Pişer pişmez tükenen dolama börek nasıl yapılır?
Börek, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Hal böyle olunca, her yöremizin farklı farklı börek tarifleri bulunuyor. Çay sohbetlerinin en iyi yardımcı olan börekleri hazırlamak ise oldukça kolay ve pratik oluyor. Bugün ise sizlere pişer pişmez tüketeceğiniz ve bitireceğiniz bir börek tarifi veriyoruz. Bu böreği daha pişirirken yemek isteyeceksiniz. Dolama börek için gerekli malzemeler şunlardır:
- 5 adet yufka
- 1/2 (yarım) su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 1/2 (yarım) çay bardağı yoğurt
- Beyaz peynir
- Maydanoz
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
- Susam
Dolama börek nasıl hazırlanır?
Dolama böreğimizi hazırlamak için ilk önce sosunu hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ise bir karıştırma kabının içerisine yarım su bardağı sütü alalım. Ardından da 1 adet yumurtayı bu kap içerisine kıralım ve biraz çırpalım. Daha sonra ise yarım su bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı yoğurdu da bu kap içerisine ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım. Sosumuzun olması için karıştırma kabına aldığımız bütün malzemeleri iyice karıştırmamız gerekiyor.
Sosumuzu hazırladıktan sonra, fırın tepsimizi yağlamamız gerekiyor. Bunun için de bir yağlama fırçası kullanabiliriz. Bu sayede fırın tepsimizin her tarafını kolayca yağlayabiliriz. Fırın tepsimizi yağladıktan sonra ise yufkamızı tepsiye serelim. Yufkamızı serdikten sonra ise tekrardan yağlama fırçası ile yufkamızı hazırladığımız sosa bulayabiliriz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus bulunuyor. Bu husus, yufkanın her tarafının güzelce sosa bulanması. Yufkamızı sosa buladıktan sonra ise yufkamızın bir kısmına iç harcımızı koymamız gerekiyor. İç harcımızı hazırlamak için ise beyaz peynir ile maydanozu bir kap içerisine alın. Daha sonra ise beyaz peynirleri yavaşça ufalayın ve maydanoz ile karıştırın. Ancak maydanozun sadece yapraklarını iç harcınıza ekleyin. maydanoz sapları böreğinizin iç harcına yakışmayacaktır.
İç harcımızı da hazırladıktan sonra ise sosa buladığımız yufkamızın bir kısmına iç harcımızdan koyalım. Ardından da yufkamızı iç harcımız ile beraber saralım. Ancak tepsimizin ortasından başlayarak sarmamız gerekiyor. Daha sonra ise rulo haline getirdiğimiz böreği, fırının ortasına yerleştirelim. Sarmal bir şekil alacak şekilde bekletelim. Böreğimizi yerleştirdikten sonra ise yufkamıza uyguladığımız işlemlerin hepsini, kalan 4 yufkaya da yapalım. Bu börekleri de sarmal bir şekilde devam ettirelim ve dolama böreğimizi fırına vermeye hazırlayalım.
Dolama börek nasıl pişirilir?
Dolama böreğimizi fırına vermeden önce, üzerine yumurta sarısı sürmemiz gerekiyor. Bunun için ilk önce yumurta sarısını bir kaba alalım ve güzelce çırpalım. Ardından da tepsimize yerleştirdiğimiz böreği hazırlayalım. Daha sonra bir yağlama fırçası kullanarak, yumurta sarısını eşit bir şekilde böreğimizin üstüne sürelim. Bu sayede böreğimizin üst kısmı çok daha lezzetli ve çok daha çıtır çıtır olacaktır. yumurta sarısını da böreğimizin üstüne sürdükten sonra, üzerinin daha güzel görünmesi için biraz çörek otu ve biraz da susam serpelim.
Böreğimiz pişmeye hazır olunca da fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlı bir şekilde ısıtmamız gerekiyor. daha sonra böreğimizi de fırına verelim. Böreğimizin piştiğini ise böreğin alt ve üst kısmının iyice kızarmasıyla anlayacağız. Bu pişme işlemi ise yaklaşık 20 ile 25 dakika kadar sürmektedir. Ancak siz yine de ara sıra fırınınızı açarak böreğinizi kontrol edebilirsiniz. Böreğiniz piştikten sonra ise üçgen şeklinde kesip servis edebilirsiniz.
İzleyin: Çaktırmayın! 🤫 Kendini el açması börek zannediyor! 👀🤭
https://www.youtube.com/watch?v=RYyP0vwkV4g
Buzdolabında börek saklanır mı?
Evet, buzdolabında börek saklanabilir. Börek, buzdolabında muhafaza edilerek içindeki malzemelerin bozulmasını önleyebilir ve daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilir. Börekleri buzdolabında saklamak için, öncelikle börekleri soğuk havada soğutulmuş bir yere koyun ve daha sonra buzdolabına koyun. Börekleri katı plastik bir kap içinde veya hava geçirmeyen bir kaplarda saklayın. Börekleri buzdolabında saklarken, onları kapları açık bırakmayın ve kapları sıkıca kapatın. Börekleri buzdolabında saklarken, ayrıca onları tüketmeyi planladığınız zaman önce çıkarın ve oda sıcaklığına getirin. Bu, böreklerin daha iyi bir lezzet ve konsistens elde etmelerine yardımcı olur.