Ekonomi

Müşterek tapu nasıl tek kişiye ait tapuya döndürülür?

Hisseli tapusu olan vatandaşların en merak ettiği konu, hisseli tapunun nasıl tek kişiye ait tapuya döndürüleceği. Müstakil ya da tek kişiye ait tapu, bir gayrimenkulun tek kişiye ait olduğunu göstermekte. Ancak hisseli tapularda işler değişiyor. Çünkü hisseli tapularda birkaç kişinin ortak hissesi bulunmakta. Bu tarz tapularda birkaç kişinin ortak hissesi vardır.

Genellikle miras işlerinde hisseli tapu çok sıkıntı olabilmekte. Çünkü hisse sahiplerinin anlaşamaması durumunda bazı sorunlar oluşturabilmekte. Bu yüzden de hisse sahipleri de bu tarzdaki tapuları, tek kişiye ait tapuya çevirmenin yollarını aramakta.

Tapu

Müşterek tapu nasıl tek kişiye ait tapuya döndürülür?

Hisseli tapunun tek kişiye ait tapuya döndürülmesinin yasal düzenlemelere göre birkaç yolu bulunmaktadır. Bu yollardan en çok tercih edileni ise, hisse sahiplerinin hisselerini 3. kişiye satması. Bu şekilde bir satış işlemi gerçekleştiğinde, müşterek olan tapunuz tek kişiye ait tapuya dönüşebilir. Bunun dışında da hisse sahipleri anlaşarak, bir kişiye bütün hisseleri satması durumu vardır. Bu sayede de hisseli olan tapu, tek kişiye ait bir tapuya dönecektir.

Hisseli tapularda hissesi olan kişinin isimleri bulunmaktadır. Ancak gayrimenkulun hangi bölgesinin o kişiye ait olduğu, hisseli tapularda belirtilmez. Hisseli tapunun tek kişilik tapuya dönüşüm işlemlerinden bir diğeri ise taşınmazın inşaatında herhangi bir sorun olup olmadığıdır. Belediyeden gelen ekip, inşaatta belirli incelemelerde bulunur ve inşaatın ruhsatlı olup olmadığını inceler. Daha sonra ise ruhsata uygun yapıldığının kontrol edilmesi işlemler gerçekleşir. Bütün bu denetleme ve kontrollerden sonra ise belediye, ayırma işlemlerinin onayına karar verir. Onay verildikten sonra da taşınmazın tapusu, müstakil tapuya çevrilir. Ancak bu işlemin gerçekleşebilmesi için tapudaki tüm hissedarların onayının alınması gerekiyor. Eğer bir kişi bile onay vermezse, hisseli olan tapu asla tek kişiye ait tapuya dönüştürülemez.

Müstakil tapu nedir?

Tapu
Tapu

Müstakil ya da tek kişiye ait tapu, belirlenmiş olan gayrimenkulun tek bir kişiye ait olduğunu gösteren tapudur. bu tarz tapu belgelerinde bir kişinin ismi geçmektedir. İkinci bir kişinin ismi geçtiği takdirde bu tapu, hisseli tapu ya da müstakil tapuya dönüşmüş olur.

Hisseli tapularda da herhangi bir işlemin yapılabilmesi için, bütün hissedarların onayının alınması gerekiyor. Bir hisseder bile onay vermezse, o tapu üzerinde herhangi bir değişikliğe gidilemez. Bu yüzden hisseli ya da müşterek bir tapuda her hissedarın onayının alınması gerekmektedir.

Müşterek tapu nedir?

Müşterek tapu, bir arsa veya bina üzerinde birden fazla kişinin ortak olarak sahip olduğu bir tapu senedidir. Bu tür bir tapu senedinde, ortakların sahip olduğu pay oranları belirtilir ve her ortakın sahip olduğu pay oranına göre arsa veya bina üzerindeki hakları belirlenir. Örneğin, bir müşterek tapuda ortakların sahip olduğu pay oranları %50 ve %50 olarak belirtilmişse, her iki ortak da arsa veya bina üzerinde eşit hakka sahiptir. Müşterek tapular, genellikle evlilik öncesi veya sonrasında ortak mal olarak kullanılan arsalar ve binalar için kullanılır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi

Kuzuluk Kaplıca Evleri günlük kiralık fiyatları ve kaplıca evlerinin özellikleri nelerdir?

Sakarya’da turizmin göz bebeği olarak kabul edilebilecek olan İhlas Kuzuluk Kaplıca Evleri, dairelerindeki büyük konfor ve huzur ile hem tatil
Ekonomi

İstanbul’da yeni TOKİ projesi var mı? TOKİ başvuruları nasıl yapılır?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki TOKİ, son projesini büyük bir yankı ile duyurdu. İstanbul başta olmak üzere 81