ile insanlara çok büyük faydalar içermektedir. Yapılan bu araştırmaların neticesine bakacak olursak havlıcan bitkisinin özelliklerini şu şekilde özetlememiz mümkündür;

  • Kilo almak isteyenlere yardımcı olmaktadır.
  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Vücudun pek çok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır.
  • Kramplara karşı çok etkili olup krampların giderilmesini sağlamaktadır.
  • Pek çok hastalığa neden olan mikropları kırmakta ve vücudu korumaktadır.
  • Hazımsızlık problemine çok iyi gelmektedir.
  • Çocuklar açısından da oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle altını ıslatma gibi çocuklarda sık görülen problemlerin tekrarlanmamasını sağlamaktadır.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Sinirleri güçlendirmektedir.
  • Köklerinden yapılan çayla beraber vücudun daha dirençli, kuvvetli ve diri olması sağlanmaktadır.
  • Ağızda kokuların oluşmasını önlemektedir. Kökü çiğnendiğinde ağız kokularının oluşmasını önlemektedir.
  • Vücutta meydana gelen pek çok ağrının giderilmesini sağlamaktadır.
  • Romatizma problemine karşı çok etkilidir.
  • Balgam söktürücü bir özelliği bulunmaktadır. Göğüs ağrılarına da oldukça iyi gelmektedir.
  • Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Mide ve bağırsak gazlarını önlemektedir.
  • Baş ağrısına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa iyi gelmekte ve vücudu bu hastalıklara karşı korumaktadır.
  • Öksürük kesicidir.
  • Bilişsel anlamda zekâyı güçlendirmektedir.
  • İltihapların oluşmasını önlemektedir.
  • Cinsel gücün arttırılmasında çok aktif roller üstlenmektedir.

Havlıcan bitkisi ilk kullanıldığı günden bu zamana kadar pek çok toplumda faklı anlamlara ve değerlere sahip olmuştur. Özellikle ilaçların yapımında kullanılması, alternatif tıp uygulamalarında çok fazla yer alması ve insan sağlığına çok iyi gelmesi onu diğer pek çok üründen ayrı bir konuma yükseltmiş durumdadır. Yapılan sayısız bilimsel araştırma neticesinde havlıcan bitkisinin pek çok özelliğinin olduğu tespit edilmiştir. Bu özellikler insan sağlığı açısından son derece önemli olan faydalardır. İştah açıcı özelliği ile bilinen havlıcan bitkisi özellikle kilo alamayan zayıf ve cılız insanlar için çok fazla anlam içermektedir. İştah açısı özelliği ile bu tür insanların kilo almalarını sağlamaktadır. Ayrıca vücudu pek çok hastalığa karşı korumaktadır. Dış uyaranları (mikroplar) öldürdüğü için de pek çok hastalığın önüne set çekmektedir.

Havlıcan bitkisi yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de çok faydalı ve önem arz eden bir bitkidir. Beyin gelişimini desteklediğinden zekânın gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca çocuklarda çok sık görülen geceleri altını ıslatma problemini de ortadan kaldırmaktadır. Öksürüğü anında kesmekte ve iltihaplara, ağrılara çok iyi gelmektedir. Ayrıca soğuk geçen kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi pek çok problemin önüne geçerek insan sağlığını koruma altına almaktadır.

0 Yorum

  1. Avatar

    Emine

    Aralık 16, 2022

    Nasıl kullanılır

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.
Beslenme

Balık haricinde Omega 3 içeren besinler nelerdir?

  • Eylül 26, 2022
Hafızayı güçlendirmeye ve dikkat eksikliğine büyük faydası olan Omega 3, çoklu yağlar arasında bulunur. Vücudun düzgün çalışması için son derece