Beslenme

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kestanenin faydaları nelerdir?

Soğuk kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kestane hemen hemen her toplumda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Meyve olarak kabul görmüş olan kestane özellikle kış aylarında sobaların üzerine konularak pişirilen bir meyvedir. Kabuklarının soyulması ve kendisine has kokusu tüm odayı kaplayacak kadar kuvvetlidir. Çok fazla tüketilmekte olan kestanenin bilimsel olarak da çok büyük faydaları bulunmaktadır. Tarihin ilk devirlerinden beridir kullanılan kestane günümüze kadar önemini hiç yitirmeden gelmiştir. Günümüzde de çok fazla tüketilen kestane pek çok özelliği ile adından sıkça bahsettirmektedir. Özellikle insan sağlığına olan faydaları kestaneyi çok ayrı bir noktaya taşımaktadır. İçerisindeki maddeler sayesinde başta tıp alanı olmak üzere pek çok farklı alanda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Kestane nedir?

Kestane tarihin ilk devirlerinden beridir aktif bir şekilde tüketilen meyvelerden birisidir. O günlerden bu güne hiç önemini yitirmeden günümüzde de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. İlk olarak antik çay uygarlıklarından birisi olan Lidya uygarlığında görülmüştür. Uzun zamanlar boyunca Lidya elması olarak da bilinen kestane çok köklü ve uzun bir geçmişe sahiptir. İçerisindeki faydalar ve sahip olduğu özellikler ile kestane, alternatif (geleneksel) tıp alanında da çok yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Keza günümüzde de pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.

Kestane
Kestane

Kestanenin kaç türü bulunmaktadır?

Çok eski zamanlardan beridir Lidya elması olarak bilinen kestane sahip olduğu faydala ve özellikler sayesinde insanların vazgeçilmezlerinden birisi olmuştur. Pek çok özelliği ile günümüz dünyasında da yoğun bir talebe ve üretime sahip olan kestanenin dünya genelinde ortalama olarak 13 türü bulunmaktadır. Bu türler dünyanın değişik coğrafyalarında bulunmaktadır. Her bir tür içerisinde muhafaza ettiği özellikleri ve faydaları ile insanlara faydalar sağlamaktadır.

Kestane hangi familyaya mensup bir ağaçtır?

Kayıngiller familyasına mensup olan kestane birden çok türüyle dünyanın pek çok farklı bölgesinde yaşamını sürdüren bir ağaçtır. Kestane ağacında yetişen ve dışı sert olan kestaneler özellikle kış aylarında pişirilmekte ve tüketilmektedir. Ayrıca tıp başta olmak üzere pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılan kestane özellikleri ve faydaları sayesinde insan sağlığına çok iyi gelmektedir.

Kestane ağaçları kaç yıl yaşar?

Kestane ağacı çok uzun yıllar yaşayabilen ağaç türlerinden sadece birisidir. Dünya genelinde yoğun bir şekilde yetiştirilen kestanenin ortalama 13 türü bulunmaktadır. Bu türler uzun ömürlü olup ortalama 200 ile 500 yıl arasında yaşayabilmektedir. Bu kadar uzun yaşaması kestanenin çok ekonomik olduğunu göstermektedir. Zira diğer ağaç türleri 20 yıl yaşarken kestanenin bu kadar uzun yaşaması insanlar açısından çok ekonomiktir.

Kestaneci
Kestaneci

Kestanenin anavatanı neresidir?

Dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmekte olan kestane ilk kez Anadolu topraklarında görülmüştür. Ancak ismini Anadolu’dan değil Yunanistan’ın Castan antik kentinden almıştır. Uzun yıllar boyunca Lidya elması olarak bilinen kestane Anadolu’dan tüm dünyaya yayılmış bir meyvedir.

Kestane Türkiye’de yetişir mi?

Kış aylarının klasik lezzetlerinden birisi olan kestane ülkemiz sınırları içerisinde çok yoğun bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde özellikle Marmara bölgesi ve Ege bölgesi kestane üretimi açısından son derece önemli bölgelerdir. Türkiye’nin toplam kestane üretiminin yüzde 70’ini Ege bölgesi tek başına karşılamaktadır. Kestane açısından zengin olan ülkemiz diğer pek çok ülkeye nazaran çok büyük bir üretim kapasitesine sahiptir. Genel olarak Anadolu topraklarının her yerinde rahatlıkla yetişen kestane en çok Ege’de (Aydın) yetişmektedir.

Kestanenin faydaları ve özellikleri nelerdir?

