Lezzeti baş döndürüyor. Mutlaka denemeniz gereken fırında kaşarlı mantar sote nasıl yapılır?
Akşam ne yemeği hazırlasam diye düşünenler için oldukça lezzetli bir tarifle geldik. Oldukça kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz mantarlı kaşarlı sote tarifine bayılacak, yerken parmaklarınızı bile yemek isteyeceksiniz. Pratikliğiyle de yormayan bu nefis lezzeti hazırlamak için kolları sıvayabilirsiniz…
Malzemeler;
- 2 paket kültür mantarı (800 gr)
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
- 150 gr kaşar peyniri rendesi
Yapılışı;
İlk olarak mantarı hazırlayarak işlemimize başlayabiliriz. 2 paket kültür mantarlarımızın kabuklarını soyalım ve mantarlarımızı küçük küçük doğrayalım. Mantarları hazırladıktan sonra 1 adet soğanı kabuklarından ayıralım ve soğanı julyen şekilde doğrayalım. İki adet biberi alalım ve biberin iç temizliğini sağlayalım. Biberin içini temizledikten sonra minik minik biberleri doğramaya başlayalım. Akabinde iki adet kırmızı bibere de aynı işlemi uygulayalım. İlk olarak biberin içini temizleyelim ve minik minik doğrayalım.
Biberleri hallettikten sonra iki adet domatesin de kabuklarını soyalım ve küp küp olacak şekilde domatesleri doğramaya başlayalım. Tüm sebzelerin doğrama işlemini tamamladıktan sonra uygun bir tencerenin içerisine 3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağını alalım. Doğradığımız kırmızı ve yeşil biberleri tencerenin içerisine alalım, kavurma işlemine başlayalım. Yeterli düzeyde kavurduğumuz biberlerin içerisine soğanları da alalım. Soğanların rengi değişene de biberlerle kavurmaya başlayalım. Akabinde tencerenin içerisine mantarları da ilave edelim. Mantarlar suyunu salıp ardından tekrar suyunu çekene dek pişirme işlemine devam edelim.
Akabinde içerisine 1 tatlı kaşığı domates salçasını, küp küp doğradığımız 2 adet domatesi, 1 çay kaşığı kırmızı toz biberi, 1 çay kaşığı tuzu ve yarım çay kaşığı karabiberi tencerenin içerisine alalım. Mantarlarımızın sotelenmesi tamamlandıktan sonra uygun fırın kabının içerisine alalım ve mantar sotesinin üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpelim. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında peynirler eriyip kızarana dek 15 dakikaya bırakalım. 15 dakikanın sonunda fırından çıkaralım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Video: EN LEZZETLİ MANTAR SOTE 💯 Fırında Kaşarlı Mantar Sote Tarifi
Mantarın faydaları nelerdir?
Mantarın faydaları, insan sağlığı açısından önemlidir. Mantarlar, özellikle protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır. Özellikle B vitamini ve demir açısından yüksek olan mantarlar, vücut için önemli olan bu besinlerin alınmasında yardımcı olur. Ayrıca, mantarların bazı türleri, antioksidan özellikleri sayesinde vücutta oluşan zararlı maddelerin etkisini azaltarak, kansere karşı koruma sağlar. Mantarların içinde bulunan polisakkaritler de, sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Mantarların yanı sıra, bazı mantar türlerinin özellikle reçeteli ilaçlar olarak kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, bazı mantarlar, yüksek tansiyonu düşürmek ve kalp sağlığını koruma amacıyla kullanılır. Ayrıca, bazı mantar türleri, ağrı kesici ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde, vücuttaki ağrıları azaltmada yardımcı olur. Sonuç olarak, mantarlar, insan sağlığı açısından önemli bir kaynaktır ve çeşitli faydaları vardır. Bununla birlikte, mantar tüketiminin düzenli ve doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Mantarların bazı türleri, zehirli olabilir ve bu nedenle, mantar toplama ve tüketme konusunda dikkatli olunması gerekir. Mantarları yalnızca güvenilir kaynaklardan satın alın ve yalnızca pişirilmiş olarak tüketin.