Dişlerinizi bembeyaz yapan ‘doğal yöntemler’ hangileridir? İnci gibi beyaz dişler için
Diş bakımı sürekli olarak dikkat edilmesi gereken ve düzenli olarak yapılması gereken bir uygulamadır. Ağız ve diş sağlığının düzenli olarak yerine getirilmemesi, dişlerin kısa süre içerisinde çürümesine ve diş yüzeylerinde belli başlı lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu lekelerin cerrahi bir uygulama yapılmadan temizlemek oldukça zordur. Dişlerin sağlığını kaybetmeden düzenli olarak temizliğini sağlamak ve dişlerin her zaman inci gibi parlamasını sağlamak amacıyla düzenli bakımı eksiksiz yapmak önemlidir. Evde dişlerin parlamasına yardımcı olduğu söylenilen uygulamaların dişleri parlattığı yönündeki videolar sosyal medya üzerinden karşımıza sıklıkla çıkarken bu uygulamaların neler olduğunu ve diş beyazlatma noktasındaki etkilerini sizler için derledik…
Diş kısmımızın gözümüzle rahatlıkla görebildiğimiz ön yüzeyine diş minesi adı verilir. Yediklerimiz ve içtiklerimiz zaman içerisinde burayı aşındırır ve sararmaya yol açar. Herkes bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Fakat dişlerimizi doğası gereği zaten çok beyaz değil hafif beyazımtrak bir yapıya sahip.
İlk görevimiz düzenli diş fırçalamak
Dişlerimizi beyazlatmak için kullanacağımız yöntemler oldukça fazla evde uygulayacağımız birçok farklı seçenekle beyaz dişlere kavuşabiliriz. Bunların en başında günde iki kere diş fırçalamak dişlerin beyazlanmasında oldukça etkili her gün düzenli olarak yapıldığında sağlıklı bir renk elde edebiliriz.
Halk arasında sıklıkla uygulanan limon ve karbonat ikilisi
Halk arasında sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer alan limon ve karbonat ikilisi ile dişlerin fırçalanması, dişlerin renklerinin açılmasına yardımcı olmaktadır. Bir kaşık karbonatın üzerine sıkılan 3 – 4 damla limon suyunu macun kıvama getirip ardından macun kıvamındaki karışımla dişlerin fırçalanması, dişlerin kısa süre içerisinde beyazlamasına yardımcı olmaktadır. İki maddenin de asit özelliği dolayısıyla diş minesine zarar vermemek için, dişleri nazikçe fırçalamaya özen gösterilmesi gerekirken, bu uygulamayı haftada 2’den fazla gerçekleştirmemeye özen göstermeniz gerekir.
Evde uygulayabileceğimiz yöntemlerden biri ve en çok bilineni limon ve karbonat bir kaşık karbonat ve iki damla limon suyunu diş fırçasına sürerek hem dişte oluşan lekelere hem de dişimizdeki sararmaların önüne geçebiliriz. Ancak karbonatla fırçalarken daha yavaş hareketlerde bulunmakta fayda var. Karbonat sert bir toz olması diş minesine zarar verebilir.
Mikroplardan arındıran sofra tuzu
Yemeklerin vazgeçilmez öğeleri arasında yer alan aynı zamanda dişlerin temizlenmesine ve dişlerin beyazlamasına yardımcı olmaktadır. Tuz, karbonat kadar ekstrem bir beyazlatma etkisinin olduğu görülmese de dişlerin yarım tona kadar renginin açılmasına yardımcı olmaktadır. Belirli aralıklar evde dişlerinizi sofra tuzu ile fırçalamanız, dişlerinizin kısa süre içerisinde yarım tona kadar renginin açılmasına yardımcı olmaktadır. Dişlerinizi tuzla fırçalarken, diş fırçanızı bir parça tuza banın ardından nazik hareketlerle dişlerinizin tamamının temizlendiğinden emin olun.
Sofralarımızda kullandığımız tuzda diş beyazlatmada etkili başka bir yöntem. Az miktarda sofra tuzunu diş fırçasına dokundurup daha sonra dişlerimizi yavaş hareketlerle fırçalayabiliriz.
Beyaz dişler için ne yapılmalı?
Ağız bakımınızı iyi yapın: Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın ve dilinizi fırçalayın. Ayrıca ağız suyunu kullanarak diş etlerinizi temizleyin ve diş ipi kullanarak dişlerin arasını temizleyin.
Ağız hijyeni ürünlerini kullanın: Beyazlatıcı diş macunları ve ağız suyuları gibi ürünler, dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabilir. Ancak bunların etkisi genellikle geçicidir ve dişlerinizin rengini tam olarak değiştirmez.
Diş hekimine gidin: Diş hekiminiz, dişlerinizin beyazlatılması için profesyonel bir yöntem önerebilir. Bu yöntemler genellikle daha etkili olmasına rağmen, daha pahalıdır ve dişlerinize zarar verme riski de bulunmaktadır.
Yiyecekler ve içeceklere dikkat edin: Dişlerinizin rengini etkileyen yiyecekler ve içecekler tüketmekten kaçının. Örneğin, kahve, çay ve koyu renkli meyveler dişlerinizin rengini koyulaştırabilir. Ayrıca, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı da dişlerinizin rengini değiştirebilir.
Video: GÖREN ANINDA YAPIYOR | TEK UYGULAMADA BEMBEYAZ DİŞLERİN OLSUN | EVDE DİŞ BEYAZLATMA
Karbonat, tuz ve sirke üçlüsü
Karbonatın lekeleri yok ettiğini biliyoruz. Öte taraftan karbonata elma sirkesi ve tuz karışımı eklediğimiz zaman hem leke, hem de sararmalardan büyük ölçüde kurtulabiliriz. Karışım için 3 malzemeden 1 çay kaşığı alarak bir kapta karıştırın. Ardından temiz bir diş fırçasıyla uygulayın.
Hem beyazlatan hem ferahlatan süper karışım: Karbonat, Tarçın ve Adaçayı Karışımı
Özellikle diş eti dostumuz adaçayı karbonat ve tarçınla bir araya geldiğinde çok daha iyi sonuçlar karşımıza çıkartabilir. Süper üçlü olarak bilinen karbonat, tarçın, adaçayı üçlüsü dişlerimizi beyazlatırken aynı zamanda nefesimiz içinde ferahlatıcı bir his bırakır.
Bu üçlüyü kullanmak için önce dişlerimizi fırçalamalıyız. Daha sonra, havanda dövdüğünüz adaçayını 1 çay kaşığı karbonatı ve tarçınla karıştırıp ıslattığımı fırçayı bu karışıma batırdıktan sonra dişlerimize rahatlıkla uygulayabiliriz.
Farklı bir deneyim: Hem beyazlatır, hem bakteriyi yok eder
Çilek, diş yüzeyinde bulunan ve yok etmeye yardımcı ve plak oluşumunu büyük ölçüde önleyen maddeler içeriyor. İçerisinde bulunan lif kaynağı bakımından zengin olan çilek, ağız içini temizler, zararlı bakterilerin ve mikroorganizmaların oluşumunu önler, ağzın içini temizler ve ağızda güzel bir aroma etkisi bırakır.
Çileği çatalın arkasıyla ezerek püre haline getirdikten sonra diş fırçasıyla uygulayın. İçerisindeki asetik maddeden dolayı haftada 2 defadan fazla uygulamamak gerekir.
Etkisi kabuğunda
İçerisinde potasyum, magnezyum ve manganezin bol miktarda bulunan muz, diş beyazlatmada etkili bir yöntem olarak kullanıcılarından tam not alanlardan. Tropik meyve olarak belki de en çok kullandığımız muzun kabuğunda bulunan etkin madde diş beyazlatma yöntemi olarak kullanabilirsiniz.
Dişlerimizi fırçaladıktan sonra muz kabuğuyla 2 dakika diş yüzeyimizi ovarak macunsuz bir fırçayla dişlerimizi muzdan arındırabiliriz.
Diş minesini koruyan bariyer: Gliserin
Gliserin, aslında bildiğimizin dışında sadece krem ve merhemlerde değil, farklı alanlarda da kullanılan bir tür alkoldür. Tıbbi kullanımda merheme çevrilen gliserin aynı zamanda dişimizi beyazlatmak için de kullanabiliriz. Gliserin anti bakteriyel özelliği olduğu için ağzımızda bulunan mikropları öldürerek hem dişlerimizin çürümesini engeller hem de dişlerimizi beyazlatmaya yardımcı olur.
Gliserini kolaylıkla bulabileceğimiz bir üründür. Bir kaç damlasını dişlerimizi fırçaladıktan sonra dişlerimize kolaylıkla uygulayabiliriz
Sakız gibi kullanabileceğimiz yaprak : Neem
Neem yaprağı anavatanı Hindistan ve Sri Lanka olan bir bitkidir. Artık birçok yerde satılmaya başlayan bu yaprağın cilt hastalıklarının yanı sıra diş etlerimiz içinde oldukça faydalı. İçerisinde bulunan anti bakteriyel özelliği sayesinde diş beyazlatmada imdadımıza koşan doğal ürünlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkan neem yaprağı hem macun haline getirebilir hem de çiğneyerek diş beyazlatmada kullanılabilir.