Türk mutfağı başta olmak üzere dünyanın pek çok mutfağında yoğun bir şekilde kullanılan kestane pek çok yemeğin ve tatlının yapımında kullanılmaktadır. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen kestanenin pek çok faydası ve özelliği de bulunmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada kestane ana konu olmuştur. Uzmanlar kestaneyi araştırdıklarında içerisinde pek çok özelliğin ve faydanın olduğunu görmüşlerdir. Pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılan kestane başta insan sağlığı olmak üzere pek çok yerde kullanılmaktadır tıptan gastronomiye kadar her alanda rahatlıkla kullanılan bir meyvedir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kestanenin faydalarına bakacak olursak şu şekilde özetleme yapabiliriz;

  • Çok büyük bir enerji kaynağıdır.
  • Lif oranı çok yüksektir.
  • Karnı uzun süre tok tutar ve ani acıkmaların önüne geçmektedir.
  • Demir eksikliğine ve kansızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Folik asit yönünden oldukça zengin bir besindir.
  • Sindirimi düzenlemektedir.
  • Kandaki alyuvar sayısını önemli oranda arttırmaktadır.
  • Çok zengin bir potasyum kaynağıdır.
  • Kemik gelişimini desteklemektedir.
  • Sakinleştirici ve stres atıcı bir üründür.
  • Diş sağlığına da çok iyi gelmektedir.
  • Bilişsel gelişimi desteklemektedir.
  • Alzheimeri (unutkanlık) önlemektedir.
  • Öksürük başta olmak üzere pek çok probleme iyi gelmektedir.
  • Bağışıklığı güçlendiren bir besindir.
  • İçerisinde pek çok vitamini ve minerali barındırmaktadır.
  • Hücrelerin yaşlanmasını geciktirmekte ve insanların daha genç gözükmesini sağlamaktadır.

Kestanenin bilimsel olarak kanıtlanmış daha pek çok özelliği bulunmaktadır. Tüm bu özellikler ve faydalar insan sağlığı için çok önemli bir noktada yer almaktadır. Özellikle soğuk geçen kış aylarında pek çok hastalık meydana gelmektedir. Bağışıklığı zayıf olan pek çok insan kışı hastalıklarla atlatmaktadır. Ancak kestane bunun önüne geçerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu sayede vücudun direncini arttırarak pek çok hastalığın önüne set çekmiş olur. Bunun yanı sıra içerisindeki pek çok vitamin ve mineraller sayesinde kestane insan sağlığını sürekli olarak korumaktadır. Ayrıca hücrelerin yaşlanmasını geciktirerek yaşlanmayı olabildiğince azaltmaktadır. Bu sayede insanların daha genç ve dinamik olmalarını sağlamaktadır.

Kestane
Kestane

Kestane çok kuvvetli bir enerji kaynağıdır. Bu enerji sayesinde vücut direnci çok zor kırılmaktadır. Bu da hastalıklara karşı vücudu savunduğunu göstermektedir. Öte yandan çok zengin bir lif kaynağına sahip olan kestane karnı çok uzun saatler tok tutabilmektedir. Bu da ani acıkmaların önüne geçmektedir. Ayrıca kilo vermek isteyen pek çok insanın kestaneyi düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Nitekim pek çok diyet listesinde de yer alan kestane insanların fazla kilolarından kurtulmalarını sağlamaktadır. Diş sağlığına ve kemik gelişimine de çok iyi gelen kestane sindirimi düzenlemektedir. Sindirimde yaşanan pek çok problemi yok etmektedir. Demir eksikliğine ve kansızlığa çok iyi gelen kestane, kandaki alyuvar sayısını da arttırmaktadır.

Çok zengin bir potasyum kaynağı olan kestane folik asit yönünden de oldukça zengindir. Bu anne adaylarının mutlaka edinmesi gereken bir asittir. Onun için gebelik döneminde kestane yemenin hem anneye hem de bebeğe pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle doğacak olan bebeğin kusursuz doğmasını sağlamaktadır. Beyin gelişimine de çok iyi gelen kestane alzheimeri yani unutkanlığı da çok büyük oranda önlemektedir. Beynin her daim dinç ve sağlıklı kalmasını sağlayan kestane özellikle çocukların bol bol tüketmesi gereken bir besindir. Yaşamın ilk yılları çocukların tüm gelişim alanları için kritik bir dönemdir. Bu kritik dönem eğer olumlu bir şekilde atlatılırsa ileriki yaşlarda da bu olumlu sonuçlar devam eder. Ancak kritik dönemi tam anlamıyla atlatamayan çocuklar ileride pek çok sorunla karşı karşıya kalacaklardır. Onun için aşırıya kaçmadan kestane tüketmenin birden fazla faydası bulunmaktadır. Aşırı tüketimi istenmeyen pek çok probleme sebep olabilir. Onun için kestane tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir